Jenama Sony Dahulunya Bermula Dengan Periuk Nasi

Jika anda berniaga, ada produk tetapi gagal pada kali pertama, jangan mengalah. Anda patut habiskan membaca kisah inspirasi ini.

Siapa di sini yang tak pernah dengar nama Sony ini? Pada satu ketika dulu, syarikat ini telah mengubah cara kita mendengar muzik dengan penciptaan Walkman.

Kemudian muncul pula konsol permainan video yang terkenal, iaitu Playstation. Selain daripada itu, mereka juga terkenal dengan perkakas elektrik seperti televisyen, kamera, telefon dan bermacam-macam lagi.

Tahukah anda, syarikat ini telah pun berusia lebih daripada 70 tahun?

Asal-Usul Sony

Kredit Gambar: Sony

Syarikat ini telah diasaskan oleh Akiro Morita dan sahabatnya Masaru Ibuka pada 7 Mei 1946. Pada waktu itu, syarikat ini telah didaftarkan di atas nama TTK (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation). Dengan bermodalkan pinjaman sebanyak USD500, mereka mula berusaha untuk membangunkan produk pengguna yang sesuai dengan pasaran negara Jepun ketika itu.

Dan tahukah anda bahawa produk pertama yang mereka keluarkan adalah periuk nasi?

Malangnya, ia tidak berjaya dipasarkan secara meluas dan mereka mengalami kegagalan. Mereka hanya berjaya mendapat keuntutungan sebanyak $300 sahaja.

Jadi mereka mengambil keputusan untuk cuba mengeluarkan produk lain. Matlamat mereka, produk ini mesti berguna untuk kegunaan masyarakat Jepun.

Kredit Gambar: Sony Insider

Pada tahun 1950, mereka telah mengeluarkan ‘tape recorder’. Ia merupakan inspirasi daripada model Amerika yang pernah dilihat oleh Ibuka di sebuah syarikat penyiaran. Tetapi produk ini juga kurang mendapat sambutan kerana penduduk Jepun ketika itu tidak berasa produk tersebut berguna untuk mereka.

Jadi apa yang dilakukan oleh pasangan sahabat ini? Mereka telah memberikan salinan ‘999 Kegunaan Tape Recorder’. Strategi ini akhirnya berjaya!

Permintaan terus meningkat terutamanya dari syarikat media dan korporat. Mereka akhirnya terpaksa berpindah ke bangunan baru yang lebih besar untuk meningkatkan pengeluaran!

Setelah itu, mereka telah mengeluarkan radio yang diberi nama Sony. Ia juga turut mendapat sambutan yang luar biasa. Nama Sony telah menjadi satu nama yang sangat dikenali diseluruh Jepun ketika itu.

Jadi, pada tahun 1958 pengasas syarikat ini mengambil keputusan untuk menukar nama syarikat mereka kepada Sony Corporation.

Tahun-tahun berikutya mereka terus melakar kejayaan apabila mendominasi pasaran dengan produk video tape mereka. Sony juga penah menerima anugerah Emmy menerusi produk VCR (Video Cassette Recorder).

Kredit Gambar: Pinterest

Kemuncak kejayaan mereka adalah apabila mereka mengeluarkan ‘Walkman’ pertama. Produk ini telah memudahkan kita mendengar muzik di mana sahaja kita berada.

Tidak terhenti disitu, mereka membelanjakan sejumlah wang yang besar dalam proses R&D untuk mengeluarkan lebih banyak lagi produk-produk hebat. Di antara ciptaan yang terhebat pada ketika itu adalah robot yang bernama Aibo pada hujung tahun 1990-an.

Pada tahun 1989, Sony melebarkan lagi empayar mereka dengan membeli Columbia Pictures yang kemudiannya ditukar nama kepada Sony Pictures Entertainment. Syarikat ini telah mengeluarkan banyak filem-filem hebat seperti Charlie’s Angel, Rocky Balboa, Spider-Man, Venom dan banyak lagi!.

Sumber Rujukan:

  1. https://successstory.com/companies/sony-corporation
  2. https://www.theguardian.com/technology/2014/dec/13/sony-successes-failures-inventions-walkman-music

Tahukah anda bahawa syarikat Sony Corporation ini turut disenaraikan di pasaran saham Jepun iaitu di Tokyo Stock Exchange?

Sumber: Trading View

Harga saham jatuh sedikit pada bulan Mac disebabkan oleh ‘lockdown’ yang berlaku di seluruh dunia, namun telah naik semula. Sayangnya, saham Sony ini adalah tak patuh syariah.

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Di Sebalik Restoran A&W Yang Ramai Tak Tahu

Pernahkah anda ke restoran A&W dan memesan air Root Beer yang sangat melegakan itu?

A&W sudah berada di pasaran sejak kita kecil lagi. Pasti teruja untuk kita tahu bagaimana restoran ini bermula sehinggalah sekarang.

Mari kami kongsikan kisah di sebalik jenama A&W dan cara mereka menembusi pasaran.

Latar Belakang Restoran A&W

A&W bermula pada bulan Jun 1919 di 13 Pine Street Lodi, California, ketika Frank Wright bekerjasama dengan Roy Allen untuk membantunya dalam perniagaan root beer pada tahun tersebut.

Sebenarnya A&W menjadi terkenal di Amerika Syarikat kerana cawannya yang sejuk beku. Cawan tersebut akan disimpan di dalam peti sejuk sebelum diisi dengan root beer dan disajikan kepada pelanggan.

Cara A&W Menembusi Pasaran

This image has an empty alt attribute; its file name is web1_170707-VMS-a-RootBeerWEB-700x466.jpeg

Mereka menjenamakan produk mereka A&W Root Beer mengikut nama keluarga mereka iaitu Allen dan Wright.

Pada tahun 1921, Allen mula memasarkan minuman tersebut dan boleh dikatakan sebagai francais makanan pertama yang berjaya. Keuntungan datang daripada penjualan francais.

Kemudian, pada tahun 1924 Allen membayar bahagian Wright untuk memiliki A&W sepenuhnya yang menjadikannya rangkaian restoran francais pertama di Amerika pada ketika itu.

Beliau telah menjual A&W Root Beer secara khas untuk francais ini bagi memastikan kualitinya berterusan. Menjelang tahun 1933, lebih daripada 170 francais A&W telah dibuka.

Perubahan Pemilikan A&W

Pada tahun 1950, Roy Allen bersara dan menjual perniagaan tersebut kepada Gene Hurtz. Pada tahun 1963 pula, Hurtz pula menjual Syarikat A&W tersebut kepada Syarikat J. Hungerford Smith.

Lebih banyak perubahan pemilikan berlaku pada tahun 60-an dan 70-an, tetapi satu-satunya tempat untuk mendapatkan A&W Root Beer adalah di restaurant A&W.

Pada tahun 1962, restoran A&W luar negara pertama dibuka di Guam dan perusahaan A&W ini dengan cepat berkembang ke negara-negara seperti Filipina dan Malaysia pada tahun 1963.

Bagi menaikkan lagi populariti A&W, maskot duta besar A&W, Great Root Beer diciptakan pada tahun 1974. Ianya bertujuan untuk mengambil bahagian dalam pembukaan dan melakukan khidmat masyarakat, seperti berhibur di hospital kanak-kanak.

Terus Tembusi Pasaran Sehingga Kini

Kredit Gambar: IOI City Mall

Pada tahun 1971, syarikat ini telah membekalkan produk A&W dalam botol ke kedai runcit. Minuman ringan yang dijual di bawah A&W adalah root beer dan krim soda buatan Dr Pepper atau Seven Up, Inc.

Pada tahun 1989, A&W telah membuat perjanjian dengan Carousel Snack Bars yang berpusat di Minnesota untuk menukar 200 kedai rantai itu kepada A&W Hot Dogs & More.

Pada akhir tahun 2000-an, A&W telah menambahkan francaisnya dengan penampilan baru dan berteknologi moden. Mereka menyediakan laluan drive-thru dan beberapa buah meja makan berkelah.

Kesimpulannya, walaupun syarikat ini sentiasa bertukar tangan, namun pemiliknya tetap bijak dalam mengatur strategi agar A&W terus berkembang.

Dengan memiliki beberapa francais unik, ia telah menarik ramai pelanggan dan terkenal di seluruh dunia. Contohilah syarikat A&W yang bijak mengatur strategi serta menarik ramai pelanggan dengan cara yang betul.

Sumber Rujukan:

Iklan

Majalah Labur