Apa Itu Inflasi, Deflasi Dan Hiperinflasi?

“We are poorer than we think”

– Tajuk akhbar The Star bertarikh 20 Oktober 2018

Ada yang berada di tahap bahaya sekiranya ketua keluarga hilang punca pendapatan, hutang tidak boleh dibayar, rumah dilelong, kereta perlu dijual atau pendidikan anak-anak terhenti. Terus keluarga tersebut dikira keluarga miskin walaupun pada asalnya mereka adalah daripada golongan pertengahan dan berpendapatan tinggi.

Bagi mereka yang berpendapatan rendah, mereka tidak mampu untuk mengambil perlindungan Takaful sendiri, potongan SOCSO mahupun simpanan di KWSP; apatah lagi instrumen simpanan dan pelaburan yang lain.

Adakah ini disebabkan oleh kurangnya pendidikan?

Tidak, kerana golongan pertama tadi yang berpendidikan tinggi pun boleh jatuh miskin sekiranya berlaku hal yang tidak diduga seperti lumpuh kekal, kematian mengejut ketua keluarga atau kegagalan perniagaan yang dijalankan.

Adalah golongan pendapatan rendah selamanya tidak mampu menaikkan ekonomi mereka?

Ini merupakan tanggapan yang salah, kerana ilmu berkenaan kewangan adalah penting. Pertama, kita kena kawal perbelanjaan. Dahulukan apa yang penting, dan kena pandai simpan wang dan selebihnya digunakan untuk melabur.

OK, kita berbalik kepada tajuk mengenai inflasi, deflasi dan hiperinflasi.

Masa zaman 90-an dulu, mesti kita pernah dengar lagu inflasi sifar dan Wawasan 2020 kan? Malangnya, kedua-dua ini tidak menjadi kenyataan.

Oh ya, inflasi adalah kadar peningkatan harga barang dan servis berbanding nilai wang kita. Kalau dulu dengan wang RM50 kita mampu beli banyak barang sehingga penuh troli, kini dengan RM50 hanya beberapa barang saja.

Bagus Ke Inflasi Ini?

Boleh jadi bagus kerana pihak bank boleh semak semula kadar faedah bank ke tahap yang lebih rendah supaya pembelian dan pembayaran daripada orang ramai berterusan.

Bagi seorang pelabur pula, kita kena berpegang kepada prinsip Warren Buffet “Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful”

Tak bagus kepada rakyat kerana harga barang tinggi, kadar gaji tidak setara untuk kelangsungan hidup. Ada juga peniaga menyorokkan barang tertentu kerana untuk mengawal pembelian stok ketika harga mahal.

Bisnes yang memerlukan aliran tunai akan terasa dengan fenomena ini kerana kuasa pembeli semakin berkurang.

Apa Pula Deflasi? 

Harga barang dan servis akan jatuh akibat kurangnya pergerakan wang. Kuasa jual beli juga berkurang.

Mesti anda yang ingat ianya bagus sebab boleh beli barang dengan harga murah dengan banyak. Tetapi kita perlu ingat apabila berlakunya deflasi, kadar upah juga menurun dan apabila gaji sikit, orang akan lebih banyak menyimpan berbanding belanja walaupun harga tengah murah.

Sama juga dalam pelaburan saham. Harga saham akan jatuh dan tidak ramai pelabur mampu bertahan dan kemungkinan besar akan rugi lalu menjual saham yang dimiliki.

Bagaimana Dengan Hiperinflansi?

Photo by Download a pic Donate a buck! ^ from Pexels

Ini lagi bahaya sekiranya terjadi apabila dengan bekerja pun tidak dapat menjamin kita boleh beli apa yang diperlukan. Kemungkinan besar kita perlu bercucuk tanam dan makan ubi kayu dan bergelap tanpa bekalan elektrik.

Kenapa? 

Apabila nilai mata wang jatuh teruk dan wang dicetak secara berlebihan sehingga tiada nilai. Ia terjadi apabila hutang yang tinggi dan juga kejatuhan harga sesuatu sumber yang penting untuk negara.

Sebagai contoh negara Venezuela dan Zimbabwe yang pernah mengalami situasi ini, wang tidak lagi bernilai sehinggakan mereka menggunakan sistem barter untuk meneruskan kehidupan. 

Lebih rela mendapatkan 10 biji telur berbanding dengan memiliki wang yang banyak, sampai macam tu sekali.

Jom tonton dan share video ini!

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.