Prinsip Pengasas Public Gold Yang Menjadikan Beliau Jutawan

Orang ada duit, belum tentu ada emas
Orang ada emas, sudah pasti ada duit

Pernah dengar ayat di atas? Mari baca kisah menarik di bawah, ia sudah cukup untuk membuktikan kata-kata di atas adalah benar.

Perkongsian ini dipetik daripada Tuan Mohd Zulkifli yang mengikuti Trip Explore Pasaran Indonesia bersama Team Public Gold yang bersama-sama dengan pengasas Public Gold iaitu Dato’ Wira Louis Ng. 

Sepanjang trip berlangsung, beliau melihat sendiri dan mengenali dengan lebih mendalam prinsip-prinsip yang digunakan oleh Pengasas Public Gold tersebut. Jom kita hadamkan rahsia di sebalik kejayaan jutawan ini.

Pelaburan Emas Adalah Pelaburan Selamat

Pelaburan emas berfungsi sebagai salah satu pelaburan selamat dan pelaburan tambahan untuk mengukuhkan lagi aset dan kewangan seseorang di masa akan datang. 

Ketika kegawatan ekonomi yang menyaksikan pasaran saham dan hartanah merudum, kita masih ada aset fizikal yang bernilai ini. Emas merupakan pelaburan yang selamat bagi semua orang.

Bukan saja bernilai, tetapi emas adalah aset yang boleh dimiliki oleh semua orang tanpa prosedur yang sukar dan pelbagai. Ianya tidak sukar, kanak-kanak pun boleh menyimpan emas. 

Kisah Seorang Jutawan Terselamat Daripada Bankrap

Menurut Mohd Zulkifli juga, ayahnya merupakan seorang jutawan dalam pelaburan saham 20 tahun lalu sebelum berlakunya Krisis Kewangan Asia pada tahun 1997. Di kemuncak krisis tersebut, nilai saham beliau menyusut sebanyak 70%.

Bukan beliau saja yang terkesan, tetapi ramai jutawan lain yang telah bankrap dan tidak lagi mampu menampung sara hidup.

Tetapi ayahnya terselamat daripada masalah tersebut kerana memiliki aset fizikal seperti rumah dan tanah. Lagipun ayahnya tidak berhenti kerja walaupun telah bergelar jutawan. 

Apa yang dilakukan oleh ayah Tuan Mohd Zulkifli sama seperti Dato’ Wira Louis Ng. Mereka menjadikan aset fizikal sebagai backup untuk masa hadapan.

Nilai Emas Sentiasa Naik Dalam Jangka Masa Panjang

Kini telah banyak cara untuk anda menyimpan atau melabur emas.  Tak rugi simpan emas sebenarnya kerana sejak tahun 1971 lagi, harga emas telah meningkat naik sebanyak 3,000%. 

Ia adalah sebuah pelaburan jangka masa panjang yang boleh anda mulakan sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mr. D.I.Y, Avis, Digi, Farm Fresh, Dave’s Deli Dan Maybank Antara Pemenang Di Anugerah Jenama Terbaik Tahun 2022-2023

LONDON, 10 Nov (Bernama) — World Branding Awards edisi ke-15 yang menyaksikan lebih 3,500 jenama daripada lebih 45 buah negara dinamakan sebagai “Jenama Terbaik Tahun ini”. Daripada jumlah ini, kurang daripada 250 jenama diisytiharkan sebagai Pemenang. Majlis anugerah ini telah mengalu-alukan lebih 100 orang tetamu daripada seluruh dunia untuk meraikan kejayaan dan pencapaian beberapa Jenama Terbaik Dunia, di pusat anugerah dunia, Kensington Palace.

Lurpak, Club Med, Yakult, Spotify, CoCo, Amazon, Netflix, Neutrogena, Lego, Cadbury, adalah beberapa jenama yang diumumkan sebagai Pemenang Global di majlis anugerah berprestij ini.

Pemenang Malaysia termasuk Astro, Farm Fresh, Maybank, Munchy’s, Spritzer, Unifi, Avis, Dave’s Deli, Digi, Inside Scoop, AEON, Al-Ikhsan Sports, dan AirAsia. Pemenang Peringkat Nasional lain termasuk Nongfu Spring (China), Hang Seng Bank (Hong Kong), Janji Jiwa (Indonesia), Toast Box (Singapura) dan banyak lagi.

MR. D.I.Y, menggegarkan Asia Tenggara apabila mereka diisytiharkan sebagai jenama ‘Peruncit Pembaikan Rumah’ teratas di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Filipina dan meraih anugerah Peringkat Serantau dalam kategori Peruncit Pembaikan Rumah.

Pemenang Peringkat Serantau lain termasuk; Bosch, Sennheiser, SoundCloud, Huawei, Optical 88, Elkjøp, BreadTalk, Walrus Pumps, Gems Pavilion. Jenama-jenama ini mendapat undi sebagai jenama kegemaran pengguna di 4 buah negara atau lebih merentasi 3 kawasan atau lebih di rantau geografi tertentu.

“Majlis ini meraikan beberapa jenama terbaik di seluruh dunia. Anugerah ini mengiktiraf usaha berterusan pasukan jenama yang membina dan mengekalkan keberadaan mereka dalam pasaran yang sentiasa berubah,” kata Danny Pek, Pengarah Eksekutif, World Branding Forum.

“Pada tahun ini, lebih 150,000 orang pengguna telah mengambil bahagian dalam proses pencalonan. Secara purata, hanya ada 5 pemenang bagi setiap negara, dan ini membuktikan bahawa memenangi World Branding Awards adalah pencapaian yang luar biasa,” En. Richard Rowles, Pengerusi, World Branding Forum.

Acara ini telah dianjurkan oleh penyampai televisyen, Jemma Forte dan menampilkan wawasan eksklusif tentang pengguna masa hadapan yang disediakan oleh Chris Sanderson, Pengasas Bersama, ‘The Future Laboratory’, perunding ramalan wawasan dan trend pengguna yang terkenal.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan senarai penuh pemenang, lawati awards.brandingforum.org

Perihal World Branding Awards

World Branding Awards adalah anugerah utama World Branding Forum, sebuah organisasi bukan untung yang berdaftar. Anugerah ini mengiktiraf pencapaian beberapa jenama terbaik dunia. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati https://awards.brandingforum.org 

Sumber: World Branding Awards

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/mr-d-i-y-avis-digi-farm-fresh-daves-deli-dan-maybank-antara-pemenang-di-anugerah-jenama-terbaik-tahun-2022-2023/