Adakah Perlu Kita Beri Kad Kredit Kepada Anak-Anak?

Hari ini, penggunaan kad kredit di kalangan rakyat Malaysia adalah merupakan satu perkara biasa. Berbeza dengan 20 tahun yang lalu, mereka yang menggunakan kad kredit lebih sinonim dengan golongan have-have sahaja. Kini, golongan remaja dan pelajar pun telah diberikan kad kredit oleh ibu bapa masing-masing.

Mungkin ada yang beranggapan, pemberian kad kredit ini seolah-olah seperti memanjakan anak-anak untuk berbelanja tanpa kawalan. Tetapi bagi sesetengah ibu bapa, pemberian kad kredit merupakan salah satu inisiatif untuk mendidik anak-anak tentang perancangan kewangan yang lebih baik, kegunaan untuk masa kecemasan dan beberapa lagi kelebihan lain.

Sekiranya kita bercadang untuk memberikan kad kredit kepada anak-anak, mungkin kita perlu bersedia dengan beberapa perkara ini terlebih dahulu.

1. Tetapkan Had Perbelanjaan

Untuk mendisiplinkan mereka, kita boleh letakkan had perbelanjaan kad kredit yang dibenarkan. Dan sekiranya mereka berbelanja melebihi had ini, kita boleh kenakan hukuman kepada mereka.

Pada usia muda ini, mereka akan mudah terpengaruh dengan keadaan sekeliling seperti rakan sebaya dan juga apa yang mereka lihat di media sosial.

Oleh itu, menjadi tanggungjawab kita untuk mendidik mereka tentang apa itu kehendak dan keperluan. Apa yang boleh mereka bayar dengan kad kredit, berapa had perbelanjaan yang mereka boleh gunakan, bagaimana yang dikatakan sebagai perbelanjaan kecemasan dan sebagainya.

2. Pemantauan

Photo by Noelle Otto from Pexels

Bila dah beri anak-anak kepercayaan untuk memegang kad kredit, jangan lupa pula untuk memantau penggunaan kad kredit mereka. Kita boleh melakukan sesi perbincangan dengan anak sambil memeriksa bil kad kredit tersebut.

Dengarkan sebab mereka membeli sesuatu barang atau perkhidmatan. Kalau kita rasa mereka berbelanja untuk perkara yang tidak perlu atau membazir, tegur mereka dengan lembut dan sabar.

Asalkan perbelanjaan yang dilakukan itu masih di bawah limit yang kita benarkan, tiada masalah.

3. Didikan

Gunakan peluang ini untuk mendidik anak-anak kita tentang kewangan. Terangkan kepada mereka tentang hutang dan juga kesan hutang dalam kehidupan. Kita juga boleh membantu mereka untuk membuat belanjawan bulanan mereka sendiri.

Pada peringkat awal, kita boleh pantau dan juga tegur mereka sekiranya terdapat sesuatu yang boleh diubah sebelum kita berikan kepercayaan sepenuhnya kepada mereka untuk membuat bajet bulanan mereka sendiri.

4. Sabar

Walaupun dah berbuih mendidik mereka tentang kewangan yang sihat, kita perlu ingat bahawa mereka masih muda dan pasti akan melakukan kesilapan. Kita perlu banyak bersabar dan pada masa yang sama kita juga perlu tegas.

Jika kita terlalu berlembut dengan mereka, sukar untuk sampaikan maksud sebenar tentang perbelanjaan yang berhemah. Ingat, ini merupakan langkah awal untuk mempersiapkan diri mereka dengan dunia sebenar.

Dengan kemajuan teknologi dan perubahan trend ke arah cashless, pemberian kad kredit untuk anak-anak mungkin merupakan langkah yang perlu. Tetapi sekaranya ia dibuat tanpa didikan dan pemantauan, kita mungkin terpaksa berhadapan dengan perbelanjaan yang lebih tinggi.

Langkah terbaik adalah berbincang dahulu dengan pasangan kita sebelum memberikan kad kredit kepada anak-anak. Lihat kebaikan dan juga keburukan di sebaliknya.

Sumber Rujukan: MyPF

Memperkenalkan My Personal Finances (MyPF Premier)

Kini anda selangkah saja lagi untuk mendapatkan manfaat bagi mengembangkan kewangan peribadi bagi menuju kebebasan kewangan yang dicari-cari.

Mereka menghubungkan anda kepada Perancang Kewangan yang berdaftar dan boleh membantu daripada segi:

  • Penasihat yang membimbing dalam menetapkan sasaran kewangan, mengulas dan berkongsi ilmu
  • Khidmat nasihat yang kerap dengan berkongsi pengalaman, kepakaran, dan menjawab segala kemusykilan berkaitan kewangan
  • Pembelajaran secara hands-on dalam pelaburan, termasuklah saham, hartanah dan lain-lain

Bila dah kenalpasti masalah yang dihadapi, punca masalah tersebut dan cadangan daripada mereka yang pakar untuk mengatasinya; barulah rasa lega sikit kan? Seolah-olah dah nampak cahaya di hujung terowong.

Jom kita jadi ahli MyPF Premier hari ini juga.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Risiko Jadi Penjamin Yang Perlu Kita Tahu

Ramai yang rasa serba salah bila diminta untuk jadi penjamin kepada ahli keluarga atau rakan-rakan. Seperti yang kita tahu, penjamin diperlukan sekiranya seseorang ingin memohon pinjaman kereta, kad kredit dan sebagainya.

Sekiranya ada masalah dengan pihak bank, skor kredit yang lemah atau pendapatan tak cukup untuk pinjaman yang dimohon, maka pemohon akan diminta untuk cari seorang penjamin.

Apabila peminjam tak dapat bayar, maka penjaminlah orang yang akan dicari oleh pihak bank. Maka, tak hairanlah jika risiko seorang penjamin ini sememangnya tinggi.

Jom kita tengok 5 risiko menjadi seorang penjamin.

1. Aset Boleh Disita

Risiko jadi penjamin akan membuatkan harta atau aset penjamin tersebut akan disita. Pihak Jabatan Insolvensi akan menyita harta yang kita ada untuk membayar balik hutang tersebut.

2. Skor Kredit Akan Rosak

Dengan menjadi penjamin, skor kredit kita akan rosak sekiranya orang yang kita jamin itu gagal membayar hutang pada waktu yang sepatutnya. Apabila skor rosak, maka susahlah untuk kita membuat pinjaman pada masa yang akan datang.

3. Boleh Jadi Muflis

Risiko terbesar bagi seorang penjamin adalah menjadi muflis. Hal ini kerana sekiranya kedua-dua pihak (penjamin dan pemiutang) tidak dapat melunaskan hutang tersebut, akan mendatangkan masalah yang besar.

Jabatan Insolvensi boleh memutuskan penjamin sebagai muflis sekiranya hutang mencecah lebih daripada RM100,000 dan tak mampu untuk membayarnya.

4. Kerjaya Tersekat

Biasanya penjamin mempunyai kerja yang stabil dan disukai oleh pihak bank. Namun, risiko yang terpaksa ditanggung sekiranya menjadi penjamin adalah kerjaya akan disekat sekiranya pemiutang gagal menjelaskan hutang tersebut.

Silap haribulan, tiada majikan yang ingin mengambil kita bekerja. Di samping itu, kita juga tidak boleh memiliki perniagaan atau memiliki sebahagian daripada perniagaan. Pendek kata, nak buat apa pun susah.

5. Tidak Bebas Ke Luar Negara

Menjadi penjamin juga akan berisiko di mana kita tidak akan bebas ke luar negara sesuka hati sekiranya orang yang anda jamin gagal membayar hutang. Kita sebagai penjamin perlu memohon kebenaran daripada Jabatan Insolvensi atau pun mendapatkan perintah mahkamah terlebih dahulu.

Kesimpulannya, menjadi penjamin sememangnya mendatangkan pelbagai masalah atau risiko yang bakal dihadapi. Jadi, sekiranya ada saudara mara atau kawan-kawan yang meminta anda menjadi penjamin, fikirlah terlebih dahulu mengenai risiko ini.

Adalah lebih baik sekiranya kita tolak permintaan untuk jadi seorang penjamin, walaupun kepada ahli keluarga sendiri.

Baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!