Dulu Levi’s Bermula Sebagai Seluar Untuk Para Pelombong

Bagi penggemar seluar denim, kita mesti pernah dengar jenama Levi’s bukan? Jenama denim ini memang terkenal di seluruh dunia dan mempunyai reputasi sebagai pengeluar seluar jeans terkemuka.

Tapi tahukah anda asalnya seluar i telah direka khas untuk kegunaan para pelombong emas di Amerika. Menarik bukan?

Syarikat ini diasaskan oleh Levi Strauss, iaitu seorang imigran Yahudi yang berhijrah ke Amerika dari Jerman. Strauss dilahirkan di Butteinheim, Bavaria pada 26 February 1829. Selepas bapanya meninggal dunia akibat penyakit Tuberculosis, beliau bersama ibu dan saudara perempuannya telah berhijrah ke Amerika.

Di sana, beliau mula membantu abang-abangnya menjalankan perniagaan borong. Perniagaan membekalkan barangan kering ini diberi nama J. Strauss Brother&Co. Dari situlah Levi belajar tentang selok-belok dunia perniagaan.

Berita tentang pembukaan lombong-lombong emas di California telah membuatkan Levi mengambil keputusan untuk melebarkan sayap perniagaan borong mereka di sana. Beliau telah menukar nama perniagaan mereka kepada nama Levi Strauss&Co. Di sana, perniagaan ini turut berkembang maju dengan syarikatnya menjadi pembekal dan pemborong utama barangan kering di seluruh Barat Amerika.

Cari Penyelesaian Bagi Masalah Orang Ramai

Di sini jugalah Levi mula mendapat idea untuk menjual seluar khusus untuk para pelombong. Golongan pelombong sering mengadu yang seluar mereka tidak tahan lasak dan mudah terkoyak. Ini membuatkan bijih timah yang diletakkan di dalam seluar tercicir sekaligus menyebabkan mereka rugi.

Jadi, Levi telah mencipta baju berpoket yang diperbuat daripada kanvas untuk kegunaan para pelombong ini. Baju ini mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada pekerja lombong sehingga Levi kehabisan stok kain kanvas untuk membuat pakaian tersebut.

Beliau kemudiannya menggunakan fabrik yang diimport daripada Perancis. Fabrik ini diberi nama ‘serge de Nimes bersempena nama sebuah kota di Perancis. Fabrik ini kemudiannya dikenali sebagai denim.

Berinovasi Menjadi Lebih Baik

Pada tahun 1872, Levis telah menerima sepucuk surat daripada pelanggannya Davis yang juga merupakan seorang tukang jahit. Di dalam surat tersebut, Davis memberitahu yang dia telah berjaya mencipta seluar yang diletakkan dengan rivet.         

Cara ini terbukti berjaya membuatkan seluar tersebut tahan lebih lama. Beliau ingin mempatenkan proses ini tetapi kekurangan modal dan ingin mengajak Levi menjadi rakan kongsinya. Tertarik dengan inovasi ini, Levi akhirnya bersetuju untuk berkolaborasi untuk mendapatkan paten ini. Dan pada 1873, lahirlah blue jeans yang pertama di dunia.

Bermula dari situ, lama-kelamaan fesyen jeans ini bukan sahaja dipakai oleh golongan pekerja lombong; tetapi telah menjadi trend ikutan masyarakat seluruh dunia tanpa mengira usia atau status.

Sebagai perintis kepada pakaian denim, syarikat ini masih kekal menjadi jenama pakaian terkemuka dunia. Dengan sejarahnya yang panjang, ia bukan sekadar jenama pakaian semata-mata tetapi telah menjadi simbol budaya dan kebanggaan rakyat Amerika.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Kejayaan Steven Spielberg

Cuba angkat tangan, siapa yang tak pernah tengok cerita Jaws, Jurassic Park, Transformer dan Men In Black? Tahukah siapa pengarah di sebalik filem-filem blockbuster ini?

Ya, beliau yang dimaksudkan adalah Steven Spielberg yang merupakan pengarah yang paling berjaya dalam dunia perfileman.

Nak tahu tak kisah bagaimana Steven Spielberg bermula sehingga menempuh arus kejayaan dalam bidang ini? Jom kami kongsikan kisah kejayaan Steven Spielberg.

Latar Belakang Steven Spielberg

Steven Spielberg dilahirkan di Cincinnati, Ohio pada tahun 1948 namun menetap di California kerana ayahnya adalah seorang jurutera elektrik yang sering berpindah tempat pekerjaan.

Setelah menamatkan sekolah menengah, Steven Spielberg tidak dapat masuk ke sekolah perfileman kerana markah beliau tidak mencukupi. Selepas itu, beliau memasuki California State University yang terletak di Long Beach.

Pada awal kerjayanya, beliau menjalani latihan di Universal Studios di bahagian penyuntingan. Dengan menggunakan kesempatan tersebut, beliau telah diizinkan untuk membuat filem pendek yang bertajuk Amblin yang kemudiannya dicalonkan ke Festival Filem Atlanta pada tahun 1969.

Buat Benda Yang Diminati

Photo by Ricardo Ortiz from Pexels

Dengan menunjukkan prestasi yang memberangsangkan, Universal Studios tertarik dengan bakat yang dipunyai Steven Spielberg dan memberikan kontrak selama 7 tahun untuk mengarahkan filem-filem mereka.

Di Universal Studios, beliau mengarahkan rancangan televisyen berepisod. Prestasinya semakin meningkat dan telah mendapatkan peluang yang lebih besar untuk mengarahkan filem pertamanya yang bertajuk Duel pada tahun 1971. Setelah itu, namanya mula bersinar dan menerima banyak tawaran untuk mengarahkan filem.

Kejayaan beliau mula merosot apabila menerima banyak skrip namun tidak menemui skrip yang menarik minatnya. Beliau menarik diri daripada Universal Studio untuk mengejar impiannya untuk melakukan projek secara bebas.

Pada tahun 1974, beliau mengeluarkan filem bertajuk The Sugarland Express namun tidak mendapat sambutan yang hangat di pawagam. Steven Spielberg berasa tidak puas hati dengan pencapaian tersebut dan ingin mengembangkan lagi kerjayanya.

Tak Berputus Asa Dengan Kegagalan

Tanpa berfikir panjang, Steven Spielberg kembali semula ke Universal Studios untuk mengarahkan filem Jaws. Beliau kali ini diberikan kebebasan untuk mengarah filem Jaws tanpa gangguan mana-mana pihak dan hasilnya adalah amat menakjubkan.

Kesimpulannya, kejayaan Steven Spielberg adalah kerana sifat beliau yang bijak mengambil peluang dan amat berani dalam mencuba sesuatu yang baru. Selain daripada itu, keazaman yang tinggi untuk berjaya juga merupakan salah satu kunci untuk berkembang maju.

Hasilnya cukup mengagumkan, beliau kini dikatakan mempunyai kekayaan sebanyak USD3.6 bilion dengan membuat perkara yang beliau minati. Kepuasan pun dapat, kekayaan pun dapat.

Sumber Rujukan:  Cinelinx

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!