Banyak Mana Duit RM1 Billion Ni?

BILLION. Ada orang suka sebut ‘BILLIUN’.

Satu perkataan yang sering kita dengar di corong radio dan tonton di kaca tv dan baca di naskah suratkhabar. Samada dalam bentuk laporan kewangan syarikat, kos pembinaan sesebuah projek mega, belanjawan negara, pendapatan kerajaan, mahupun skandal kewangan; ia tidak lekang dengan istilah billion ini.

Sebagai Melayu sejati, kita tak boleh bayangkan banyak mana duit 1 billion ini. Di Malaysia, orang yang ada duit sebanyak RM1 billion ini tak ramai.

Jadi jika kita ingin mengukur dengan saiz fizikal wang tunai tersebut, berapa besarkah RM1 billion ini?

Istilahnya, definisi billion adalah sama dengan ‘ribu juta’. Maka RM1 billion boleh disamakan dengan RM1,000,000,000.00.

Kita mulakan dengan sekeping wang kertas RM100.

Duit ini cukup besar untuk kita makan sedap di luar untuk sekeluarga, dan cukup nipis untuk dimuatkan di dalam dompet kita.  

RM10,000

Apabila kita mula menimbunkan sepeket wang RM100, maka terhasillah RM10,000. Setebal satu inci, dengan wang ini kita boleh merancang percutian sekeluarga ke luar negara selama seminggu (bergantung juga mana destinasinya).

RM1,000,000

Satu juta ringgit. Tahniah! Anda telah pun bergelar jutawan.

Eh, sikit sahaja nampaknya nilai fizikal RM1 juta ya. Jika anda mempunyai sebuah beg bimbit besi seperti dalam filem Hollywood, anda masih lagi akan mempunyai banyak ruang kosong dalam beg itu. Namun hakikatnya, kebanyakan dari kita tidak akan dapat mengumpul wang sebanyak ini seumur hidup kita.

RM100,000,000

Jika kita dapat menyusun RM100 juta, beginilah hasilnya. Namun kita masih boleh menyorokkan duit ini di dalam stor, bilik, almari ataupun dalam sebuah kereta MPV. Dengan wang ini anda pasti tidak akan lagi mengalami masalah kewangan dalam hidup. Orang biasa pastinya tidak dapat menghabiskan wang ini seumur hidup.

 

RM1,000,000,000

Angka keramat satu billion ringgit. Anda mempunyai 10 bongkah palet besar, kesemuanya dengan wang kertas RM100. Di Malaysia, hanya dianggarkan lebih kurang 50 orang sahaja yang mempunyai nilai kekayaan melebihi RM1 billion (0.0001629% dari jumlah penduduk). Anda sekarang mungkin boleh memuatkan sejumlah wang ini kedalam bilik kebal bank.

 

BONUS: SATU TRILLION (RM1,000,000,000,000)

Trillion. Satu lagi istilah yang wujud tapi mungkin lebih jarang didengari. Boleh dikira juga sebagai ‘satu juta juta’. Tiada seseorangpun di dalam dunia yang memiliki wang sebanyak ini.

Bill Gates, orang terkaya di dunia juga hanya mempunyai kekayaan sebanyak RM400 billion sahaja. Tetapi, bila diambil contoh senario hutang negara kita yang boleh mencecah RM1 trillion di masa hadapan (sekarang RM0.68 trillion), maka ia boleh diiliustrasikan dengan:

Nampaknya semua duit ini boleh muat keseluruhan padang bolasepak! Lihat dengan teliti di sudut kiri orang yang sama masih kelihatan. Jadi nampaknya bila kita dengar orang berbicara tentang nilai wang yang besar, kita sudah boleh memahami skala nilai wang yang dimaksudkan.

Ditulis Oleh: Kamil Adlee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelaksanaan Potongan Cukai 2% Terhadap Pembayaran Oleh Syarikat Pembayar Kepada Ejen, Pengedar Atau Pengagih Bajet 2022

Kerajaan melalui Pembentangan Bajet 2022 telah memperkenalkan seksyen 107D, Akta Cukai Pendapatan 1967 (ACP 1967) yang berkuat kuasa mulai 1 Januari 2022. Melalui pengenalan seksyen baharu ini, setiap syarikat pembayar perlu membuat potongan cukai dua peratus (2%) dan meremitkan amaun potongan tersebut kepada Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri (KPHDN) atas setiap bayaran tunai yang dibuat kepada ejen, pengedar atau pengagihnya.

Perincian pelaksanaaan potongan ini adalah seperti ketetapan yang berikut:

  1. Ejen, pengedar atau pengagih hendaklah merupakan individu pemastautin.
  2. Kelayakan dalam memastikan ejen, pengedar atau pengagih itu layak dibuat potongan dalam tahun 2022 adalah berdasarkan nilai ambang RM100,000 penerimaan bayaran (tunai dan bukan tunai) pada tahun sebelumnya (tahun 2021).
  3. Amaun potongan 2% berkenaan hendaklah diremitkan kepada KPHDN dalam tempoh 30 hari selepas pembayaran dibuat.
  4. Kegagalan syarikat pembayar meremitkan amaun potongan 2% tersebut dalam tempoh yang ditetapkan akan menyebabkan syarikat pembayar perlu membayar amaun diremit berserta 10% kenaikan.
  5. Sekiranya syarikat pembayar gagal untuk membuat potongan dan meremitkan amaun 2% tersebut kepada KPHDN, tuntutan perbelanjaaan berkaitan tidak boleh dibenarkan di bawah perenggan 39(1)(s) ACP 1967.

Penangguhan pelaksanaan peremitan potongan cukai di bawah seksyen 107D Akta Cukai Pendapatan 1967

Bagi memastikan semua syarikat pembayar dapat membuat persediaan dan pemakluman yang sewajarnya dapat diberikan kepada semua ejen, pengedar atau pengagihnya, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) bersetuju untuk menangguhkan pelaksanaan peremitan potongan cukai di bawah seksyen 107D ACP 1967 ini sehingga 31 Mac 2022.

Sehubungan dengan itu, syarikat pembayar dibenarkan untuk meremitkan potongan cukai 2% atas bayaran berbentuk tunai yang dibayar kepada ejen, pengedar atau pengagih bagi bulan Januari sehingga Mac 2022 mulai 1 April 2022 tanpa dikenakan apa-apa kenaikan.

Bagi memudahkan pemahaman yang lebih jelas, HASiL akan mengeluarkan Soalan Lazim berkaitan perkara ini yang boleh diakses melalui portal rasmi www.hasil.gov.my .

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh diajukan kepada HASiL melalui:

Dikeluarkan Oleh:
Bahagian Komunikasi | Pejabat Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia