Bagaimana Jualan Nike Meningkat Walaupun Berdepan Dengan Covid-19

Kebanyakan perniagaan kini suram akibat krisis yang melanda dunia. Industri pakaian juga tidak terkecuali dalam merasai kesan yang mendalam.

Nike yang terkenal sebagai sebuah syarikat terbesar di dalam menghasilkan barangan sukan nampak seperti tidak terjejas teruk akibat krisis ini. Lebih mengejutkan, pada suku ketiga kewangan pada tahun ini, jualan syarikat tersebut telah meningkat.

Apa Yang Nike Buat?

Rahsia Nike adalah jualan online yang kukuh. Nike mula menjual produk mereka secara online sejak tiga tahun lepas di dalam platform e-commerce terbesar dunia iaitu Amazon.

Pada ketika itu, syarikat ini sedar bahawa perniagaan online bakal menjadi satu fenomena pada masa hadapan. Ternyata langkah yang diambil oleh Nike itu menjadi langkah terbaik kepada syarikat tersebut pada tahun ini. Jualan yang diperolehi oleh Nike pada tahun ini bergantung sepenuhnya kepada jualan secara online.

Disebabkan banyak gedung mereka terpaksa ditutup akibat pandemik, jualan secara online telah menjadi penyelamat. Antara langkah awal yang diambil oleh Nike sebelum pandemik ini adalah dengan menamatkan kerjasama dengan Amazon pada akhir tahun lepas.

Kredit Gambar: Altavia

Nike menamatkan kerjasama dengan Amazon disebabkan mereka membangunkan platform online mereka sendiri yang mana lebih memberi keuntungan kepada syarkat pada tempoh jangka masa yang panjang. Seperti yang sedia maklum, maklumat para pelanggan yang menggunakan platform Amazon hanya dipegang oleh pihak Amazon dan maklumat tersebut tidak dikongsi kepada pihak penjual.

Nike melihat ini sebagai satu kerugian untuk tempoh jangka masa yang panjang sekiranya mereka tidak mendapat maklumat yang tepat tentang behavior pelanggan mereka dalam membeli belah melalui platform online.

Selain itu juga, Nike ingin menjaga reputasi jenama mereka sendiri. Di dalam platform Amazon, terdapat juga peniaga yang menjual barangan Nike yang tiruan dan perkara ini sedikit sebanyak akan menjejaskan reputasi jenama Nike dan membuat pelanggan mereka keliru.

Iklan
Kredit Gambar: Retail Dive

Nike telah menambahbaik platform online mereka sendiri yang diberi nama NikePlus. Ia merupakan program yang mempunyai 10 juta ahli yang boleh berinteraksi dengan syarikat tersebut.

Selain itu juga, Nike turut memperkenalkan Nike Live yang merupakan gedung khusus untuk ahli yang berdaftar yang ingin membeli produk dari Nike.

Nike yang membangunkan platform ini bagi mengumpul sebanyak mungkin data pelanggan mereka bagi memudahkan mereka membuat kajian tentang barangan yang digemari oleh pelanggan mereka. Selain daripada itu, Nike turut memperkemaskan aplikasi Nike Training Club yang mana berkongsi maklumat dan mendapat tips yang betul ketika melakukan aktiviti bersukan.

Kredit Gambar: Trading View

Hasil yang diperolehi oleh Nike ternyata berbaloi apabila syarikat itu berjaya meningkatkan harga saham mereka sebanyak 10% pada bulan lepas hasil daripada pendapatan yang luarbiasa.

Mereka telah berjaya memecah rekod penganalisa yang menjangkakan jualan Nike untuk tahun ini hanyalah sekitar USD9.15 bilion, tetapi Nike telah membuktikan dengan jualan sebanyak USD10.6 bilion pada suku tahun ketiga.

Nike kini bernilai USD204 bilion dan membuktikan bahawa jualan online mereka bakal menjadi pendapatan utama syarikat itu pada masa akan datang.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lindungi Wang Anda Seperti Seorang Fund Manager

Ini adalah ‘open secret’ bagi sebuah entiti yang bergelar Fund Manager (FM). Entiti ini adalah golongan kapitalis oportunistik yang paling tegar menggunakan dan memerah hasil menggunakan teknik ‘Other Peoples Money’ (OPM).

Anda mungkin salah seorang daripada ‘other people’ yang dimaksudkan tersebut. Jadi jom ambil tahu bagaimana wang kita diurus, dan cara untuk melindungi wang kita seperti seorang FM.

Modal Yang ‘Idle’ Adalah Tidak Ideal

Sebaik sahaja terima dana daripada pelabur, FM tak akan buang masa dan akan terus ligat ‘mengerjakan’ dana tersebut.

Tapi FM tak boleh gelojoh dapat duit terus ‘ALL-IN’!

Perlu buat analisa, alokasi aset, dan segala macam S.O.P. Jadi akan ada selang masa yang dana tadi tak terusik. Bila dah dibeli sesuatu sekuriti pun, ada lagi tempoh masa sebelum membuat bayaran settlement. (contohnya T+2 untuk saham)

Cash Reserve

Peluang untuk membeli sesuatu sekuriti berpotensi pada harga terbaik boleh muncul dalam sekelip mata dan berlalu pergi dalam sekelip mata juga. Ini adalah salah satu sebab mengapa FM perlu ada cash reserve.

Cash reserve yang dibiar idle sementera menunggu peluang muncul juga adalah tak ideal.

Lindungi Modal Daripada Hakisan Inflasi

Dalam kepala FM dah terpahat mantra ‘Money Never Sleeps’. Kalau tak dibimbing ke jalan kebaikan, tengah-tengah malam ia akan menyelinap keluar ikut tingkap dan bergaul dengan si inflasi, lantas melunturkan harga diri!

FM biasanya akan meletakkan modal idle atau cash reserve tadi di ‘Short Term Money Market’ (STMM). Dana boleh di‘park’ di STMM sesingkat 1 hari sehingga 1 tahun.

Dana RM10 juta contohnya, dengan placement STMM pada kadar 3% setahun, akan terima sekitar RM820.00 sehari! Jika dana tadi dibiar begitu sahaja, jumlah tersebut akan dianggap ‘lost opportunity cost’.

Apakah Modal Idle Bagi Anda?

Anda ada simpanan kecemasan 3 bulan atau 6 bulan gaji kan? Wang tersebut mungkin anda simpan dalam akaun simpanan bank, dalam peti besi, bawah tilam atau sebagainya.

Simpanan begini tak beri apa-apa pulangan, atau pun pulangannya tak melindungi kita daripada inflasi.

Relevankah Untuk Ambil Kira ‘Lost Opportunity Cost’?

Jumlah yang terlibat mungkin tak signifikan, jadi tak mengapa kalau anda jawab tidak. Tapi elok juga kalau kita bercita-cita semoga satu hari nanti kita bakal urus dana peribadi sebanyak RM100,000.00 atau RM1 juta atau lebih.

Sebagai seorang Muslim pula, jom kita berazam untuk menjadi pembayar zakat harta/simpanan yang bukan biasa-biasa.

Iklan

Oleh itu pengurusan oppurtunity cost eloklah dimulakan daripada sekecil-kecil modal. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Bagaimana Caranya? Kita Bukannya Ada Akses Kepada STMM

Senang je, letakkan modal idle anda di Fixed Deposit. Atau untuk pilihan patuh shariah dipanggil Fixed Deposit-i atau Term Deposit.

Baca selanjutnya: https://www.majalahlabur.com/pelaburan/kelebihan-dan-kelemahan-simpanan-fixed-deposit/

Kalau ada akaun Maybank, anda boleh letakkan FD/FD-i semudah beberapa klik di portal Maybank2U. Tak perlu daftar, tak perlu isi borang.

Beberapa bank tempatan lain juga ada sediakan kemudahan ini secara online. Dengan pulangan sekitar 3% setahun, ia pastinya lebih baik daripada wang dibiarkan tidur di bawah bantal!

Trading Deposit

Ada lagi satu cara, iaitu dengan meletakkan trading deposit di trust account broker. Tak ramai yang tahu tentang ini.

Trading deposit di trust account broker ada yang memberikan pulangan faedah sehingga 2.70% setahun. Maknanya dengan hanya depositkan wang, tanpa melakukan sebarang trade, kita akan terima pulangan lebih baik daripada menyimpannya di dalam akaun simpanan biasa.

Kiraan faedah biasanya menggunakan ‘day rest’, iaitu kiraan daripada purata baki harian. Jadi kita boleh withdraw duit kita pada bila-bila masa, faedah tetap diterima daripada tempoh wang tersimpan di dalam akaun.

Deposit ini juga boleh berfungsi sebagai ‘Cash Reserve’ seperti amalan FM. Jadi, kita dalam keadaan bersedia dengan ‘Trading Limit’ yang membolehkan kita segera menyambar peluang yang muncul.

Tapi pilihan patuh shariah mungkin agak terhad. Anda perlu ‘shop around’ untuk cari broker Islamik yang ada ciri-ciri ini.

Sekarang anda dah tau, bolehlah cuba amalkan. Tapi jangan beritahu sesiapa ya. Ini rahsia di antara kita.

Ditulis oleh Izzudeen Razali. Penulis merupakan seorang penganalisis di sebuah firma pengurusan aset dan dana di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana organisasi.

Iklan

Generasi Milenial, Generasi Paling Malang Abad Ini

Nasib setiap generasi secara asasnya tidak sama dari segi kehidupan mereka. Kebanyakan generasi  lama merupakan generasi yang lebih bernasib baik berbanding dengan generasi yang baru terutamanya generasi millennial.

Golongan millennial ini merupakan golongan yang dilahirkan di antara tahun 1981 sehingga 1996. Gologan millennial yang paling tua kini berusia 40-an dan yang paling muda berusia pertengahan 20-an.

Golongan ini dikatakan sebagai golongan yang paling malang berbanding dengan golongan mereka yang sebelum ini.

Di antara faktor utama menyebabkan generasi ini diklasifikasikan diantara golongan yang tidak bernasib baik berbanding generasi yang terdahulu adalah disebabkan mereka berdepan dengan krisis kegawatan ekonomi yang teruk didalam hidup mereka.

Antara kegawatan ekonomi yang teruk berlaku yang memberi kesan yang sangat besar kepada kedudukan kewangan mereka adalah krisis ekonomi yang berlaku pada tahun 2008 dan juga pada tahun ini.

Ketika krisis ekonomi yang berlaku pada tahun 2008, kebanyakan golongan millennial merupakan golongan yang paling terkesan dengan peristiwa tersebut. Walaupun golongan ini merupakan antara golongan yang paling berpendidikan tetapi mereka adalah golongan terkesan ketika krisis ekonomi yang berlaku pada waktu itu.

Pada krisis tersebut, golongan millennial kebanyakannya baru tamat pengajian di peringkat universiti dan telah berdepan dengan pasaran kerja yang sedang menguncup pada ketika itu.

Peluang pekerjaan bagi gologangan ini begitu sukar dan kebanyakan daripada mereka terpaksa menjadi pengangur selepas berjya menamatkan pengajian di peringkat universiti.

Lebih malang lagi, golongan ini terpaksa membayar hutang pengajian mereka walaupun masih belum lagi mendapat pekerjaan seperti yang diharapkan. Sebahagian dari mereka yang tidak berpeluang mendapat kerja seperti dinginkan terpaksa bekerja luar dari bidang pengajian mereka.

Iklan

Kini krisis kedua ekonomi sedang berlaku di dalam hidup generasi millennial dan ianya adalah lebih teruk berbanding dengan krisis yang berlaku pada tahun 2008. Kerana krisis kali ini, ia menyerang kesemua ekonomi dunia.

Krisis pandemik Covid-19 ini telah menyebabkan banyak golongan millennial terpaksa dibuang kerja. Sudahlah sebelum ini mereka dibayar gaji dengan lebih rendah berbanding dengan generasi lain, kini mereka hilang pula mata pencarian hidup akibat berdepan dengan pandemik ini.

Dengan segala permasalahan yang membelenggu golongan millennial ini, kesannya adalah mereka merupakan golongan yang tidak mempunyai rumah sendiri. Ini bukan disebabkan mereka tidak berminat untuk mendapatkan rumah, tetapi mereka merupakan golongan yang tidak  berkemampuan untuk memiliki rumah sendiri.

Hutang pengajian di peringkat universiti yang besar dan pendapatan yang kecil menyebabkan keadaan kewangan yang tidak stabil untuk memiliki rumah sendiri.

Di Malaysia juga, golongan ini merupakan golongan yang paling banyak muflis. Mengikut statistik yang dikeluarkan oleh Bank Dunia, sebanyak 60% rakyat Malaysia yang muflis adalah terdiri daripada generasi ini.

Faktor utama mereka muflis adalah disebabkan menggunakan kad kredit untuk menampung kehidupan mereka. Sebahagain yang lain pula menggunakan kad kredit untuk berbelanja lebih. Ada di antara mereka yang tidak celik di dalam pengurusan kewangan yang mana telah menjerat kehidupan mereka.

Bagi generasi millennial, walaupun mereka mungkin diketegorikan sebagai generasi yang kurang bernasib baik, itu tidak bermakna mereka perlu mengalah dengan persekitaran mereka.

Generasi yang paling kreatif ini pasti mampu untuk bangkit dan membuktikan mereka adalah generasi yang boleh berjaya.

Sumber Rujukan:

Iklan

Semua Yang Perlu Anda Tahu Tentang Libra, Kripto Baru Milik Facebook

Facebook telah mengumumkan cryptocurrencynya sendiri: Libra. Dibuat menggunakan dompet digital (dipanggil Calibra), raksasa media sosial tersebut telah membukakan satu cara baru untuk orang ramai untuk membayar barangan harian secara langsung menggunakan telefon pintar mereka.

Berikut adalah pandangan bagaimana Libra akan berfungsi.

Apa Itu Libra?

Facebook telah mendedahkan butiran cryptocurrencynya, Libra. Dalam satu langkah besar untuk membawa teknologi crypto ke dunia, ramai orang akan dapat menggunakan mata wang ini tanpa sebarang yuran tahunan.

Anda boleh membeli dan mengeluarkan wang dalam talian Libra anda di pusat pertukaran tempatan seperti kedai runcit, dan membelanjakannya menggunakan aplikasi dompet pihak ketiga atau dompet Calibra Facebook sendiri, yang akan dibina ke dalam WhatsApp atau Facebook Messenger.

Ia telah disokong oleh Visa dan Mastercard, serta bisnes seperti Uber, Spotify dan eBay. Akhirnya, ramai orang akan dapat membayar hampir apa sahaja dari belanja mingguan mereka, ke perjalanan Uber atau langganan Spotify mereka – kesemuanya dengan Libra.

Era Baru Kini Tiba

Cara masyarakat memandang dan menggunakan wang senantiasa berubah.

Sistem kewangan yang ada sekarang dibuat berdasarkan era non-digital, mengabaikan keperluan individu moden dengan kurang cekap dan perantara yang tidak diperlukan. Di dunia sekarang ini, kita telah memiliki akses untuk teknologi baru seperti aset kripto desentralisasi, yang jelas langsung membuat sistem dan pandangan lama ini ketinggalan zaman.

Sama seperti sistem komunikasi yang berubah daripada telefon rumah menjadi telefon selular, dari sistem pos menjadi email, wang pun kini mengejar zaman moden.

Aset kripto desentralisasi ini memampukan kita untuk membayangkan kembali sistem kewangan yang ada dan membawanya menuju sistem yang lebih baik: wang yang dapat dipindah tangan dengan lebih cepat dan lebih selamat, menghilangkan keperluan akan adanya perantara dan memberikan nilai tambah untuk pelanggan. Dan yang paling penting, suatu sistem kewangan yang adil dengan akses terbuka dan setara bagi siapa saja.

Bagaimana Cryptocurrency Berfungsi?

Cryptocurrency merupakan mata wang digital yang menggunakan kriptografi dalam melakukan pengesahan dan memastikan keamanan transaksi. Cryptocurrency merupakan bentuk mata wang digital dimana transaksi antara dua pihak dilakukan dengan telus dan aman (dan seringkali bersifat anonim), sehingga ramai orang berpendapat bahawa cryptocurrency lebih aman dalam menghadapi bahaya penipuan dalam transaksi harian.

Cryptocurrency kebanyakannya dibangun pada jaringan blockchain; suatu jaringan yang mencatat transaksi, sama seperti buku lejar tradisional. Transaksi ini boleh menjadi sebarang pergerakan mata wang, barangan atau data yang selamat.

Manfaat kriptografi yang sangat besar juga adalah bahawa ianya adalah desentralisasi, yang bermaksud bahawa tidak ada satu entiti yang membuat keputusan mengenai cara cryptocurrency beroperasi. Berbanding dengan rangkaian berpusat, seperti perbankan, di mana satu pihak berkuasa seperti bank pusat membuat keputusan.

Bagaimanakah Facebook Berbeza?

Libra Facebook adalah stablecoin, bermakna ia disokong oleh rizab aset – termasuk menghubungkannya dengan beberapa mata wang antarabangsa – dari beberapa bank pusat untuk mengekalkan harganya stabil.

Iklan

Dua isu terbesar untuk cryptocurrency setakat ini, Facebook berpendapat, ialah berskala dan volatiliti. Sebagai contoh, Bitcoin (kriptocurrency ‘biasa’) menyaksikan harga turun naik secara mendadak pada tahun-tahun kebelakangan kerana harganya dikaitkan dengan penawaran dan permintaan (supply and demand)

Pemaju Libra telah mengatakan bahawa melancarkannya melalui aplikasi Facebook juga akan membolehkanya dengan serta-merta diakses lebih daripada dua bilion orang di seluruh dunia – jumlah pengguna yang menggunakan aplikasi Facebook setiap bulan.

Bagaimana Anda Boleh Memiliki Dan Berbelanja Menggunakan Libra?

Libra dapat diakses melalui dompet Libra seperti Calibra (milik Facebook) dan dompet digital lain buatan pihak ketiga.

Para pengguna akan dapat menggunakan wang mereka untuk membeli Libra dan menambahkannya ke dompet digital mereka. Jika telah tersimpan, mata wang tersebut dapat digunakan untuk membayar “transaksi sehari-hari, seperti membeli kopi, belanja mingguan atau ketika mengendarai transportasi umum.”

Facebook mengumumkan bahawa pada mulanya Libra akan mendukung pembayaran peer-to-peer antara individu, sekaligus cara pembayaran barang dan jasa lainnya – misalnya dengan QR code.

Sistem ini pada akhirnya akan diperluaskan untuk memasukkan integrasi ke dalam sistem titik jualan di kedai-kedai, yang akan membolehkan pembayaran dalam simpanan yang akan berfungsi dengan cara yang sama untuk membayar dengan kad debit atau kredit atau menggunakan teknologi tanpa sentuh (contactless technology).

Kerana ia juga akan dibina di WhatsApp dan Facebook Messenger, pengguna juga akan dapat menghantar dan menerima wang antara rakan-rakan dan keluarga mereka hanya dengan menghantar mesej kepada mereka.

Kata Facebook, ini juga akan berfungsi dengan mana-mana perniagaan yang mereka berinteraksi pada platform tersebut.

Adakah Luno Akan Memasukkan Libra?

Kertas putih baru sahaja dilancarkan dengan pelancaran yang dicadangkan pada awal tahun 2020, kami akan mengikuti dengan teliti dan sebagai projek kami akan mempertimbangkan untuk penambahan koin tersebut di platform kami. Baca pemikiran kami mengenai inisiatif baru ini.

Ditulis oleh Luno dan disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.


Luno merupakan syarikat mata wang kripto terkemuka global yang mempunyai misi untuk menaik taraf dunia kepada sistem kewangan yang lebih baik. Mempunyai pekerja lebih daripada 250 orang dan kini mempunyai ibu pejabatnya di London dengan hab serantau di Singapura dan Cape Town. Luno Malaysia Sdn Bhd adalah satu daripada syarikat tukaran aset digital (DAX) pertama di Malaysia. Suruhanjaya Sekuriti (SC) pada awal bulan ini mendaftarkan tiga Pengendali Pasaran Yang Diiktiraf (RMO) untuk mengendalikan DAX di Malaysia iaitu Luno Malaysia dan dua syarikat lain.

Diasaskan oleh CEO Marcus Swanepoel dan CTO Timothy Stranex, Luno telah mengumpul lebih daripada $13 juta dana sejak dilancarkan pada 2013 dan disokong oleh gergasi teknologi global Naspers Group yang memimpin pusingan Siri A mereka, dan Balderton Capital yang memimpin pusingan Siri B mereka, antara lainnya.

Mata Wang Digital Dan Token Digital Dikawalselia Suruhanjaya Sekuriti

Di Malaysia, mata wang digital diletakkan di bawah seliaan Suruhanjaya Sekuriti (SC). Lesen telah diberikan kepada mereka yang ingin menjalankan sebarang aktiviti yang berkaitan dengan mata wang digital ini, dan Luno merupakan salah sebuah syarikat yang mendapat lesen tersebut.

Bila ada lesen yang sah, barulah kita sebagai pengguna rasa selamat untuk menjalankan sebarang transaksi. Baca juga Hukum Penggunaan Mata Wang Bitcoin – Mufti Wilayah Persekutuan Dah Bersuara.

Iklan

FELDA Nak Kurangkan 10% Kos Tenaga Pekerja Dalam Masa 3 Tahun

KUALA LUMPUR: FGV Holdings Bhd (FGV) merancang untuk mengurangkan kos tenaga kerjanya sebanyak 10 peratus setahun sejajar pelan pemulihan yang dirangka syarikat perladangan sawit terbesar dunia itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya, Datuk Haris Fadzilah Hassan, berkata perancangan itu merangkumi pengurangan kos elaun kerja lebih masa, bil perubatan dan perbelanjaan lain untuk kakitangan.

Bahkan, katanya, pengurangan kakitangan hanya berlaku jika ada proses pelupusan perniagaan bukan teras dilaksana serta melalui proses skim pemisahan bersama (MSS) dan persaraan wajib.

“Langkah penjimatan kos operasi ini akan dilaksana dalam tempoh tiga tahun yang mana kos tenaga kerja kini terlalu tinggi, mencecah sekitar RM1 bilion setahun.

“FGV menafikan laporan sebuah akhbar yang mendakwa syarikat akan menghentikan 6,000 kakitangannya dalam tempoh tiga tahun.

“Syarikat bukannya bertindak memberhentikan 6,000 kakitangan tetapi hanya merancang mengurangkan 10 peratus kos tenaga kerjanya setahun,” katanya kepada BH di sini, hari ini.

Pengumuman itu adalah yang kedua membabitkan tenaga kerja dalam industri sawit negara selepas Pengerusi FELDA, Tan Sri Megat Zaharuddin Megat Mohd Nor turut meninjau untuk menyusun kembali jumlah kakitangannya supaya lebih ramai diperlukan di wilayah menjaga ladang, berbanding di ibu pejabat.

Menerusi temubual dengan BH pada minggu lalu, Megat Zaharuddin berkata, ketika ini, Kumpulan FELDA memiliki 5,500 kakitangan, dengan 3,800 orang daripadanya di bawah agensi.

Iklan

Sedangkan, katanya, untuk meningkatkan pengeluaran ladang yang diuruskan agensi itu, beliau mahu jumlah pekerja di peringkat perladangan ditambah kerana kini jumlahnya terlalu kecil.

“Di Felda Technoplant Sdn Bhd (FTP) kita ada 1,550 pekerja, manakala Jabatan Perladangan dan Jabatan Hal Ehwal Tanam Semula FELDA hanya ada 100 kakitangan.

“Apabila model baharu sudah ada nanti baru kita tahu macam mana aturkan kakitangan mengikut perniagaan. FELDA adalah GLC (syarikat berkaitan kerajaan) maka sukar membuang pekerja, bukan itu yang kita fikirkan tapi hanya mahu jumlah kakitangan yang lebih seimbang,” katanya.

Sumber: BH Online

FELDA Sedang Distruktur Semula

Bagi sebuah organisasi yang sedang tenat, kita boleh tengok bagaimana Bila FELDA Rugi RM4.85 Bilion, Harga Saham Pun Menjunam.

Kerajaan terpaksa campur tangan dalam menghulurkan bantuan, agar FELDA kembali pulih seperti dahulu. Boleh baca selanjutnya di artikel Kertas Putih FELDA: Di Antara Hutang Meningkat 1100% dan Bantuan RM6 Bilion.

Didoakan agar semua urusan dipermudahkan.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!