Lawatan Perdana Menteri Ke 9 Negara Tarik Potensi Pelaburan Bernilai RM184.73 Bilion

KUALA LUMPUR, Mei 22 (Bernama) — Misi penggalakan pelaburan dan perdagangan serta lawatan rasmi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke sembilan buah negara dari Januari hingga Mac 2023 telah berjaya menarik potensi pelaburan dianggarkan berjumlah RM184.73 bilion serta potensi eksport bernilai RM3.22 bilion.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas) Datuk Armizan Mohd Ali berkata negara yang dilawati Perdana Menteri dan delegasi kerajaan adalah Indonesia, Brunei Darussalam, Singapura, Thailand, Turkiye, Filipina, Arab Saudi, Kemboja dan China. 

“Misi utama yang digalas Perdana Menteri semasa lawatan antara lainnya adalah bagi meyakinkan bakal pelabur untuk melabur di Malaysia di samping memperkukuh, mendalami dan memperluas kerjasama dua hala antara Malaysia dan negara yang telah dilawati. 

“….terutamanya dalam sektor kebudayaan dan pelancongan ke arah menggalakkan perhubungan yang lebih akrab dalam kalangan rakyat dan pertumbuhan sosio-ekonomi yang mampan, serta memupuk persefahaman yang lebih jitu antara kedua-dua buah negara,” katanya dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen, hari ini. 

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man (PN-Kubang Kerian) yang ingin tahu jumlah kos yang dibelanjakan oleh kerajaan bagi lawatan Perdana Menteri ke negara luar dari Januari hingga Mac 2023 dan hasil pelaburan yang sebenar daripada lawatan tersebut. 

Armizan berkata, lawatan rasmi dan persidangan antarabangsa itu merupakan platform terbaik bagi mempromosikan Malaysia serta mampu memberi maklumat terkini kepada komuniti perniagaan antarabangsa mengenai kedudukan ekonomi dan persekitaran perniagaan di negara ini. 

Antara program yang dilaksanakan sepanjang lawatan rasmi tersebut termasuklah mesyuarat tertutup bersama bakal pelabur, seminar dan mesyuarat meja bulat. 

Ketika lawatan rasmi ke Arab Saudi dari 22 hingga 24 Mac 2023, Perdana Menteri menyaksikan pemeteraian dan pertukaran memorandum  persefahaman (MoU) antara syarikat Malaysia dan Arab Saudi yang melibatkan kerjasama antaranya bagi pengeluaran cip untuk semi-konduktor termasuk pembukaan kilang di Negeri Sembilan dan di Arab Saudi serta aspek latihan kepada jemaah haji di 23 buah negara di rantau Asia dengan anggaran kos pelaburan berjumlah US$50 juta.

Manakala ketika lawatan rasmi ke Kemboja, Anwar menyaksikan dua MoU ditandatangani antara kerajaaan Malaysia dan Kemboja berhubung pengambilan, penggajian dan penghantaran pulang pekerja domestik dan penghantaran pulang pekerja.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Malaysia-China Sedang Runding Cadangan Perjanjian Penggalakan Pelaburan Asing Dua Hala – Tengku Zafrul

KUALA LUMPUR, 29 Feb (Bernama) — Kerajaan Malaysia dan sebuah institusi China yang “penting” sedang dalam perbincangan lanjut mengenai perjanjian penggalakan pelaburan asing dua hala, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Beliau berkata kedua-dua pihak menyasar untuk memeterai perjanjian kerjasama yang menumpukan kepada pengukuhan penggalakan pelaburan bagi merangsang aliran pelaburan, menggalakkan firma China meneroka peluang di Malaysia selain memudahkan syarikat Malaysia berkembang ke China.

Menurutnya perkembangan itu menunjukkan peralihan tumpuan syarikat China ke arah Malaysia berikutan lokasi strategik negara dengan persekitaran perniagaan yang kondusif.

“Perkongsian berpotensi ini disasarkan untuk merangsang pelaburan dalam sektor bernilai tinggi, dipilih dengan teliti untuk mencerminkan keutamaan strategik kedua-dua negara, sekali gus dapat mengukuhkan hubungan ekonomi dan menggalakkan pertumbuhan bersama,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa majlis pengumuman prestasi tahunan pelaburan Malaysia dalam pembuatan, perkhidmatan dan sektor utama bagi 2023, di sini, hari ini.

Tengku Zafrul berkata, sektor bernilai tinggi adalah kunci untuk menyokong penciptaan pekerjaan bernilai tinggi yang dapat membantu Malaysia memulihkan kumpulan kelas pertengahan yang terkesan teruk semasa pandemik.

Menurutnya, lima industri teratas yang mencipta jumlah pekerjaan Pengurusan, Teknikal dan Penyeliaan (MTS) tertinggi ialah elektrik dan elektronik (E&E), mesin dan peralatan, mineral bukan logam, logam fabrikasi dan bahan kimia yang mencatatkan 71 peratus atau 21,583 pekerjaan daripada jumlah keseluruhan.

Pada 2023, lebih 30,000 pekerjaan diwujudkan dalam kategori MTS, yang mana 91.7 peratus daripadanya adalah rakyat Malaysia.

“Industri E&E Malaysia dijangka menjadi kuasa besar berikutan peningkatan permintaan domestik dan serantau, didorong oleh pertumbuhan industri seperti kenderaan elektrik (EV), tenaga boleh baharu, aeroangkasa dan ekonomi digital.

“Semua ini secara kolektif akan meningkatkan daya saing eksport Malaysia, sambil menyediakan pekerjaan mahir dengan bayaran tinggi untuk rakyat kita,” katanya.

— BERNAMA