10 Ramalan Yang Bakal Berlaku Dalam Masa 10 Tahun Akan Datang

Sedar tak sedar, setiap 10 tahun pasti akan ada perubahan yang berlaku dalam kehidupan dan ekonomi negara kita. Kita telah melihat antara kejayaan saintis yang menemukan gambar pertama ‘blackhole’, penemuan planet-planet seakan bumi serta pelancaran pelbagai jenis alatan gajet yang tentunya mengagumkan kita semua.

Namun apakah yang bakal terjadi pada 10 tahun akan datang ya? Untuk menjawab pertanyaan anda, berikut adalah 10 ramalan ekonomi dan kehidupan pada 10 tahun akan datang mengikut kajian yang telah dijalankan.

1. Pengeluaran Kereta Pemanduan Automatik Secara Besar-besaran

Sumber : forbes.com

Pada tahun 2021, dijangka bermulanya pengeluaran kereta pemanduan automatik oleh syarikat China secara besar-besaran. Mungkin bunyinya agak mustahil, namun seperti yang kita ketahui, China sering mengeluarkan teknologi yang amat menakjubkan pada masa kini.

Ramai yang membuat ramalan bahawa 10 tahun akan datang, kereta bakal dipandu oleh sistem pemanduan automatik. Agak mudah kerja kita jika ia benar-benar terjadi.

2. Krisis Ekonomi Global

Dijangka bermula pada tahun 2023 bahawa ekonomi global akan mengalami krisis ekoran hutang negara-negara yang semakin tinggi. Krisis ekonomi global juga dijangka akan menatijahkan penstrukturan semula ekonomi.

Ramalan mengatakan bahawa negara Barat akan merosot ekonominya dan negara-negara Asia Timur akan melonjak naik dari segi ekonomi. Ini merupakan salah satu ramalan ekonomi pada 10 tahun akan datang.

3. Penghasilan Mesin Membaca Otak

Para saintis di Jepun telah mencipta mesin yang dapat memecahkan aktiviti otak untuk membentuk imej kasar berdasarkan pemikiran dari otak manusia sejak tahun 2010 yang lalu.

Ramalan mengatakan mungkin pada 10 tahun yang akan datang, kita akan menggunakan gajet berdasarkan bantuan pemikiran kita sahaja. Pernah dengar mesin yang boleh mengetahui sama ada kita berbohong atau tidak, ia juga berfungsi membaca otak kita untuk mengesan sama ada kita menipu atau berkata benar.

4. Pesawat Komersial Dengan Kuasa Solar

Pelbagai pihak kini telah berlumba-lumba untuk membangunkan pesawat komersial dengan kuasa solar. Pada tahun 2022 nanti, Eviation Aircraft merancang untuk melancarkan pesawat ini. 

Menariknya, mungkin tiket penerbangan selepas ini lebih murah harganya. Ramalan kehidupan pada 10 tahun akan datang ini kedengarannya agak logik juga. Namun, dengan industri penerbangan kini dihambat oleh situasi penularan wabak, mungkin penghasilan pesawat ini akan menjimatkan sedikit kos operasi syarikat.

5. Doktor Menterbalikkan Penuaan Jantung Manusia

Penyakit seperti kardiovaskular masih menjadi antara punca utama kematian di seluruh dunia. Namun ramalan mengatakan bahawa menjelang tahun 2026, usia jantung dapat dikekalkan lebih muda mengikut kajian. Ujian-ujian tersebut masih lagi dijalankan dan dijangka akan siap tidak lama lagi.

6. Krisis Populasi Global

Dijangka 10 tahun lagi, manusia di bumi akan mencecah 8.5 bilion orang dan pastinya akan mendatangkan masalah baru dengan jumlah penduduk yang semakin ramai. Mungkin pada masa tersebut bekalan makanan dan sumber air akan berkurang.

Diramalkan akan ada negara yang berperang untuk mendapatkan sumber keperluan dan tempat tinggal yang terhad ini. Menakutkan bukan? Tapi setiap tahun juga pastinya manusia akan mengalami jumlah kematian yang banyak.

7. Spesies Pupus Akan Dihidupkan Kembali

Kajian meramalkan para saintis bakal mampu menghidupkan spesies haiwan pupus pada tahun 2028. Dengan kecanggihan dalam pengklonan dan genetik, mungkin kita bakal melihat burung dodo tidak lama lagi.

8. Negara Membangun Mengatasi Amerika Syarikat

Pada 10 tahun akan datang, ramalan mengatakan terdapat negara-negara yang akan membangun mengatasi Amerika Syarikat. Berkemungkinan ianya akan terjadi pada awal 2027 nanti.

Adakah Malaysia salah satu negara membangun tersebut?

9. Saintis Berupaya Membetulkan Otak Manusia

Pada tahun 2013 yang lalu, Amerika Syarikat mengumumkan rancangan untuk memahami aktiviti di dalam otak manusia yang diberi nama ‘Brain’. Projek itu dijangka siap pada tahun 2025 nanti.

Apabila projek tersebut sudah siap, berkemungkinan saintis akan berupaya membetulkan aktiviti dalam otak manusia bagi yang mengalami masalah emosi, mental dan lain-lain lagi.

10. Manusia Bakal Ke Marikh

NASA telah mengumumkan bahawa pihaknya akan menghantar manusia ke Marikh pada tahun 2024. Program tersebut dirancang oleh Elon Musk yang diberi nama Space X. Mungkin 10 tahun akan datang pula, manusia bakal tinggal di Marikh.

Kesimpulannya, berikut adalah hanya satu ramalan. Betul ataupun tidak, semuanya telah ditentukan oleh Allah S.W.T. Apa yang diharapkan, semoga perkara yang baik akan berlaku pada 10 tahun akan datang.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM