Tiga Sebab Yang Menolak Harga Emas Ke Paras All-Time High

Harga emas mencapai harga US$1,974.40 pada hari Selasa (28 Julai 2020) iaitu paras All-Time High seperti yang dapat dilihat dalam dagangan komoditi berharga itu di Intercontinental Exchange (ICE).

Sebenarnya emas berada dalam tren menaik sejak penguhujung tahu 2019 lagi di mana komoditi berharga ini merekodkan kenaikan enam daripada tujuh bulan pada tahun 2020.

Emas juga membuat kenaikan lima bulan berturut-turut jika dilihat dalam dagangan di ICE. Hanya pada bulan Februari sahaja komoditi ini mengalami kerugian selepas membuat kenaikan dua bulan berturut-turut pada Disember 2019 dan Januari 2020.

Emas sering menghiasi tajuk utama berita apabila berlakunya risiko dalam pasaran yang menunjukkan peralihan pelabur kepada aset selamat. Safe-haven di sini bermaksud pelaburan yang dapat mengekalkan atau meningkatkan nilai dana pelaburan semasa pasaran dalam keadaan berisiko.

Pergerakan harga emas di ICE. Sumber: Investing.com

Bulan ini sahaja nilai emas meningkat sehingga 8% dan kenaikan lima bulan berturut-turut pada bulan Julai adalah yang pertama sejak 10 tahun yang lepas.

Penganalisis di CNBC, Jim Cramer berkata emas bukan sahaja disokong oleh ketidakpastian ekonomi global, malah kelemahan nilai US Dollar itu sendiri.

Bertrillion US Dollar yang digunakan dalam perbelanjaan kecemasan oleh kerajaan AS dan program pencetakan wang yang dilakukan oleh The Federal Reserve menyumbang kepada kelemahan US Dollar.

Dengan sifat emas sebagai penyimpan nilai (value-retainer) dan juga sebagai satu aset safe-haven, emas mendapat permintaan tinggi daripada pelabur sejak akhir-akhir ini disebabkan banyak ketidaktentuan di dalam pasaran global.

Daripada krisis penularan Covid-19 hinggalah ketegangan antara Amerika Syarikat dan China kepada ketidaktentuan dalam pakej rangsangan ekonomi AS, semua ini adalah pemangkin kepada kenaikan harga emas sejak hujung tahun lepas.

Kebiasaannya kedua-dua instrumen emas dan US Dolar ini bergerak songsang, tetapi anda boleh lihat pergerakan yang sejajar antara bulan Mac hingga Mei dan menjadi songsang semula pada Jun hingga ke hari ini.

Emas VS. Indeks US Dollar. Sumber: CNBC

Tiga Sebab Utama Kenaikan Harga Emas

Pertama, penularan wabak Covid-19 tidak dinafikan adalah risiko terbesar kepada ekonomi dunia. Bermulanya penularan wabak ini pada penghujung 2019 telah banyak memberi kesan negatif kepada ekonomi global.

Aktiviti ekonomi terpaksa dihentikan, pergerakan penduduk dihadkan sehinggalah arahan perintah berkurung di sesetengah negara yang teruk terjejas oleh koronavirus. Jadi, ini sebab kepada penurunan pasaran saham pada sekitar suku pertama tahun 2020 yang menyebabkan pelabur beralih kepada emas.

Belum lagi vaksin kepada wabak Covid-19 ini dapat dihasilkan, muncul lagi satu risiko baru kepada ekonomi dunia iaitu ketegangan antara Amerika Syarikat dan China.

Sebenarnya semua ini telah bermula sejak Presiden Trump memenangi pilihanraya Presiden AS pada November 2016. Malah pasaran telah mula bergolak sejak kempen pilihanraya itu lagi apabila Trump menunjukkan bahawa dirinya tidak mesra China dan menuduh China pada masa itu banyak mengambil kesempatan terhadap Amerika Syarikat. Dan Trump berjaya mendapat sokongan rakyat hasil daripada tuduhan-tuduhan tersebut.

Nampaknya, isu ketegangan AS-China masih berterusan selepas hampir empat tahun dan tiada tanda-tanda ianya akan berakhir dalam masa terdekat. Kita dijangka akan terus melihat serangan-serangan oleh kerajaan AS terhadap China menjelang pilihanraya Presiden AS pada November ini. Serangan terhadap China adalah antara senjata ampuh Presiden Trump untuk memenangi Pilihanraya Presiden kali ini sama seperti empat tahun lalu.

Ketiga adalah isu ketidakpastian dalam pakej rangsangan ekonomi AS. Ahli-ahli yang berhormat dalam Dewan Senat AS tidak mendapat kata putus sejak beberapa minggu lalu dalam aspek pakej rangsangan fasa empat walaupun rangsangan semasa akan tamat pada hujung bulan ini.

Kemaskini terbaru dari Speaker Dewan Nancy Pelosi (Demokrat) dan Pegawai White House menunjukkan perbezaan pendapat antara Parti Republikan pimpinan Trump dan Parti Demokrat dari pihak pembangkang.

Para penganalisa global percaya emas mampu mencecah harga US$2,000 dan mampu mencapai US$2,300 jika banyak lagi ketidakpastian di dalam ekonomi. Tetapi dalam satu keadaan yang lain, ada kemungkinan juga emas membuat retracement hingga US$1,525 atau US$1,450.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lima Tumpuan Utama Pelabur Pasaran Global Pada Minggu Ini (20–24 Januari 2020)

Pasaran saham Amerika Syarikat (AS) ditutup tinggi pada hari Jumaat lepas (17 Januari 2020) disokong oleh peningkatan kaunter-kaunter telekomunikasi, utiliti dan teknologi.

Pada penutupan Bursa Saham New York (New York Stock Exchange), indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) naik 0.17% mencapai paras tertinggi dalam sejarah, sementara S&P500 menokok 0.39% dan Indeks komposit Nasdaq naik 0.34%.

Bukan di Amerika Syarikat sahaja, bahkan pasaran saham Asia juga ditutup positif pada akhir dagangan minggu lalu berikutan termeterainya perjanjian perdagangan fasa satu antara AS dan China. Sentimen pasaran global bertambah baik dua hari sebelum kedua-dua negara memeterai perjanjian apabila Amerika Syarikat mengeluarkan China daripada senarai negara pemanipulasi matawang.

Sentimen bertambah baik pada hari Jumaat apabila China merekodkan pertumbuhan ekonomi yang memberangsangkan pada tahun 2019 dengan kadar 6.1%. Ia sekaligus memacu matawang Yuan lebih tinggi selepas pengukuhan yang disokong oleh keyakinan dalam isu perdagangan.

Minggu ini pula akan menjadi satu lagi tempoh yang sibuk kepada pemain-pemain pasaran dengan beberapa bank pusat utama dunia bakal menetapkan dasar monetari. Selain itu, Presiden Donald Trump juga akan bercakap di Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland. International Monetary Fund (IMF) pula membentangkan ramalan terbaru ekonomi global pada hari Isnin (20 Januari 2020).

Presiden Trump akan berucap di Davos pada hari Selasa (21 Januari). Selepas ketegangan dengan China surut, pemerhati pasaran sedang meneliti sebarang isyarat ketegangan perdagangan antara AS dengan Eropah.

Dengan termeterainya perjanjian dagang AS-China, tumpuan juga akan beralih ke Wall Street dengan banyak lagi syarikat-syarikat besar teknologi, perbankan dan industri akan membentangkan laporan pendapatan mereka.

Terdapat juga banyak data ekonomi yang akan dikeluarkan pada minggu ini di mana tumpuan akan lebih terarah pada hari Jumaat (24 Januari 2020). Tiga negara terbesar dunia akan menerbitkan laporan sektor pembuatan dan perkhidmatan iaitu Amerika Syarikat, Zon-Eropah dan Britain.

Pasaran agak senyap pada awal dagangan minggu ini dengan pasaran Amerika Syarikat ditutup bersempena dengan cuti umum Hari Marthin Luther King. Namun, pasaran minyak mentah dikejutkan dengan lonjakan harga berikutan risiko geopolitik yang melibatkan Libya dan Iraq di Timur Tengah.

Berikut adalah lima catalyst utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Ramalan Ekonomi Global Oleh IMF

International Monetary Fund (IMF) dilihat kurang optimis dalam ramalannya kali ini dengan memberi amaran jangkaan ekonomi di masa hadapan masih lemah dan tiada isyarat jelas menunjukkan ia akan berakhir. Institut yang berpangkalan di Washington itu pada Oktober 2019 mengunjurkan pertumbuhan ekonomi 3.4% untuk tahun 2020 dan mengkaji semula ia kepada 3.3% dalan ramalan kali ini.

Ketua Penganalisa Ekonomi IMF, Gita Gopinath berkata, “Unjuran pemulihan pertumbuhan ekonomi kekal tidak menentu. Ia banyak bergantung kepada pemulihan dalam negara-negara pesat membangun (emerging markets) dengan pertumbuhan di negara maju telah stabil.”

IMF juga menjangka bank-bank pusat akan terus menyokong ekonomi untuk terus bertumbuh tetapi bimbang dengan perang dagang yang mungkin meletus semula antara AS dan China. Kini pasaran juga sedang memerhatikan ketegangan antara Amerika dan Zon Eropah.

Secara keseluruhan, IMF dilihat kurang yakin dengan potensi pertumbuhan ekonomi di masa hadapan dengan banyak lagi isu-isu global menghambat ekonomi termasuk risiko geopolitik. Ia menyarankan dunia agar bekerjasama dan kerajaan-kerajaan terus menyokong pemulihan ekonomi yang memberi manfaat kepada semua.

2. Retorik Presiden Donald Trump

Selepas perjanjian dengan China dimeterai, kini tumpuan terarah kepada potensi ketegangan perdagangan di antara Amerika Syarikat dan Eropah. Trump akan berucap dalam forum ini pada hari Selasa (21 Januari 2020) di mana ia akan menjadi perhatian pasaran jika beliau ada menyebut tentang isu perdagangan dengan Eropah.

Sebelum ini Trump telah menuduh Eropah sebagai antara pemanipulasi matawang di mana Switzerland, Jerman, Itali dan Ireland termasuk dalam senarai negara yang memanipulasi matawang mereka agar mendapat manfaat dari segi perdagangan. Kesemua negara-negara terbabit mempunyai lebihan perdagangan dengan Amerika Syarikat.

Perbicaraan tentang ‘Pemecatan Trump’ juga akan bermula pada minggu ini dengan Dewan Senat akan membuka perdebatan pada hari Selasa (21 Januari 2020). Presiden Trump telah memilih Kenneth Starr yang pernah menyiasat Bill Clinton dan Profesor Undang-Undang dari Universiti Harvard, Dershowitz sebagai peguam bela beliau.

Trump dikaitkan dengan salah guna kuasa dengan memberi tekanan kepada kerajaan Ukrain untuk mengumumkan siasatan terhadap anak musuh politiknya Joe Biden dari Parti Demokrat.

3. Penetapan Dasar Monetari Bank Pusat Utama

Bank of Japan (BoJ), Bank of Canada (BoC) dan European Central Bank (ECB) dijadualkan bermesyuarat pada minggu ini bagi mengemaskini dasar monetari di negara masing-masing.

Bank pusat Jepun itu akan menetapkan dasarnya pada hari Selasa (21 Januari 2020) yang mana dijangka mengekalkan dasar sedia ada. Bank pusat Kanada pula akan mengeluarkan kemaskini dasar mereka pada hari Rabu (22 Januari 2020) yang mana dijangka tiada perubahan yang akan dibuat kepada dasar semasa.

ECB pula mengadakan mesyuaratnya yang pertama pada dekad ini dan akan menerbitkan keputusan majlis mesyuarat pada hari Khamis (23 Januari 2020). Ia juga dijangka mengekalkan kadar faedah dan program pembelian bon sedia ada di mana pasaran akan lebih memberi tumpuan kepada mesyuarat ECB akan datang.

4. Laporan Pendapatan Di Wall Street

Sektor perbankan pada minggu lalu menunjukkan permulaan yang kukuh pada suku keempat di Wall Street. Minggu ini lebih daripada 40 syarikat yang tersenarai di dalam indeks S&P 500 akan mengeluarkan laporan pendapatan.

Laporan oleh Netflix, Intel dan Texas Instrument pada minggu ini dilihat mewakili keseluruhan laporan pada suku keempat tahun 2019 dengan sesetengah pelabur bimbang dengan sebarang isyarat buruk yang akan menekan Wall Street dari paras tertinggi.

Netflix akan menjadi tumpuan kerana ia adalah syarikat pertama dalam kumpulan ‘FAANG’ yang akan menerbitkan laporan. Pelabur mahu melihat sama ada Netflix dapat menyerap persaingan sengit dalam industri penstriman yang diketuai gergasi hiburan Walt Disney. Disney+ dilihat sebagai pesaing terbesar Netflix sejak dilancarkan pada April tahun lalu dengan saham Netflix jatuh 8% sejak tempoh tersebut.

Pelabur juga akan melihat lebih daripada hanya laporan pada suku keempat iaitu apakah yang diperkatakan oleh syarikat tentang unjuran dan perancangan pelaburan mereka di masa hadapan selepas termeterainya perjanjian AS-China fasa satu.

5. Prestasi Semasa Ekonomi Eropah, UK Dan Amerika Syarikat

Laporan data Purchasing Manager Index (PMI) di Eropah akan bermula di Perancis dan Jerman sekitar pukul 4.30 petang pada hari Jumaat (24 Januari 2020) dan diikuti dengan data keseluruhan Zon Eropah pada pukul 5 petang pada hari yang sama.

Petunjuk aktiviti ekonomi di masa hadapan ini penting untuk diperhatikan kerana ia melambangkan prestasi semasa ekonomi di negara yang menerbitkan data ini. Data sebelum ini secara keselurhannya menunjukkan kenaikan di Zon-Eropah kecuali sektor pembuatan Jerman. Data merekodkan bacaan 43.7 jauh di bawah bacaan pertengahan 50 yang memisahkan antara kemelesetan dan pertumbuhan dalam sektor tersebut.

Bacaan PMI sektor pembuatan Jerman akan diteliti pada minggu ini kerana negara ini mewakili peratusan ekonomi paling besar di blok Eropah.

United Kingdom juga akan mengeluarkan data PMI pada hari sama pukul 5.30 petang, sementara Amerika Syarikat pada pukul 10.45 malam.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Sekatan Amerika Syarikat Terhadap Huawei: Empat Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Umum telah maklum terhadap halangan perdagangan yang dibuat oleh Amerika Syarikat terhadap syarikat telekomunikasi terbesar China, Huawei. Jabatan Perdagangan AS pada Khamis minggu lalu (16 Mei 2019) telah mengumumkan halangan eksport produk dari Amerika kepada Huawei.

Gergasi teknologi China itu telah disenaraikan di dalam “Entity List”. Walaubagaimanapun, pihak Jabatan Perdagangan telah melonggarkan sedikit halangan dengan memberikan tempoh sehingga 90 hari untuk Huawei terus mendapatkan peralatan dari Amerika bagi meneruskan operasi pembuatannya. Ini lima perkara yang anda perlu tahu tentang halangan tersebut.

1. Apa Itu Entity List?

Entity List adalah senarai individu dan syarikat yang mana kerajaan AS anggap mampu memberi risiko keselamatan terhadap negara itu. Syarikat dari Amerika yang mahu mengeksport produk dan perisian kepada senarai ini perlu mendapatkan lesen daripada Biro Keselematan dan Industri, iaitu sebuah agensi di bawah Jabatan Perdagangan Amerikat Syarikat. Malangnya, sebahagian besar permohonan lesen tidak akan diterima.

Entity List pertama kali diterbitkan pada tahun 1997 dalam usaha untuk mendedahkan syarikat-syarikat yang dipercayai terlibat dalam pembinaan senjata pemusnah. Sejak daripada itu, penyenaraian dalam senarai ini terus berkembang yang merangkumi aktiviti yang bertentangan dengan aspek keselamatan Amerika Syarikat dan juga kepentingan dasar asing.

2. Apa Bezanya Dengan Halangan Terhadap ZTE?

Ini bukanlah kali pertama Presiden Trump menghalang syarikat Amerika Syarikat daripada berhubungan dengan syarikat China. Tetapi kali ini strategi yang digunakan adalah berlainan.

Dengan menyenaraikan Huawei di dalam Entity List, keputusan akhir sama ada syarikat China boleh membeli produk dan perisian AS adalah bergantung kepada kerajaan Amerika.

Pada April 2018, Amerika telah menghalang firma-firma dari negara itu daripada menjual peralatan dan perisian kepada ZTE selama tujuh tahun. Halangan ini berikutan hubungan perdagangan ZTE bersama Iran.

Keputusan ini telah mencetuskan kejatuhan besar terhadap saham ZTE sehingga menyebabkan ia kerugian separuh daripada modal pasaran dalam tempoh hanya dua bulan. Walaubagaimanapun, Jabatan Perdagangan AS telah membatalkan halangan itu selepas ZTE membayar denda $1.4 billion, di samping mengubah ahli lembaga pengarah dan juga membenarkan pemeriksaan oleh Amerika Syarikat di kilang mereka. Sejak daripada itu, harga saham ZTE telah kembali ke paras sebelum halangan dibuat. 

3. Siapa Lagi Yang Diletakkan Dalam Senarai Entity List?

Senarai ini mengandungi entiti yang berpangkalan dari Afghanistan hinggalah ke UK dan sejak tiga tahun lepas senarai ini semakin banyak dihuni oleh entiti dari China. Pada Ogos 2018 sahaja, 44 entiti dari China telah dimasukkan dalam senarai ini termasuklah syarikat milik kerajaan China dan juga institusi penyelidikan berteknologi tinggi negara itu.

Tindakan ini dilihat sebagai satu cubaan untuk membantutkan cita-cita China dalam sektor berteknologi tinggi.

4. Bagaimana Dengan Kedudukan Huawei Selepas Ini?

Untuk pengetahuan anda, Huawei belum lagi disenaraikan secara rasmi di dalam Entity List dan Jabatan Perdagangan telah menangguhkan halangan selama 90 hari. Hal ini bagi mengelakkan gangguan dalam pasaran teknologi komunikasi secara besar-besaran. Lesen sementara juga telah dikeluarkan untuk Huawei terus menjalankan perniagaan bersama firma AS.

Walaupun halangan terhadap Huawei telah ditangguhkan, tetapi peraturan baru akan berkuatkuasa serta-merta menurut Setiausaha Perdagangan, Wilbur Ross. Syarikat asing yang menggunakan peratusan signifikan peralatan dari AS perlu mendapatkan lesen daripada jabatan berkenaan.

Sesetengah syarikat telah mengurangkan hubungan perniagaan mereka bersama Huawei berikutan perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China yang semakin memuncak termasuklah Google dan Android.

Huawei adalah pembuat perlatan telekomnikasi terbesar dunia dan baru-baru ini telah mengalahkan Apple sebagai pembuat telefon pintar kedua terbesar. Ia mengimport barangan dengan nilaian sehingga $67 billion setahun. Selepas daripada ancaman oleh Presiden Trump, kedudukan Huawei di masa hadapan menjadi persoalan, adakah ia mampu terus menjadi peneraju telekomunikasi global?

Sesetengah pemerhati pasaran melihat penyenaraian Huawei di dalam Entity List adalah taktik AS untuk memaksa China bersetuju dengan terma perdagangan yang baru di mana rundingan gagal mencapai kata sepakat sejak setahun yang lalu..

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Harga Saham Industri Pertahanan Di Amerika Syarikat Melonjak Selepas Jeneral Perang Iran Dibunuh

Perang merupakan tragedi yang paling menakutkan dalam perdababan manusia, tidak kira zaman moden atau zaman silam. Setiap peperangan yang berlaku, kehilangan nyawa bagi kedua-belah pihak memang tidak dapat dielakkan sama sekali

Paling malang apabila kehilangan nyawa yang berlaku itu melibatkan orang awam. Secara kasarnya peperangan ini akan merugikan kedua belah pihak tetapi jika diperinci secara halus, ada pihak yang akan untung jika tercetusnya konflik peperangan.

Pihak yang paling untung jika peperangan berlaku adalah syarikat yang terlibat dalam menghasilkan senjata dan jentera perang.

Perang Dunia Ketiga Bakal Tercetus?

Minggu lepas, Kerajaan Amerika Syarikat telah membunuh seorang jeneral perang Negara Iran yang bernama Qassem Soleimani. Beliau merupakan seorang jeneral yang berpengalaman hampir 20 tahun dalam memimpin pasukan tentera elit Negara Iran ketika beliau berada di Iraq.

Tindakan yang dilakukan oleh Donald Trump itu telah dijangka oleh ramai pihak dan beliau yang mendakwa pembunuhan yang dilakukan oleh negara tersebut bertujuan untuk mengelakkan lebih banyak serangan ganas yang dirancang oleh Jeneral Qassem terhadap kepentingan Amerika Syarikat di Asia Barat.

Pembunuhan yang dilakukan oleh Donald Trump ini adalah tindak balas yang dilakukan oleh negara tersebut terhadap pembunuhan dan serangan terhadap pengkalan tentera di Kirkuk dan kedutaan Amerika Syarikat di Baghdad yang dilakukan oleh pasukan militan di bawah pimpinan jeneral tersebut.

Dalam tragedi 27 Disember yang lepas, beberapa orang warga Amerika Syarikat  telah meninggal dunia termasuk kontraktor akibat serangan roket yang dilakukan oleh militan ke atas pengkalan tentera tersebut. Dan tiga  hari kemudian, kedutaan Amerika Syarikat diserang oleh para militan yang dipercayai mendapat arahan daripada Jeneral tersebut.

Kesan Yang Positif Kepada Industri Pertahanan Amerika Syarikat

Photo by UX Gun on Unsplash

Serangan yang dilakukan oleh pentadbiran Donald Trump terhadap Jeneral Qassem tersebut telah memberi kesan yang positif terhadap kenaikan harga saham syarikat di dalam industri pertahanan dan pembuatan senjata di negara tersebut. Dengan melakukan serangan tersebut, Amerika Syarikat telah mengisytiharkan perang terhadap Iran secara tidak langsung.

Amerika Syarikat di bawah pentadbiran Donald Trump dilihat tidak begitu mesra dengan Iran dan sentiasa menekan Iran daripada segenap aspek jika dibandingkan dengan pentadbiran Barrack Obama yang terdahulu.

Di antara syarikat yang mendapat durian runtuh dengan kenaikan harga saham dalam tempoh satu hari selepas serangan tersebut adalah seperti berikut:

1. General Dynamics

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak 0.8%

Market Capitalization: $51.9 billion

2. TransDigm

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak 1.1%

Market cap: $30.6 billion

3. Huntington Ingalls

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak 1.6%

Market Capitalization: $10.6 billion

4. Raytheon

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak  2.4%

Market Capitalization: $63.6 billion

5. L3Harris Technologies

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak  3.6%

Market Capitalization: $46.4 billion

6. Lockheed Martin

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak 4.2%

Market Capitalization: $117.4 billion

7. Northrop Grumman

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak 5.5%

Market Capitalization: $62.7 billion

Saham Berkaitan Minyak Pun Naik

Selain dari saham yang melibatkan syarikat sektor pertahanan,saham syarikat yang melibatkan industri minyak juga turut terkena tempias kenaikan harga saham akibat serangan tersebut. Harga minyak mentah dunia telah naik sebanyak 3.1% kesan dari peristiwa itu.

Di antara faktor yang menyebabkan kenaikan bagi saham syarikat minyak adalah disebabkan Iran merupakan ahli negara OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) yang bertanggunjawab mengeluarkan minyak mentah dunia.

Iran yang berikrar akan bertindak balas dan Amerika Syarikat telah menempatkan seramai 3,000 orang tentera di Asia Barat sebagai langkah berjaga-jaga.

Sumber Rujukan: https://markets.businessinsider.com

Iklan

Lima Penggerak Utama Pasaran Global Minggu Ini (3–7 Februari 2020)

Jumlah pesakit yang disahkan terkena jangkitan koronavirus semakin meningkat hari demi hari. Jumlah kematian juga telah mencecah lebih daripada lebih 300 orang iaitu peningkatan tiga kali ganda berbanding seminggu yang lalu.

Ini adalah ketidaktentuan yang memandu sentimen pelabur pada minggu sebelum ini, apabila menyaksikan pasaran Wall Street merekodkan penurunan mendadak pada akhir dagangan minggu lalu (31 Januari 2020).

Ketiga-tiga indeks utama bursa saham New York (NYSE) merekodkan penyusutan lebih daripada satu peratus dengan Dow Jones Industrial Average (DJIA) mencatat prestasi terburuk sejak bulan Ogos 2019 dengan kejatuhan 2.10%, manakala indeks komposit Nasdaq dan S&P 500 masing-masing jatuh lebih daripada 1.50%.

Kejatuhan besar Dow Jones adalah berikutan tindakan Amerika Syarikat menggantung semua penerbangan yang melibatkan China berikutan jumlah jangkitan meningkat lebih daripada 17,000 orang.

Starbucks, Apple dan Google telah mengurangkan operasi perniagaan mereka di China. Dalam laporan pendapatannya minggu lalu, Starbucks mengumumkan bahawa lebih daripada separuh kedainya di China telah ditutup. Apple turut mengumumkan perkara sama dalam laporan pendapatannya dengan pelbagai syarikat penerbangan juga telah membatalkan operasi pergi dan balik dari China.

Ketika ini tiada siapa yang tahu kesan sebenar koronavirus kepada ekonomi global. Tetapi  kesan yang signifikan mampu ditinggalkan oleh virus ini jika berlarutan lebih lama kerana China mewakili 18% daripada ekonomi dunia.

Para pelabur telah menunjukkan tanda-tanda peralihan daripada aset berisko kepada aset yang lebih selamat dengan kenaikan emas sepanjang minggu lalu dan kejatuhan besar Wall Street pada hari Jumaat. (31 Januari 2020)

Selepas cuti panjang, pasaran kewangan China dibuka pada hari Isnin (3 Februari 2020) berikutan cuti Tahun Baru Cina sedia ada dilanjutkan oleh kerajaan. Pelabur akan terus meneliti perkembangan ekonomi global yang kian terkesan oleh koronavirus.

Pasaran Asia pada hari pertama minggu ini bergerak volatile (turun-naik) selepas penutupan pasaran China sejak minggu lalu. Paling terkesan adalah Australia yang banyak bergantung kepada eksport ke negara itu.

Musim pelaporan pendapatan juga belum berakhir dengan tumpuan pada minggu ini terarah kepada syarikat Disney, syarikat induk Google iaitu Alphabet, dan Twitter.

Perhatian juga akan tertumpu kepada hari Jumaat di mana data paling ditunggu-tunggu oleh pasaran setiap bulan akan dikeluarkan oleh Jabatan Buruh Amerika Syarikat. Data Non-Farm Payroll (NFP) merupakan data penting yang perlu diteliti oleh pelabur kerana ia menggambarkan tentang prestasi semasa ekonomi terbesar dunia Amerika Syarikat.

Berikut adalah lima catalyst utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Pasaran Saham China Menjunam

Indeks CSI 300 menjunam sehingga 9% pada pembukaan pasaran hari Isnin (3 Februari 2020) walaupun kerajaan China telah mengumumkan suntikan sebanyak 150 billion yuan ke dalam pasaran kewangannya.

China bercuti selama seminggu sempena perayaan Tahun Baru Cina dan dilanjutkan berikutan jangkitan koronavirus yang semakin merebak di negara itu. Setakat ini jumlah kematian yang dicatatkan adalah 360 orang dengan kes jangkitan mencecah 17,000 setakat pada hari Isnin.

Kejatuhan pasaran saham China mengheret saham Asia ke paras terendah yang pernah dicapai dua bulan lalu. Tetapi penganalisa pasaran yakin kerugian itu akan beransur pulih kerana ia sebenarnya hasil daripada kebimbangan pelabur sepanjang minggu lalu di mana pasaran China ditutup. Ia sejajar dengan apa yang dapat dilihat di pasaran hadapan sepanjang dalam tempoh penutupan tersebut.

Walaubagaimanapun, sentimen kekal negatif apabila kes terbaru koronavirus meningkat saban hari. Indeks Nikkei 225 di Jepun jatuh sebanyak 1% pada hari Isnin dengan penanda aras di Australia turut susut 1.3%. Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI) di Malaysia pula jatuh 0.60%, manakala Indeks Komposit di Indonesia jatuh 0.94%.

2. Impak Koronavirus Terhadap Ekonomi Global

China adalah ekonomi kedua terbesar dunia dan dianggap sebagai enjin pertumbuhan ekonomi global. Peranannya adalah amat penting dalam rantaian bekalan global yang bermaksud koronavirus yang merebak ketika ini tidak hanya dirasai kesan buruknya oleh negara China sendiri, malahan negara-negara sekitar di Asia dan seterusnya dunia.

Bagi ekonomi yang banyak bergantung kepada China, kesan buruk dapat dilihat kepada kejatuhan nilai matawang mereka khususnya Australia. Dolar Australia telah jatuh sebanyak 5% pada bulan Januari yang terburuk sejak tahun 2016.

Penganalisa ekonomi bimbang impak yang dibawa oleh koronavirus lebih besar berbanding wabak SARS pada tahun 2003 yang membunuh sejumlah 800 orang. Disebabkan SARS, ekonomi dunia kerugian sebanyak US$33 billion dan kebimbangan pasaran adalah rasional dengan kapasiti ekonomi China yang kini semakin besar berbanding 17 tahun yang lalu.

3. NFP, Data Utama Minggu Ini

Data NFP  Amerika Syarikat akan dikeluarkan pada hari Jumaat (7 Februari 2020) pukul 9.30 malam waktu Malaysia. Pelabur akan memberikan perhatian kepada data NFP bulan Januari 2020 selepas penetapan dasar Federal Reserve pada minggu lalu yang menyaksikan kadar faedah dikekalkan.

Sebagai sebuah negara yang banyak bergantung kepada perbelanjaan pengguna, keadaan pasaran buruh dan kadar gaji mereka memberi kesan langsung kepada pertumbuhan ekonomi. Jika lebih banyak penduduk bekerja dan gaji pula meningkat, sudah tentu ekonomi menjadi lebih rancak kerana permintaan yang kukuh di negara tersebut.

Fokus utama pada minggu ini sudah tentu kepada perubahan jumlah pekerjaan, lebih-lebih lagi data sebelum ini mencatat bacaan lebih rendah berbanding jangkaan. Amerika Syarikat dijangka mencatat tambahan sebanyak 160,000 pekerjaan berbanding 145,000 pada bulan Disember 2019.

Satu lagi data penting adalah purata pendapatan per jam (Average Hourly Earnings) yang digunakan sebagai kayu ukur alternatif kepada keadaan inflasi di Amerika Syarikat. Bacaan dijangka naik 0.3% berbanding 0.1% yang dicatat bulan lalu.

4. Laporan Pendapatan Wall Street

Hampir 100 daripada syarikat yang didagangkan di dalam indeks S&P 500 akan mengumumkan laporan pendapatan mereka pada minggu ini dengan tumpuan terarah kepada syarikat Disney dalam indeks Dow Jones dan juga Alphabet.

Laporan kewangan Disney pada suku keempat akan diumumkan pada hari Selasa (4 Februari 2020) yang akan menunjukkan maklumat lanjut jumlah pengguna Disney+ yang baru sahaja dilancarkan dua bulan lepas. Di samping itu, pelabur juga akan menumpukan impak terhadap Shanghai Disneyland yang ditutup pada akhir bulan lalu.

Alphabet syarikat induk Google menjadi tumpuan pada hari Selasa (4 Februari 2020) yang akan mengumumkan laporan kewangannya sekitar pukul 6 pagi waktu Malaysia. Penganalisa menjangka pendapatan setiap saham susut 2% kepada US$12.50 sesaham. Saham Alphabet naik 7% pada Januari melebihi keseluruhan pasaran selepas mencatatkan kenaikan sebanyak 19% pada tahun 2019.

5. Tekanan Dalam Isu Brexit

Matawang Pound Sterling turun sebanyak 1% berbanding Dolar AS pada hari Isnin (3 Februari 2020) akibat retorik yang kurang enak berkaitan Brexit dari London. United Kingdom secara rasminya keluar dari Kesatuan Eropah (EU) pada 31 Januari 2020 dan kini memasuki fasa peralihan selama setahun bagi kedua-dua pihak membincangkan hubungan di masa hadapan.

Perdana Menteri Boris Johnson berkata dalam ucapannya bahawa dia lebih rela menerima tarif berbanding negaranya kekal dalam pengadilan Mahkamah Eropah. Ia sekaligus mencetuskan risiko kepada hubungan dua pihak khususnya dalam terma perdagangan dua hala.

Tempoh peralihan yang bermula 1 Februari hingga hujung tahun ini adalah tempoh masa yang akan digunakan bagi membincangkan dan mencapai perjanjian tentang hubungan dua hala selepas Brexit. Dalam tempoh peralihan ini sebenarnya, UK masih lagi mendapat keistimewaan yang sama seperti negara dalam EU walaupun ia telah keluar secara rasmi pada 31 Januari yang lalu.

Oleh kerana itu, UK perlu sedaya upaya mendapatkan perjanjian perdagangan yang tidak merugikan mereka di masa hadapan bagi melindungi pasaran sedia ada yang banyak bergantung kepada negara-negara Eropah.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!