9 Tips Kekayaan Dato’ Seri Vida

Sebut saja nama Dato’ Seri Vida (DSV), pasti kita akan teringatkan tagline produk Qu Puteh beliau, iaitu “Qu Puteh, Qu Puteh.. Barulah Puteh”. DSV juga dikenali sebagai penaja program realiti Gegar Vaganza di Astro.

DSV yang tidak asing lagi namanya ini, merupakan salah seorang usahawan yang berjaya di negara kita. Walaupun beliau adakalanya sedikit kontroversi, namun aura positifnya perlu kita kagumi.

Jom kita lihat 9 tips dari Dato’ Seri Vida, yang merupakan pengasas Vida Beauty.

1. Jangan Pernah Kenal Erti Putus Asa

Sebagai seorang tauke besar dalam bidang kosmetik, ramai yang ketahui betapa berjayanya beliau dalam perniagaan yang diceburi. Walaupun pernah disenaraikan sebagai di antara beberapa produk yang mengandungi merkuri yang tinggi, namun pernahkah kita melihat DSV melatah?

Itu tidak termasuk dugaan lain seperti kerugian beratus ribu ketika memulakan perniagaannya. Selain itu, DSV juga pernah dikaitkan dengan pertuduhan mengelak daripada membayar GST.

2. Ada Impian Tinggi

Beliau pernah berkata “nak berjaya, impian mesti tinggi”. Jangan pernah berhenti berfikir dan sentiasa menampilkan konsep yang baru.

Beliau juga menyimpan impian untuk berduet dengan Psy, iaitu penyanyi antarabangsa dari Korea Selatan yang popular dengan lagu Gangnam Style.

3. Bersikap Peramah Dan Mudah Didekati

Jika kita lihat DSV ketika ditemubual di televisyen mahupun radio, ternyata beliau sentiasa senyum dan ketawa. Beliau juga suka berbicara dan bergurau senda.

Pernahkah anda lihat usahawan seramah DSV?

4. Jangan Takut Menjadi Diri Sendiri

Tips kejayaan dari Dato’ Seri Vida adalah sering menjadi diri sendiri. Dalam apa jua keadaan pun dia tetap dengan pendirian dia dan tidak mudah terikat dengan pendapat orang lain.

Keupayaan beliau dalam berkongsi pandangan dan mengekspresikan diri adalah sangat penting untuk berjaya. Dengan menjadi diri sendiri, semua usaha tersebut tidak mustahil.

5. Gunakan Kisah Lalu Sebagai Pemangkin Kejayaan

Sekiranya kita merasa terlalu sukar untuk berjaya disebabkan datang dari keluarga yang susah atau masa lampau yang gelap, ambil ikhtibar dari kisah DSV ini.

DSV pada asalnya datang dari keluarga yang susah dan dibesarkan tanpa kasih sayang seorang ayah pada usia 9 tahun. Beliau juga pernah membantu keluarganya berniaga. 

Ingatlah, bukan senang untuk berjaya, apatah lagi dengan keadaan kisah lalu kita. Jadikanlah ia sebagai pembakar semangan untuk menjadi orang yang lebih baik.

6. Sering Membuat Amal Kebajikan

Mungkin ada segelintir daripada kita yang mengecam tindakannya yang suka menayangkan harta yang dimilikinya. Tetapi tahukah anda, DSV sering menderma kepada pusat kebajikan, sekolah tahfiz dan rumah anak-anak yatim.

Beliau juga turut mempunyai pusat tahfiznya sendiri di Perak.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

7. Jangan Mudah Lemah Semangat

Secara umumnya, DSV bukanlah seorang wanita yang lemah semangat sekiranya kita benar-benar melihat segala usaha keras beliau.

Segala dugaan dan cabaran yang dilalui, beliau tetap meneruskan hidup dan kerjayanya. Jangan sesekali merasa sukar dan kecewa jika kita mengalami hidup cabaran dan dugaan sepanjang berniaga.

8. Sentiasa Jaga Solat

Walaupun DSV kelihatan seperti ala-ala “permaisuri” dan sering mengenakan fesyen yang mungkin agak pelik, namun beliau sentiasa menjaga solatnya.

Seperti yang terkandung di dalam Al-Quran, sesiapa yang menjaga solatnya akan dimurahkan rezeki. Jangan sesekali tinggal solat dan kembalilah kepada agama, merupakan tips kejayaan dari Dato’ Seri Vida yang boleh kita pelajari.

9. Bijak Merancang Strategi

Seperti yang kita ketahui, DSV pada awalnya tidak merancang dengan betul strategi perniagaannya. Namun, selepas beliau mengiklankan produk beliau di Radio Kelantan FM, permintaan produknya semakin laris sehingga ke hari ini.

Untuk berjaya, kita perlu mengatur dan menyusun strategi dengan bijak.

Kesimpulannya,

Perkara penting yang harus ada pada diri seseorang adalah keazaman dan tidak berputus asa. Selain itu, sering mendekatkan diri dengan Sang Pencipta adalah salah satu kunci untuk berjaya.

Semoga dengan tips ini, kita juga boleh menjadi usahawan yang berjaya seperti Dato’ Seri Vida.

Sumber RujukanSafuanBorhan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM