5 Tips Survival Kewangan Fasa PKP 2.0

Dah nak seminggu kita memasuki fasa Pergerakan Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 dan Darurat. Masa PKP yang pertama bulan Mac 2020 yang lalu, ianya cukup memeritkan poket kewangan kita.

Seorang sahabat saya (cerita sebenar) terpaksa menjual kereta kesayangan dan 2 biji kamera yang beliau ada. Beliau merupakan seorang jurugambar untuk majlis keramaian seperti majlis perkahwinan.

Bila berlakunya PKP, kerja pun takde. Jadi terpaksa menjual aset yang ada.

Oleh itu, jom kita tengok 5 Tips Survival Kewangan untuk mengharungi fasa PKP 2.0 ini.

1. Pastikan Tabung Kecemasan Mencukupi

Tabung kecemasan sepatutnya kena ada minima 3 bulan gaji. Kalau tak cukup, boleh ambil daripada KWSP melalui i-Sinar. Tapi duit yang diambil itu bukan untuk boros atau pelaburan nak cebur bidang baru, tetapi adalah untuk kegunaan pada waktu kritikal ini.

Menceburi bidang baru adalah sesuatu yang berisiko tinggi kerana kita tiada pengalaman, ilmu dan kemahiran yang cukup. Jadi kita berisiko besar untuk rugi. Sedangkan pada saat-saat begini, kalau boleh kita nak meminimakan sebarang kerugian.

Namun, bukan lah saya nak katakan jangan ceburi langsung bidang baru. Boleh dan amat digalakkan sebagai ikhtiar baru, tapi elakkan menggunakan modal besar. Fokus kepada perniagaan atau kerjaya yang memerlukan kos yang minima.

2. Semak Semula Aliran Tunai

Kita kena pastikan aliran tunai tunai semasa adalah positif, positif dan positif. Aliran tunai positif bermaksud kita mempunyai lebihan gaji. Sebagai contoh, pendapatan kita RM6,000 sebulan tetapi jumlah perbelanjaan kita cuma RM5,000. Ini bermakna kita ada lebihan sebanyak RM1,000.

Kalau boleh pada waktu kritikal ini, pastikan perbelanjaan kita serendah yang mungkin. Ini kerana kita tak tahu lagi sama ada kita akan terus dapat bekerja dan seberapa lama duit yang kita ada sekarang dapat bertahan.

3. Jangan Berhenti Ambil Takaful

Ini kesilapan paling besar orang ramai buat bila terdesak duit. Kita beranggapan takaful tak perlu sebab ini adalah satu manfaat yang kita tak nampak depan mata. Tapi kita kena ingat, musibah adalah satu perkara ghaib yang kita semua tak tahu. Bila dah terkena, memang menyesal tak sudah.

Saya ada satu kes yang saya sendiri alami. Masa saya di dalam tahun akhir perubatan, ada seorang pesakit yang saya jaga masuk hospital kerana perlu menjalani pembedahan hempedu. Pada masa itu, ianya merupakan pembedahan kedua buat beliau. Asalnya beliau mempunyai takaful perubatan, tetapi berhenti kerana perlukan duit dan merasakan tak perlu sebab tak pernah claim.

Dalam 3 bulan selepas pelan takaful tu berhenti, beliau pun mengalami kemalangan. Masa tu mak ayah dia jual tanah kerana biaya pembedahan dia. Ingat kan semua akan selesai, rupanya tak selesai. Kali ini terpaksa pula menjalani pembedahan kedua. Duit dah takde dan harta pun dah takde. Mahu tak mahu, kena tunggu giliran di hospital kerajaan.

Jadi macam mana nak buat kalau kita betul-betul perlukan duit?

Semak semula pelan takaful kita. Cuba kurangkan manfaat yang tak kritikal. Kalau ada elemen pelaburan, berhenti dulu buat ketika ini. Fokus kepada perlindungan yang betul-betul diperlukan saja.

Kalau tak tahu, cuba dapatkan khidmat Financial Adviser untuk semak semula pelan takaful anda.

4. Buat Peniaga, Ambil Peluang Untuk Digitalkan Perniagaan

Institut Keusahawanan Negara (INSKEN) banyak menawarkan program membantu usahawan mendigitalkan perniagaan seperti eMarketplace: Jual Produk Anda Secara Online, Tembusi pasaran orang muda dengan Tiktok, Digital Poster for Online Sales and Marketing, Teknik Pemasaran Youtube dan macam-macam lagi.

Kos bagi setiap kursus ada yang serendah RM50 saja.

5. Dapatkan Nasihat Kewangan Profesional

Kalau masalah berkaitan aliran tunai dan hutang, boleh dapatkan khidmat Agensi Kaunseling & Pengurusan Kredit (AKPK). Perkhidmatan yang mereka tawarkan adalah percuma. Cuma ia terhad kepada pengurusan aliran tunai dan hutang.

Untuk khidmat yang lebih komprehensif, dapatkan khidmat perancang kewangan berlesen tetapi perkhidmatan mereka berbayar.

Ditulis oleh Hanif Yahaya. Seorang perancang kewangan yang dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan penasihat kewangan yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia. Beliau juga adalah pelajar terbaik Shariah Registered Financial Planner (ShRFP). Berpengalaman memberi khidmat nasihat kewangan individu dan korporat. Boleh hubungi beliau di [email protected]. Follow channel telegram untuk mendapatkan informasi terkini di https://t.me/drhanifyahaya

Jemput baca ini juga:

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.