9 Tips Kekayaan Dato’ Seri Vida

Sebut saja nama Dato’ Seri Vida (DSV), pasti kita akan teringatkan tagline produk Qu Puteh beliau, iaitu “Qu Puteh, Qu Puteh.. Barulah Puteh”. DSV juga dikenali sebagai penaja program realiti Gegar Vaganza di Astro.

DSV yang tidak asing lagi namanya ini, merupakan salah seorang usahawan yang berjaya di negara kita. Walaupun beliau adakalanya sedikit kontroversi, namun aura positifnya perlu kita kagumi.

Jom kita lihat 9 tips dari Dato’ Seri Vida, yang merupakan pengasas Vida Beauty.

1. Jangan Pernah Kenal Erti Putus Asa

Sebagai seorang tauke besar dalam bidang kosmetik, ramai yang ketahui betapa berjayanya beliau dalam perniagaan yang diceburi. Walaupun pernah disenaraikan sebagai di antara beberapa produk yang mengandungi merkuri yang tinggi, namun pernahkah kita melihat DSV melatah?

Itu tidak termasuk dugaan lain seperti kerugian beratus ribu ketika memulakan perniagaannya. Selain itu, DSV juga pernah dikaitkan dengan pertuduhan mengelak daripada membayar GST.

2. Ada Impian Tinggi

Beliau pernah berkata “nak berjaya, impian mesti tinggi”. Jangan pernah berhenti berfikir dan sentiasa menampilkan konsep yang baru.

Beliau juga menyimpan impian untuk berduet dengan Psy, iaitu penyanyi antarabangsa dari Korea Selatan yang popular dengan lagu Gangnam Style.

3. Bersikap Peramah Dan Mudah Didekati

Jika kita lihat DSV ketika ditemubual di televisyen mahupun radio, ternyata beliau sentiasa senyum dan ketawa. Beliau juga suka berbicara dan bergurau senda.

Pernahkah anda lihat usahawan seramah DSV?

4. Jangan Takut Menjadi Diri Sendiri

Tips kejayaan dari Dato’ Seri Vida adalah sering menjadi diri sendiri. Dalam apa jua keadaan pun dia tetap dengan pendirian dia dan tidak mudah terikat dengan pendapat orang lain.

Keupayaan beliau dalam berkongsi pandangan dan mengekspresikan diri adalah sangat penting untuk berjaya. Dengan menjadi diri sendiri, semua usaha tersebut tidak mustahil.

5. Gunakan Kisah Lalu Sebagai Pemangkin Kejayaan

Sekiranya kita merasa terlalu sukar untuk berjaya disebabkan datang dari keluarga yang susah atau masa lampau yang gelap, ambil ikhtibar dari kisah DSV ini.

DSV pada asalnya datang dari keluarga yang susah dan dibesarkan tanpa kasih sayang seorang ayah pada usia 9 tahun. Beliau juga pernah membantu keluarganya berniaga. 

Ingatlah, bukan senang untuk berjaya, apatah lagi dengan keadaan kisah lalu kita. Jadikanlah ia sebagai pembakar semangan untuk menjadi orang yang lebih baik.

6. Sering Membuat Amal Kebajikan

Mungkin ada segelintir daripada kita yang mengecam tindakannya yang suka menayangkan harta yang dimilikinya. Tetapi tahukah anda, DSV sering menderma kepada pusat kebajikan, sekolah tahfiz dan rumah anak-anak yatim.

Beliau juga turut mempunyai pusat tahfiznya sendiri di Perak.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

7. Jangan Mudah Lemah Semangat

Secara umumnya, DSV bukanlah seorang wanita yang lemah semangat sekiranya kita benar-benar melihat segala usaha keras beliau.

Segala dugaan dan cabaran yang dilalui, beliau tetap meneruskan hidup dan kerjayanya. Jangan sesekali merasa sukar dan kecewa jika kita mengalami hidup cabaran dan dugaan sepanjang berniaga.

8. Sentiasa Jaga Solat

Walaupun DSV kelihatan seperti ala-ala “permaisuri” dan sering mengenakan fesyen yang mungkin agak pelik, namun beliau sentiasa menjaga solatnya.

Seperti yang terkandung di dalam Al-Quran, sesiapa yang menjaga solatnya akan dimurahkan rezeki. Jangan sesekali tinggal solat dan kembalilah kepada agama, merupakan tips kejayaan dari Dato’ Seri Vida yang boleh kita pelajari.

9. Bijak Merancang Strategi

Seperti yang kita ketahui, DSV pada awalnya tidak merancang dengan betul strategi perniagaannya. Namun, selepas beliau mengiklankan produk beliau di Radio Kelantan FM, permintaan produknya semakin laris sehingga ke hari ini.

Untuk berjaya, kita perlu mengatur dan menyusun strategi dengan bijak.

Kesimpulannya,

Perkara penting yang harus ada pada diri seseorang adalah keazaman dan tidak berputus asa. Selain itu, sering mendekatkan diri dengan Sang Pencipta adalah salah satu kunci untuk berjaya.

Semoga dengan tips ini, kita juga boleh menjadi usahawan yang berjaya seperti Dato’ Seri Vida.

Sumber RujukanSafuanBorhan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee