2 Faktor Utama Isu Kewangan Rakyat Malaysia Semakin Tenat

Malaysia pada hari ini tidak lagi seindah hari – hari sebelumnya. Hari ini, rakyat Malaysia dilihat lebih tertekan daripada sudut kewangan dan masalah ini dilihat kian memburuk hari demi hari.

Golongan T20 berkemungkinan tidak dapat membayangkan masalah yang dihadapi sebahagian besar rakyat Malaysia kerana mereka berkemungkinan tidak perlu :-

1. Risau dihalau dari rumah sewa

2. Hilangkan tangis bayi mereka dengan susu pekat yang dicampur air

3. Menjadi peniaga online kerana sumber pendapatan tidak mencukupi

Baca : 5 Cara Nak Tanggung Anak Di Institut Pengajian Tinggi (IPT) Kalau Tiada Simpanan

Apa yang lebih menyedihkan adalah, 266 rakyat Malaysia telah bunuh diri setakat November 2020 yang lalu kerana bebanan hutang, hilang pekerjaan dan masalah keluarga.

Ini bermakna secara purata, 30 orang rakyat Malaysia telah nekad meragut nyawa dalam sebulan sejak tempoh PKP dilaksanakan!

Golongan T20 mungkin sukar untuk memahami bebanan yang dihadapi golongan B40 dan M40 kerana rata – rata mereka berjumpa doktor, kerana kemurungan ekoran tidak dapat melancong dan membeli belah di toko – toko mewah sepanjang One New Change, Carnaby dan West One.

Sebenarnya, tidaklah sukar untuk menduga punca masalah ini berlaku.

Antara faktor utamanya adalah kelembapan ekonomi domestik semenjak tahun 2018 dan penarikan dana pelaburan asing dari Malaysia yang berjumlah RM25 bilion sepanjang Januari 2020 hingga Oktober 2020.

Baca : Apa Nak Jadi? 70% Rakyat Malaysia Tak Celik Kewangan

Puncanya?

Kemelut politik dalaman antara parti yang tidak berkesudahan dan pemimpin politik yang dilihat lebih mementingkan ‘survival politik’ mereka berbanding periuk nasi dan masa depan rakyat Malaysia.

Pengangguran di Malaysia meningkat kepada 772,900 orang pada kadar 4.8 peratus pada Disember 2020 menurut Jabatan Perangkaan Malaysia.

Sayangnya, nisbah guna tenaga kepada penduduk yang menunjukkan kemampuan ekonomi untuk mewujudkan pekerjaan kekal pada 65.1%.

Dan kini, kita masih lagi belum menang dari krisis kesihatan COVID-19 sungguhpun YDPA telah mengisytiharkan perintah darurat bermula 12 Januari 2020 dan bakal tamat 1 Ogos 2021.

Golongan M40 dilihat sebagai mangsa yang tersepit bak ‘sandwich’ kerana mereka tidak mampu menerima dana bantuan kewangan seperti golongan B40.

Dalam masa yang sama, mereka tidak sekaya dan hidup mewah seperti T20.

Baca : Kesilapan Kewangan Yang Perlu Dielak Dalam Setiap Dekad Kehidupan

Amalan buat dua kerja atau ‘side hustle’ kini seakan sudah menjadi kewajipan dan bukan lagi pilihan untuk golongan M40.

Ramai yang tidak tahu kepentingan golongan M40 dalam sistem sosial dan ekonomi sesebuah negara.

Golongan M40 merupakan pembayar cukai dan pengguna produk harian terbesar dan mereka merupakan orang tengah yang menguruskan pekerja B40 untuk syarikat – syarikat milik T20!

1. Kos Sara Hidup Meningkat

Umum mengetahui bahawa perdebatan kos sara hidup di Malaysia telah hangat diperdebatkan sebelum krisis kesihatan dan kewangan global lagi.

Kuasa beli isi rumah telah menurun yang menyebabkan meningkatnya bebanan kos sara hidup rakyat Malaysia khususnya golongan B40 dan M40.

