Jenama Sony Dahulunya Bermula Dengan Periuk Nasi

Jika anda berniaga, ada produk tetapi gagal pada kali pertama, jangan mengalah. Anda patut habiskan membaca kisah inspirasi ini.

Siapa di sini yang tak pernah dengar nama Sony ini? Pada satu ketika dulu, syarikat ini telah mengubah cara kita mendengar muzik dengan penciptaan Walkman.

Kemudian muncul pula konsol permainan video yang terkenal, iaitu Playstation. Selain daripada itu, mereka juga terkenal dengan perkakas elektrik seperti televisyen, kamera, telefon dan bermacam-macam lagi.

Tahukah anda, syarikat ini telah pun berusia lebih daripada 70 tahun?

Asal-Usul Sony

Kredit Gambar: Sony

Syarikat ini telah diasaskan oleh Akiro Morita dan sahabatnya Masaru Ibuka pada 7 Mei 1946. Pada waktu itu, syarikat ini telah didaftarkan di atas nama TTK (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation). Dengan bermodalkan pinjaman sebanyak USD500, mereka mula berusaha untuk membangunkan produk pengguna yang sesuai dengan pasaran negara Jepun ketika itu.

Dan tahukah anda bahawa produk pertama yang mereka keluarkan adalah periuk nasi?

Malangnya, ia tidak berjaya dipasarkan secara meluas dan mereka mengalami kegagalan. Mereka hanya berjaya mendapat keuntutungan sebanyak $300 sahaja.

Jadi mereka mengambil keputusan untuk cuba mengeluarkan produk lain. Matlamat mereka, produk ini mesti berguna untuk kegunaan masyarakat Jepun.

Kredit Gambar: Sony Insider

Pada tahun 1950, mereka telah mengeluarkan ‘tape recorder’. Ia merupakan inspirasi daripada model Amerika yang pernah dilihat oleh Ibuka di sebuah syarikat penyiaran. Tetapi produk ini juga kurang mendapat sambutan kerana penduduk Jepun ketika itu tidak berasa produk tersebut berguna untuk mereka.

Jadi apa yang dilakukan oleh pasangan sahabat ini? Mereka telah memberikan salinan ‘999 Kegunaan Tape Recorder’. Strategi ini akhirnya berjaya!

Permintaan terus meningkat terutamanya dari syarikat media dan korporat. Mereka akhirnya terpaksa berpindah ke bangunan baru yang lebih besar untuk meningkatkan pengeluaran!

Setelah itu, mereka telah mengeluarkan radio yang diberi nama Sony. Ia juga turut mendapat sambutan yang luar biasa. Nama Sony telah menjadi satu nama yang sangat dikenali diseluruh Jepun ketika itu.

Jadi, pada tahun 1958 pengasas syarikat ini mengambil keputusan untuk menukar nama syarikat mereka kepada Sony Corporation.

Tahun-tahun berikutya mereka terus melakar kejayaan apabila mendominasi pasaran dengan produk video tape mereka. Sony juga penah menerima anugerah Emmy menerusi produk VCR (Video Cassette Recorder).

Kredit Gambar: Pinterest

Kemuncak kejayaan mereka adalah apabila mereka mengeluarkan ‘Walkman’ pertama. Produk ini telah memudahkan kita mendengar muzik di mana sahaja kita berada.

Tidak terhenti disitu, mereka membelanjakan sejumlah wang yang besar dalam proses R&D untuk mengeluarkan lebih banyak lagi produk-produk hebat. Di antara ciptaan yang terhebat pada ketika itu adalah robot yang bernama Aibo pada hujung tahun 1990-an.

Pada tahun 1989, Sony melebarkan lagi empayar mereka dengan membeli Columbia Pictures yang kemudiannya ditukar nama kepada Sony Pictures Entertainment. Syarikat ini telah mengeluarkan banyak filem-filem hebat seperti Charlie’s Angel, Rocky Balboa, Spider-Man, Venom dan banyak lagi!.

Sumber Rujukan:

  1. https://successstory.com/companies/sony-corporation
  2. https://www.theguardian.com/technology/2014/dec/13/sony-successes-failures-inventions-walkman-music

Tahukah anda bahawa syarikat Sony Corporation ini turut disenaraikan di pasaran saham Jepun iaitu di Tokyo Stock Exchange?

Sumber: Trading View

Harga saham jatuh sedikit pada bulan Mac disebabkan oleh ‘lockdown’ yang berlaku di seluruh dunia, namun telah naik semula. Sayangnya, saham Sony ini adalah tak patuh syariah.

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.