3 Kaedah Nak Selesaikan Hutang Tertunggak

Sama ada golongan muda atau tua, kurangnya ilmu pengurusan wang menyebabkan seseorang itu mudah untuk tersalah langkah. Menurut kajian Pantauan Ekonomi Malaysia Disember 2019, 60% golongan yang muflis adalah daripada golongan muda!

Sudah pasti seseorang itu muflis kerana banyak hutang yang tertunggak sehingga menyebabkan kita tidak lagi mampu untuk membayarnya.

Kajian juga menunjukkan bahawa hutang yang membawa kepada seseorang itu muflis adalah pinjaman kenderaan, pinjaman peribadi dan juga hutang kad kredit.

Bagi mereka yang sedang dalam masalah, masih ada peluang lagi untuk selamatkan kewangan anda.

Jom kita tengok 3 kaedah nak selesaikan hutang yang tertunggak. Walaupun jumlahnya banyak, dengan cara ini kita akan lebih mudah untuk mengurus dan menyelesaikannya.

1. Teknik Avalanche

Photo by eberhard grossgasteiger from Pexels

Avalanche adalah merupakan teknik atau kaedah selesaikan hutang tertunggak yang mudah dan efektif. Ia menekankan kepada pembayaran hutang dengan kadar faedah yang lebih tinggi.

Bagi hutang yang kurang interest, kita boleh bayar pada kadar minimum payment atau cukup sekadar membayar mengikut yang biasa.

Contoh 4 jenis hutang serta faedah interest yang dikenakan:

Jenis Hutang / KomitmenJumlahKadar Faedah
Pinjaman kad kreditRM 7,00018.0%
Pinjaman peribadiRM 5,00010.0%
Pinjaman pelajaranRM 75,0005.5%
Pinjaman keretaRM 25,0004.5%

Cara selesaikan hutang tertunggak menggunakan kaedah Avalanche:

  • Buat bayaran hutang secara minimum bagi setiap akaun.
  • Bayaran pada hutang yang mempunyai kadar faedah paling tinggi perlu diletakkan dalam jumlah yang lebih banyak.
  • Teruskan proses ini sehingga semua hutang dibayar. Kemudian ulang semula untuk komitmen yang kadar interestnya lebih besar pula.
  • Ikut susunan pembayaran yang paling penting seperti ini: Kad kredit, pinjaman peribadi, pinjaman pelajaran dan akhirnya pinjaman kereta.
  • Satu persatu akaun hutang akan ‘runtuh’ namun keburukannya, ia akan memakan masa yang agak lama.

2. Teknik Snowball

Photo by Clay Banks on Unsplash

Snowball adalah konsep menyelesaikan hutang dengan mudah iaitu dengan fokus kepada hutang yang kecil terlebih dahulu. Ia berbeza dengan kaedah avalanche tadi.

Di sini, kita akan membayar hutang yang paling kecil jumlahnya dahulu dengan banyak manakala hutang lain kita akan bayar secara minimum.

Kaedah yang menaikkan motivasi untuk menyelesaikan komitmen ini diperkenalkan oleh Dave Ramsey iaitu seorang pakar kewangan. Cara melakukan kaedah ini adalah seperti berikut.

  • Buat bayaran paling minimum bagi setiap komitmen lain.
  • Letakkan dana yang lebih banyak kepada akaun hutang yang jumlahnya paling rendah.
  • Sehinggalah hutang paling rendah tersebut sudah habis, maka teruskan bayar lebih untuk hutang berjumlah rendah yang seterusnya.
  • Kita boleh melebihkan bayaran mengikut susunan ini: pinjaman peribadi, kad kredit, pinjaman kereta dan juga pinjaman pelajaran.

3. Teknik Snowflake

Snowflake adalah kaedah menyelesaikan hutang tertunggak yang efektif dan sesuai bagi mereka yang tidak berpendapatan tetap. Sekiranya anda seorang freelancer, boleh guna kaedah ini.

Dengan kaedah ini, kita membuat bayaran hutang mengikut kemampuan dengan lebih kerap. Sebagai contoh, setiap kali kita memperolehi pendapatan, kita terus membayar hutang dan baki hutang tersebut. Mudah kan?

Dapat payment untuk sesuatu job, terus bayar hutang tanpa perlu tunggu hujung bulan.

Akhir kata, pilih strategi yang bersesuaian dengan kita. Ia bergantung kepada pekerjaan, jenis hutang dan jumlah komitmen yang ada. Dengan mengikut salah satu kaedah selesaikan hutang ini, lambat laun kita akan terselamat jua.

