Jenama Sony Dahulunya Bermula Dengan Periuk Nasi

Jika anda berniaga, ada produk tetapi gagal pada kali pertama, jangan mengalah. Anda patut habiskan membaca kisah inspirasi ini.

Siapa di sini yang tak pernah dengar nama Sony ini? Pada satu ketika dulu, syarikat ini telah mengubah cara kita mendengar muzik dengan penciptaan Walkman.

Kemudian muncul pula konsol permainan video yang terkenal, iaitu Playstation. Selain daripada itu, mereka juga terkenal dengan perkakas elektrik seperti televisyen, kamera, telefon dan bermacam-macam lagi.

Tahukah anda, syarikat ini telah pun berusia lebih daripada 70 tahun?

Asal-Usul Sony

Kredit Gambar: Sony

Syarikat ini telah diasaskan oleh Akiro Morita dan sahabatnya Masaru Ibuka pada 7 Mei 1946. Pada waktu itu, syarikat ini telah didaftarkan di atas nama TTK (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation). Dengan bermodalkan pinjaman sebanyak USD500, mereka mula berusaha untuk membangunkan produk pengguna yang sesuai dengan pasaran negara Jepun ketika itu.

Dan tahukah anda bahawa produk pertama yang mereka keluarkan adalah periuk nasi?

Malangnya, ia tidak berjaya dipasarkan secara meluas dan mereka mengalami kegagalan. Mereka hanya berjaya mendapat keuntutungan sebanyak $300 sahaja.

Jadi mereka mengambil keputusan untuk cuba mengeluarkan produk lain. Matlamat mereka, produk ini mesti berguna untuk kegunaan masyarakat Jepun.

Kredit Gambar: Sony Insider

Pada tahun 1950, mereka telah mengeluarkan ‘tape recorder’. Ia merupakan inspirasi daripada model Amerika yang pernah dilihat oleh Ibuka di sebuah syarikat penyiaran. Tetapi produk ini juga kurang mendapat sambutan kerana penduduk Jepun ketika itu tidak berasa produk tersebut berguna untuk mereka.

Jadi apa yang dilakukan oleh pasangan sahabat ini? Mereka telah memberikan salinan ‘999 Kegunaan Tape Recorder’. Strategi ini akhirnya berjaya!

Permintaan terus meningkat terutamanya dari syarikat media dan korporat. Mereka akhirnya terpaksa berpindah ke bangunan baru yang lebih besar untuk meningkatkan pengeluaran!

Setelah itu, mereka telah mengeluarkan radio yang diberi nama Sony. Ia juga turut mendapat sambutan yang luar biasa. Nama Sony telah menjadi satu nama yang sangat dikenali diseluruh Jepun ketika itu.

Jadi, pada tahun 1958 pengasas syarikat ini mengambil keputusan untuk menukar nama syarikat mereka kepada Sony Corporation.

Tahun-tahun berikutya mereka terus melakar kejayaan apabila mendominasi pasaran dengan produk video tape mereka. Sony juga penah menerima anugerah Emmy menerusi produk VCR (Video Cassette Recorder).

Kredit Gambar: Pinterest

Kemuncak kejayaan mereka adalah apabila mereka mengeluarkan ‘Walkman’ pertama. Produk ini telah memudahkan kita mendengar muzik di mana sahaja kita berada.

Iklan

Tidak terhenti disitu, mereka membelanjakan sejumlah wang yang besar dalam proses R&D untuk mengeluarkan lebih banyak lagi produk-produk hebat. Di antara ciptaan yang terhebat pada ketika itu adalah robot yang bernama Aibo pada hujung tahun 1990-an.

Pada tahun 1989, Sony melebarkan lagi empayar mereka dengan membeli Columbia Pictures yang kemudiannya ditukar nama kepada Sony Pictures Entertainment. Syarikat ini telah mengeluarkan banyak filem-filem hebat seperti Charlie’s Angel, Rocky Balboa, Spider-Man, Venom dan banyak lagi!.

Sumber Rujukan:

  1. https://successstory.com/companies/sony-corporation
  2. https://www.theguardian.com/technology/2014/dec/13/sony-successes-failures-inventions-walkman-music

Tahukah anda bahawa syarikat Sony Corporation ini turut disenaraikan di pasaran saham Jepun iaitu di Tokyo Stock Exchange?

Sumber: Trading View

Harga saham jatuh sedikit pada bulan Mac disebabkan oleh ‘lockdown’ yang berlaku di seluruh dunia, namun telah naik semula. Sayangnya, saham Sony ini adalah tak patuh syariah.

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Pemilik Rangkaian Operasi Bas Sani Ekspres, Dato’ Wan Mohammad Sani Salleh

Bas ekspres sangat sinonim sebagai salah satu alternatif pengangkutan kepada mereka yang menginginkan perjalanan yang selamat dan selesa dengan harga yang berpatutan. Selain daripada itu, bas ekspres juga menjadi salah satu pengangkutan utama bagi mereka yang bekerja di luar daerah untuk pulang ke kampung halaman; terutamanya pada musim perayaan.

Bila menyebut mengenai bas ekpres ni, sudah pasti Sani Express menjadi pilihan kebanyakan orang. Siapa sebenarnya pemilik Sani Express ni? Jom kita berkenalan dengannya.

Asal Daripada Terengganu, Pernah Menjadi Penyanyi

Kredit Gambar: Blog Permata UM

Dato’ Wan Mohammad Sani bin Salleh merupakan Pengarah Urusan Sani United Sdn Bhd, yang juga merupakan pemilik Sani Ekspress Sdn Bhd, Sani Properties Sdn Bhd dan Sani Hotel Sdn Bhd. Maknanya, inilah pemilik kepada syarikat bas Sani Ekspress yang menjadi pilihan ramai itu. Dato’ Sani merupakan jejaka kelahiran Kuala Ibai, Terengganu dan merupakan anak keempat  dari enam orang adik beradik. Dato’ Sani juga merupakan pemegang Diploma Perniagaan dari Kolej Sunway. Sebelum bergelar usahawan, Dato’ Sani memulakan kariernya sebagai model yang kemudiannya menjadi salah satu penyanyi kumpulan Impression bersama Norman Hakim dan Eizlan Yusoff sekitar lewat 90-an.

Setelah beberapa lama menceburkan diri dalam bidang seni, Dato’ Sani mula memikirkan kerjaya masa depannya. Bagi seorang yang bercita-cita tinggi sepertinya, beliau mula memikirkan untuk mengubah haluan hidupnya daripada seorang selebriti kepada seorang usahawan. Dari situlah Dato’ Sani mula berkecimpung dalam dalam bidang perniagaan perkhidmatan bas ekspres, lalu wujudnya Sani Express, di mana ia telah mengangkat dirinya sebagai seorang usahawan muda di Malaysia.

Sebelum ini, Dato’ Sani memulakan perniagaan dengan membuka bengkel membaiki kenderaan. Pada tahun 2003, Dato’ Sani telah menubuhkan Sani united Sdn Bhd (SUSB) dengan 2 lagi rakan kongsi yang menarik diri tak lama kemudian. Ini menyebabkan Dato’ Sani terpaksa mengambil risiko dengan seorang pekerja dan hanya pada tahun 2006, barulah menyaksikan Sani Express berada di jalanraya dengan enam buah bas.

Setelah beberapa tahun berlalu, SUSB kini memiliki lebih daripada 150 pekerja dan mempunyai bangunan 3 tingkat sendiri iaitu Wisma Dato’ Sani yang terletak di Klang Sentral. Malah Dato’ Sani telah membiarkan pihak pengurusan mengendalikan syarikat Sani Express ini.

Iklan

Sumber: Sani Express

Bercerita tentang khidmat yang disediakan, sebanyak 25 buah bas 2 tingkat atau lebih dikenali sebagai bas double decker telah beroperasi yang dilengkapi teknologi keselamatan dari Sweden bernilai 40 juta. Begitu canggih sekali bas ini, sehingga ia dapat mengesan sebarang masalah teknikal lebih awal. Kaunter tiket juga dilengkapi dengan sistem CCTV yang disambungkan ke ibu pejabat bagi melancarkan operasi. Manakala, ibu pejabat di Klang Sentral pula memiliki pusat latihannya sendiri.

