AFFINBANK Sebagai Bank Pertama Dalam Segmen IUTA PMB Investment Berhad

KUALA LUMPUR – Affin Bank Berhad (“AFFINBANK” atau “Bank”) berjaya menjadi bank pertama dalam segmen Perunding Unit Amanah Institusi (IUTA) selepas menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan PMB Investment Berhad, sebuah Syarikat Pengurusan Dana Islam (IFMC) bagi mempromosi dan mengedar enam (6) dana Unit Amanah PMB Investment Berhad melalui cawangan-cawangan AFFINBANK Group di seluruh negara.

MoU tersebut telah ditandatangani oleh Encik Nazlee Khalifah, Ketua Pegawai Eksekutif AFFIN ISLAMIC, bagi pihak AFFINBANK; dan Encik Najmi Hj Mohamed, Ketua Pegawai Eksekutif PMB Investment Berhad. Majlis menandatangani perjanjijan itu juga turut disaksikan oleh Pengerusi Kumpulan AFFINBANK, Ketua Dato ‘Seri DiRaja Tan Sri (Dr.) Mohd Zahidi bin Haji Zainuddin (Bersara), Pengerusi AFFIN ISLAMIC, Encik Mohd Suffian Hj Haron, CEO Pemangku Pelaburan MARA, YM Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin, Timbalan Ketua Pengarah MARA, YBhg Dato ‘Zulfikri Osman dan Ketua Pemangku MARA Corporation, Encik Muhammad Lukman Musa. Upacara menandatangani itu diadakan awal pagi ini di Menara AFFIN di Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur.

Melalui kerjasama ini, AFFINBANK akan mengedar, mempromosi dan memasarkan enam (6) dana Unit Amanah dari PMB Investment Berhad – PMB Shariah Aggressive Fund, PMB Shariah Growth Fund, PMB Shariah Small-Cap Fund, PMB Shariah Premier Fund, PMB Shariah Dividend Fund dan PMB Shariah Cash Management Fund. Dengan pengenalan dana-dana ini, pelanggan sedia ada dan berpotensi Kumpulan AFFINBANK, termasuk Affin Islamic Bank Berhad (“AFFIN ISLAMIC”) sebagai saluran pengedaran bagi produk ini; akan mendapat manfaat daripada pelbagai produk, yang meliputi keseluruhan pelaburan yang lebih besar, dan pada masa yang sama bertujuan untuk memaksimumkan pulangan.

Mengulas mengenai MoU itu, Nazlee berkata pihak Bank komited untuk menyediakan produk kewangan yang pelbagai di bawah satu bumbung kepada para pelanggan, “Kerjasama ini memberikan kami penawaran produk yang lebih luas kepada pelanggan kami dan sekaligus memenuhi keperluan pelaburan mereka dalam pasaran kewangan yang semakin berkembang. PMB Investment Berhad akan mendapat manfaat daripada 111 cawangan AFFINBANK Group di seluruh negara, termasuk sembilan (9) cawangan penuh AFFIN ISLAMIC dan dengan itu mampu menjangkau kawasan di mana mereka tidak mempunyai wakil jualan. Bagi memenuhi keperluan pelabur yang pelbagai, cawangan AFFINBANK akan dapat menyediakan produk pelaburan yang pelbagai, yang ditawarkan oleh syarikat dana pelaburan yang berbeza, sesuai bagi memenuhi segmen masyarakat pelabur yang berbeza.”

Bercakap di majlis menandatangani perjanjian itu, Najmi menjelaskan bahawa MoU antara PMB Investment Berhad dan AFFINBANK akan membolehkan kedua-dua pihak mengembangkan dan mengukuhkan jejak mereka dalam pasaran dana pelaburan Malaysia dan sekaligus membolehkan semua orang melabur dengan PMB Investment Berhad.

Najmi menyatakan, “MoU ini membuktikan komitmen PMB Investment Berhad untuk bekerjasama dengan lebih erat dengan AFFINBANK, ke arah aspirasi kami untuk mengembangkan lagi perniagaan masing-masing. Dengan komitmen ini, PMB Investment Berhad berdedikasi untuk bekerjasama dengan Kumpulan AFFINBANK terutama untuk mengembangkan dan menyediakan produk Unit Amanah yang komprehensif kepada rakyat Malaysia. ”

Mengulas mengenai usaha kerjasama yang berjaya antara AFFINBANK dan PMB Investment Berhad, Pengarah Perbankan Pengguna AFFINBANK, Encik Idris Abd Hamid berkata, “Melalui usaha dan komitmen ini, kami yakin akan dapat membangunkan model dan proposisi pengedaran yang sejajar dengan strategi perniagaan keseluruhan PMB Investment Berhad.”

Idris menjelaskan, “Sebagai salah satu perbankan Islam terkemuka di Malaysia, kami di Kumpulan AFFINBANK telah proaktif dalam memenuhi keperluan rakyat Malaysia yang mencari produk kewangan berasaskan Syariah. Di bawah payung Wealth Management, kami dengan pantas meluaskan platform perniagaan Unit Amanah kami, yang membolehkan kami mengakses pelbagai produk dana Unit Amanah lain yang terdapat di pasaran, dan sekaligus meningkatkan penawaran produk kami di Bahagian Perbankan Pengguna”

Turut hadir di majlis menandatangani adalah Encik Ferdaus Toh Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif AFFIN ISLAMIC, Lembaga Pengarah PMB Investment Berhad – Dato ‘Sri Abd. Rahim Abdul, Prof. Dr. Faridah Hj. Hassan, Encik Nik Mohamed Zaki Nik Yusoff; Pengurusan Kanan AFFINBANK dan AFFIN ISLAMIC, dan PMB Investment Berhad.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kumpulan UOB Mengambil Alih Perniagaan Pengguna Citigroup; di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam

Anak syarikat United Overseas Bank Limited (UOB) telah menandatangani perjanjian untuk mengambil alih perniagaan perbankan pengguna Citigroup yang terdiri daripada portfolio pinjaman tidak bercagar dan bercagar, pengurusan kekayaan dan perniagaan deposit runcit (Perniagaan  Pengguna) di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam (Cadangan Pengambilalihan).

Sebagai  sebahagian daripada Cadangan Pengambilalihan ini, kakitangan Perniagaan Pengguna akan diserap oleh  UOB. Cadangan Pengambilalihan ini akan memperkukuh dan memperdalam lagi francais UOB di ASEAN. 

Perniagaan Pengguna Citigroup mempunyai nilai aset bersih agregat berjumlah kira-kira S$4.0 bilion dan  asas pelanggan lebih kurang 2.4 juta pada 30 Jun 2021, dan menjana pendapatan berjumlah kira-kira  S$0.5 bilion pada separuh pertama 2021. Tanpa memasukkan kos urus niaga sekali sahaja, Cadangan  Pengambilalihan ini dijangka akan menunjukkan pertambahan serta-merta kepada pendapatan sesaham (EPS) dan pulangan atas ekuiti (ROE) UOB. 

Jumlah pertimbangan tunai untuk Cadangan Pengambilalihan ini akan dikira berdasarkan premium agregat  yang bersamaan dengan S$915 juta ditambah nilai aset bersih Perniagaan Pengguna apabila selesai. Cadangan Pengambilalihan ini dijangka akan dibiayai melalui lebihan modal dan dianggar akan mengurangkan nisbah Ekuiti Lazim Tahap 1 (CET1) UOB sebanyak 0.7% kepada 12.8%, berdasarkan  kedudukan modalnya pada 30 September 2021. Kesan kepada nisbah CET1 dijangka tidak ketara dan  adalah dalam keperluan kawal selia. 

Penyelesaian pengambilalihan di setiap negara adalah tertakluk kepada kelulusan kawal selia berkenaan  yang diperoleh dari setiap negara dan di Singapura. Pengambilahan ini dijangka selesai antara  pertengahan 2022 dan awal 2024, bergantung pada kemajuan dan keputusan proses kelulusan kawal selia. Citigroup akan membantu UOB dan anak syarikatnya (secara kolektif Kumpulan UOB) dengan  penghijrahan pelanggan dan kakitangan Perniagaan Penggunanya bagi memastikan peralihan dijalankan  dengan lancar. 

Encik Wee Ee Cheong, Timbalan Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif UOB, berkata, “Pengambilalihan perniagaan runcit Citigroup dalam pasaran utama kami di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam  merupakan peluang hebat yang tepat pada masanya. UOB percaya akan potensi jangka panjang Asia Tenggara dan kami telah mengambil langkah berdisiplin, selektif dan sabar dalam mencari peluang yang  sesuai untuk berkembang. Tertakluk kepada kelulusan kawal selia, kami berharap untuk menyepadukan  portfolio Citigroup yang berkualiti dan juga mengalu-alukan pasukannya, selain mewujudkan nilai untuk  asas pelanggan, kakitangan dan pihak berkepentingan lain kami yang semakin bertambah. Perniagaan  yang diambil alih, bersama dengan francais pengguna serantau UOB, akan menghasilkan gabungan amat mantap yang akan meningkatkan perniagaan Kumpulan UOB di samping memajukan kedudukan kami sebagai bank serantau yang terkemuka.” 

Encik Peter Babej, Ketua Pegawai Eksekutif Asia Pasifik Citi, berkata, “Kami berbesar hati untuk  mengumumkan transaksi ini dengan UOB, sebuah institusi pan-Asia yang terkemuka. Kami yakin bahawa  UOB, dengan budaya yang kukuh dan cita-cita serantau yang luas, akan menyediakan peluang yang amat baik dan tempat kerja jangka panjang bagi rakan sekerja perbankan pengguna kami di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam. Memberi tumpuan kepada perniagaan kami melalui langkah ini akan memudahkan  pelaburan tambahan dalam bidang tumpuan strategik kami, termasuk rangkaian institusi kami di seluruh Asia Pasifik, justeru menghasilkan pulangan optimum untuk Citi.” 

Strategi runcit UOB termasuk mengambil kesempatan daripada kemewahan yang semakin meningkat di  Asia Tenggara, memperoleh dan menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan melalui platform  perbankan digitalnya, UOB TMRW, di samping memenuhi keperluan kewangan pelanggan melalui  pendekatan saluran omni apabila mereka bergerak ke atas dalam kontinum kekayaan. Cadangan Pengambilalihan ini akan mengembangkan ekosistem rakan kongsi UOB dan dijangka menggandakan  asas pelanggan runcit sedia ada UOB di empat pasaran, sekaligus mempercepatkan sasaran asas pelanggannya lima tahun lebih awal. 

Perniagaan Pengguna Citigroup mempunyai kira-kira 5,000 kakitangan, termasuk pengurusan kanan dan  pasukan yang dilengkapi pelbagai pengalaman. Penghijrahan kakitangan ini akan meningkatkan lagi  kecekapan Kumpulan UOB dan membuka peluang sinergi perniagaan. 

Kumpulan UOB mengalu-alukan pelanggan dan kakitangan Citigroup, yang akan sentiasa dimaklumkan  mengenai perkembangan terkini Cadangan Pengambilalihan pada bulan-bulan akan datang. 

Credit Suisse (Singapore) Limited akan bertindak sebagai penasihat kewangan kepada Kumpulan UOB  dalam Cadangan Pengambilalihan ini manakala Allen & Overy LLP (Singapura) merupakan penasihat  undang-undangnya.

Pernah dengar ungkapan.. Ada ilmu, duit akan datang dekat kita. Tiada ilmu, duit senang boleh hilang?

Pelaburan yang paling rendah risiko tetapi paling tinggi potensi keuntungannya adalah melabur dalam ilmu.

Adakah kalian….

1. Belum ada ilmu asas pelaburan saham
2. Belum jumpa teknik yang sesuai dengan diri
3. Belum tahu masa terbaik untuk beli saham
4. Belum tahu nak pilih saham apa
5. Belum faham cara baca chart
6. Nak mula melabur saham tapi kurang yakin
7. Dah pernah belajar tentang saham, tapi dah lupa ilmu di kelas sebelum ini

Jika tergolong dalam kluster ini, jangan risau, kami akan kongsikan solusinya dalam kelas premium Webinar Senang Saham. Kelas premium ini yurannya ribu-ribu di luar sana. Namun yuran kami paling murah di pasaran!

Kalian akan belajar lebih mendalam ilmu-ilmu penting yang wajib tahu:

ANALISIS FUNDAMENTAL
ANALISIS TEKNIKAL
SENTIMEN
TRADING PLATFORM
SCREENER

Dapatkan seat anda sekarang, ->Webinar Senang Saham