AFFINBANK Sebagai Bank Pertama Dalam Segmen IUTA PMB Investment Berhad

KUALA LUMPUR – Affin Bank Berhad (“AFFINBANK” atau “Bank”) berjaya menjadi bank pertama dalam segmen Perunding Unit Amanah Institusi (IUTA) selepas menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan PMB Investment Berhad, sebuah Syarikat Pengurusan Dana Islam (IFMC) bagi mempromosi dan mengedar enam (6) dana Unit Amanah PMB Investment Berhad melalui cawangan-cawangan AFFINBANK Group di seluruh negara.

MoU tersebut telah ditandatangani oleh Encik Nazlee Khalifah, Ketua Pegawai Eksekutif AFFIN ISLAMIC, bagi pihak AFFINBANK; dan Encik Najmi Hj Mohamed, Ketua Pegawai Eksekutif PMB Investment Berhad. Majlis menandatangani perjanjijan itu juga turut disaksikan oleh Pengerusi Kumpulan AFFINBANK, Ketua Dato ‘Seri DiRaja Tan Sri (Dr.) Mohd Zahidi bin Haji Zainuddin (Bersara), Pengerusi AFFIN ISLAMIC, Encik Mohd Suffian Hj Haron, CEO Pemangku Pelaburan MARA, YM Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin, Timbalan Ketua Pengarah MARA, YBhg Dato ‘Zulfikri Osman dan Ketua Pemangku MARA Corporation, Encik Muhammad Lukman Musa. Upacara menandatangani itu diadakan awal pagi ini di Menara AFFIN di Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur.

Melalui kerjasama ini, AFFINBANK akan mengedar, mempromosi dan memasarkan enam (6) dana Unit Amanah dari PMB Investment Berhad – PMB Shariah Aggressive Fund, PMB Shariah Growth Fund, PMB Shariah Small-Cap Fund, PMB Shariah Premier Fund, PMB Shariah Dividend Fund dan PMB Shariah Cash Management Fund. Dengan pengenalan dana-dana ini, pelanggan sedia ada dan berpotensi Kumpulan AFFINBANK, termasuk Affin Islamic Bank Berhad (“AFFIN ISLAMIC”) sebagai saluran pengedaran bagi produk ini; akan mendapat manfaat daripada pelbagai produk, yang meliputi keseluruhan pelaburan yang lebih besar, dan pada masa yang sama bertujuan untuk memaksimumkan pulangan.

Mengulas mengenai MoU itu, Nazlee berkata pihak Bank komited untuk menyediakan produk kewangan yang pelbagai di bawah satu bumbung kepada para pelanggan, “Kerjasama ini memberikan kami penawaran produk yang lebih luas kepada pelanggan kami dan sekaligus memenuhi keperluan pelaburan mereka dalam pasaran kewangan yang semakin berkembang. PMB Investment Berhad akan mendapat manfaat daripada 111 cawangan AFFINBANK Group di seluruh negara, termasuk sembilan (9) cawangan penuh AFFIN ISLAMIC dan dengan itu mampu menjangkau kawasan di mana mereka tidak mempunyai wakil jualan. Bagi memenuhi keperluan pelabur yang pelbagai, cawangan AFFINBANK akan dapat menyediakan produk pelaburan yang pelbagai, yang ditawarkan oleh syarikat dana pelaburan yang berbeza, sesuai bagi memenuhi segmen masyarakat pelabur yang berbeza.”

Bercakap di majlis menandatangani perjanjian itu, Najmi menjelaskan bahawa MoU antara PMB Investment Berhad dan AFFINBANK akan membolehkan kedua-dua pihak mengembangkan dan mengukuhkan jejak mereka dalam pasaran dana pelaburan Malaysia dan sekaligus membolehkan semua orang melabur dengan PMB Investment Berhad.

Najmi menyatakan, “MoU ini membuktikan komitmen PMB Investment Berhad untuk bekerjasama dengan lebih erat dengan AFFINBANK, ke arah aspirasi kami untuk mengembangkan lagi perniagaan masing-masing. Dengan komitmen ini, PMB Investment Berhad berdedikasi untuk bekerjasama dengan Kumpulan AFFINBANK terutama untuk mengembangkan dan menyediakan produk Unit Amanah yang komprehensif kepada rakyat Malaysia. ”

Mengulas mengenai usaha kerjasama yang berjaya antara AFFINBANK dan PMB Investment Berhad, Pengarah Perbankan Pengguna AFFINBANK, Encik Idris Abd Hamid berkata, “Melalui usaha dan komitmen ini, kami yakin akan dapat membangunkan model dan proposisi pengedaran yang sejajar dengan strategi perniagaan keseluruhan PMB Investment Berhad.”

Idris menjelaskan, “Sebagai salah satu perbankan Islam terkemuka di Malaysia, kami di Kumpulan AFFINBANK telah proaktif dalam memenuhi keperluan rakyat Malaysia yang mencari produk kewangan berasaskan Syariah. Di bawah payung Wealth Management, kami dengan pantas meluaskan platform perniagaan Unit Amanah kami, yang membolehkan kami mengakses pelbagai produk dana Unit Amanah lain yang terdapat di pasaran, dan sekaligus meningkatkan penawaran produk kami di Bahagian Perbankan Pengguna”

Turut hadir di majlis menandatangani adalah Encik Ferdaus Toh Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif AFFIN ISLAMIC, Lembaga Pengarah PMB Investment Berhad – Dato ‘Sri Abd. Rahim Abdul, Prof. Dr. Faridah Hj. Hassan, Encik Nik Mohamed Zaki Nik Yusoff; Pengurusan Kanan AFFINBANK dan AFFIN ISLAMIC, dan PMB Investment Berhad.

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!