Prinsip Pengasas Public Gold Yang Menjadikan Beliau Jutawan

Orang ada duit, belum tentu ada emas
Orang ada emas, sudah pasti ada duit

Pernah dengar ayat di atas? Mari baca kisah menarik di bawah, ia sudah cukup untuk membuktikan kata-kata di atas adalah benar.

Perkongsian ini dipetik daripada Tuan Mohd Zulkifli yang mengikuti Trip Explore Pasaran Indonesia bersama Team Public Gold yang bersama-sama dengan pengasas Public Gold iaitu Dato’ Wira Louis Ng. 

Sepanjang trip berlangsung, beliau melihat sendiri dan mengenali dengan lebih mendalam prinsip-prinsip yang digunakan oleh Pengasas Public Gold tersebut. Jom kita hadamkan rahsia di sebalik kejayaan jutawan ini.

Pelaburan Emas Adalah Pelaburan Selamat

Pelaburan emas berfungsi sebagai salah satu pelaburan selamat dan pelaburan tambahan untuk mengukuhkan lagi aset dan kewangan seseorang di masa akan datang. 

Ketika kegawatan ekonomi yang menyaksikan pasaran saham dan hartanah merudum, kita masih ada aset fizikal yang bernilai ini. Emas merupakan pelaburan yang selamat bagi semua orang.

Bukan saja bernilai, tetapi emas adalah aset yang boleh dimiliki oleh semua orang tanpa prosedur yang sukar dan pelbagai. Ianya tidak sukar, kanak-kanak pun boleh menyimpan emas. 

Kisah Seorang Jutawan Terselamat Daripada Bankrap

Menurut Mohd Zulkifli juga, ayahnya merupakan seorang jutawan dalam pelaburan saham 20 tahun lalu sebelum berlakunya Krisis Kewangan Asia pada tahun 1997. Di kemuncak krisis tersebut, nilai saham beliau menyusut sebanyak 70%.

Bukan beliau saja yang terkesan, tetapi ramai jutawan lain yang telah bankrap dan tidak lagi mampu menampung sara hidup.

Tetapi ayahnya terselamat daripada masalah tersebut kerana memiliki aset fizikal seperti rumah dan tanah. Lagipun ayahnya tidak berhenti kerja walaupun telah bergelar jutawan. 

Apa yang dilakukan oleh ayah Tuan Mohd Zulkifli sama seperti Dato’ Wira Louis Ng. Mereka menjadikan aset fizikal sebagai backup untuk masa hadapan.

Nilai Emas Sentiasa Naik Dalam Jangka Masa Panjang

Kini telah banyak cara untuk anda menyimpan atau melabur emas.  Tak rugi simpan emas sebenarnya kerana sejak tahun 1971 lagi, harga emas telah meningkat naik sebanyak 3,000%. 

Ia adalah sebuah pelaburan jangka masa panjang yang boleh anda mulakan sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trend Kenaikan Harga Emas Di Malaysia Mungkin Berkekalan — Penganalisis

KUALA LUMPUR, 25 April (Bernama) — Trend kenaikan harga emas di Malaysia mungkin akan berterusan, didorong oleh gabungan pelbagai faktor ekonomi global dan gelagat pelabur.

Ketua Pegawai Eksekutif Nubex Sdn Bhd Mohd Faizal Mohd Nor berkata pasaran emas sentiasa menjadi pengukur kepada sentimen ekonomi global, mencerminkan keyakinan dan ketidaktentuan.

Sejak kebelakangan ini, pasaran mengalami turun naik yang ketara berikutan gabungan ketegangan geopolitik, penunjuk ekonomi dan gelagat pelabur.

“Di Malaysia, faktor seperti prestasi ringgit, perubahan dalam dasar kerajaan seperti (cadangan) pelaksanaan cukai barangan bernilai tinggi serta landskap ekonomi yang lebih luas akan terus mempengaruhi harga emas,” katanya kepada Bernama.

Lonjakan harga emas dikompaun oleh kelemahan ringgit Malaysia berbanding dolar US, ini telah mengukuhkan peningkatan momentum dalam harga emas.

Beliau berpendapat harga emas lazimnya berkembang dalam persekitaran yang ditandai dengan kadar faedah yang rendah, tekanan inflasi atau kebimbangan terhadap penurunan nilai mata wang kerana logam berharga itu berfungsi sebagai pelindung nilai terhadap penyusutan nilai mata wang.

Pendirian Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) yang agak mendatar termasuk dasar monetari akomodatif boleh menambah lagi tarikan emas sebagai penyimpan nilai alternatif, katanya.

Sejak dua bulan lepas, harga emas secara relatifnya kekal stabil disebabkan oleh dua faktor iaitu jangkaan inflasi serta ketegangan geopolitik yang berterusan di Timur Tengah dan konflik Rusia-Ukraine.

Namun, katanya selain daripada kebimbangan geopolitik, peniaga juga dirangsang oleh petunjuk positif seperti pertumbuhan keluaran dalam negara kasar China, yang telah menunjukkan tanda-tanda pemulihan.

“Peranan besar China dalam pembelian emas bermakna pemulihan dalam pertumbuhan ekonominya boleh mencetuskan permintaan kukuh untuk emas.

“Beberapa perkembangan penting juga berlaku, terutamanya daripada gergasi Wall Street. Citibank, misalnya, telah mengunjurkan bahawa berdasarkan momentum semasa, harga emas boleh melonjak kepada US$3,000 satu auns,” katanya. (US$1=RM4.76)

Mohd Faizal juga melihat walaupun indeks dolar US serta hasil Perbendaharaan AS yang kekal mantap, beberapa faktor lain turut menyumbang kepada trend kenaikan harga emas yang berterusan.

Prestasi pasaran perumahan AS, data indeks harga pengguna dan jangkaan kemungkinan penurunan kadar faedah pada Jun ini turut memainkan peranan penting dalam menyokong trajektori kenaikan harga logam itu, katanya.

“Saya percaya pasaran akan memantau rapat sama ada ketegangan (yang semakin memuncak ) antara Iran dan Israel baru-baru ini telah mencapai tahap tertinggi atau wujud kemungkinan ia merebak lebih jauh.

“Sekiranya ketegangan terus memanas dengan ketara, ia mungkin mengakibatkan peningkatan minat pelabur terhadap aset selamat seperti emas dalam usaha mereka bagi melindungi pelaburan daripada ketidaktentuan yang berlaku,” katanya lagi.

Selain itu, beliau menekankan bahawa sentimen takut tercicir dalam mengambil peluang kenaikan tersebut juga memainkan peranan penting dalam momentum harga emas,

“Ketika nilai emas melonjak, individu yang sebelum ini teragak-agak untuk melabur kini mungkin berasa terdorong mengambil bahagian bagi memperoleh keuntungan.

“Penambahan dalam angka pelabur baharu yang ingin membeli emas turut menyokong permintaan keseluruhan untuk emas.

“Oleh itu, harga terus menaik dalam kitaran berterusan apabila setiap cetusan harga terus menarik lebih ramai pelabur, sekali gus memacu peningkatan harga,” tambahnya.

— BERNAMA