Apa Jadi Bila Kita Bayar Booking Fee Rumah?

Booking fee merupakan istilah yang sangat sinonim dalam industri hartanah.

Penulis berpendapat sekurang-kurangnya 1 daripada 10 orang rakyat Malaysia pernah membuat pembayaran booking fee atas hartanah yang mereka minat untuk beli atau labur kepada wakil penjual pemaju hartanah.

Seperti biasa, proses tradisional yang kita lalui sebelum beli rumah adalah membuat pembayaran booking fee sebelum menandatangani Sales and Purchase Agreement (SPA).

Orang kata, bayar booking fee ini sebagai satu tanda kita sudah ‘tanda’ unit itu dan telah sekian lama menjadi salah satu prosedur dalam aktiviti jual beli rumah.

Baca : Ini Cara Untuk Elak Duit Booking Fee Rumah Daripada ‘Burn’

Tetapi tahukah anda, mengikut Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan Dan Perlesenan) 1989 Perkara 11(2) menerangkan dengan jelas bahawa “tidak ada orang termasuk pihak yang bertindak sebagai pihak berkepentingan yang mengumpulkan pembayaran dengan apa sahaja nama yang disebut kecuali yang ditentukan oleh kontrak penjualan.”

Undang-undang ini telah diterbitkan dalam warta pada 23 Februari 1989 dan berkuatkuasa 1 April 1989 yang lalu! Lebih 30 tahun yang lalu.

Ini bermaksud, tiada individu yang mewakili pemaju hartanah seperti ejen hartanah berdaftar yang sah dan wakil jualan pemaju hartanah boleh mengutip booking fee sesuka hati.

Dengan syarat, booking fee tersebut telah dimasukkan ke dalam kontrak jual beli hartanah tersebut.

Baca : 5 Sebab Kenapa Orang Suka Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale

Dan hanya 10% deposit diperuntukkan boleh dibayar apabila perjanjian Sales and Purchase Agreement (SPA) telah ditandatangani.

Kenapa Isu Booking Fee Diwartakan Dalam Perundangan Persekutuan?

Kredit Gambar: Sejarah.my

Isunya mudah sahaja. Kerana berlaku penyelewengan dari booking fee oleh pihak yang mengaku sebagai wakil jualan pemaju hartanah pada zaman itu.

Kes-kes pembeli yang dihalang mendapat booking fee mereka semula oleh pihak pemaju hartanah yang tidak bertanggungjawab juga banyak berlaku.

Pihak pemaju hartanah tidak memenuhi janji mereka yang dibuat wakil penjual hartanah yang booking fee mereka akan dikembalikan sepenuhnya jika pembeli gagal mendapat pinjaman hartanah.

Ada kes, pembeli sudahpun berjaya mendapatkan pinjaman hartanah dari bank. Akan tetapi, gara-gara kadar faedah yang ditetapkan adalah tinggi, maka mereka membuat keputusan untuk membatalkan tawaran dan memohon semula pinjaman hartanah dari bank yang lain.

Dengan harapan mendapat kadar faedah yang mereka idamkan.

Baca : Boleh Ke Beli Rumah Guna Kad Kredit?

Dari pandangan seorang wakil penjual hartanah, pembeli ini sebenarnya telahpun berjaya mendapat tawaran pinjaman hartanah dan bukan gagal mendapat pinjaman hartanah. Maka secara automatik booking fee mereka ‘burn’.

Realiti Booking Fee Yang Hangus

Kredit Gambar: MStar

Pada pembeli hartanah, adalah normal jika booking fee mereka hangus dan mereka bertindak melupakan booking fee tersebut kerana pada mereka kos dan tuntutan perundangan untuk menyelesaikan kes booking fee mereka tidak setimpal sama sekali.

Setakat hari ini, tiada satu kes melibatkan kes booking fee tidak dipulangkan dilaporkan di mahkamah. Barangkali, pembeli hartanah yang hilang booking fee mereka tidak melaporkan kes ini.

Apa Pilihan Lain?

Menurut Datuk Chang Kim Loong yang merupakan Setiausaha Agung National House Buyers Association (HBA), beliau menyarankan supaya pemaju hartanah menetapkan satu jumlah yang menyenangkan pembeli rumah.

Kredit Gambar: Propertyguru

Saranan beliau adalah supaya booking fee ditetapkan pada kadar tidak melebihi RM5,000 atau 1% daripada nilai semasa hartanah atau mana yang paling rendah.

Hal ini kerana, pembeli wajar diberikan hak untuk mempertimbangkan pilihan mereka untuk membeli rumah tersebut atau tidak tidak kira apa jua tujuan mereka samada untuk diduduki atau dilabur.

Dalam tempoh ini juga, pemaju hartanah tidak boleh sama sekali menerima sebarang booking fee daripada pembeli lain untuk unit yang sama.

Andai kata pembeli awal tadi berminat, maka booking fee tersebut wajib digunakan untuk mengurangkan kos pembelian rumah tersebut.

Jika pembeli tadi tidak berminat untuk membeli rumah tersebut, beliau berhak menerima semula booking fee yang telah dibayar dalam amaun penuh dalam tempoh 14 hari.

Booking fee yang telah dibayar juga sewajarnya dimasukkan dalam satu tabung dana yang diuruskan Projek Pembangunan Perumahan bagi memudahkan urusan pembayaran balik booking fee sekiranya pembeli tidak berminat membeli rumah tersebut.

