Adakah Perlu Kita Beri Kad Kredit Kepada Anak-Anak?

Hari ini, penggunaan kad kredit di kalangan rakyat Malaysia adalah merupakan satu perkara biasa. Berbeza dengan 20 tahun yang lalu, mereka yang menggunakan kad kredit lebih sinonim dengan golongan have-have sahaja. Kini, golongan remaja dan pelajar pun telah diberikan kad kredit oleh ibu bapa masing-masing.

Mungkin ada yang beranggapan, pemberian kad kredit ini seolah-olah seperti memanjakan anak-anak untuk berbelanja tanpa kawalan. Tetapi bagi sesetengah ibu bapa, pemberian kad kredit merupakan salah satu inisiatif untuk mendidik anak-anak tentang perancangan kewangan yang lebih baik, kegunaan untuk masa kecemasan dan beberapa lagi kelebihan lain.

Sekiranya kita bercadang untuk memberikan kad kredit kepada anak-anak, mungkin kita perlu bersedia dengan beberapa perkara ini terlebih dahulu.

1. Tetapkan Had Perbelanjaan

Untuk mendisiplinkan mereka, kita boleh letakkan had perbelanjaan kad kredit yang dibenarkan. Dan sekiranya mereka berbelanja melebihi had ini, kita boleh kenakan hukuman kepada mereka.

Pada usia muda ini, mereka akan mudah terpengaruh dengan keadaan sekeliling seperti rakan sebaya dan juga apa yang mereka lihat di media sosial.

Oleh itu, menjadi tanggungjawab kita untuk mendidik mereka tentang apa itu kehendak dan keperluan. Apa yang boleh mereka bayar dengan kad kredit, berapa had perbelanjaan yang mereka boleh gunakan, bagaimana yang dikatakan sebagai perbelanjaan kecemasan dan sebagainya.

2. Pemantauan

Photo by Noelle Otto from Pexels

Bila dah beri anak-anak kepercayaan untuk memegang kad kredit, jangan lupa pula untuk memantau penggunaan kad kredit mereka. Kita boleh melakukan sesi perbincangan dengan anak sambil memeriksa bil kad kredit tersebut.

Dengarkan sebab mereka membeli sesuatu barang atau perkhidmatan. Kalau kita rasa mereka berbelanja untuk perkara yang tidak perlu atau membazir, tegur mereka dengan lembut dan sabar.

Asalkan perbelanjaan yang dilakukan itu masih di bawah limit yang kita benarkan, tiada masalah.

3. Didikan

Gunakan peluang ini untuk mendidik anak-anak kita tentang kewangan. Terangkan kepada mereka tentang hutang dan juga kesan hutang dalam kehidupan. Kita juga boleh membantu mereka untuk membuat belanjawan bulanan mereka sendiri.

Pada peringkat awal, kita boleh pantau dan juga tegur mereka sekiranya terdapat sesuatu yang boleh diubah sebelum kita berikan kepercayaan sepenuhnya kepada mereka untuk membuat bajet bulanan mereka sendiri.

4. Sabar

Walaupun dah berbuih mendidik mereka tentang kewangan yang sihat, kita perlu ingat bahawa mereka masih muda dan pasti akan melakukan kesilapan. Kita perlu banyak bersabar dan pada masa yang sama kita juga perlu tegas.

Jika kita terlalu berlembut dengan mereka, sukar untuk sampaikan maksud sebenar tentang perbelanjaan yang berhemah. Ingat, ini merupakan langkah awal untuk mempersiapkan diri mereka dengan dunia sebenar.

Dengan kemajuan teknologi dan perubahan trend ke arah cashless, pemberian kad kredit untuk anak-anak mungkin merupakan langkah yang perlu. Tetapi sekaranya ia dibuat tanpa didikan dan pemantauan, kita mungkin terpaksa berhadapan dengan perbelanjaan yang lebih tinggi.

Langkah terbaik adalah berbincang dahulu dengan pasangan kita sebelum memberikan kad kredit kepada anak-anak. Lihat kebaikan dan juga keburukan di sebaliknya.

Sumber Rujukan: MyPF

Memperkenalkan My Personal Finances (MyPF Premier)

Kini anda selangkah saja lagi untuk mendapatkan manfaat bagi mengembangkan kewangan peribadi bagi menuju kebebasan kewangan yang dicari-cari.

Mereka menghubungkan anda kepada Perancang Kewangan yang berdaftar dan boleh membantu daripada segi:

  • Penasihat yang membimbing dalam menetapkan sasaran kewangan, mengulas dan berkongsi ilmu
  • Khidmat nasihat yang kerap dengan berkongsi pengalaman, kepakaran, dan menjawab segala kemusykilan berkaitan kewangan
  • Pembelajaran secara hands-on dalam pelaburan, termasuklah saham, hartanah dan lain-lain

Bila dah kenalpasti masalah yang dihadapi, punca masalah tersebut dan cadangan daripada mereka yang pakar untuk mengatasinya; barulah rasa lega sikit kan? Seolah-olah dah nampak cahaya di hujung terowong.

Jom kita jadi ahli MyPF Premier hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA