Jenama Sony Dahulunya Bermula Dengan Periuk Nasi

Jika anda berniaga, ada produk tetapi gagal pada kali pertama, jangan mengalah. Anda patut habiskan membaca kisah inspirasi ini.

Siapa di sini yang tak pernah dengar nama Sony ini? Pada satu ketika dulu, syarikat ini telah mengubah cara kita mendengar muzik dengan penciptaan Walkman.

Kemudian muncul pula konsol permainan video yang terkenal, iaitu Playstation. Selain daripada itu, mereka juga terkenal dengan perkakas elektrik seperti televisyen, kamera, telefon dan bermacam-macam lagi.

Tahukah anda, syarikat ini telah pun berusia lebih daripada 70 tahun?

Asal-Usul Sony

Kredit Gambar: Sony

Syarikat ini telah diasaskan oleh Akiro Morita dan sahabatnya Masaru Ibuka pada 7 Mei 1946. Pada waktu itu, syarikat ini telah didaftarkan di atas nama TTK (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation). Dengan bermodalkan pinjaman sebanyak USD500, mereka mula berusaha untuk membangunkan produk pengguna yang sesuai dengan pasaran negara Jepun ketika itu.

Dan tahukah anda bahawa produk pertama yang mereka keluarkan adalah periuk nasi?

Malangnya, ia tidak berjaya dipasarkan secara meluas dan mereka mengalami kegagalan. Mereka hanya berjaya mendapat keuntutungan sebanyak $300 sahaja.

Jadi mereka mengambil keputusan untuk cuba mengeluarkan produk lain. Matlamat mereka, produk ini mesti berguna untuk kegunaan masyarakat Jepun.

Kredit Gambar: Sony Insider

Pada tahun 1950, mereka telah mengeluarkan ‘tape recorder’. Ia merupakan inspirasi daripada model Amerika yang pernah dilihat oleh Ibuka di sebuah syarikat penyiaran. Tetapi produk ini juga kurang mendapat sambutan kerana penduduk Jepun ketika itu tidak berasa produk tersebut berguna untuk mereka.

Jadi apa yang dilakukan oleh pasangan sahabat ini? Mereka telah memberikan salinan ‘999 Kegunaan Tape Recorder’. Strategi ini akhirnya berjaya!

Permintaan terus meningkat terutamanya dari syarikat media dan korporat. Mereka akhirnya terpaksa berpindah ke bangunan baru yang lebih besar untuk meningkatkan pengeluaran!

Setelah itu, mereka telah mengeluarkan radio yang diberi nama Sony. Ia juga turut mendapat sambutan yang luar biasa. Nama Sony telah menjadi satu nama yang sangat dikenali diseluruh Jepun ketika itu.

Jadi, pada tahun 1958 pengasas syarikat ini mengambil keputusan untuk menukar nama syarikat mereka kepada Sony Corporation.

Tahun-tahun berikutya mereka terus melakar kejayaan apabila mendominasi pasaran dengan produk video tape mereka. Sony juga penah menerima anugerah Emmy menerusi produk VCR (Video Cassette Recorder).

Kredit Gambar: Pinterest

Kemuncak kejayaan mereka adalah apabila mereka mengeluarkan ‘Walkman’ pertama. Produk ini telah memudahkan kita mendengar muzik di mana sahaja kita berada.

Tidak terhenti disitu, mereka membelanjakan sejumlah wang yang besar dalam proses R&D untuk mengeluarkan lebih banyak lagi produk-produk hebat. Di antara ciptaan yang terhebat pada ketika itu adalah robot yang bernama Aibo pada hujung tahun 1990-an.

Pada tahun 1989, Sony melebarkan lagi empayar mereka dengan membeli Columbia Pictures yang kemudiannya ditukar nama kepada Sony Pictures Entertainment. Syarikat ini telah mengeluarkan banyak filem-filem hebat seperti Charlie’s Angel, Rocky Balboa, Spider-Man, Venom dan banyak lagi!.

Sumber Rujukan:

  1. https://successstory.com/companies/sony-corporation
  2. https://www.theguardian.com/technology/2014/dec/13/sony-successes-failures-inventions-walkman-music

Tahukah anda bahawa syarikat Sony Corporation ini turut disenaraikan di pasaran saham Jepun iaitu di Tokyo Stock Exchange?

Sumber: Trading View

Harga saham jatuh sedikit pada bulan Mac disebabkan oleh ‘lockdown’ yang berlaku di seluruh dunia, namun telah naik semula. Sayangnya, saham Sony ini adalah tak patuh syariah.

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee