Dengan Modal RM300,000, Berapa Luas Rumah Anda Boleh Dapat Di Malaysia?

Pada 5 April yang lalu, industri hartanah tempatan ‘kecoh’ seketika apabila penetapan harga kediaman mampu milik oleh kerajaan pada RM300,000 dengan keluasan minimum 900 kaki persegi dikatakan berpatutan bagi kebanyakan negeri dan daerah di seluruh Malaysia.

Sementara itu, harga rumah di Malaysia dikatakan sangat tidak mampu milik mengikut piawaian antarabangsa.

Rata – rata rakyat Malaysia tidak mampu untuk membeli rumah yang baru dibangunkan berikutan harganya di luar keupayaan kewangan mereka.

Baca : Projek CSR Booster Hartanah Terbaru Di Kelantan

Sumber sahih daripada NAPIC, Jabatan Statistik Malaysia dan Bank Negara Malaysia (BNM) mencadangkan harga rumah di Malaysia perlu ditawarkan pada harga maksimum RM282,000 untuk golongan M40.

Golongan M40 sebenarnya merupakan golongan yang paling tersepit di Malaysia kerana tidak layak untuk mendapat bantuan seperti golongan B40 walhal mereka tidaklah sekaya golongan T20.

Sekiranya benar harga rumah di Malaysia ditawarkan pada harga RM300,000 ke bawah, apa pula penawaran jenis hartanah oleh pemaju?

Jika anda menyemak portal carian hartanah seperti iProperty dan Propertyguru, memang banyak jenis hartanah yang ditawarkan pada harga di bawah RM300,000.

Akan tetapi, keluasan dan jenis hartanah adalah berlainan mengikut lokasi hartanah tersebut.

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Untuk itu, artikel kali ini bakal mengupas keluasan rumah yang anda boleh dapatkan di Malaysia dengan modal RM300,000.

Tunjang artikel ini adalah berdasarkan infografik yang dikongsikan portal Hi Home hasil daripada sumber iProperty, Propertyguru dan Mudah.my

Modal RM300,000 Berapa Luas Rumah Anda Boleh Dapat Di Malaysia?

Sumber Imej : Hi Home

520 kps : RM300,000

Untuk harga RM300,000 anda hanya boleh mendapatkan hartanah seluas 520 kps di Damansara, Selangor.

Jenis hartanah yang anda boleh dapatkan adalah SoHo.

650 kps : RM300,000

Untuk harga RM300,000 anda hanya boleh mendapatkan hartanah seluas 650 kps di Georgetown, Pulau Pinang.

Jenis hartanah yang anda boleh dapatkan adalah SoHo.

700 kps : RM300,000

Untuk harga RM300,000 anda hanya boleh mendapatkan hartanah seluas 700 kps di Putrajaya.

Jenis hartanah yang anda boleh dapatkan adalah SoHo.

900 kps : RM300,000

Untuk harga RM300,000 anda hanya boleh mendapatkan hartanah seluas 900 kps di Johor Bahru, Johor.

Jenis hartanah yang anda boleh dapatkan adalah SoHo, apartmen, flat dan teres setingkat.

1,000 kps : RM300,000

Untuk harga RM300,000 anda hanya boleh mendapatkan hartanah seluas 1,000 kps di Petaling Jaya.

Jenis hartanah yang anda boleh dapatkan adalah SoHo, apartmen dan flat.

1,030 kps : RM300,000

Untuk harga RM300,000 anda hanya boleh mendapatkan hartanah seluas 1,030 kps di Shah Alam, Selangor.

Jenis hartanah yang anda boleh dapatkan adalah SoHo, apartmen, flat dan teres setingkat.

1,200 kps : RM300,000

Untuk harga RM300,000 anda hanya boleh mendapatkan hartanah seluas 1,200 kps di Melaka, Seremban, Negeri Sembilan, Miri, Sarawak dan Ipoh, Perak.

Jenis hartanah yang anda boleh dapatkan adalah SoHo, apartmen, flat dan teres dua tingkat.

1,300 kps : RM300,000

Untuk harga RM300,000 anda hanya boleh mendapatkan hartanah seluas 1,300 kps di Kuala Terengganu, Terengganu dan Kangar, Perlis.

Jenis hartanah yang anda boleh dapatkan adalah teres setingkat dan Semi D.

1,400 kps : RM300,000

Untuk harga RM300,000 anda hanya boleh mendapatkan hartanah seluas 1,400 kps di Alor Setar, Kedah, Kota Bharu, Kelantan dan Kuantan, Pahang.

Jenis hartanah yang anda boleh dapatkan adalah teres setingkat dan Semi D dan banglo.

Baca : Kenapa Harga Rumah Di Sabah Mahal?

1,700 kps : RM300,000

Untuk harga RM300,000 anda hanya boleh mendapatkan hartanah seluas 1,400 kps di Kuching, Sarawak.

Jenis hartanah yang anda boleh dapatkan adalah apartmen dan teres dua tingkat.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Berdasarkan infografik dan data di atas, dapat kita rumuskan bahawa harga tanah memainkan peranan yang sangat besar dalam penawaran harga hartanah di sesebuah lokasi.

Selain daripada itu, booster hartanah seperti peluang pekerjaan, pengangkutan awam dan institusi pendidikan turut mempengaruhi nilai hartanah di kawasan tersebut.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Semakin tinggi nilai tanah, semakin kurang penawaran keluasan kediaman.

Sumber Rujukan :

Previous ArticleNext Article

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.