Dulu Levi’s Bermula Sebagai Seluar Untuk Para Pelombong

Bagi penggemar seluar denim, kita mesti pernah dengar jenama Levi’s bukan? Jenama denim ini memang terkenal di seluruh dunia dan mempunyai reputasi sebagai pengeluar seluar jeans terkemuka.

Tapi tahukah anda asalnya seluar i telah direka khas untuk kegunaan para pelombong emas di Amerika. Menarik bukan?

Syarikat ini diasaskan oleh Levi Strauss, iaitu seorang imigran Yahudi yang berhijrah ke Amerika dari Jerman. Strauss dilahirkan di Butteinheim, Bavaria pada 26 February 1829. Selepas bapanya meninggal dunia akibat penyakit Tuberculosis, beliau bersama ibu dan saudara perempuannya telah berhijrah ke Amerika.

Di sana, beliau mula membantu abang-abangnya menjalankan perniagaan borong. Perniagaan membekalkan barangan kering ini diberi nama J. Strauss Brother&Co. Dari situlah Levi belajar tentang selok-belok dunia perniagaan.

Berita tentang pembukaan lombong-lombong emas di California telah membuatkan Levi mengambil keputusan untuk melebarkan sayap perniagaan borong mereka di sana. Beliau telah menukar nama perniagaan mereka kepada nama Levi Strauss&Co. Di sana, perniagaan ini turut berkembang maju dengan syarikatnya menjadi pembekal dan pemborong utama barangan kering di seluruh Barat Amerika.

Cari Penyelesaian Bagi Masalah Orang Ramai

Di sini jugalah Levi mula mendapat idea untuk menjual seluar khusus untuk para pelombong. Golongan pelombong sering mengadu yang seluar mereka tidak tahan lasak dan mudah terkoyak. Ini membuatkan bijih timah yang diletakkan di dalam seluar tercicir sekaligus menyebabkan mereka rugi.

Jadi, Levi telah mencipta baju berpoket yang diperbuat daripada kanvas untuk kegunaan para pelombong ini. Baju ini mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada pekerja lombong sehingga Levi kehabisan stok kain kanvas untuk membuat pakaian tersebut.

Beliau kemudiannya menggunakan fabrik yang diimport daripada Perancis. Fabrik ini diberi nama ‘serge de Nimes bersempena nama sebuah kota di Perancis. Fabrik ini kemudiannya dikenali sebagai denim.

Berinovasi Menjadi Lebih Baik

Pada tahun 1872, Levis telah menerima sepucuk surat daripada pelanggannya Davis yang juga merupakan seorang tukang jahit. Di dalam surat tersebut, Davis memberitahu yang dia telah berjaya mencipta seluar yang diletakkan dengan rivet.         

Cara ini terbukti berjaya membuatkan seluar tersebut tahan lebih lama. Beliau ingin mempatenkan proses ini tetapi kekurangan modal dan ingin mengajak Levi menjadi rakan kongsinya. Tertarik dengan inovasi ini, Levi akhirnya bersetuju untuk berkolaborasi untuk mendapatkan paten ini. Dan pada 1873, lahirlah blue jeans yang pertama di dunia.

Bermula dari situ, lama-kelamaan fesyen jeans ini bukan sahaja dipakai oleh golongan pekerja lombong; tetapi telah menjadi trend ikutan masyarakat seluruh dunia tanpa mengira usia atau status.

Sebagai perintis kepada pakaian denim, syarikat ini masih kekal menjadi jenama pakaian terkemuka dunia. Dengan sejarahnya yang panjang, ia bukan sekadar jenama pakaian semata-mata tetapi telah menjadi simbol budaya dan kebanggaan rakyat Amerika.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM