Inflasi Malaysia Catat Kadar Perlahan 1.5 Peratus Pada November 2023 – Perangkaan

KUALA LUMPUR, 22 Dis (Bernama) — Inflasi Malaysia terus merekodkan peningkatan pada kadar perlahan 1.5 peratus bagi November 2023 dengan mata indeks mencatatkan 130.9 berbanding 129.0 pada bulan yang sama 2022, menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata peningkatan inflasi ini telah didorong kenaikan perlahan restoran dan hotel sebanyak 4.3 peratus (Oktober 2023: 4.6 peratus); makanan dan minuman bukan alkohol, 2.6 peratus (Oktober 2023: 3.6 peratus) dan kesihatan, 2.3 peratus (Oktober 2023: 2.4 peratus).

“Selain itu, beberapa kumpulan utama yang menunjukkan peningkatan adalah perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api lain, 1.7 peratus (Oktober 2023: 1.6 peratus) serta pengangkutan 0.1 peratus (Oktober 2023: 0.0 peratus),” katanya dalam kenyataan mengenai Indeks Harga Pengguna, Malaysia November 2023 yang dikeluarkan pada Jumaat.

Beliau berkata inflasi keseluruhan secara bulanan menunjukkan tiada perubahan pada November 2023 berbanding Oktober 2023 pada 0.1 peratus).

Beberapa kumpulan terus mencatatkan peningkatan secara bulanan antaranya pelbagai barangan dan perkhidmatan (0.4 peratus); perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api lain (0.2 peratus) dan kesihatan (0.2%).

Walau bagaimanapun, ia diimbangi dengan penurunan kumpulan makanan dan minuman bukan alkohol (-0.3 peratus), katanya.

Mohd Uzir berkata inflasi teras (2.0 peratus) masih melepasi inflasi keseluruhan Malaysia (1.5 peratus).

“Ini didorong oleh kumpulan restorandan hotel serta makanan dan minuman bukan alkohol yang masing-masing mencatatkan peningkatan sederhana 4.3 peratus dan 3.7 peratus pada November 2023,” katanya.

Beliau berkata mengenai inflasi di peringkat negeri, kebanyakan negeri merekodkan peningkatan di bawah paras nasional 1.5 peratus.

“Walau bagaimanapun, lima negeri merekodkan peningkatan melebihi paras inflasi nasional iaitu Wilayah Persekutuan Putrajaya (2.3 peratus), Sarawak (2.0 peratus), Perak (1.9 peratus), Pulau Pinang (1.8 peratus) dan Selangor (1.7 peratus),” katanya.

Beliau berkata kesemua negeri mencatatkan peningkatan inflasi makanan dan minuman bukan alkohol.

Peningkatan tertinggi dicatatkan oleh Pulau Pinang (3.7 peratus), Sarawak (3.6 peratus), Selangor (3.5 peratus), Wilayah Persekutuan Labuan (3.4 peratus) dan Wilayah Persekutuan Putrajaya (3.0 peratus), katanya.

Beliau berkata sementara itu, negeri-negeri lain menunjukkan peningkatan di bawah paras inflasi makanan dan minuman bukan alkohol nasional iaitu 2.6 peratus pada November 2023.

Mohd Uzir berkata bagi perbandingan dengan negara terpilih, inflasi di Malaysia (1.5 peratus) adalah lebih rendah berbanding Filipina (4.1 peratus), Vietnam (3.5 peratus), Korea Selatan (3.3 peratus) dan Indonesia (2.9 peratus).

“Namun, kadar tersebut lebih tinggi berbanding Thailand (-0.4 peratus) dan China (-0.5 peratus).

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Cadangan Naikkan OPR Untuk Perkukuhkan Nilai Ringgit Bukan Langkah Sesuai – Fahmi

PUTRAJAYA, 21 Feb (Bernama) — Sebarang cadangan menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) bertujuan memperkukuhkan nilai mata wang negara merupakan langkah yang tidak sesuai ketika ini, ia juga akan memberi kesan kepada rakyat, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.

“Saya ambil maklum ada sesetengah pihak beri komen, saya tak pasti sama ada pihak tertentu ini mahu Bank Negara Malaysia (BNM) menaikkan OPR. Saya jangka itu bukan satu perkara yang akan membantu rakyat pada waktu ini.

“Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) cakna mengenai perkara ini dan saya rasa itu bukan langkah baik pada waktu ini. Apapun BNM yang akan putuskan,” katanya yang juga jurucakap Kerajaan Perpaduan.

Beliau berkata demikian dalam sidang media pasca Mesyuarat Kabinet di Kementerian Komunikasi di sini hari ini bagi mengulas sama ada Mesyuarat Jemaah Menteri pada Rabu membincangkan mengenai prestasi semasa ringgit namun Fahmi menjelaskan tiada sebarang perbincangan dibuat mengenainya.

Menurut Fahmi, penjelasan mengenai prestasi ringgit telah diberikan oleh Gabenor BNM Datuk Abdul Rasheed Ghaffour semalam dan Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan baru-baru ini

Abdul Rasheed dalam satu kenyataan dikeluarkan semalam berkata BNM berpandangan bahawa paras ringgit pada masa ini tidak mencerminkan prospek positif ekonomi Malaysia pada masa akan datang dan prestasi ringgit baru-baru ini sama seperti mata wang serantau lain, dipengaruhi oleh faktor-faktor luaran.

Selain itu, mengenai peletakan jawatan tiga pengurusan kanan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Fahmi berkata mesyuarat Jemaah Menteri tidak membincangkan mengenainya.

“Perkara ini tidak dibincangkan. Belum lagi…kami menerima pemakluman terkini, apakah statusnya. Tapi saya percaya Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan (Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin) ada meneliti perkara ini dan sekiranya ada pemakluman nanti, ia akan diumumkan kemudian,” katanya.

Sebelum ini, LTAT menyaksikan peletakan jawatan Ketua Eksekutifnya Datuk Ahmad Nazim Abd Rahman pada 31 Januari lepas diikuti oleh Pengerusi LTAT Jeneral (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor pada 8 Februari dan pada 20 Februari, Pengarah Kanan Strategi LTAT Dayana Rogayah Omar dilaporkan mengemukakan surat peletakan jawatan.

— BERNAMA

TAG : OPR, Fahmi, Anwar, ringgit, LTAT