Baca : 5 Petua Untuk Tepis Kenaikan Kos Sara Hidup Di Malaysia

“Tahukah anda, golongan B40 memperuntukkan 17.3% daripada gaji mereka untuk makanan dan minuman”

Setakat tahun 2019, hutang isi rumah berada pada tahap yang tinggi iaitu 82.7% daripada KDNK.

Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) rakyat Sabah adalah tertinggi dengan angka 19.5% lebih tinggi daripada Putrajaya dan Selangor.

Baca : Peratus Perbelanjaan Isi Rumah Yang Disarankan

Semakan PGK pada tahun 2019 menunjukkan, keperluan kos sara hidup semasa adalah RM2,208 dan bukan lagi RM980 dengan penekanan pengambilan makanan optimum dan keperluan asas bukan makanan yang lebih berkualiti.

Ini bermakna sebagai seorang rakyat Malaysia, anda memerlukan sekurang – kurangnya RM2,200 untuk hidup.

Angka ini sangat tidak selari dengan kadar gaji minima yang diterima rakyat Malaysia secara kumulatif.

2. Penguncupan Kadar Gaji

Ekoran penguncupan ketara kadar pertumbuhan ekonomi Malaysia pada suku kedua 2020, Bank Dunia telah menurunkan unjuran pertumbuhan ekonomi Malaysia untuk tahun 2021 kepada -4.9% berbanding -3.1%.

Baca : Gaji RM6,000 Di Kuala Lumpur Dan Putrajaya Dikira B40

Kadar inflasi Malaysia pada tahun 2020 telah memasuki angka -1.2% dan kesan daripada deflasi ini adalah :-

  • Kadar upah tidak meningkat
  • Peningkatan jumlah pengangguran

Sedangkan, pada tahun 2018, nisbah pampasan pekerja (CE) kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) di negara ini masih rendah berbanding negara maju, iaitu 35.7%.

Tidak sedikit rakyat Malaysia yang kini ‘underemployed’ dan menghadapi masa kerja lebih pendek dan pengurangan gaji yang menyebabkan kuasa beli isi rumah semakin tipis.

Nasib graduan lepasan institusi pengajian tinggi tempatan juga masih tidak terbela.

Baca : 10 Pekerjaan Dengan Gaji Paling Tinggi Di Dunia

Sangat menyedihkan apabila ramai graduan yang terpaksa mengaut apa sahaja kerja yang ada di pasaran sungguhpun gaji bulanan yang ditawarkan adalah RM1,200 – RM1,500 sebulan.

Data terbaru daripada Jabatan Perangkaan Malaysia menunjukkan kadar pengangguran rakyat Malaysia adalah 4.9% pada Januari 2021.

77.7% rakyat Malaysia adalah golongan pekerja, 15.7% bekerja sendiri, 3.5% pekerja keluarga tanpa gaji dan baki 3% adalah majikan.

Majoriti siswazah memasuki pasaran pada tahun 2020 menerima anggaran gaji bulanan antara RM1,001 hingga RM1,500 berbanding purata RM2,001 hingga RM2,500 yang direkodkan pada 2019.

Rakyat Malaysia wajar menikmati upah gaji yang lebih tinggi dan menjadi satu masalah apabila gaji permulaan siswazah tidak meningkat hatta selepas tempoh 10 ke 20 tahun.

Baca : Masa Yang Fleksibel Dan Isu Gaji Peyumbang Kepada Kepuasan Pekerja Di Malaysia

Rakyat Malaysia khususnya golongan B40 dan M40 telah lama sengsara dan kecewa dengan penguncupan kadar gaji.

Barangkali, kos sara hidup yang meningkat boleh dimaafkan seketika, tetapi sukar untuk rakyat Malaysia memaafkan pemimpin negara yang dilihat gagal menyelesaikan isu nasional ini.

Natijahnya, pemimpin negara, golongan profesional dan bijak pandai digesa bertindak segera dengan solusi holistik jangka panjang.

Sumber Rujukan:

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Previous ArticleNext Article

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.