10 Ramalan Yang Bakal Berlaku Dalam Masa 10 Tahun Akan Datang

Sedar tak sedar, setiap 10 tahun pasti akan ada perubahan yang berlaku dalam kehidupan dan ekonomi negara kita. Kita telah melihat antara kejayaan saintis yang menemukan gambar pertama ‘blackhole’, penemuan planet-planet seakan bumi serta pelancaran pelbagai jenis alatan gajet yang tentunya mengagumkan kita semua.

Namun apakah yang bakal terjadi pada 10 tahun akan datang ya? Untuk menjawab pertanyaan anda, berikut adalah 10 ramalan ekonomi dan kehidupan pada 10 tahun akan datang mengikut kajian yang telah dijalankan.

1. Pengeluaran Kereta Pemanduan Automatik Secara Besar-besaran

Sumber : forbes.com

Pada tahun 2021, dijangka bermulanya pengeluaran kereta pemanduan automatik oleh syarikat China secara besar-besaran. Mungkin bunyinya agak mustahil, namun seperti yang kita ketahui, China sering mengeluarkan teknologi yang amat menakjubkan pada masa kini.

Ramai yang membuat ramalan bahawa 10 tahun akan datang, kereta bakal dipandu oleh sistem pemanduan automatik. Agak mudah kerja kita jika ia benar-benar terjadi.

2. Krisis Ekonomi Global

Dijangka bermula pada tahun 2023 bahawa ekonomi global akan mengalami krisis ekoran hutang negara-negara yang semakin tinggi. Krisis ekonomi global juga dijangka akan menatijahkan penstrukturan semula ekonomi.

Ramalan mengatakan bahawa negara Barat akan merosot ekonominya dan negara-negara Asia Timur akan melonjak naik dari segi ekonomi. Ini merupakan salah satu ramalan ekonomi pada 10 tahun akan datang.

3. Penghasilan Mesin Membaca Otak

Para saintis di Jepun telah mencipta mesin yang dapat memecahkan aktiviti otak untuk membentuk imej kasar berdasarkan pemikiran dari otak manusia sejak tahun 2010 yang lalu.

Ramalan mengatakan mungkin pada 10 tahun yang akan datang, kita akan menggunakan gajet berdasarkan bantuan pemikiran kita sahaja. Pernah dengar mesin yang boleh mengetahui sama ada kita berbohong atau tidak, ia juga berfungsi membaca otak kita untuk mengesan sama ada kita menipu atau berkata benar.

4. Pesawat Komersial Dengan Kuasa Solar

Pelbagai pihak kini telah berlumba-lumba untuk membangunkan pesawat komersial dengan kuasa solar. Pada tahun 2022 nanti, Eviation Aircraft merancang untuk melancarkan pesawat ini. 

Menariknya, mungkin tiket penerbangan selepas ini lebih murah harganya. Ramalan kehidupan pada 10 tahun akan datang ini kedengarannya agak logik juga. Namun, dengan industri penerbangan kini dihambat oleh situasi penularan wabak, mungkin penghasilan pesawat ini akan menjimatkan sedikit kos operasi syarikat.

5. Doktor Menterbalikkan Penuaan Jantung Manusia

Penyakit seperti kardiovaskular masih menjadi antara punca utama kematian di seluruh dunia. Namun ramalan mengatakan bahawa menjelang tahun 2026, usia jantung dapat dikekalkan lebih muda mengikut kajian. Ujian-ujian tersebut masih lagi dijalankan dan dijangka akan siap tidak lama lagi.

6. Krisis Populasi Global

Dijangka 10 tahun lagi, manusia di bumi akan mencecah 8.5 bilion orang dan pastinya akan mendatangkan masalah baru dengan jumlah penduduk yang semakin ramai. Mungkin pada masa tersebut bekalan makanan dan sumber air akan berkurang.

Diramalkan akan ada negara yang berperang untuk mendapatkan sumber keperluan dan tempat tinggal yang terhad ini. Menakutkan bukan? Tapi setiap tahun juga pastinya manusia akan mengalami jumlah kematian yang banyak.

7. Spesies Pupus Akan Dihidupkan Kembali

Kajian meramalkan para saintis bakal mampu menghidupkan spesies haiwan pupus pada tahun 2028. Dengan kecanggihan dalam pengklonan dan genetik, mungkin kita bakal melihat burung dodo tidak lama lagi.

8. Negara Membangun Mengatasi Amerika Syarikat

Pada 10 tahun akan datang, ramalan mengatakan terdapat negara-negara yang akan membangun mengatasi Amerika Syarikat. Berkemungkinan ianya akan terjadi pada awal 2027 nanti.

Adakah Malaysia salah satu negara membangun tersebut?

9. Saintis Berupaya Membetulkan Otak Manusia

Pada tahun 2013 yang lalu, Amerika Syarikat mengumumkan rancangan untuk memahami aktiviti di dalam otak manusia yang diberi nama ‘Brain’. Projek itu dijangka siap pada tahun 2025 nanti.

Apabila projek tersebut sudah siap, berkemungkinan saintis akan berupaya membetulkan aktiviti dalam otak manusia bagi yang mengalami masalah emosi, mental dan lain-lain lagi.

10. Manusia Bakal Ke Marikh

NASA telah mengumumkan bahawa pihaknya akan menghantar manusia ke Marikh pada tahun 2024. Program tersebut dirancang oleh Elon Musk yang diberi nama Space X. Mungkin 10 tahun akan datang pula, manusia bakal tinggal di Marikh.

Kesimpulannya, berikut adalah hanya satu ramalan. Betul ataupun tidak, semuanya telah ditentukan oleh Allah S.W.T. Apa yang diharapkan, semoga perkara yang baik akan berlaku pada 10 tahun akan datang.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali John Clifton ‘Jack’ Bogle, Pengasas The Vanguard Group Dan Saham Indeks Pertama Dunia

John Clifton ‘Jack’ Bogle merupakan pengasas The Vanguard Group, yang kini mempunyai lebih daripada $5.1 trilion USD aset di bawah pengurusannya. Beliau juga telah mewujudkan saham indeks pertama di dunia.

Namun tahukah anda, beliau telah meninggal dunia pada tahun 2019 ketika berusia 89 tahun? Beliau mempunyai sejarah masalah jantung dan terkena serangan jantung pertama ketika berusia 31 tahun. Beliau pernah menjalani pemindahan jantung pada usia 65 tahun.

Kenali John C. Bogle

Beliau dianggap sebagai pelabur terbesar di dunia. Dana di dalam saham indeksnya membolehkan para pelabur mencapai pulangan yang tinggi dengan kos yang lebih rendah daripada dana yang diuruskan secara aktif.

Beliau telah mengasaskan The Vanguard Group, organisasi dana bersama yang terbesar di dunia pada tahun 1975. Kemudiannya, beliau berkhidmat sebagai Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif sehingga tahun 1999.

Vanguard kini menguruskan aset lebih daripada 20 juta pelabur di 170 buah negara. Kekayaan peribadi miliknya bernilai $180 juta setakat tahun lepas.

Nak kenal The Vanguard Group, BlackRock, Norges Bank dan jerung-jerung antarabangsa lain di persada dunia; jemput baca Siapa Jerung Antarabangsa Dan Di Mana Mereka Suka Melabur?

Buku Pelaburan Karya John C. Bogle

Siapa sangka, lagenda pelaburan ini telah menulis 13 buah buku mengenai pelaburan. Buku yang terakhir ditulisnya adalah pada tahun 2018 yang bertajuk “Stay the Course: The Story of Vanguard and the Revolution Index”.

Selain daripada itu, para pengikutnya telah mencipta sebuah laman web berdasarkan nasihatnya iaitu Bogleheads.org.

John C. Bogle Dan Sistem Pengurusannya

Pada awal kerjayanya, beliau bekerja untuk Wellington Management sebelum menubuhkan syarikat dana bersama dengan Vanguard. John C. Bogle menggunakan struktur pemilikan baru di mana para pemegang saham dana, bersama-sama menjadi sebahagian daripada pemilik dana yang mereka labur.

Mereka telah mewujudkan satu struktur mudah di mana ia membenarkan firma memasukkan sebarang keuntungan ke dalam struktur operasinya. Sekaligus mereka dapat mengurangkan kos pelaburan untuk para pelabur.

Pada tahun 1976, beliau telah memperkenalkan dana Vanguard 500 yang merupakan dana indeks pertama yang dipasarkan kepada pelabur runcit. Struktur unik beliau yang membenarkan penyediaan dana bersama yang tidak membebankan dan tidak mengenakan komisen ke atas pelaburan.

Semuanya nampak lebih mudah bukan?

John C. Bogle bersara sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi Vanguard pada tahun 1999. Untuk pengetahuan anda, beliau mempunyai 6 orang anak dan beliau juga pernah mempunyai saudara kembar, yang telah meninggal dunia pada tahun 1994.

Semoga dengan kisah pengasas pelaburan saham indeks yang merupakan seorang pelabur lagenda, dapat membakar semangat kita untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya.

Sumbe Rujukan:

Iklan

Daripada Gagal Menamatkan PhD Berubah Menjadi Hedgefund Superstar – Stanley Druckenmiller

The “greatest money making machine in history”, a man with “Jim Roger’s analytical ability, George Soros’ trading ability, and the stomach of a riverboat gambler”

Begitulah bagaimana Scott Bessent seorang fund manager menggambarkan diri Stanley Druckenmiller. Jom kita ikuti kisah menarik beliau yang pernah mengalami kegagalan, tetapi berjaya menjagi seorang hedgefund superstar.

Zaman Kanak-kanak:

Beliau bernama Stanley Freeman Druckenmiller, dilahirkan pada 14 Jun 1953 di Pittsburgh, Pennsylvania, Amerika Syarikat. Ibunya bernama Anne dan ayahnya Stanley Thomas Druckenmiller, bekerja sebagai seorang Jurutera Kimia.

Ibu dan ayahnya bercerai ketika beliau melalui zaman kanak-kanaknya. Dia terpaksa membesar dengan ayahnya di New Jersey.

Zaman Remaja:

Pada tahun 1975, beliau menerima Ijazah dalam jurusan English and Economi daripada Bowdoin College. Kemudiannya beliau menyambung pengajian Ph.D di University of Michigan yang mana beliau tidak sempat menghabiskan pengajian tersebut disebabkan beliau menerima tawaran di Pittsburgh National Bank. 

Kerjaya Dalam Dunia Kewangan:

Beliau memulakan karier pada tahun 1977 sebagai Management Trainee di Pittsburgh National Bank, kemudiannya setahun selepas itu Stanley telah dilantik sebagai Head of The Bank’s Equity Research Group. Pada tahun 1981, beliau telah memulakan firma sendiri iaitu Dequesna Capital Management.

Pada tahun 1988, beliau dilantik oleh seorang lagi lagenda kewangan iaitu George Soros untuk mengurus firma beliau Quantum Fund, bagi menggantikan kekosongan tempat yang ditinggalkan oleh Victor Niederhoffer. Di sinilah nama beliau mula tersebar di seluruh dunia apabila beliau sebenarnya yang bekerja di sebalik tabir kejayaan Soros dengan fenomena “Broke the Bank of England” pada tahun 1992.

Stanley Druckenmiller telah mengambil position short British Pound Sterling dan mendapat keuntungan $1 Billion dalam tempoh masa sehari. Bayangkan bertapa bijaksananya beliau dalam bidang kewangan. Namun, beliau telah meletakkan jawatan pada tahun 2000 apabila mengalami kerugian yang besar di dalam mengurus Quantum Fund pada tahun tersebut. 

Firma Beliau Sendiri:

Tidak cukup dengan kisah beliau yang berjaya membangunkan Quantum Fund (Firma Hedgefund George Soros) dengan keuntungan tinggi secara konsisten, beliau sekali lagi melakukan perkara yang sama untuk firma Hedgefund yang beliau miliki sendiri iaitu Dequesna Capital Management.

Anda fikir 10%? Tidak, Stanley Druckenmiller berjaya mendapatkan lebih daripada 30% keuntungan setiap tahun dengan konsisten. Malah beliau melakukannya dalam tempoh masa 30 tahun tanpa sebarang kerugian.

Selain berjaya mencipta keuntungan yang besar kepada firma beliau sendiri, dia juga mendakwa bahawa 70% aset yang beliau miliki pada hari ini adalah daripada apa yang beliau usahakan selama bergelar Money Manager.

Menurut Bloomberg News pada 18 Ogos 2010, Stanley telah mengumumkan untuk menutup Dequesna Capital Management kepada pelabur baharu, di sebabkan beliau sudah terlalu penat untuk membuat rekod keuntungan yang tinggi secara berterusan kepada para pelabur firmanya. Ini disebabkan dia mendapati bahawa emosi beliau terjejas dan tidak sepadan dengan jangkaan beliau untuk terus kekal pada tahap yang sama. Semasa penutupan itu dilakukan, aset firma beliau telah meraih sebanyak $12 billion.

Dermawan:

Pada tahun 2009,Stanley Druckenmiller merupakan seorang yang sangat dermawan apabila beliau memderma sebanyak $705 juta kepada badan amal, dan $100 juta kepada sekolah perubatan. Sebelum itu pula tahun 2006, beliau menderma sebanyak $25 million.

Mungkin apa yang beliau lakukan pada masa lalu sukar untuk berlaku lagi pada masa akan datang. Bayangkan, beliau mengurus 2 firma besar dalam satu masa, dan sentiasa konsisten mengaut keuntungan. Sememangnya beliau sesuai di gelar sebagai The G.O.A.T of Money Manager.

Iklan

Ryan Baru Berusia 6 Tahun Tetapi Sudah Menjana Pendapatan Jutaan Ringgit

Percayakah anda, seorang kanak-kanak yang baru berusia 6 tahun mampu menjana pendapatan jutaan ringgit sebulan? Dengan hanya bercakap tentang mainan? Mungkin ada yang menggeleng kepala tidak percaya bukan? Tetapi itulah yang berlaku kepada seorang kanak-kanak yang bernama Ryan.

Semuanya bermula apabila Ryan berminat untuk memiliki Channelnya sendiri di YouTube. Sebelum ini, kanak-kanak itu hanya melihat kanak-kanak lain melakukan review mainan di YouTube. Kemudian, dia mula terfikir, kenapa dia tidak melakukan perkara yang serupa? Hasrat Ryan ini di persetujui oleh kedua-dua ibu bapanya.

11 Juta Subscribers Di YouTube

Sumber: YouTube

Pada usia seawal 4 tahun, dia telah mula melakukan review untuk mainan kanak-kanak. Menurut ibunya, mainan pertama yang digunakan dalam review mereka adalah set keretapi Lego. Pada awalnya, channel ini, tidak begitu popular sehinggalah mereka memuat naik sebuah video pada Julai 2015. Anda pasti tertanya-tanya video apa bukan?

Video ini menunjukkan Ryan bermain dan memberikan review ‘Giant Egg Surprise’ yang mengandungi lebih 100 mainan dari siri popular Pixar. Telatahnya yang comel dan bersemangat itu telah membuatkan video ini menerima tontonan lebih 800 juta! Ada juga videonya yang lain mendapat tontonan sebanyak 1 billion! Hebat bukan?

Channel yang diwujudkan sejak March 2015 ini, kini telah mempunyai sebanyak 11 juta subscribers! Ini menjadikan channel ini antara yang popular di YouTube. Ryan dikatakan mampu mendapat pulangan sehingga USD1 juta setiap bulan hasil daripada review yang dilakukannya!

Tersenarai Dalam Top 10 Selebriti Youtube Oleh Forbes

Sumber: YouTube

Forbes juga telah menyenaraikan Ryan sebagai Top 10 selebriti YouTube yang menerima pendapatan tertinggi di dunia bagi tahun 2017. Adik Ryan juga merupakan selebriti termuda dalam senarai itu! Bertuahnya badan, muda-muda lagi dah jadi jutawan.

Kini, channel tersebut lebih menumpukan untuk memberi review mengenai produk mainan terbaru dan juga makanan kanak-kanak. Apa yang membuatkan channel yang dihoskan Ryan ini mendapat sambutan adalah kerana telatahnya yang comel serta review yang jujur dan bersemangat oleh adik ini.

Kisah Ryan ini menunjukkan bahawa usia bukanlah penghalang untuk berjaya. Bagi para YouTubers ataupun mereka yang memiliki blog mahupun berhasrat membuat channel YouTube sendiri, jadikan kisah adik Ryan ini sebagai sumber inspirasi.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.cbsnews.com
  2. https://kisahdunia.com
  3. http://www.businessinsider.com
  4. http://www.thereporter.my

Iklan

Bernard Arnault, Manusia Ketiga Yang Mempunyai Kekayaan Lebih $100 Bilion

Bernard Arnault merupakan orang ketiga di dunia yang telah menyertai Jeff Bezos dan Bill Gates dengan nilai harta kekayaan melebihi tanda aras $100 bilion. Harta kekayaanya telah mencecah $100 bilion pada bulan lepas.

Sebagai perbandingan,Jeff Bezos yang menduduki takhta sebagai manusia pertama yang mencapai nilai kekayaan $100 bilion pada November 2017 dan dikuti dengan Bill Gates pada tahun 2018.

Nasib malang bagi Jeff Bezos pada tahun ini apabila penceraian dengan isterinya telah  mengurangkan nilai kekayanya sebanyak $40 bilion.

Sebelum menjadi usahawan dalam bidang pengeluaran barangan mewah, Bernard merupakan seorang usahawan di dalam bidang hartanah.

Kini, Bernard merupakan seorang taikun terbesar di dalam perniagaan barangan mewah dunia. Beliau membina empayar kekayaan daripada perniagaan syarikat mewah yang terkenal di dunia iaitu Louis Vuitton.

Asal-Usul Bernard Arnault

Bernard merupakan graduan Universiti École Polytechnique di dalam bidang kejuruteraan. Universiti tersebut merupakan di antara universiti terbaik di Perancis, dengan beberapa bekas pelajar yang pernah memenangi Hadiah Nobel seramai tiga orang, dan juga pernah menjadi Presiden Perancis juga seramai tiga orang.

Pada pertengahan dekad 1980-an, Bernard telah membeli sebuah syarikat tekstil yang bernama Boussac Saint-Frères yang telah bangkrap. Melalui pembelian syarikat ini, beliau secara tidak langsung telah memiliki syarikat Christian Dior kerana syarikat ini merupakan anak syarikat Boussac Saint-Frères. Beliau telah membeli syarikat ini dengan harga $15 juta menggunakan duitnya sendiri.

Statistik kekayaan yang dimiliki oleh Bernard dari tahun ke tahun yang dikeluarkan oleh majalah Forbes.

Pada tahun 1987, beliau mula membeli saham Syarikat Louis Vuitton. Bernard yang mempunyai pegangan saham Louis Vutton sebanyak 40% melalui Syarikat Christian Dior, yang juga merupakan syarikat yang dimiliki Louis Vutton.

Bernard yang memiliki hampir keseluruhan Syarikat Christian Dior dengan pegangan sebanyak 96.5% saham di dalam syarikat tersebut.

Saham Louis Vuitton yang naik secara drastik tahun ini disebabkan dasar cukai yang diperkenalkan oleh Negara China

Louis Vuitton merupakan syarikat terbesar di dunia dalam mengeluarkan barangan mewah seperti beg tangan, kasut dan bermacam-macma lagi untuk golongan berada. Bernard yang mempunyai hampir 70 buah syarikat di bawah pengurusan syarikatnya seperti Berluti, Céline, Charles & Keith, Dior, Emilio Pucci, Fendi, Fenty, Givenchy, Kenzo, Loewe, Loro Piana, Marc Jacobs, Moynat, Nicholas, Kirkwood, Rimowa,Thomas, Pink, Bvlgari, Chaumet, Fred, Hublot, TAG Heuer dan Zenith.

Pada tahun lepas sahaja, syarikat telah menjana keuntungan sebanyak $53 bilion USD.

Tidak seperti syarikat teknologi tinggi seperti Amazon, Microsoft, Apple, Facebook dan yang lain-lain, di mana harga saham syarikat tersebut boleh naik dan turun dengan begitu pantas sekali berdasarkan rumours. Kebangkitan ouis Vuitton dalam industri fesyen ini adalah disebabkan oleh permintaan yang sangat tinggi dari rakyat Negara China yang menyumbang kepada kenaikan harga saham syarikat Louis Vuitton secara mendadak.

Seperti yang kita sedia maklum, perang perdagangan di antara China dan Amerika Syarikat masih lagi tidak berkesudahan. Untuk menambah kuasa beli rakyat China terhadap barangan luar, kerajaan China telah menghapuskan cukai barangan mewah untuk Negara Eropah.

Dengan penghapusan kadar cukai ini, rakyat Negara China dapat membeli barangan mewah dengan harga yang murah. Ditambah pula dengan keadaan ekonomi Negara China yang semakin hari semakin berkembang dengan pesat, menyebabkan rakyat negara tersebut mampu berbelanja dengan dengan jumlah kuantiti yang besar.

Juga Seorang Dermawan

Dengan kekayaan yang dimiliki, Bernard juga merupakan seorang bilionaire yang dermawan. Beliau telah menderma sebanyak $226  juta untuk memulihkan Notre Dame Cathedral yang merupakan gereja bersejarah Negara Perancis yang rentung dijilat api pada tahun ini.

Dengan kekayaan melebihi $100 bilion, Bernard Arnault telah mewakili GDP Negara Perancis sebanyak 3%. Tahun ini sahaja saham Syarikat Louis Vuitton telah naik sebanyak 43%, dan jika ianya berterusan – nilai kekayaan Bernard juga akan turut naik.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!