Adakah Anda Dah Bersedia Untuk Bersara? Semak 5 Checklist Ini

Di Malaysia, usia persaraan seseorang adalah dalam lingkungan 55 tahun ke 60 tahun. Tetapi ada juga yang bersara lebih awal dan ada juga yang terpaksa gigih mencari rezeki demi menampung kehidupan selepas umur 60 tahun kerana simpanan persaraan tidak mencukupi.

Pernahkah anda terfikir, adakah wang simpanan persaraan anda nanti cukup untuk meneruskan kehidupan tanpa dibebani masalah kewangan?

Senang cerita, adakah anda benar-benar telah bersedia untuk bersara?

Kalau anda mempunyai masalah-masalah berikut, ini mungkin petanda bahawa anda masih belum cukup bersedia.

1. Sukar Menguruskan Komitmen Kewangan

Photo by Lukas Rychvalsky from Pexels

Kalau anda rasa anda mengalami masalah untuk melangsaikan segala komitmen kewangan setiap bulan, ini mungkin bermaksud anda masih belum bersedia  untuk bersara.

Mengikut kajian yang dijalankan, rakyat Malaysia perlu mempunyai sekurang-kurangnya RM228,000 bagi simpanan persaraan. Ini merupakan satu angka yang dianggarkan sesuai untuk menampung kehidupan seseorang untuk lebih kurang 20 tahun tanpa bekerja.

Semak sendiri anggaran jumlah simpanan yang mencukupi untuk anda berdasarkan gaya hidup serta keperluan anda di masa hadapan. Contohnya kos pembiayaan pengajian anak-anak, kos perubatan dan sebagainya.

2. Hutang Bertimbun

Jika tidak diuruskan dengan baik, hutang boleh menjejaskan kehidupan anda dan lebih teruk lagi boleh mengakibatkan muflis. Antara hutang yang paling banyak menjerat rakyat Malaysia adalah penggunaan kad kredit yang agak berlebihan.

Jika anda merasakan anda menghadapi kesukaran untuk melunaskan hutang-hutang ini sebelum bersara, silap hari bulan bila anda sudah bersara pun, anda masih tetap perlu bekerja bagi melangsaikan hutang yang masih belum selesai.

Cari jalan untuk langsaikan hutang anda satu persatu mulai sekarang.

3. Tiada Rancangan Perbelanjaan Masa Hadapan

Photo by Lukas Rychvalsky from Pexels

Antara kesilapan yang sering dilakukan oleh kebanyakan orang adalah dengan tidak membuat rancangan awal tentang apa yang bakal mereka lakukan dengan simpanan persaraan ini. Selalunya kebanyakan daripada kita hanya akan berangan-angan bila setahun dua lagi mereka bakal bersara.

Waktu itulah nak renovate rumah, time tu lah nak plan untuk pergi Haji, nak melancong dan banyak lagi. Sampaikan kadang-kadang baru beberapa tahun bersara, simpanan pun dah hampir habis.

Penting untuk anda merancang dengan jelas, apa yang bakal anda lakukan dengan duit tersebut bagi memastikan simpanan anda itu benar-benar mencukupi.

4. Tak Buat Pelan Kewangan

Sebelum bersara, pastikan anda membuat anggaran pelan kewangan yang tepat untuk berdepan dengan masa hadapan. Anggarkan perbelanjaan bulanan anda setiap bulan.

Kira sama ada simpanan persaraan anda cukup untuk menanggung segala perbelanjaan ini.

Kalau tidak cukup, anda perlu mencari jalan sama ada untuk mengurangkan komitmen, melangsaikan hutang, meningkatkan pendapatan dan sebagainya. Kalau anda tidak merancang mulai sekarang, anda mungkin akan menghadapi kesukaran kewangan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini nanti.

5. Portfolio Kewangan Tak Kukuh

Kenapa anda sangat disarankan untuk mempelbagaikan portfolio kewangan ketika masih muda? Kerana ia akan membantu anda untuk bersara dengan lebih tenang tanpa perlu risau dengan masalah wang pencen tidak mencukupi atau habis awal.

Duit hasil daripada pelaburan inilah yang boleh membantu anda untuk mendapatkan hidup yang lebih selesa selepas bersara nanti.

Katakanlah anda cuma melabur dalam bidang hartanah sahaja, tiba-tiba harga hartanah merudum atas sebab-sebab tertentu seperti faktor kegawatan ekonomi, anda mungkin terpaksa membatalkan beberapa rancangan anda sebelum ini seperti melancong, membesarkan rumah dan sebagainya kerana hartanah anda tidak mendatangkan keuntungan seperti yang anda harapkan.

Dah Bersedia Ke Untuk Bersara?

Periksa satu-persatu perkara di atas. Adakah anda merasakan yang anda benar-benar telah bersedia untuk bersara?

Jika anda berasa tidak bersedia kerana risau simpanan persaraan anda tidak mencukupi, jangan pernah malu untuk mendapatkan bantuan daripada mereka yang lebih pakar. Jadikan masa persaraan anda masa yang menggembirakan tanpa perlu risau dengan faktor kewangan.

Sumber Rujukan: MyPF

Memperkenalkan My Personal Finances (MyPF Premier)

Kini anda selangkah saja lagi untuk mendapatkan manfaat bagi mengembangkan kewangan peribadi bagi menuju kebebasan kewangan yang dicari-cari.

Mereka menghubungkan anda kepada Perancang Kewangan yang berdaftar dan boleh membantu daripada segi:

  • Penasihat yang membimbing dalam menetapkan sasaran kewangan, mengulas dan berkongsi ilmu
  • Khidmat nasihat yang kerap dengan berkongsi pengalaman, kepakaran, dan menjawab segala kemusykilan berkaitan kewangan
  • Pembelajaran secara hands-on dalam pelaburan, termasuklah saham, hartanah dan lain-lain

Bila dah kenalpasti masalah yang dihadapi, punca masalah tersebut dan cadangan daripada mereka yang pakar untuk mengatasinya; barulah rasa lega sikit kan? Seolah-olah dah nampak cahaya di hujung terowong.

Jom kita jadi ahli MyPF Premier hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengenalan Semula Program Cukai Pengakuan Sukarela Akan Bantu Tambah Hasil Kerajaan

KUALA LUMPUR, 25 Feb (Bernama) — Pengenalan semula program pengakuan sukarela khas mulai 1 Jun 2023 hingga 31 Dis 2024 akan membolehkan pengampunan ke atas penalti 100 peratus terhadap cukai langsung dan tidak langsung yang tidak dibayar akan membantu menambah hasil kerajaan selain memberi manfaat kepada pembayar cukai yang ingin memanfaatkan inisiatif tersebut.

Pengenalan semula program itu diumumkan pada pembentangan Belanjawan 2023 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat.

Presiden Chartered Tax Institute Malaysia (CTIM) Chow Chee Yen berkata keinginan pembayar cukai untuk tampil mendedahkan cukai yang belum dibayar secara sukarela mungkin tidak begitu kuat melainkan terdapat alasan yang kukuh untuk berbuat demikian.

“Komunikasi daripada jangkaan dan ketelusan antara pihak berkuasa cukai dan pembayar cukai turut dijangka memberi kesan kepada hasil yang diinginkan daripada program tersebut,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata pengurangan kadar cukai sebanyak dua mata peratusan untuk banjaran pendapatan boleh cukai RM35,001 hingga RM100,000 dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 2.4 juta pembayar cukai daripada kumpulan M40 berpendapatan sederhana.

“Ini adalah satu pengiktirafan bahawa kenaikan kos sara hidup turut melanda kumpulan M40 selain kumpulan B40 yang menerima sebahagian besar daripada bantuan kerajaan.

“Didapati bahawa kerajaan bersedia untuk melanjutkan pengurangan kadar cukai kepada mereka yang berada dalam banjaran boleh cukai RM35,001 hingga RM50,000 yang bukan penerima untuk cadangan yang sama (sebelum ini),” katanya.

Sebaliknya, Chow berkata kerajaan telah mencadangkan untuk menaikkan kadar cukai sebanyak 0.5 hingga dua mata peratusan untuk banjaran boleh cukai RM100,001 hingga RM1 juta, yang dijangka memberi kesan kepada kira-kira 150,000 pembayar cukai.

“Pelarasan semula kadar cukai untuk banjaran tersebut konsisten dengan apa yang dilihat sebagai pemikiran kerajaan untuk membantu mereka yang menghadapi kesukaran dan memperluas asas cukai kepada mereka yang mampu,” katanya.

— BERNAMA