BNM Wajibkan ITO Sedia Produk MHIT Berciri Perkongsian Kos Mulai Suku Ketiga 2024 – Lim

KUALA LUMPUR, 1 Julai (Bernama) — Bank Negara Malaysia (BNM) mewajibkan syarikat insurans dan pengendali takaful (ITO) yang menawarkan produk insurans dan takaful perubatan dan kesihatan (MHIT) baharu untuk memperkenalkan ciri-ciri perkongsian kos dalam produk MHIT bermula suku ketiga tahun ini.

Timbalan Menteri Kewangan Lim Hui Ying berkata ia adalah antara langkah untuk menangani kenaikan premium insurans atau sumbangan takaful bagi produk MHIT secara mendadak.

“Ini bertujuan mendorong penggunaan perkhidmatan kesihatan yang lebih bertanggungjawab dan seterusnya merendahkan kos yang perlu dibiayai bersama oleh ‘pool’ (berdasarkan konsep pengumpulan risiko).

“Tindakan ini juga dapat mengurangkan tuntutan palsu dan seterusnya dapat merendahkan kos secara keseluruhan serta meningkatkan kemampanan jangka panjang produk MHIT,” katanya pada sesi Kamar Khas di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab pertanyaan Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) mengenai kenaikan kos premium insurans perubatan.

Menurut Lim, berdasarkan pengalaman di beberapa negara, produk MHIT yang mempunyai ciri-ciri perkongsian kos mempunyai kadar premium insurans/ sumbangan takaful yang lebih rendah berbanding produk tanpa ciri-ciri berkenaan.

Beliau berkata selain itu, BNM telah memperkenalkan keperluan kepada syarikat ITO untuk memastikan produk MHIT kekal mampan dan mampu milik menerusi penubuhan pangkalan data tuntutan bersepadu.

“Penubuhan pangkalan data tuntutan bersepadu ini dapat membantu pihak ITO untuk mengenal pasti dan menangani peningkatan kos tuntutan perubatan dengan lebih baik.

“Pangkalan data ini membolehkan pihak ITO membanding caj yang dikenakan oleh hospital swasta yang berbeza serta memantau inflasi tuntutan tahunan keseluruhan industri ITO,” katanya.

Lim berkata pangkalan data ini juga akan membuka jalan ke arah penerbitan kos perubatan untuk prosedur biasa bagi memudahkan pengguna membuat keputusan mengenai kemudahan rawatan dan pembelian insurans berdasarkan maklumat mencukupi.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Bank Pelaburan Jangka OPR Kekal 3.00 Peratus Sepanjang 2024

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — MIDF Amanah Investment Bank Bhd percaya inflasi teras yang stabil dan persekitaran luaran yang mencabar mungkin mempengaruhi Bank Negara Malaysia (BNM) untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada kadar semasa 3.00 peratus sepanjang 2024.

Bagaimanapun, ia berkata keputusan itu akan tertakluk kepada pertumbuhan ekonomi yang stabil, kadar kenaikan harga dan penambahbaikan seterusnya dalam makroekonomi, terutamanya pemulihan berterusan di pasaran buruh serta permintaan domestik yang semakin meningkat.

“Dari segi perspektif jangka sederhana, normalisasi kadar dasar pasca pandemik memberi ruang kepada BNM untuk mengurus lebih baik risiko yang boleh menjejaskan kestabilan prospek ekonomi masa depan seperti inflasi yang berterusan tinggi dan peningkatan dalam keberhutangan isi rumah,” katanya dalam nota penyelidikan.

Mengenai ringgit, disebabkan persekitaran inflasi yang berterusan di Amerika Syarikat (AS), MIDF menjangkakan permintaan terhadap dolar AS masih meningkat sekurang-kurangnya sehingga terdapat prospek yang lebih jelas mengenai hala tuju kadar faedahnya.

“Kami tetap berhati-hati dengan risiko penurunan yang mungkin menghalang kenaikan ringgit pada 2024, seperti kelewatan dalam melonggarkan kadar faedah Rizab Persekutuan AS (Fed) dan ketegangan geopolitik di antara China dan AS, serta pergolakan di Timur Tengah,” kata bank pelaburan itu.

Satu lagi bank pelaburan, RHB Investment Bank Bhd dalam nota penyelidikannya mengekalkan pandangan bahawa OPR akan kekal tidak berubah pada 3.00 peratus untuk 2024.

Ia berkata penggubal dasar mungkin mengekalkan kadar OPR sambil menilai kesan yang ditinggalkan daripada perubahan dasar fiskal ke atas trajektori inflasi keseluruhan dan momentum ekonomi. 

“Pada pandangan kami, tiga faktor utama akan memacu OPR, iaitu momentum ekonomi Malaysia, yang mana kami menjangkakan pertumbuhan berkembang sebanyak 4.6 peratus pada 2024 (berbanding 3.7 peratus pada 2023).

 “Faktor kedua ialah trajektori inflasi, yang mana kami fikir Indeks Harga Pengguna (IHP) keseluruhan akan berkembang sebanyak 2.6 peratus pada 2024 (daripada 2.5 peratus pada 2023), dan ketiga ialah ke tahap yang lebih kecil iaitu bagaimana kadar global mungkin bertindak pada masa yang boleh dijangka di masa depan,” katanya.

Mengenai ringgit, ia menjangkakan ringgit-dolar AS akan mengukuh ke arah 4.65 menjelang akhir 2024 berikutan jangkaan pengurangan Kadar Dana Fed (FFR) menjelang Disember dan peningkatan dalam makroekonomi.

Bagi CIMB Investment Bank Bhd, keputusan Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) untuk mengekalkan OPR pada 3.00 peratus pada Khamis bukanlah sesuatu yang mengejutkan.

Ia berkata pendirian dasar monetari kekal berkecuali apabila pemulihan ekonomi memperoleh momentum dan prospek inflasi kekal dalam sasaran rasmi dengan kesan terurus daripada penyasaran subsidi diesel.

“Sehubungan itu, kami menjangka BNM mengekalkan OPR pada tahap semasa sehingga akhir tahun ini,” kata CIMB.

— BERNAMA