Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Februari 2022

Bursa Malaysia dilihat dalam landasan pemulihan yang baik dengan kenaikan indeks sebanyak 85.52 mata dan berjaya melepasi rintangan 1,600 mata pada bulan Februari tahun 2022.

Namun dalam keuntungan saham-saham lain, pasti akan ada saham-saham yang mengalami kerugian. Walaupun peratus kerugian tidak sebesar bulan-bulan sebelum ini namun tetap menghampakan kepada mereka yang sedang memegang saham tersebut dalam portfolio pelaburan mereka.

Mari kita lihat senarai top 10 saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Februari tahun 2022. Senarai saham paling rugi untuk bulan Februari tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. Malaysian Genomics Res Centre Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Malaysian Genomics Res Centre Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Februari 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 25.00% dalm tempoh sebulan dagangan. 

2. South Malaysia Industries Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

South Malaysia Industries Bhd pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Februari 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 21.43%. 

3. V.S Industries Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat V.S Industries Bhd dengan kejatuhan sebanyak 19.26% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. SKP Resources Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

SKP Resources Bhd berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Februari 2022 dengan kejatuhan sebanyak 14.29%.

5. Systech Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Systech Bhd yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 10.53% untuk tempoh sebulan pada Februari 2022. 

6. Microlink Solution Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat Microlink Solution Bhd dengan kejatuhan sebanyak 9.02% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. Hiap Teck Venture Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat Hiap Teck Venture Bhd yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 8.82% dalam tempoh sebulan dagangan pada Februari 2022. 

8. Ni Hsin Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Ni Hsin Bhd pula adalah kaunter saham kelapan paling untung untuk bulan Februari 2022 dengan penurunan sebanyak 8.70%. 

9. Versatile Creative Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Versatile Creative Bhd merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Februari 2022 dengan kejatuhan sebanyak 7.14%.

10. PWF Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat PWF Corporation Berhad dengan penurunan sebanyak 4.17% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Februari 2022. 

Keadaan Pasaran Dijangka Lebih Volatile Akan Datang

Peperangan antara Rusia dan Ukraine dijangka akan mengakibatkan keadaan pasaran berada dalam keadaan lebih volatile. Pelabur dinasihatkan untuk lebih berhati-hati ketika melabur.

Walaupun banyak kaunter saham komoditi khususnya membuat kenaikan yang tinggi baru-baru ini, tetapi pelabur sentiasa dinasihatkan untuk beringat. Jika dah capai keuntungan yang diharapkan, boleh take profit dulu. 

Jangan kaunter yang kita sedang hold hari ini tersenarai sebagai kaunter saham paling rugi bulan Mac pula.  

Jadilah pelabur bijak dengan memilih saham yang mengikut tahap penerimaan risiko masing-masing. Selamat melabur.

Previous ArticleNext Article

4 Tips Memilih Broker Yang Sesuai Dengan Anda

Adakah anda seorang yang baru berkenalan dengan saham dan telah tiba masanya untuk anda membuka akaun CDS dan akaun trading?

Untuk mula melabur dan berdagang saham, anda wajib mempunyai akaun CDS dan akaun trading.

Sebelum itu, apa itu akaun CDS dan apa pula akaun trading?

Akaun CDS berfungsi untuk menyimpan dan mengemas kini saham yang anda beli atau jual. Anda boleh membuka akaun CDS di mana-mana bank pelaburan dan syarikat broker yang berdaftar di negara ini.

Untuk pengetahuan anda, akaun CDS juga boleh dibuka secara online hanya dengan aplikasi Bursa Anywhere. Sekarang semuanya mudah dan maklumat juga boleh diperoleh di hujung jari. Kami kongsikan kepada anda tutorial buka akaun CDS secara online guna aplikasi Bursa Anywhere.

Baca: Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

Bursa Anywhere merupakan aplikasi yang boleh dimuat turun di telefon pintar anda. Oleh itu, anda tidak akan dapat melayari Bursa Anywhere di laman carian internet.

Di atas merupakan cara mendaftar akaun CDS. Sekarang tiba masanya untuk membuka akaun trading.

Akaun trading pula berfungsi untuk membuat transaksi belian dan jualan saham. Modal pelaburan perlu dimasukkan ke dalam akaun trading ini sebelum anda boleh mula membeli saham.

Terdapat banyak broker yang anda boleh pilih untuk membuka akaun trading bergantung kepada keselesaan anda.

Jom kami kongsikan beberapa tips kepada anda untuk anda pilih broker yang sesuai untuk anda.

1. Caj Brokerage

Setiap broker mempunyai caj brokerage yang berlainan. Ada yang murah dan ada juga yang sedikit mahal berbanding broker yang lain. Pada zaman ini, caj brokerage yang dikenakan amat kompetitif dan tidak jauh beza di antara broker-broker yang lain.

Jika anda seorang trader tegar, anda mungkin boleh mempertimbangkan broker yang mengenakan caj brokerage yang rendah. Jika anda seorang pelabur jangka masa panjang, caj brokerage mungkin tidak menjadi isu kepada anda kerana anda jarang melakukan transaksi beli dan jual.

2. Trading Platform Yang Mudah Digunakan

Setiap broker menyediakan trading platform yang berbeza-beza. Ada yang mudah digunakan, ada yang mempunyai banyak fungsi menarik malah ada yang menyediakan screener yang baik.

Perkara yang paling penting adalah pengalaman pengguna menggunakan trading platform tersebut. Sekiranya anda masih baru dan belum lagi mempunyai pengalaman yang tinggi, anda disarankan memilih trading platform yang mesra pengguna.

3. Kempen Yang Menarik

Salah satu tips kepada anda untuk memilih broker yang baik adalah broker tersebut sering mengadakan kempen-kempen yang menarik serta menguntungkan para pelanggannya.

Sebagai contoh,kempen percuma caj brokerage bagi tempoh sebulan bagi pelanggan terpilih. Selain itu, antara kempen menarik yang sering dianjurkan adalah kempen memberi hadiah kepada pemenang terpilih.

Baca: Senarai Broker Saham Terbaik Di Malaysia

Kempen yang menarik memberi petanda bahawa broker menghargai klien-klien yang membuka akaun bersama mereka serta menggunakan servis mereka.

4. Mempunyai Barisan Remiser Atau Dealer Yang Memberi Support

Sebagai newbie dalam pelaburan saham, bimbingan daripada pihak yang berpengalaman dan betul adalah amat penting.

Apa yang anda boleh lakukan adalah kenal pasti remiser atau dealer yang menyediakan servis yang baik kepada klien mereka.

Antara servis yang disediakan adalah kelas saham percuma, support group yang sentiasa menjawab pertanyaan anda serta membantu anda sekiranya anda ada masalah berkaitan dengan akaun anda.

Kesimpulannya sekiranya anda seorang pelabur beragama Islam, sebaiknya anda pastikan terlebih dahulu broker pilihan anda tersebut adalah patuh syariah dan anda juga perlu memastikan anda membuka akaun Islamik bagi mengelak daripada menghadapi sebarang insiden terbeli saham yang tidak patuh syariah.

Akhir kata, selamat datang ke dunia pelaburan saham dan semoga anda terus menjana keuntungan daripada pelaburan anda.

Dapatka juga ilmu seperti :-

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee