Bagaimana Jualan Nike Meningkat Walaupun Berdepan Dengan Covid-19

Kebanyakan perniagaan kini suram akibat krisis yang melanda dunia. Industri pakaian juga tidak terkecuali dalam merasai kesan yang mendalam.

Nike yang terkenal sebagai sebuah syarikat terbesar di dalam menghasilkan barangan sukan nampak seperti tidak terjejas teruk akibat krisis ini. Lebih mengejutkan, pada suku ketiga kewangan pada tahun ini, jualan syarikat tersebut telah meningkat.

Apa Yang Nike Buat?

Rahsia Nike adalah jualan online yang kukuh. Nike mula menjual produk mereka secara online sejak tiga tahun lepas di dalam platform e-commerce terbesar dunia iaitu Amazon.

Pada ketika itu, syarikat ini sedar bahawa perniagaan online bakal menjadi satu fenomena pada masa hadapan. Ternyata langkah yang diambil oleh Nike itu menjadi langkah terbaik kepada syarikat tersebut pada tahun ini. Jualan yang diperolehi oleh Nike pada tahun ini bergantung sepenuhnya kepada jualan secara online.

Disebabkan banyak gedung mereka terpaksa ditutup akibat pandemik, jualan secara online telah menjadi penyelamat. Antara langkah awal yang diambil oleh Nike sebelum pandemik ini adalah dengan menamatkan kerjasama dengan Amazon pada akhir tahun lepas.

Kredit Gambar: Altavia

Nike menamatkan kerjasama dengan Amazon disebabkan mereka membangunkan platform online mereka sendiri yang mana lebih memberi keuntungan kepada syarkat pada tempoh jangka masa yang panjang. Seperti yang sedia maklum, maklumat para pelanggan yang menggunakan platform Amazon hanya dipegang oleh pihak Amazon dan maklumat tersebut tidak dikongsi kepada pihak penjual.

Nike melihat ini sebagai satu kerugian untuk tempoh jangka masa yang panjang sekiranya mereka tidak mendapat maklumat yang tepat tentang behavior pelanggan mereka dalam membeli belah melalui platform online.

Selain itu juga, Nike ingin menjaga reputasi jenama mereka sendiri. Di dalam platform Amazon, terdapat juga peniaga yang menjual barangan Nike yang tiruan dan perkara ini sedikit sebanyak akan menjejaskan reputasi jenama Nike dan membuat pelanggan mereka keliru.

Kredit Gambar: Retail Dive

Nike telah menambahbaik platform online mereka sendiri yang diberi nama NikePlus. Ia merupakan program yang mempunyai 10 juta ahli yang boleh berinteraksi dengan syarikat tersebut.

Selain itu juga, Nike turut memperkenalkan Nike Live yang merupakan gedung khusus untuk ahli yang berdaftar yang ingin membeli produk dari Nike.

Nike yang membangunkan platform ini bagi mengumpul sebanyak mungkin data pelanggan mereka bagi memudahkan mereka membuat kajian tentang barangan yang digemari oleh pelanggan mereka. Selain daripada itu, Nike turut memperkemaskan aplikasi Nike Training Club yang mana berkongsi maklumat dan mendapat tips yang betul ketika melakukan aktiviti bersukan.

Kredit Gambar: Trading View

Hasil yang diperolehi oleh Nike ternyata berbaloi apabila syarikat itu berjaya meningkatkan harga saham mereka sebanyak 10% pada bulan lepas hasil daripada pendapatan yang luarbiasa.

Mereka telah berjaya memecah rekod penganalisa yang menjangkakan jualan Nike untuk tahun ini hanyalah sekitar USD9.15 bilion, tetapi Nike telah membuktikan dengan jualan sebanyak USD10.6 bilion pada suku tahun ketiga.

Nike kini bernilai USD204 bilion dan membuktikan bahawa jualan online mereka bakal menjadi pendapatan utama syarikat itu pada masa akan datang.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Mohon Kad Kredit? 5 Perkara Penting Untuk Dipertimbangkan

Satu ketika dahulu, kad kredit dianggap sebagai lambang kemewahan. Tetapi sejajar dengan perkembangan semasa, hari ini kad kredit merupakan salah satu keperluan.

Ini kerana ianya lebih selamat dan mudah kerana pemilik tidak perlu lagi membawa cash yang banyak semasa keluar untuk berbelanja.

Jadi, sekiranya anda ingin memohon untuk mendapatkan kad kredit, apakah perkara penting yang harus anda pertimbangkan?

1. Yuran Tahunan

Lihat dahulu yuran tahunan yang dikenakan kepada pemilik kad. Ini kerana yuran yang dikenakan adalah berbeza antara satu institusi dengan satu institusi kewangan yang lain.

Dan, tentunya ada juga kad kredit yang memberikan pengecualian ke atas yuran ini. Walaupun yuran yang dikenakan tidak terlalu tinggi, tetapi jika ada yang murah, mengapa anda harus memilih untuk membayar lebih?

2. Manfaat

Yang paling disukai ramai tentunya manfaat yang bakal diperoleh oleh pemilik kad kredit tersebut.

Terdapat pelbagai jenis manfaat ataupun ganjaran yang bakal dinikmati seperti rebat untuk penggunaan petrol, mata ganjaran berbelanja, ‘cashback’ dan sebagainya.

3. Ansuran Tanpa Faedah

Tahukah anda terdapat banyak kedai yang telah mula menawarkan servis ataupun produk mereka secara ansuran bulanan tanpa mengenakan sebarang faedah?

Dan manfaat ini hanya dapat dinikmati oleh pemegang kad kredit daripada bank terpilih sahaja. Jadi, buat sedikit survey, adakah kad kredit yang bakal anda miliki itu diterima di banyak buah kedai?

Sekiranya ya, teruskan rancangan anda untuk memohon kad kredit tersebut. Ini sekaligus dapat menjimatkan lagi poket anda.

4. Penggunaan Di Luar Negara

Mungkin sekarang kita tak dapat nak travel ke luar negara. Tetapi selepas situasi Covid-19 di negara kita semakin pulih da selalu ke luar negara atas urusan kerja mahupun melancong, boleh pilih kad kredit yang dapat memudahkan lagi urusan semasa berada di luar negara.

Pastikan kad tersebut mudah diterima di pelbagai tempat, caj yang dikenakan dan tukaran mata wang asing adalah berpatutan.

5. Pengeluaran Tunai

Sekiranya berlaku kecemasan dan anda sangat terdesak dan memerlukan cash pada ketika itu, anda boleh menunaikan duit tersebut di mesin ATM dengan hanya menggunakan kad kredit itu sahaja.

Ada dua kos yang akan terlibat iaitu yuran pendahuluan tunai (biasanya 5% daripada jumlah) dan juga kadar faedah pendahuluan tunai (lazimnya 18% setahun yang dikira berdasarkan dasar harian).

Banyak bukan? Jadi carilah kad kredit yang mengenakan faedah yang paling rendah.

Kesimpulannya, pilihlah kad kredit yang sesuai dengan gaya hidup dan keperluan hidup. Walaupun ianya dapat memudahkan banyak urusan kewangan, anda harus berjaga-jaga.

Tersilap langkah, memang merana jawabnya.

Sumber Rujukan: Duit Kertas

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Majalah Labur