Adakah Anda Dah Bersedia Untuk Bersara? Semak 5 Checklist Ini

Di Malaysia, usia persaraan seseorang adalah dalam lingkungan 55 tahun ke 60 tahun. Tetapi ada juga yang bersara lebih awal dan ada juga yang terpaksa gigih mencari rezeki demi menampung kehidupan selepas umur 60 tahun kerana simpanan persaraan tidak mencukupi.

Pernahkah anda terfikir, adakah wang simpanan persaraan anda nanti cukup untuk meneruskan kehidupan tanpa dibebani masalah kewangan?

Senang cerita, adakah anda benar-benar telah bersedia untuk bersara?

Kalau anda mempunyai masalah-masalah berikut, ini mungkin petanda bahawa anda masih belum cukup bersedia.

1. Sukar Menguruskan Komitmen Kewangan

Photo by Lukas Rychvalsky from Pexels

Kalau anda rasa anda mengalami masalah untuk melangsaikan segala komitmen kewangan setiap bulan, ini mungkin bermaksud anda masih belum bersedia  untuk bersara.

Mengikut kajian yang dijalankan, rakyat Malaysia perlu mempunyai sekurang-kurangnya RM228,000 bagi simpanan persaraan. Ini merupakan satu angka yang dianggarkan sesuai untuk menampung kehidupan seseorang untuk lebih kurang 20 tahun tanpa bekerja.

Semak sendiri anggaran jumlah simpanan yang mencukupi untuk anda berdasarkan gaya hidup serta keperluan anda di masa hadapan. Contohnya kos pembiayaan pengajian anak-anak, kos perubatan dan sebagainya.

2. Hutang Bertimbun

Jika tidak diuruskan dengan baik, hutang boleh menjejaskan kehidupan anda dan lebih teruk lagi boleh mengakibatkan muflis. Antara hutang yang paling banyak menjerat rakyat Malaysia adalah penggunaan kad kredit yang agak berlebihan.

Jika anda merasakan anda menghadapi kesukaran untuk melunaskan hutang-hutang ini sebelum bersara, silap hari bulan bila anda sudah bersara pun, anda masih tetap perlu bekerja bagi melangsaikan hutang yang masih belum selesai.

Cari jalan untuk langsaikan hutang anda satu persatu mulai sekarang.

3. Tiada Rancangan Perbelanjaan Masa Hadapan

Photo by Lukas Rychvalsky from Pexels

Antara kesilapan yang sering dilakukan oleh kebanyakan orang adalah dengan tidak membuat rancangan awal tentang apa yang bakal mereka lakukan dengan simpanan persaraan ini. Selalunya kebanyakan daripada kita hanya akan berangan-angan bila setahun dua lagi mereka bakal bersara.

Waktu itulah nak renovate rumah, time tu lah nak plan untuk pergi Haji, nak melancong dan banyak lagi. Sampaikan kadang-kadang baru beberapa tahun bersara, simpanan pun dah hampir habis.

Penting untuk anda merancang dengan jelas, apa yang bakal anda lakukan dengan duit tersebut bagi memastikan simpanan anda itu benar-benar mencukupi.

4. Tak Buat Pelan Kewangan

Sebelum bersara, pastikan anda membuat anggaran pelan kewangan yang tepat untuk berdepan dengan masa hadapan. Anggarkan perbelanjaan bulanan anda setiap bulan.

Kira sama ada simpanan persaraan anda cukup untuk menanggung segala perbelanjaan ini.

Kalau tidak cukup, anda perlu mencari jalan sama ada untuk mengurangkan komitmen, melangsaikan hutang, meningkatkan pendapatan dan sebagainya. Kalau anda tidak merancang mulai sekarang, anda mungkin akan menghadapi kesukaran kewangan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini nanti.

5. Portfolio Kewangan Tak Kukuh

Kenapa anda sangat disarankan untuk mempelbagaikan portfolio kewangan ketika masih muda? Kerana ia akan membantu anda untuk bersara dengan lebih tenang tanpa perlu risau dengan masalah wang pencen tidak mencukupi atau habis awal.

Duit hasil daripada pelaburan inilah yang boleh membantu anda untuk mendapatkan hidup yang lebih selesa selepas bersara nanti.

Katakanlah anda cuma melabur dalam bidang hartanah sahaja, tiba-tiba harga hartanah merudum atas sebab-sebab tertentu seperti faktor kegawatan ekonomi, anda mungkin terpaksa membatalkan beberapa rancangan anda sebelum ini seperti melancong, membesarkan rumah dan sebagainya kerana hartanah anda tidak mendatangkan keuntungan seperti yang anda harapkan.

Dah Bersedia Ke Untuk Bersara?

Periksa satu-persatu perkara di atas. Adakah anda merasakan yang anda benar-benar telah bersedia untuk bersara?

Jika anda berasa tidak bersedia kerana risau simpanan persaraan anda tidak mencukupi, jangan pernah malu untuk mendapatkan bantuan daripada mereka yang lebih pakar. Jadikan masa persaraan anda masa yang menggembirakan tanpa perlu risau dengan faktor kewangan.

Sumber Rujukan: MyPF

Memperkenalkan My Personal Finances (MyPF Premier)

Kini anda selangkah saja lagi untuk mendapatkan manfaat bagi mengembangkan kewangan peribadi bagi menuju kebebasan kewangan yang dicari-cari.

Mereka menghubungkan anda kepada Perancang Kewangan yang berdaftar dan boleh membantu daripada segi:

  • Penasihat yang membimbing dalam menetapkan sasaran kewangan, mengulas dan berkongsi ilmu
  • Khidmat nasihat yang kerap dengan berkongsi pengalaman, kepakaran, dan menjawab segala kemusykilan berkaitan kewangan
  • Pembelajaran secara hands-on dalam pelaburan, termasuklah saham, hartanah dan lain-lain

Bila dah kenalpasti masalah yang dihadapi, punca masalah tersebut dan cadangan daripada mereka yang pakar untuk mengatasinya; barulah rasa lega sikit kan? Seolah-olah dah nampak cahaya di hujung terowong.

Jom kita jadi ahli MyPF Premier hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: