Kisah Kejayaan Travis Kalanick – Pengasas Uber

Dilahirkan pada 6hb Ogos 1976, Travis Kalanick merupakan pengasas Uber. Diasaskan sebagai ‘UberCab’ atau pun teksi Uber, ianya telah diasaskan oleh Travis Kalanick bersama-sama dengan Garrett Camp.

Sedikit bertentangan dengan kepercayaan popular, Uber bukanlah perkhidmatan teksi yang menyediakan syarikat pengangkutan. Ianya adalah sebuah syarikat yang membangun, memasar dan mengendali aplikasi ‘Uber’. Untuk pengetahuan anda, aplikasi ini menghubungkan pengguna yang memiliki telefon pintar, kepada pemandu Uber secara personal.

Pada tahun 2014, Uber telah dinilai sebagai syarikat ke-48 paling berkuasa di Amerika Syarikat dan pada tahun semasa, ia mempunyai penilaian sebanyak $50 bilion USD. Bercakap tentang Travis Kalanick, nilai kekayaan beliau adalah $6 bilion USD dan termasuk dalam 400 orang terkaya di Amerika Syarikat.

Siapa Travis Kalanick Sebenarnya?

Tahukah anda, Travis Kalanick tidak mempunyai kedudukan istimewa di dunia tetapi berjaya dalam kerjayanya hasil usaha beliau sendiri.

Travis Kalanick adalah seorang genius dalam ilmu matematik. Kemahiran matematiknya, telah banyak membantu beliau dengan syarikat Uber. Namun itu bukanlah sebab sebenar syarikat itu berjaya.

Sebaliknya, ia adalah keupayaannya untuk membuat tindakan dan memahami akibatnya terlebih dahulu, itulah yang membantu Uber bertapak dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Travis juga adalah seorang lelaki yang mempunyai tujuan dan matlamatnya tersendiri.

Iklan

Perkara Yang Boleh Kita Contohi Dari Travis Kalanick

Jika kita ingin menjadikan Travis sebagai seorang mentor atau pun idola, kita harus bersedia untuk menjawab soalan-soalan yang sukar dan bertukar pandangan dengan orang lain ke arah yang lebih positif.

Travis sedang bertarung dengan banyak pesaing yang hebat-hebat, tetapi ianya tidak menghalang Uber daripada berkembang pesat. Ini disebabkan oleh sikapnya yang ‘tidak pernah berhenti’.

Teddy Roosevelt, Steve Jobs dan ramai lagi pemimpin berwawasan adalah merupakan tokoh yang tidak kenal erti menyerah kalah.

Jika semua orang mengasihi kita, ini mungkin bermakna kita telah kehilangan plot dan hala tuju. Malahan, Mahatma Gandhi pun mempunyai sekumpulan orang yang membencinya.

Oleh itu, jangan takut dengan kegagalan di dalam usaha untuk mencapai kejayaan dalam apa jua bidang perniagaan sekali pun.

Sumber RujukanIluminasi

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Sumber Pendapatan Yang Boleh Kita Belajar Daripada Seorang Bilionaire

Dalam dunia tanpa sempadan hari ini, semakin banyak perubahan yang berlaku dengan pantas. Untuk membuat duit atau menjana pendapatan bukanlah sesuatu yang sukar. Namun, sekiranya kita tidak mempunyai ilmu, kita pula bakal kehilangan duit dengan sekelip mata.

Jika kita lihat para jutawan yang terkenal, permulaan hidup mereka bukanlah seperti yang kita sangkakan. Ramai yang mula dari bawah dan hidup susah.

Mereka mengambil masa untuk naik dan bekerja keras untuk membina kekayaan. Dan salah satu sebab mengapa kebanyakan jutawan dan bilionare berjaya adalah dengan mempelbagaikan sumber pendapatan.

“Never depend on a single income, make investment to create a second source”

Warren Buffett

Jadi mari kita lihat, 7 jenis sumber pendapatan yang boleh kita jadikan sebagai inspirasi:

1. Pendapatan Dari Royalti

Pada tahun 1997 Jeff Bezos, memfailkan paten pembelian secara online terus ke pembayaran tanpa memasukan barang yang diminati ke dalam ‘Shopping Cart’. Pelanggan boleh terus tekan butang beli dan bayar dengan mudah, tiada orang membuatnya lagi sebelum itu.

Hampir 2 dekad Amazon membuat jutaan dolar dengan melesenkan paten ini kepada Apple.

Itulah sebabnya mengapa syarikat korporat mendokumenkan sebanyak paten walaupun mereka tidak memerlukannya, kerana ianya berkemungkinan menjadi sumber pendapatan tambahan.

Inilah yang dipanggil pendapatan pasif yang sebenarnya. Ini termasuklah juga royalti daripada buku, gambar, lagu, video dan banyak lagi.

2. Pendapatan Dari Capital Gain

Istilah capital gain ini sering digunakan sewaktu membeli aset seperti hartanah atau saham. Ianya bermaksud keuntungan di atas modal atau kenaikan nilai.

Konsepnya mudah, beli pada harga rendah dan menjualnya pada harga yang lebih tinggi. Di Malaysia, keuntungan di atas penjualan hartanah dikenakan cukai (Real Property Gain Tax atau RPGT), tetapi keuntungan daripada penjualan saham dikecualikan daripada cukai pendapatan.

3. Pendapatan Dividen

Seperti billionaire terkenal Warren Buffett mendapat dividen sebanyak $592 juta USD pada tahun 2017 dari Coca-Cola.

Konsepnya, beli sebahagian saham dalam syarikat sehingga mendatangkan keuntungan dan tunggu pulangan dividen. Sebagaimana yang seringkali dilakukan oleh ASB dan Tabung Haji.

Iklan

Ini Senarai saham-saham yang memberi dividen yang tinggi pada tahun 2018.

4. Pendapatan Dari Pekerjaan

Gaji, bonus, elaun dan komisen merupakan sumber pendapatan yang biasa kita perolehi. Sebagaimana CEO Google iaitu Sundar Pichai yang mempunyai pendapatan gaji sekitar $650 ribu USD bersamaan dengan RM2,717,327 setahun. Di Malaysia, purata gaji seorang CEO adalah sebanyak RM308,000 seperti yang dicatatkan oleh PayScale.

Namun, kekurangan setiap manusia mempunyai had limitasi 24 jam sehari. Bezanya kebanyakan mereka yang berjaya ini mempunyai leverage yang orang lain tak tahu.

5. Pendapatan Sewaan

Cara ini popular di Malaysia. Konsepnya memiliki sesuatu dan menyewakan kepada mereka yang berkehendak untuk menggunakannya.

Pendapatan daripada sewaan dapat membantu kita untuk memperolehi pendapatan secara pasif.

Robert Kiyosaki merupakan salah seorang pakar dalam sumber pendapatan jenis ini, sebagaimana yang di kongsikan di dalam bukunya ‘Rich Dad Poor Dad’

Hartanah berbentuk rumah kediaman boleh dijadikan bilik sewa atau rumah sewa. Malah hartanah komersial pun boleh disewakan kepada para peniaga yang ingin ruang perniagaan.

6. Pendapatan Daripada Faedah (Interest)

Ini adalah salah satu sumber pendapatan mudah untuk dilakukan. Itulah sebab kadar faedah adalah lebih tinggi berbanding sumber pendapatan yang lain dan pulangannya sangat lumayan.

Konsep ini selalu digunakan oleh pihak bank. Bank meminjamkan wang kepada mereka yang memerlukan dan mengenakan kadar faedah (interest) ke atasnya. Malangnya kaedah ini tidak patuh syariah.

7. Pendapatan Daripada Perniagaan

Sama ada menjual barangan atau memberi perkhidmatan. Pendapatan yang kita terima adalah hasil daripada menjalankan perniagaan. Terutama sekali di zaman serba moden, penjualan di atas talian lebih mudah dan berupaya memberi pulangan yang besar.

Walaupun demikian, kita perlu ingat bahawa setiap cabang pendapatan mempunyai risiko yang tersendiri, ianya bergantung pada tahap kemampuan dan ilmu seseorang.

Dengan memiliki pelbagai sumber pendapat sememangnya sangat bagus. Tetapi perlu kerja keras untuk beberapa ketika, akhirnya duit tu tak berhenti-henti masuk secara tanpa kita sedar.

Nakkan lagi inspirasi, jemput baca 7 tabiat orang kaya yang nampak miskin.

Iklan

10 Perkara Kita Boleh Belajar Daripada Thomas Edison – ‘America’s Greatest Inventor’

Kalau sebelum ini, kami ada kongsikan Menyelami Kehidupan Seorang Genius – 9 Fakta Menarik Mengenai Thomas Edison, kini kita selami pula 10 perkara yang boleh kita belajar daripada beliau.

Tapi sebelum itu, tahukah anda ketika beliau menamatkan riwayatnya, Thomas Edison telah berjaya mencipta 1,093 pelbagai inovasi peralatan elektrik. Di antaranya adalah 389 lampu berkuasa elektrik, 195 untuk Phonograph, 150 untuk telegraph, 141 untuk penyimpanan bateri dan 34 untuk telefon.

Sehingga hari ini, ianya satu rekod yang belum pernah dipecahkan. Menakjubkan bagaimana beliau mempunyai tahap pemikiran seperti itu. Jika anda masih ingat mengenai Thomas Edison, semestinya anda mengetahui beliau seorang yang genius paling kompleks, dan juga bergelar seorang pelabur, saintis, ahli perniagaan dan seorang Inventor.

1. Apakah makna sebenar Genius?

Pembelajaran: ‘…Genius is 1% inspirations, 99% perspirations..’

Kebanyakan kita pada hari ini, semuanya mahukan kesenangan datang bergolek. Jika boleh mahu pandai secara semula jadi dan mahu kaya dengan cara yang paling mudah. Ramai yang masih malas untuk mengerahkan tenaga semaksima yang mungkin. Berbeza dengan beliau, dia melawan pendapat umum tentang cara pemikiran kebanyakan individu bagi mencapai aras pemikiran genius.

2. Apakah yang dimaksudkan dengan Perspiration?

Thomas Edison : Saya bekerja lebih daripada 18 jam sehari, setiap hari dalam hidup saya.

Beliau masih terlalu muda ketika bekerja sebagai operator telegraph. Bayangkan tanpa sebarang pengetahuan, beliau telah menghabiskan 18 jam dalam sehari untuk mempelajari morse code yang kompleks di dalam mesin telegraph. Jika anda seperti beliau, adakah anda mampu mencapai tahap apa yang beliau lakukan?

3. Bagaimana anda boleh mereka cipta (Invent)?

Pembelajaran: Terdapat 3 cara yang saya gunakan dalam mereka cipta:

  • Imaginasi, saya gunakan sebagai longgok-longgokan idea berguna dan tidak berguna.
  • Cuba sekali lagi ketika anda telah gagal, jangan mengalah. Saya tidak pernah mengalah. Saya hanya jumpa 10,000 idea yang gagal untuk menemukan 1 kejayaan.
  • Apa saja yang tidak boleh di jual atau laku, saya tidak akan menciptakannya. Penggunaan serta penerimaan orang ramai adalah cara ciptaan saya terkenal.

4. Beliau menubuhkan ‘Invention Factory’ (makmal dan perkilangan untuk reka cipta beliau)

Pembelajaran: ‘… Saya mengeluarkan ciptaan kecil yang belum lengkap pada setiap bulan. Saya juga mengeluarkan ciptaan saya yang besar dan lengkap setiap 6 bulan…’ membayangi cara beliau menghasilkan reka cipta, sudah melihatkan sejauh mana tahap beliau berkorban dalam bidang ini. Apa yang kita bina pada hari ini akan membuahkan hasil pada hari esok.

5. Mengubah kekurangan menjadi kekuatan dan peluang

Pembelajaran: ‘… Saya dibuang dari sekolah ketika baru 3 bulan memasuki sekolah, saya seorang yang pekak ketika mula memasuki zaman remaja..’

Jika kita alami benda sama seperti ini, semestinya kita akan mengalah dengan takdir hidup, tetapi bukannya beliau. Disebabkan pekak, beliau lebih tekun untuk belajar. Bayangkan dalam persekitaran gerabak kereta api yang bising, beliau tidak mendengarinya, beliau lebih tekun dan fokus untuk membaca buku-buku.

Ketika beliau berehat di dalam persekitaran yang bising, beliau tidak mendengarinya lalu mula mengeluarkan buku untuk menambah maklumat. Beliau sangat pandai menggunakan kekurangan beliau sebagai sebuah peluang untuk dimanfaatkan.

Iklan

6. Mulakan perniagaan

Pembelajaran: Beliau tidak menunggu untuk mendapatkan modal yang besar bagi memulakan perniagaan.

Ketika berkhidmat di dalam kereta api, beliau sudah memulakan perniagaan kecil dengan menjual gula-gula dan akhbar harian.

7. Membuat keputusan

Pembelajaran: Statistik atau kadar beliau dalam membuat keputusan, 50% betul dan 50% salah.

Contohnya beliau kehilangan aset pelaburan lebih dari $2 juta dan membazirkan masa selama 10 tahun dalam industri perlombongan. Selain itu, akibat kalah kepada Nikolas Tesla mengenai kegunaan AC dan DC beliau hampir tergadai syarikatnya. Beliau hampir hilang pertimbangan.

Beliau mempertahankan DC sebagai teknologi masa depan menyebabkan reputasi dirinya tercalar.

8. Persaingan

Pembelajaran: Sentiasalah mengamalkan sifat suka bersaing dan tidak menyamai cara orang lain melakukanya.

Ini dapat dilihat ketika beliau mencipta mentol. Ketika orang lain cuba memfokuskan benda baharu, beliau pergi ke arah yang tidak pernah orang fikirkan. Bayangkan ketika orang masih mencipta lampu mengunakan minyak sebagai bahan bakar, beliau menciptakan mentol yang mengunakan kuasa elektrik sebagai sumber cahaya.

9. Masa

Pembelajaran: Bagi beliau, masa adalah satu-satunya modal yang sangat penting dan berharga.

Jika kita banyak membuang masa, maka modal untuk kita berjaya semakin berkurangan.

10. Tidur

Pembelajaran : Beliau sangat berdisiplin dalam mengurus masa untuk tidur. Beliau hanya meluangkan kurang dari 4 jam waktu untuk tidur.

Menurutnya tidur akan menyebabkan dia kehilangan peluang untuk memajukan diri. Beliau lebih suka jika masa diluangkan kepada pembacaan, bekerja di makmal dan sebagainya yang boleh memberi faedah kepada dirinya.

Iklan

Siapa Sangka Nintendo Juga Hampir Gulung Tikar

Bagi mereka yang membesar sekitar tahun 80-an dan 90-an, pasti kenal dengan Super Mario bukan? Permainan video keluaran Nintendo ini sangat terkenal serta mencatat sejarah menjadi permainan konsol yang paling berjaya di dalam sejarah.

Tahukah anda? Syarikat Nintendo ini telah berdiri teguh lebih daripada 100 tahun!

Jadi mari kita lihat serba sedikit mengenai sejarah syarikat terkenal ini.

Asal-Usul Nintendo

Kredit Gambar: YouTube

Nintendo telah diasaskan oleh Fusajiro Yamauchi pada 23 September 1889. Pada masa tersebut, belum wujud lagi permainan video seperti sekarang.

Jadi, apa yang diniagakan oleh Yamauchi?

Beliau membuat perniagaan menjual kad handmade secara kecil-kecilan. Pada tahun 1951, syarikat ini telah dinamakan Nintendo Playing Card Company.

Pada tahun 1953 pula, mereka telah mula menjual kad yang diperbuat daripada plastik. Kad plastik ini mendapat sambutan di luar jangkaan.

Pada tahun 1959, Nintendo telah bekerjasama dengan Disney untuk mengeluarkan kad yang memaparkan karakter terkenal Disney. Dalam masa setahun sahaja mereka telah berjaya menjual hampir 620,000 pek kad!

Namun kejayaan mereka ini tidak berpanjangan. Sekitar tahun 1962 hingga 1970, mereka telah melalui zaman suram sehingga hampir gulung tikar.

Mereka juga turut mencuba pelbagai cabang perniagaan lain seperti syarikat teksi, rangkaian hotel dan perniagaan vacuum cleaning. Namun semua ini gagal. Hanya perniagaan barang permainan sahaja yang mampu membuatkan mereka terus bertahan.

Pada tahun 1964, harga saham Nintendo merudum kepada 60 Yen daripada 900 Yen sebelum ini.

Kredit Gambar: Before Mario

Jadi Nintendo mengambil keputusan untuk fokus kepada perniagaan barang permainan. Namun mereka tetap berasa sukar untuk bertahan. Pada tahun 1970, syarikat ini telah mereka permainan baru yang diberi nama ‘Ultra Hand’.

Sambutan yang diterima sangat menggalakkan. Hampir satu juta unit permainan ini telah terjual. Bermula dari sini, setiap permainan yang mereka keluarkan pasti akan mendapat sambutan.

Mereka juga berminat untuk mengeluarkan permainan video. Untuk tujuan ini, mereka telah menjalankan R&D selama bertahun-tahun. Usaha ini akhirnya terbalas apabila permainan video mereka mendapat sambutan luar jangkaan seperti Donkey Kong, Radar Scop dan yang paling terkenal Mario Bros.

Kredit Gambar: Nintendo Life

Seterusnya lahirlah lebih banyak lagi permainan video seperti Game Boy yang turut digilai oleh kanak-kanak diseluruh dunia sekitar tahun 90-an dan awal tahun 2000.

Iklan

Kerjasama antara Niantic dan Nintendo telah menghasilkan Pokémon Go yang menjadi fenomena pada tahun 2016. Kalau ikut data yang mereka keluarkan pada tahun 2019, jumlah bilangan muat turun dah cecah 1 bilion!

Siapa sangka perniagaan yang hampir bungkus akhirnya menjadi satu jenama yang sangat terkenal.

Kini Nintendo masih bersaing dengan pesaing utama mereka iaitu Microsoft dan Sony.

Cumanya saham Nintendo hanya tersenarai di Tokyo Stock Exchange (TYO). Rasanya masih belum ada broker tempatan yang boleh kita gunakan untuk beli saham di TYO. Tapi kalau nak tahu antara pembekal komponen utama Nintendo (Switch) adalah NVIDIA. Manakala pembekal komponen utama bagi Sony (PS4) dan Micorosft (Xbox) pula adalah AMD.

Sumber Rujukan : https://successstory.com

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple, McDonalds, NVIDIA dan AMD yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Tuan Haji Mohd Asri, Pemenang The BrandLaureate Awards

Setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada mentor pelaburan saham Malaysia, Tuan Haji Mohd Asri di atas kejayaan merangkul anugerah ‘The World’s First e-Branding Awards 2020 – Brand Leadership Award’.

Acara yang julung-julung kali diadakan ini telah meraikan 30 jenama dan personaliti terkemuka tanahair. Penyampaian anugerah secara maya ini telah diadakan ‘live’ di www.fb.com/thebrandlaureate pada 3 Ogos 2020, dari pukul 8-9 malam dan telah menarik perhatian lebih daripada 10,000 penonton.

Tidak seperti majlis makan malam gala yang biasanya diadakan di hotel-hotel terkemuka di Kuala Lumpur, sesi secara maya ini membolehkan sesiapa saja dan di mana saja mereka berada bagi meraikan pemenang.

Acara ini telah diketuai oleh DrKKJohan selaku presiden dunia The BrandLaureate. The BrandLaureate Awards ini dihadiahkan kepada personaliti tempatan di atas kejayaan dan sumbangan mereka di kala orang ramai berdepan dengan kepayahan hidup yang disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Di antara bintang penerima anugerah pada malam tersebut adalah Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia yang menerima anugerah ‘Most Outstanding BrandLeadership Achievement in Administration Covid-19 Pandemic’. Peranan beliau dalam mengekang penularan wabak ini sangat penting sekali.

Seorang lagi pemenang adalah Dato Wah Idris yang merupakan penyanyi, pencipta lagu dan komposer; yang turut mendendang lagu ‘Standing In The Eyes of the World’.

Iklan

Sumber: FB Tuan Haji Mohd Asri dan FB The BrandLaureate Awards

Tahniah lagi sekali diucapkan kepada Tuan Haji Mohd Asri (THMA) dan seluruh ahli pasukan Asri Ahmad Academy (AAA) kerana terus menyebarkan ilmu pelaburan saham patuh syariah walaupun terpaksa melakukannya secara maya.

Kalau dulu sebelum PKP kelas fizikal diadakan di hadapan ribuan orang, nak taknak terpaksa merubah teknik pengajaran dan pembelajaran ke atas talian.

Kesannya adalah menakjubkan, semakin ramai khususnya Bumiputera mula melibatkan diri dalam pelaburan saham patuh syariah.

Memang tabik spring!

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!