4 Kesilapan Utama Anak Muda Dalam Pengurusan Kewangan

Muda-muda lagi nama dah disenarai hitam oleh pihak bank. Anak muda yang baru nak memulakan kehidupan dan ada hutang kereta, hutang kad kredit, hutang pinjaman peribadi, hutang PTPTN dan bermacam-macam lagi hutang.

Silap haribulan, hari-hari pening kepala memikirkan pasal banyaknya hutang. Itu belum mengambil kira kos sara hidup yang semakin meningkat naik.

Masing-masing beranggapan bahawa usia masih muda, banyak lagi masa dan jauh lagi perjalanan dalam misi mencapai kebebasan kewangan. Tetapi jika anda tersilap langkah di usia muda inilah, yang boleh beri kesan yang buruk kepada kesihatan kewangan anda di masa hadapan.

1. Belanja Lebih Daripada Pendapatan

Lebih besar pendapatan, lebih besar belanjanya.

Gaji RM2,500 belanja RM2,800
Gaji RM3,000 belanja RM3,300

Baru sebulan dua bekerja, dah pasang hajat nak beli kereta. Kalau nak beli kereta second-hand tu, tak apa juga. Ini terus nak beli kereta Honda baru yang sama sekali tak sepadan dengan gaji.

Setiap bulan dapat gaji bila tolak komitmen, cuma tinggal RM1,500. Hajat hati berkobar-kobar nak kereta Honda baru yang ansuran bulanan separuh daripada gaji bersih. Belum kira lagi duit minyak, duit tol, duit servis kereta dan bermacam-macam lagi yang bersangkut-paut dengan kereta tu.

Memang cari nahas namanya.

2. Salahguna Kad Kredit

Kad kredit sebenarnya tak bersalah, yang salah apabila kita salahguna kad kredit. Mentang-mentang had kredit RM6,000, sampai ngam-ngam had tu kita pergi belanja.

Memang nampak seronok dan mewah bila berbelanja menggunakan kad kredit. Namun, tanpa disedari ianya membahayakan kewangan anda.

Setiap pengguna kad kredit mempunyai tempoh tanpa faedah (selalunya 20 hari). Jika guna RM1,000 maka RM1,000 perlu dibayar. Bagaimana jika anda tidak menjelaskannya dalam tempoh 20 hari? Anda akan dikenakan interest dan juga penalti (caj pembayaran lewat).

Ada kad kredit yang mengenakan caj setinggi 18% untuk baki kad kredit yang tidak diselesaikan. Belum campur lagi sekiranya anda terlewat bayar.

Jadi fikir panjang-panjang sebelum nak mohon kad kredit.

3. Mengamalkan Gaya Hidup Mewah

Bila dah bekerja, mulalah nak bergaya sana sini. Beli barang pun nak yang ada jenama. Apa kelas pakai barang pasar malam atau beli bundle.

Sebab tak pandai nak ukur baju di lengan sendiri dan biar papa asal bergaya, maka banyak berlakunya pembaziran di sini. Akhirnya yang rugi besar itu kita sendiri.

4. Pinjaman Peribadi Untuk Berkahwin

Siapa yang tak mahukan majlis perkahwinan yang indah dan meriah? Katanya sekali seumur hidup je kita berkahwin ni, jadi apa salahnya berbelanja lebih untuk mengadakan majlis yang grand?

Jalan pintas untuk dapatkan duit dalam masa yang singkat, sudah semestinya melalui pinjaman peribadi. Ada bank yang boleh beri sampai 10x daripada gaji kita, memang best betul!

Tapi ramai juga orang kita yang terperangkap dengan pinjaman kewangan untuk tujuan berkahwin ini. Yang nak tanggung hutang lepas kahwin tu, suami isteri juga.

Sedikit pun tak terfikir untuk sewa rumah lepas kahwin. Nak beli perabot untuk rumah baru lagi, kalau dapat anak pula tak sampai setahun lepas berkahwin?

Memang anak itu pembuka rezeki, tapi kalau tak pandai jaga kewangan; memang kerja nak bergaduh di antara suami isteri yang akhirnya boleh menyebabkan perceraian.

Kalau Tak Nak Sengsara Di Kemudian Hari, Jauhkan 4 Perkara Di Atas

Orang kata kita perlu belajar daripada kesilapan, tapi kalau dah terang-terang 4 perkara di atas boleh menyebabkan kita merana di usia muda; lebih baik mencegah daripada merawat. Sebab kalau dah tersangkut tu, makan masa juga untuk perbaiki status kewangan.

Ada yang mengambil masa 5 tahun, ada yang 10 tahun baru nak setel.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Kesilapan Pemilik Bisnes Yang Boleh Menyebabkan Syarikat Gulung Tikar

Untuk memulakan sebuah bisnes tidak mudah. Perancangan yang rapi diperlukan. Namun, untuk mengekalkan perniagaan sedia ada lebih susah.

Ramai yang anggap menjadi pemilik bisnes atau usahawan ini nampak cool dan kaya. Tapi, ramai tak tahu banyak syarikat yang gulung tikar akibat kesilapan pemilik bisnes sendiri.

Banyak faktor yang menyebabkan bisnes gulung tikar. Harapnya selepas membaca perkongsian ini, anda sebagai pemilik bisnes dapat hindari kesilapan kesilapan ini.

Jom kita tengok 8 kesilapan yang dilakukan oleh seorang pemilik bisnes ini sehingga menyebabkan syarikat gulung tikar.

1. Tidak Fokus

Fokus sangat penting untuk mereka yang memiliki bisnes. Hilang sahaja fokus, boleh dianggap hilang juga bisnes tersebut. Jadi, berikan sepenuh tumpuan kepada bisnes anda.

Apabila buka beberapa buah syarikat, kita akan hilang fokus terhadap setiap syarikat kerana terlalu banyak yang perlu dilihat.

2. Tidak Konsisten

Buat semakan berkala terhadap laporan perniagaan anda. Analisa laporan perniagaan anda dan lihat mana-mana kekurangan yang boleh dibaiki serta ambil tindakan.

3. Menjadi Terlalu Berani

Asal nampak peluang, kita terus grab, akibatnya kita kerugian besar kerana mengabaikan risk assessment dengan terperinci. Sepatutnya kena buat dulu kajian mendalam atau buat analisis SWOT terlebih dahulu.

4. Menjadi Terlalu Pandai

Apabila kita merasakan yang kita ini terlalu pandai dan menidakkan idea talent yang ada di dalam syarikat yang dibina menyebabkan syarikat terlepas peluang-peluang keemasan untuk dikembangkan.

5. Tidak Menyediakan Talent Management Model

Tiada sebarang usaha berterusan dibuat untuk merekrut bakat yang belum berada dan sedang berada dalam syarikat, akibatnya talent yang ada keluar, talent yang nak masuk tak dapat dibawa. Ini merupakan satu kerugian besar buat syarikat.

6. Over Spending

Kita telah melanggar peraturan sendiri apabila membelanjakan hampir 40% dari reserve untuk membuka bisnes baru. Sepatutnya hanya guna sebanyak 10% paling maksimum.

Takut nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

7. Tidak Mendengar Nasihat

Kita sebenarnya memerlukan mentor untuk memberikan nasihat, sebagai contoh ada yang menasihatkan bahawa kita sedang berkembang dengan terlalu laju. Kelajuan itu dapat membunuh dalam bisnes.

Tidak salah untuk berkembang dengan laju tetapi kita juga perlu laju catch up dengan perkembangan situasi semasa.

8. Bertahan Sehingga Tak Tahan

Ada bisnes secara atas kertasnya sudah patut ditutup sejak awal tahun lagi, namun sikap optimistik mahu bertahan akhirnya membawa kepada tambahan modal yang besar dan akhirnya ianya terpaksa juga ditutup. Jika ditutup awal, kadar kerugian dapat dikurangkan.

Kesimpulan

Sepandai mana pun kita dalam bisnes, adakala kita sanggup melanggar peraturan kita sendiri kerana kita fikir kita sudah cukup masak untuk tengok bisnes itu pergi jauh. Akhirnya kita sedar, bahawa segalanya perlu diterjemahkan melalui angka.

Jika bisnes tidak bawa untung malah merugikan, maka wajib ianya ditutup. Semoga anda jangan murung selepas
membaca tulisan ini. Sekadar perkongsian buat semua pengusaha bisnes supaya tidak lakukan kesilapan yang sudah kita lakukan.