3 Kaedah Nak Selesaikan Hutang Tertunggak

Sama ada golongan muda atau tua, kurangnya ilmu pengurusan wang menyebabkan seseorang itu mudah untuk tersalah langkah. Menurut kajian Pantauan Ekonomi Malaysia Disember 2019, 60% golongan yang muflis adalah daripada golongan muda!

Sudah pasti seseorang itu muflis kerana banyak hutang yang tertunggak sehingga menyebabkan kita tidak lagi mampu untuk membayarnya.

Kajian juga menunjukkan bahawa hutang yang membawa kepada seseorang itu muflis adalah pinjaman kenderaan, pinjaman peribadi dan juga hutang kad kredit.

Bagi mereka yang sedang dalam masalah, masih ada peluang lagi untuk selamatkan kewangan anda.

Jom kita tengok 3 kaedah nak selesaikan hutang yang tertunggak. Walaupun jumlahnya banyak, dengan cara ini kita akan lebih mudah untuk mengurus dan menyelesaikannya.

1. Teknik Avalanche

Photo by eberhard grossgasteiger from Pexels

Avalanche adalah merupakan teknik atau kaedah selesaikan hutang tertunggak yang mudah dan efektif. Ia menekankan kepada pembayaran hutang dengan kadar faedah yang lebih tinggi.

Bagi hutang yang kurang interest, kita boleh bayar pada kadar minimum payment atau cukup sekadar membayar mengikut yang biasa.

Contoh 4 jenis hutang serta faedah interest yang dikenakan:

Jenis Hutang / KomitmenJumlahKadar Faedah
Pinjaman kad kreditRM 7,00018.0%
Pinjaman peribadiRM 5,00010.0%
Pinjaman pelajaranRM 75,0005.5%
Pinjaman keretaRM 25,0004.5%

Cara selesaikan hutang tertunggak menggunakan kaedah Avalanche:

 • Buat bayaran hutang secara minimum bagi setiap akaun.
 • Bayaran pada hutang yang mempunyai kadar faedah paling tinggi perlu diletakkan dalam jumlah yang lebih banyak.
 • Teruskan proses ini sehingga semua hutang dibayar. Kemudian ulang semula untuk komitmen yang kadar interestnya lebih besar pula.
 • Ikut susunan pembayaran yang paling penting seperti ini: Kad kredit, pinjaman peribadi, pinjaman pelajaran dan akhirnya pinjaman kereta.
 • Satu persatu akaun hutang akan ‘runtuh’ namun keburukannya, ia akan memakan masa yang agak lama.

2. Teknik Snowball

Photo by Clay Banks on Unsplash

Snowball adalah konsep menyelesaikan hutang dengan mudah iaitu dengan fokus kepada hutang yang kecil terlebih dahulu. Ia berbeza dengan kaedah avalanche tadi.

Di sini, kita akan membayar hutang yang paling kecil jumlahnya dahulu dengan banyak manakala hutang lain kita akan bayar secara minimum.

Kaedah yang menaikkan motivasi untuk menyelesaikan komitmen ini diperkenalkan oleh Dave Ramsey iaitu seorang pakar kewangan. Cara melakukan kaedah ini adalah seperti berikut.

 • Buat bayaran paling minimum bagi setiap komitmen lain.
 • Letakkan dana yang lebih banyak kepada akaun hutang yang jumlahnya paling rendah.
 • Sehinggalah hutang paling rendah tersebut sudah habis, maka teruskan bayar lebih untuk hutang berjumlah rendah yang seterusnya.
 • Kita boleh melebihkan bayaran mengikut susunan ini: pinjaman peribadi, kad kredit, pinjaman kereta dan juga pinjaman pelajaran.

3. Teknik Snowflake

Snowflake adalah kaedah menyelesaikan hutang tertunggak yang efektif dan sesuai bagi mereka yang tidak berpendapatan tetap. Sekiranya anda seorang freelancer, boleh guna kaedah ini.

Dengan kaedah ini, kita membuat bayaran hutang mengikut kemampuan dengan lebih kerap. Sebagai contoh, setiap kali kita memperolehi pendapatan, kita terus membayar hutang dan baki hutang tersebut. Mudah kan?

Dapat payment untuk sesuatu job, terus bayar hutang tanpa perlu tunggu hujung bulan.

Akhir kata, pilih strategi yang bersesuaian dengan kita. Ia bergantung kepada pekerjaan, jenis hutang dan jumlah komitmen yang ada. Dengan mengikut salah satu kaedah selesaikan hutang ini, lambat laun kita akan terselamat jua.

Sumber Rujukan: Amalan

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

 1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
 2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
 3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
 4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
 5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
 6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
 7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.