Ini juga penting bagi mengelakkan pemaju hartanah dan ejen mereka terlepas daripada tanggungjawab memulangkan booking fee pada pembeli.

Baca : Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Kena Bayar

Isu booking fee juga akan menjadi lebih mudah sekiranya semua pemaju hartanah di Malaysia mengguna pakai satu sistem dan dokumentasi yang sama.

Dengan cara dan teknik yang dikongsikan oleh Datuk Chong Kim Loong ini, sedikit sebanyak mampu menaikkan semula kredibiliti dan integriti pemaju hartanah sekaligus merancakkan aktiviti pembelian unit kediaman kerana orang awam merasa lebih selamat.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Persediaan Untuk Pembeli Rumah Pertama

Pandemik Covid-19 yang melanda telah menyebabkan seluruh dunia kucar-kacir. Ramai yang hilang pekerjaan, pendapatan berkurangan, malahan ada yang membunuh diri kerana terlampau stress. Di Malaysia, kita sedang melalui gelombang ketiga dan menyebabkan PKP 2.0 telah dilaksanakan di semua negeri kecuali Sarawak.

Pelaksanaan semula PKP ini walaupun dilonggarkan sedikit berbanding PKP 1.0, tetapi tetap memberi impak kepada sesetengah golongan seperti peniaga pakaian kerana tidak termasuk dalam kategori essential services, peniaga restoran kerana pelanggan tidak dibenarkan duduk dan makan hanya dibenarkan bungkus sahaja, dan juga grab driver kerana masyarakat diarahkan duduk di rumah sahaja maka perkhidmatan mereka kurang diperlukan.

Tetapi di sebalik kegelapan pasti ada sinar.

Penurunan kadar OPR menyebabkan kadar faedah / keuntungan pembiayaan bank menjadi rendah. Bagi yang tidak terkesan, mungkin ini peluang untuk memiliki sebuah rumah idaman dengan memanfaatkan kadar faedah/keuntungan yang rendah berbanding sebelum ini.

Walaubagaimanapun, pastikan kita betul-betul bersedia dan boleh ikuti langkah berikut sebagai panduan:

1. Kewangan

Bayaran bulanan tidak boleh melebihi 1/3 dari gaji bersih. Jika gaji RM3,000, kita hanya boleh memiliki sebuah rumah dengan bayaran bulanan maksimum RM1,000.

Pertimbangkan kos-kos lain seperti downpayment, yuran guaman, dan duti setem. Pastikan kita sudah bersedia supaya proses pembelian rumah berjalan lancar dan teratur.

2. Lokasi

Jika beli rumah untuk tempat tinggal, pertimbangkan lokasi yang berdekatan dengan tempat kerja. Tak guna beli rumah besar tetapi ulang-alik kerja sampai 2 jam.

Apa kata beli rumah yang kecil sedikit tetapi lokasi yang lebih strategik. Berdekatan tempat kerja dan kemudahan awam seperti hospital dan sekolah.

3. Kos Tambahan

Bagi yang ingin membeli rumah berstatus strata atau bertingkat, ada kos lain yang perlu dibayar setiap bulan iaitu yuran penyelenggaraan (maintenance fee). Biasanya maintenance fee ikut size rumah kita, semakin besar rumah semakin mahal kos maintenance fee.

Semak dengan pemaju atau ejen hartanah sebelum membuat keputusan membeli rumah tersebut. Takut nanti terkejut kerana terpaksa sediakan bajet tambahan di kemudian hari. Ada maintenance fee yang boleh mencecah RM300 sebulan!

4. Fahami Dokumen Perjanjian

Dalam proses jual beli rumah, ada dua perjanjian yang perlu ditandatangani iaitu perjanjian jual beli (SPA) dan perjanjian pinjaman (loan agreement). SPA adalah perjanjian antara pembeli dengan pemaju.

Di antara maklumat yang ada dalam SPA adalah keluasan unit, jenis hak milik sama ada freehold atau leasehold, dan tempoh jangkaan rumah akan siap. Manakala loan agreement adalah perjanjian antara peminjam iaitu pembeli rumah dengan pihak bank.

Beri perhatian kepada jumlah bayaran bulanan, tempoh pembiayaan sama ada 30 atau 35 tahun, dan juga lock-in period iaitu tempoh jika penyelesaian penuh dibuat akan dikenakan penalti.

5. Defect Liability Period (DLP)

Apabila rumah telah diserahkan kepada pemilik, perkara pertama yang perlu kita buat adalah memeriksa keadaan rumah jika ada sebarang kecacatan seperti tile kosong (selalu berlaku), leaking, atau cat yang tidak sempurna. Tempoh DLP adalah 24 bulan dari tarikh serahan rumah dari pemaju kepada pemilik.

Pastikan hak kita terjamin dengan melaporkan sebarang kecacatan kepada pemaju untuk diperbaiki. Sebarang pertikaian boleh dilaporkan kepada tribunal di bawah kendalian Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Semoga panduan yang dikongsikan ini dapat memberi manfaat kepada kita dalam proses pembelian rumah idaman terutamanya bagi pembeli rumah pertama.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Pelabur Runcit di Bursa Malaysia, Perunding Hartanah dan Takaful

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!