Sumber Rujukan: Amalan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dunkin Donuts Bergerak Mengikut Peredaran Zaman Dengan Menukar Menu

Amerika Syarikat terkenal sebagai negara yang mempunyai banyak rangkaian perniagaan makanan yang popular yang boleh didapati di mana-mana negara di seluruh dunia. Di antara rangkaian popular yang berasal dari Amerika Syarikat adalah McDonald’s, KFC, Subway, Pizza Hut, Dominos Pizza dan sebagainya.

Dunkin Donuts juga merupakan rangkaian francais makanan yang popular di Amerika Syarikat dan Malaysia. Restoran ini telah mengalami pelbagai perubahan dan sehingga ke hari ini, mereka masih lagi mampu bersaing.

Apakah rahsia mereka?

Sejarah Dunkin Donuts

Dunkin Donuts diasaskan oleh William Rosenberg yang berasal dari Massachusetts. Beliau mendapat idea selepas Perang Dunia Kedua, dengan mendapati golongan pekerja di Amerika Syarikat mempunyai pilihan yang sedikit untuk makanan tengah hari.

Beliau merebut peluang tersebut dengan memperkenalkan menu baru yang terdiri daripada donut, sandwic dan kopi di kedai yang diberi nama Open Kettle.

Kredit Gambar: MAR-100

Sambutan yang diterima begitu menggalakan. Beliau kemudiannya meminjam duit sebanyak USD1,000 untuk membesarkan restorannya itu.

William Rosenberg kemudianya menukar nama kepada Dunkin Donuts selepas melihat kelakuan pelanggan yang mencelup donut ke dalam kopi sebelum memakannya.

Bagaimana Dunkin Donuts Berkembang?

Dunkin Donuts mula berkembang pada pertengahan tahun 1950-an. Orang yang bertanggungjawab dalam mengembangkan fracais ini adalah Howard Johnson yang memberi cadangan kepad William Rosenberg untuk mengembangkan lagi perniagaan restoran ini di seluruh Amerika Syarikat.

Pada tahun 1963, Dunkin Donuts telah membuka cawangannya yang ke-100. William Rosenberg telah meninggal dunia dan anak lelaki beliau telah mengambil alih perniagaan ayahnya.

Di bawah pengurusan anak lelakinya, Robert M. Rosenberg, Dunkin Donuts telah memperkenalkan pelbagai menu yang sedap bagi menarik minat lebih ramai pelanggan.

Dunkin Donuts Fokus Penjualan Kopi

Disebabkan persaingan yang sengit di dalam pasaran makanan, Dunkin Donuts terpaksa mengikut kehendak pelanggan mereka. Walaupun Dunkin Donuts terkenal dengan menjual donut sejak ianya ditubuhkan, pada tahun 2017 CEO syarikat tersebut telah membuat pengumuman yang mengejutkan dengan mengumumkan bahawa syarikat tersebut akan menggugurkan perkataan donut dalam nama mereka.

Kredit Gambar: Delish

Tindakan ini sesuai dengan pendekatan Dunkin yang lebih fokus kepada minuman kopi. Perniagaan minuman kopi Dunkin lebih menyerlah jika dibandingkan dengan perniagaan donut yang mereka jalankan.

Perniagaan kopi Dunkin telah memberikan keuntungan yang lebih tinggi kepada syarikat berbanding dengan jualan donut.

Disebabkan hal tersebut, CEO Dunkin telah mengambil keputusan untuk fokus kepada jualan kopi walaupun terpaksa bersaing dengan gergasi kopi dunia iaitu Starbucks. Jika dibandingkan dengan Starbucks, Dunkin lebih lama memperkenalkan kopi kepada pelanggan mereka tetapi Starbucks merupakan syarikat yang telah merevolusikan minuman kopi.

Kredit Gambar: Daily Mail

Selain Starbucks, Dunkin turut bersaing dengan McDonald’s yang juga menjual minuman kopi di dalam produk makanan mereka. Mereka berdepan dengan saingan sengit kerana Starbucks menawarkan kopi premium manakala McDonald’s menjual kopi pada harga yang sangat rendah.

Dunkin pula berada di antara kedua-dua syarikat tersebut di dalam harga minuman kopi. Walaupun begitu, Dunkin tetap yakin dengan perniagaan kopi mereka kerana mereka telah mempunyai ramai pelanggan setia untuk produk makanan keluaran mereka.

Sumber Rujukan:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!