Setiap perniagaan pasti ada risikonya, begitu juga dengan perkhidmatan bas Sani Express. SUSB tak kebal daripada krisis, apabila terdapat beberapa kemalangan maut yang melibatkan bas syarikatnya yang menyebabkan kes ini disiasat oleh Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP). Namun, itu bukanlah penghalang kepada Dato’ Sani untuk terus mengembangkan perniagaannya.

Kini, Dato’ Sani juga merupakan pemilik hotel jenama sendiri yang juga memberikan pulangan yang cukup memberangsangkan. Selain daripada itu, perkhidmatan bas ekspresnya juga diperluaskan ke utara Malaysia setelah menguasai destinasi Pantai Timur.

Kita sewajarnya mencontohi usaha gigih Dato’ Sani untuk terus maju dalam perniagaannya. Perjalanan untuk berjaya memanglah tidak mudah, namun juga tudak mustahil untuk dicapai.

Sumber Rujukan:

Iklan

Anak Jati Penang Menerima Gaji CEO Tertinggi di Amerika Syarikat

Kredit Gambar: CNBC

Menurut analisa yang dilakukan oleh Wall Street Journal, secara puratanya CEO syarikat terbesar di Amerika Syarikat berpendapatan purata sebanyak $12.1 juta pada tahun 2017. Penerima pendapatan tertinggi pula dibayar sehingga $103.2 juta iaitu CEO Broadcom Ltd.

Lebih membanggakan CEO terbabit merupakan Tan Hock Eng 66 tahun yang berasal dari Malaysia. Broadcom tersenarai di pasaran NASDAQ merupakan syarikat dalam industri semikonduktor. Sepanjang tahun 2016-2017 sektor ini berkembang pesat dan saham-saham yang berkaitan turut menerima tempias. Harga saham syarikat pun meningkat naik saban tahun.

Sumber: Google

Gaji asas Tan sebenarnya hanyalah $1.1 juta pada tahun lepas. Sejumlah besar yang menyumbang kepada kenaikan gaji beliau kerana Tan turut mempunyai pegangan saham dalam syarikat sendiri yang mempunyai nilai keseluruhan sebanyak $98.3 juta. Selain itu beliau turut menerima faedah lain seperti bayaran bonus sebanyak $3.7 juta, manfaat pelancongan sebanyak $23234, $16200 untuk faedah persaraan dan $36386 untuk faedah berkaitan kenderaan.

Merupakan Graduan Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Tan dibesarkan di Pulau Pinang dan bukan berasal dari keluarga yang senang. Tetapi beliau bernasib baik kerana menerima tawaran biasiswa bagi melanjutkan pelajaran ke Massachusetts Institute of Technology (MIT) dan kemudian mengambil MBA dari Universiti Harvard.

Setelah itu beliau kembali ke Malaysia dan mula memasuki dunia korporat dengan bekerja di bawah Tan Sri Quek Leng Chan sebagai pengarah urusan di Hume Industries daripada tahun 1983 to 1988 kemudian ke Singapura daripada tahun 1988 ke 1992 untuk bekerja dalam industri dana modal.

Iklan

Beliau turut dilaporkan pernah memegang jawatan tertinggi kewangan di General Motors dan PepsiCo. Kerjaya beliau dalam sektor teknologi bermula bersama Commodore International Ltd kemudian dilantik sebagai COO bagi Integrated Circuit Sytems Inc. Kemuncak kerjayanya apabila beliau dilantik sebagai CEO bagi Broadcom Ltd.

Seorang Dermawan

Dari sudut keperibadian, Tan dilaporkan seorang jutawan yang cermat dalam berbelanja. Beliau berkahwin dengan Lisa Yang seorang investment banker dan dikurniakan 3 orang anak. Namun dua daripada mereka mempunyai autism. Beliau telah menyumbang lebih $30 juta kepada beberapa badan tertentu bagi membuat kajian saintifik bagi mencari punca dan kaedah rawatan autism.

Pada September 2017, Broadcom mengumumkan untuk memperbesarkan gudang penghantaran barangan antarabangsa mereka yang terletak di Batu Kawan Industrial Park di Pulau Pinang. Projek ini dijangka memberi pulangan RM4 bilion kepada negara dan meyediakan lebih 800 peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia di negeri ini.

Sumber Rujukan:

Malaysia pun ramai CEO yang bergaji besar, tengok saja senarai Gaji Pengarah Syarikat Top 30 FBMKLCI.

Gaji Lebih RM1 Juta Sebulan

  1. Pengarah Genting: Tan Sri Lim Kok Thay – RM168,000,000 atau RM14,000,000 sebulan
  2. Pengarah IHH Healthcare: Dr Tan See Leng: RM33,893,000 setahun atau RM2,824,416 sebulan
  3. Pengarah Public Bank: Tan Sri Dato’ Sri Dr. Teh Hong Piow – RM32,048,000 setahun atau RM2,670,666 sebulan
  4. Pengarah IOI: Tan Sri Dato’ Lee Shin Cheng – RM23,149,000 setahun atau RM1,929,083 sebulan
  5. Pengarah YTL (Tidak Dinamakan): RM22,700,000 setahun atau RM1,891,666 sebulan

 

Iklan

Kisah Warren Buffett dan Saham Small Cap

Warren Buffett, siapa yang tidak mengenali nama ini yang begitu terkenal dalam dunia pelaburan. Ketika artikel ini ditulis, nilai kekayaan beliau bersamaan USD80.5 bilion, dan merupakan orang ketiga terkaya di dunia.

Namun tahukah anda, sewaktu permulaan portfolio pelaburan beliau, kebanyakannya terdiri daripada saham-saham small cap?

Warren Buffett terkenal dengan kehebatannya dalam dunia pelaburan, namun sebelum zaman kegemilangannya, portfolio pelaburan beliau hanya terdiri daripada saham small cap. Warren Buffett berjaya dalam mengurus portfolio pelaburan beliau yang kecil dengan saham small cap, dan berjaya memperolehi keuntungan yang besar.

Beliau sering menyuarakan pendapat bahawa, mengurus wang pelaburan dalam skala yang besar adalah lebih sukar.

Memetik salah sebuah temubual bersama Warren Buffett, beliau berkata sekiranya beliau hanya mengurus dana pelaburan sebanyak USD1 juta, beliau yakin dapat menjana keuntungan sebanyak 50% dalam masa setahun. Ini kerana ia tidak mempunyai kekangan atau bebanan pada saiz sasaran pulangan keuntungan.

Berbanding menguruskan dana pelaburan yang bernilai berbilion dolar yang sangat rumit dan sukar.

Beliau juga pernah diajukan soalan, apakah jenis pelaburan saham yang paling menguntungkan kepada pelabur? Beliau menjelaskan bahawa, beliau sangat menyarankan untuk melabur pada saham small cap, ini kerana potensinya yang cukup besar untuk berkembang.

Contoh portfolio pelaburan saham small cap Warren Buffett yang paling terkenal ialah di Berkshire Hathaway. Hari ini Berkshire Hathaway adalah salah satu syarikat terbesar di dunia, dengan market cap sebanyak USDD507 bilion.

Pada asalnya Berkshire Hathaway hanyalah sebuah syarikat tekstil, kemudian Warren Buffett mula membeli semula pegangan saham pada tahun 1962 dengan harga USD7.60 seunit.

Beliau mendapati pembuatan tekstil adalah perniagaan yang merosot di Amerika Syarikat, dan mendapati bahawa modal tenaga kerja dan hartanah mempunyai potensi tinggi untuk meningkat. Beliau melakukan pelaburan berganda pada harga USD14.86 untuk menguasai pegangan saham syarikat tersebut.

Pada masa tersebut nilai saham Berkshire Hathaway adalah USD19.

Iklan
Sumber: Trading View

Fast forward Berkshire Hathaway ke hari ini dan harga seunit saham telah mencecah USD300,000 seunit. Kenaikan sebanyak 100,000% dalam masa 40 tahun atau 2,500% setahun secara purata.

Portfolio pelaburan Warren Buffett dalam saham yang mempunyai small cap tidak terhenti di situ. Kini beliau juga melabur ke dalam Washington Post, See’s Candy, Coca-Cola dan bermacam-macam lagi. Pelaburan yang telah melonjakkan nama Warren Buffett sebagai salah seorang pelabur terkenal dan terkaya dunia hari ini.

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Perjalanan Politik Joe Biden Sehingga Bergelar Presiden Amerika Syarikat Yang Baru

Pilihan raya presiden di Amerika Syarikat baru saja tamat dan seperti yang sedia maklum, Donald Trump tidak berjaya mempertahankan kerusi presiden untuk penggal kedua selepas ditewaskan oleh Joe Biden.

Sepanjang empat tahun Amerika Syarikat di bawah pemerintahan Donald Trump, banyak polisi yang dilakukan oleh beliau yang tidak menepati dengan cita rasa rakyat Amerika Syarikat yang menyebabkan dia tewas untuk pemilihan penggal kedua.

Dengan isu dalaman yang tidak berkesudahan, Donald Trump dilihat gagal untuk menangani pandemik Covid-19 ini di mata rakyat mereka. Beliau juga merupakan presiden Amerika Syarikat yang pertama di alaf baru ini yang gagal mempertahankan kedudukanya sebagai presiden bagi penggal kedua.

Joe Biden bakal mengangkat sumpah pada 20 Januari tahun depan sebagai presiden yang ke-47 dalam sejarah negara Amerika syarikat.

Asal-usul Joe Biden

Joe Biden dilahirkan pada tahun 1942 di Scranton, Pennsylvania dan merupakan seorang graduan lulusan undang-undang dari Universiti Delaware. Beliau mula menyertai dunia politik pada tahun akhir 1960-an dan menjadi salah seorang senator paling muda di dalam sejarah negara tersebut.

Beliau memasuki senat ketika usianya hanya 29 tahun pada tahun 1972. Sebulan selepas memasuki senat Amerika Syarikat, Joe Biden ditimpa musibah yang sangat besar dalam hidupnya apabila kehilangan ahli keluarganya akibat kemalangan jalanraya. Isteri pertamanya dan anak perempuannya telah meninggal di dalam kemalangan tersebut dan dua anak lelakinya mengalami kecedaraan parah.

Beliau yang sukar menerima kenyataan tersebut pernah terlintas untuk mengambil nyawanya sendiri. Beliau yang kemudian sedar bahawa bunuh diri bukanlah jalan keluar untuk masalah yang dihadapi. Joe Biden kemudiannya bangkit dan meneruskan kariernya sebagai ahli politik dan berkahwin dengan isteri kedua pada tahun 1977.

Kredit Gambar: Express UK

Sepanjang bergelar ahli politik, Joe Biden telah bertanding untuk merebut jawatan presiden Amerika Syarikat sebanyak 3 kali sebelum berjaya pada tahun ini. Kali pertama adalah pada tahun 1988 yang menyaksikan beliau tewas dalam pemilihan tersebut.

Iklan

Dua dekad kemudian, beliau turut bertanding untuk Parti Demokrat tetapi tewas di tangan Presiden Barack Obama pada ketika itu. Beliau kemudianya dilantik sebagai Vice President ketika Barack Obama menjadi Presiden bagi tempoh 2008 sehingga 2016.

Kredit Gambar: The Atlantic

Ketika pemilihan Presiden tahun 2016, Joe Biden tidak bertanding kerana beliau masih lagi sedih dengan kematian anak lelakinya pada tahun sebelum itu disebabkan kanser otak.

Pada tahun 2020, beliau tekad untuk bertanding merebut jawatan tersebut daripada Donald Trump. Kemenangan yang diperolehi oleh Joe Biden ini telah memberi gambaran yang jelas penolakan rakyat Amerika Syarikat terhadap polisi Donald Trump sebelum ini.

Beliau yang bakal menduduki rumah putih pada 20 Januari tahun depan dan telah membuat perancangan bantuan pakej rangsangan ekonomi yang dlihat semakin parah akibat Covid-19 ini.

Kredit Gambar: TIME

Joe Biden bakal memulihkan hubungan luar dengan sekutu mereka terutamanya dari Kesatuan Eropah. Beliau juga akan memulihkan hubungan perang perdagangan yang telah berlaku di antara China dan Amerika Syarikat yang telah menyebabkan kerugian besar kepada kedua-dua negara ini.

Dengan kemenangan Joe Biden ini, ia merupakan satu era baru yang dinantikan oleh kebanyakan negara-negara di dunia dan kita bakal menyaksikan polisi Amerika Syarikat berubah di bawah pemerintahan beliau nanti.

Sumber Rujukan: https://www.standard.co.uk/news/us-politics/joe-biden-life-career-b40229.html

Jemput baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!