6 Tips Nak Jadi Kaya Dan Semakin Kaya

“Kalau aku kaya
Hari hari hari raya
Bil-bil jiran keluarga
Aku belanja selamba”

Altimet, Kalau Aku Kaya

Macam-macam yang boleh dibuat bila kita jadi orang kaya. Paling menyeronokkan apabila kita dapat bantu orang ramai yang memerlukan.

Menjadi kaya adalah sesuatu yang diimpikan oleh semua orang. Dari satu sudut, anda mungkin sudah kaya tetapi masih mahukan lebih kekayaan.

Jom kita tengok 6 tips untuk jadi kaya dan semakin kaya.

1. Menjadikan Diri Lebih Bernilai

Menjadi kaya memerlukan kita untuk sentiasa mencari jalan untuk menjadi seorang yang lebih bernilai. Dengan cara ini, pendapatan yang dihasilkan juga akan meningkat.

Masyarakat akan menganggap kita menghasilkan sesuatu yang bernilai tinggi sama ada melalui perniagaan yang dimiliki atau hanya sebagai individu yang mempunyai kerjaya tetap.

Oleh sebab itulah, kebanyakan orang yang kaya sentiasa terlibat dalam usaha menolong orang lain sama ada melalui produk, perkhidmatan dan sebagainya.

2. Sentiasa Membina Kekayaan

Kita juga perlu komited untuk menyimpan, mengumpul dan membina harta. Jangan hanya duduk diam mengeluh tanpa usaha dan mengharap bulan jatuh ke riba.

Macam mana nak buat? Kalau nak tahu peluang untuk kita mencipta kekayaan dalam pelaburan saham adalah tinggi.

Budaya masyarakat Cina bila dapat anak, dia akan belikan 10 lot saham untuk diperam. Contohnya saham Hong Leong Bank (saham ini tidak patuh syariah). Beli dan peram 10 tahun lepas naik juga dalam 300%. Dividen pun dapat.

Kita boleh tiru amalan yang sama dengan membeli saham-saham yang patuh syariah.

Baca lagi Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham dan Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

3. Perlu Ada Mentor

Tahukah anda, orang kaya yang berjaya biasanya mempunyai mentor yang dijadikan sebagai rujukan untuk lebih kaya dan berjaya. Belajar dari kesilapan yang pernah dibuat oleh mereka merupakan shortcut kepada laluan kejayaan.

Sebagai contoh, Warren Buffet mempunyai mentornya iaitu Benjamin Graham manakala Mark Zuckerberg pula bermentorkan Steve Jobs.

4. Tetapkan Matlamat Hidup

Kita juga haruslah mempunyai matlamat hidup yang jelas kerana matlamat hidup itu adalah seperti kompas. Tanpa matlamat hidup, kita akan hilang arah dan tidak akan sampai ke destinasi yang ingin kita tuju.

Kekayaan bukanlah sesuatu yang perlu ditunggu atau diberikan oleh pihak lain, tetapi diraih dengan perancangan yang baik. Cabarlah diri untuk buat sesuatu di luar zon selesa. 

5. Simpan Dulu Sebelum Berbelanja

Akhir sekali, tips untuk jadi kaya adalah dengan menyimpan sebahagian daripada baki pendapatan sebelum membelanjakannya. Sama ada pendapatan kita kecil atau besar, boleh amalkan untuk menyimpan 10% daripada pendapatan yang kita terima setiap bulan.

Adalah malang jika gaji atau pendapatan sudah mencecah belasan ribu ringgit tetapi gagal menyimpan walau sepuluh ringgit.

6. Doa Dan Tawakal

Namun, perlu diingatkan bahawa setelah kita berusaha, maka seterusnya doa dan tawakal kepada Allah juga adalah penting untuk kita sebagai umat Islam.

Sebuah hadis yang diriwayatkan daripada Umar bin al-Khattab R.A, Nabi SAW bersabda: “Seandainya kamu semua benar-benar bertawakkal pada Allah, sungguh Allah akan memberikan kamu rezeki sebagaimana burung mendapatkan rezeki. Burung tersebut pergi pada pagi hari dalam keadaan lapar dan kembali petang harinya dalam keadaan kenyang.”

Baca juga 7 Langkah Memperbaiki Kewangan Tahun 2021

Sumber Rujukan: Urus Insan

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kutipan Hasil Cukai Berkurangan Selepas SST Dilaksanakan Semula Ganti GST – MoF 

KUALA LUMPUR, 10 Julai (Bernama) — Kutipan hasil cukai berasaskan penggunaan telah berkurangan selepas cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST) dilaksanakan semula bagi menggantikan cukai barang dan perkhidmatan (GST), menurut Kementerian Kewangan (MoF). 

MoF berkata selepas GST diperkenalkan pada April 2015, kutipan GST adalah sebanyak RM37.7 billion bagi tahun 2015; RM55.7 bilion (2016); RM60.5 bilion (2017); dan RM30.9 bilion (2018), iaitu sehingga Mei 2018 sahaja.

Selain itu, selepas SST dilaksanakan semula, kutipan SST adalah sebanyak RM5.4 bilion bagi tahun 2018, iaitu dari September 2018 hingga Disember 2018; RM27.6 bilion (2019), RM25.2 bilion (2020); RM25.5 bilion (2021); RM31.3 bilion (2022); dan RM35.4 bilion (2023), katanya.

“Secara keseluruhan, kutipan GST bagi tempoh dari April 2015 hingga GST dimansuhkan pada Mei 2018 adalah berjumlah RM184.8 billion manakala jumlah kutipan SST pula adalah sebanyak RM150.4 bilion bagi tempoh dari September 2018 hingga akhir tahun 2023,” kata MoF dalam jawapan bertulis yang disiarkan menerusi laman sesawang Parlimen pada Selasa. 

MoF berkata demikian bagi menjawab soalan Salamiah Mohd Nor (PN-Temerloh) mengenai adakah hasil cukai dan rizab negara meningkat selepas SST diperkenalkan semula serta adakah SST antara penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan.

Menurut Kementerian Kewanagan, jika dibandingkan jumlah kutipan hasil antara tempoh pelaksanaan GST dan SST, purata kutipan SST secara tahunan adalah 51.6 peratus lebih rendah daripada purata kutipan tahunan GST susulan skop kenaan SST adalah lebih kecil berbanding GST.

“Faktor utama jumlah kutipan SST menjadi lebih rendah adalah skop kenaan SST adalah lebih kecil iaitu meliputi 41 peratus daripada keseluruhan barang dan perkhidmatan dijual dalam pasaran berbanding 76 peratus daripada barang dan perkhidmatan dijual di bawah skop kenaan GST,” katanya. 

Sementara itu, MoF berkata pelaksanaan SST tidak boleh dianggap sebagai penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan kerana terdapat faktor lain seperti permintaan dan penawaran, harga komoditi global, harga barangan import serta kadar tukaran mata wang asing yang turut mempengaruhi penetapan harga barang dan perkhidmatan oleh perniagaan. 

“Terdapat juga peniaga dan penyedia perkhidmatan mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dijual bagi meraih keuntungan berlebihan walaupun tidak terkesan dengan pengenaan SST,” kata MoF.

— BERNAMA