10 Ramalan Yang Bakal Berlaku Dalam Masa 10 Tahun Akan Datang

Sedar tak sedar, setiap 10 tahun pasti akan ada perubahan yang berlaku dalam kehidupan dan ekonomi negara kita. Kita telah melihat antara kejayaan saintis yang menemukan gambar pertama ‘blackhole’, penemuan planet-planet seakan bumi serta pelancaran pelbagai jenis alatan gajet yang tentunya mengagumkan kita semua.

Namun apakah yang bakal terjadi pada 10 tahun akan datang ya? Untuk menjawab pertanyaan anda, berikut adalah 10 ramalan ekonomi dan kehidupan pada 10 tahun akan datang mengikut kajian yang telah dijalankan.

1. Pengeluaran Kereta Pemanduan Automatik Secara Besar-besaran

Sumber : forbes.com

Pada tahun 2021, dijangka bermulanya pengeluaran kereta pemanduan automatik oleh syarikat China secara besar-besaran. Mungkin bunyinya agak mustahil, namun seperti yang kita ketahui, China sering mengeluarkan teknologi yang amat menakjubkan pada masa kini.

Ramai yang membuat ramalan bahawa 10 tahun akan datang, kereta bakal dipandu oleh sistem pemanduan automatik. Agak mudah kerja kita jika ia benar-benar terjadi.

2. Krisis Ekonomi Global

Dijangka bermula pada tahun 2023 bahawa ekonomi global akan mengalami krisis ekoran hutang negara-negara yang semakin tinggi. Krisis ekonomi global juga dijangka akan menatijahkan penstrukturan semula ekonomi.

Ramalan mengatakan bahawa negara Barat akan merosot ekonominya dan negara-negara Asia Timur akan melonjak naik dari segi ekonomi. Ini merupakan salah satu ramalan ekonomi pada 10 tahun akan datang.

3. Penghasilan Mesin Membaca Otak

Para saintis di Jepun telah mencipta mesin yang dapat memecahkan aktiviti otak untuk membentuk imej kasar berdasarkan pemikiran dari otak manusia sejak tahun 2010 yang lalu.

Ramalan mengatakan mungkin pada 10 tahun yang akan datang, kita akan menggunakan gajet berdasarkan bantuan pemikiran kita sahaja. Pernah dengar mesin yang boleh mengetahui sama ada kita berbohong atau tidak, ia juga berfungsi membaca otak kita untuk mengesan sama ada kita menipu atau berkata benar.

4. Pesawat Komersial Dengan Kuasa Solar

Pelbagai pihak kini telah berlumba-lumba untuk membangunkan pesawat komersial dengan kuasa solar. Pada tahun 2022 nanti, Eviation Aircraft merancang untuk melancarkan pesawat ini. 

Menariknya, mungkin tiket penerbangan selepas ini lebih murah harganya. Ramalan kehidupan pada 10 tahun akan datang ini kedengarannya agak logik juga. Namun, dengan industri penerbangan kini dihambat oleh situasi penularan wabak, mungkin penghasilan pesawat ini akan menjimatkan sedikit kos operasi syarikat.

5. Doktor Menterbalikkan Penuaan Jantung Manusia

Penyakit seperti kardiovaskular masih menjadi antara punca utama kematian di seluruh dunia. Namun ramalan mengatakan bahawa menjelang tahun 2026, usia jantung dapat dikekalkan lebih muda mengikut kajian. Ujian-ujian tersebut masih lagi dijalankan dan dijangka akan siap tidak lama lagi.

6. Krisis Populasi Global

Dijangka 10 tahun lagi, manusia di bumi akan mencecah 8.5 bilion orang dan pastinya akan mendatangkan masalah baru dengan jumlah penduduk yang semakin ramai. Mungkin pada masa tersebut bekalan makanan dan sumber air akan berkurang.

Diramalkan akan ada negara yang berperang untuk mendapatkan sumber keperluan dan tempat tinggal yang terhad ini. Menakutkan bukan? Tapi setiap tahun juga pastinya manusia akan mengalami jumlah kematian yang banyak.

7. Spesies Pupus Akan Dihidupkan Kembali

Kajian meramalkan para saintis bakal mampu menghidupkan spesies haiwan pupus pada tahun 2028. Dengan kecanggihan dalam pengklonan dan genetik, mungkin kita bakal melihat burung dodo tidak lama lagi.

8. Negara Membangun Mengatasi Amerika Syarikat

Pada 10 tahun akan datang, ramalan mengatakan terdapat negara-negara yang akan membangun mengatasi Amerika Syarikat. Berkemungkinan ianya akan terjadi pada awal 2027 nanti.

Adakah Malaysia salah satu negara membangun tersebut?

9. Saintis Berupaya Membetulkan Otak Manusia

Pada tahun 2013 yang lalu, Amerika Syarikat mengumumkan rancangan untuk memahami aktiviti di dalam otak manusia yang diberi nama ‘Brain’. Projek itu dijangka siap pada tahun 2025 nanti.

Apabila projek tersebut sudah siap, berkemungkinan saintis akan berupaya membetulkan aktiviti dalam otak manusia bagi yang mengalami masalah emosi, mental dan lain-lain lagi.

10. Manusia Bakal Ke Marikh

NASA telah mengumumkan bahawa pihaknya akan menghantar manusia ke Marikh pada tahun 2024. Program tersebut dirancang oleh Elon Musk yang diberi nama Space X. Mungkin 10 tahun akan datang pula, manusia bakal tinggal di Marikh.

Kesimpulannya, berikut adalah hanya satu ramalan. Betul ataupun tidak, semuanya telah ditentukan oleh Allah S.W.T. Apa yang diharapkan, semoga perkara yang baik akan berlaku pada 10 tahun akan datang.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee