Mogok Boleh Jejas Rantaian Bekalan, Perlu Kerjasama Pihak Terbabit Atasi Isu – Pakar

KUALA LUMPUR, 26 Oktober (Bernama) — Tindakan mogok oleh kumpulan pemandu pengusaha lori baru-baru ini, boleh menjejaskan rantaian bekalan, industri terbabit selain memberi impak sosial dan ekonomi.

Pensyarah Kanan Pusat Kajian Logistik dan Pengangkutan, Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik Universiti Utara Malaysia, Profesor Madya Dr. Rohafiz Sabar, ini juga berpotensi untuk menyebabkan kos meningkat yang terpaksa ditanggung oleh pengguna.

“Perbuatan mogok itu menyebabkan penghantaran tertunda dan menjadikan ketersediaan produk di pasaran tempatan dan luar negara terjejas.

“Peningkatan kos juga mungkin berlaku dan syarikat berkemungkinan terpaksa menggunakan cara pengangkutan alternatif yang selalunya lebih mahal. Ini mengakibatkan peningkatan kos logistik yang mungkin ditanggung oleh pengguna perniagaan serta pengguna akhir,” katanya kepada Bernama.

Beliau mengulas kumpulan pemandu dan pengusaha lori yang mogok selama tiga hari di beberapa negeri pada 17 Oktober lepas, atas alasan menyatakan bantahan terhadap operasi penguatkuasaan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

 Mengulas selanjutnya, Rohafiz berkata perniagaan yang mengalami cabaran untuk mengekalkan tahap inventori optimum, akan turut menyebabkan ketidakpastian penawaran produk di pasaran yang menyukarkan syarikat untuk menguruskan inventori secara berkesan.

Berikutan itu, katanya, pengguna akhir barangan akan mengalami kekurangan produk tertentu yang membawa kepada ketidakselesaan dan potensi kenaikan harga dan seterusnya boleh mempengaruhi tingkah laku pengguna dan corak perbelanjaan mereka.

“Bagi kes serius, kehilangan pekerjaan mungkin juga akan terjadi. Mogok yang berpanjangan berisiko menyebabkan kehilangan pekerjaan dalam pelbagai sektor ekonomi negara,” katanya.

Sehubungan itu, bagi menangani masalah berkaitan, Rohafiz menegaskan bahawa kerjasama dan integrasi kerajaan dan sektor swasta dalam mengatasi mogok terbabit dapat menjadi strategi efektif untuk menanganinya.

“Komunikasi dan dialog dapat mewujudkan mekanisme komunikasi terbuka antara wakil kerajaan, pekerja lori dan wakil syarikat terbabit. Dialog berkala untuk membincangkan isu-isu utama dan mencari penyelesaian bersama, juga wajar dilakukan.

“Perundingan yang aktif berupaya mencapai persetujuan yang memuaskan semua pihak dan mempercepat proses penyelesaian untuk mengelak kesan berpanjangan ke atas rantaian bekalan,” katanya.

Pada masa sama, katanya,  sumber alternatif pengangkutan juga perlu dikenalpasti bagi alternatif pengangkutan seperti rel keretapi, kapal kargo atau penghantaran udara untuk memastikan penghantaran barang berterusan dan tidak terjejas.

Rohafiz turut mengesyorkan agar aspek latihan dan pendidikan berterusan turut diberi bagi meningkatkan kebolehupayaan pemandu lori serta profesionalisme dalam industri pengangkutan.

“Bantuan kewangan dan insentif kepada syarikat terjejas dapat membantu menangani kesan kewangan (akibat) mogok yang berlaku. Pemberian insentif kepada pemandu lori atau syarikat pengangkutan untuk mendorong pemulihan operasi juga patut dipertimbangkan.

“Namun isu asas punca mogok itu perlu dikenalpasti terlebih dahulu agar sebarang langkah yang bersesuaian dapat diambil,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM71 Juta LTX-Credence Di Asia Design Centre Jana Nilai Ekonomi

GEORGE TOWN, 21 Jun (Bernama) — Pembukaan Asia Design Centre di Pulau Pinang adalah satu langkah penting ke hadapan bagi ekosistem teknologi Malaysia untuk membangunkan instrumen ketepatan digital generasi akan datang, memanfaatkan reka bentuk litar bersepadu (IC) tersuai.

Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata ia membolehkan penghasilan semikonduktor berprestasi tinggi dan berkualiti tinggi, mendorong keupayaan teknologi Malaysia.

Asia Design Centre adalah pelaburan berjumlah RM71 juta oleh LTX-Credence Sdn Bhd, sebahagian daripada syarikat teknologi global, Cohu yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

“Pelaburan itu adalah bukti komitmen LTX-Credence terhadap pertumbuhan Malaysia. Ia dijangka akan menjana nilai ekonomi tidak langsung sebanyak RM1.6 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang sekali gus meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Gobind pada majlis perasmian Asia Design Centre hari ini.

“Sebagai sebahagian daripada Cohu, LTX Credence telah mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju pengkhususan dalam penyelesaian ujian semikonduktor. Menduduki tempat ketiga di peringkat global dalam industri ujian semikonduktor, kepakaran dan inovasinya terus mencipta penanda aras baharu,” katanya.

Gobind berkata Cohu mempunyai kehadiran dengan operasi dan pusat sokongan pelanggan merentas pasaran utama di Asia, Eropah dan Amerika Utara dengan lebih daripada 500 jurutera bidang berkemahiran tinggi.

Beliau berkata pengambilan pekerja oleh Asia Design Centre akan menarik sehingga 60 jurutera penyelidikan mahir, membuka jalan kepada peningkatan tenaga kerja terlatih, pelaburan itu juga seiring dengan visi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meningkatkan industri semikonduktor Malaysia.

Status Digital Malaysia LTX-Credence pada Mei 2024 menggariskan sokongan dan komitmen kerajaan kepada sektor tersebut, katanya.

“Malaysia menguasai tujuh peratus bahagian pasaran semikonduktor global, syarikat-syarikat yang terlibat semakin mempelbagaikan operasi dan menambah lokasi untuk mengurangkan risiko dan memastikan kesinambungan.

“Lebih banyak lagi akan dilakukan untuk meningkatkan keupayaan dan infrastruktur negara kerana matlamat utama adalah untuk melihat Malaysia memainkan peranan dalam industri semikonduktor global,” kata Gobind.

Kerjasama antara pusat tersebut dan universiti tempatan serta institusi penyelidikan adalah satu kemungkinan yang akan berlaku , katanya.

— BERNAMA