Banyak Mana Duit RM1 Billion Ni?

BILLION. Ada orang suka sebut ‘BILLIUN’.

Satu perkataan yang sering kita dengar di corong radio dan tonton di kaca tv dan baca di naskah suratkhabar. Samada dalam bentuk laporan kewangan syarikat, kos pembinaan sesebuah projek mega, belanjawan negara, pendapatan kerajaan, mahupun skandal kewangan; ia tidak lekang dengan istilah billion ini.

Sebagai Melayu sejati, kita tak boleh bayangkan banyak mana duit 1 billion ini. Di Malaysia, orang yang ada duit sebanyak RM1 billion ini tak ramai.

Jadi jika kita ingin mengukur dengan saiz fizikal wang tunai tersebut, berapa besarkah RM1 billion ini?

Istilahnya, definisi billion adalah sama dengan ‘ribu juta’. Maka RM1 billion boleh disamakan dengan RM1,000,000,000.00.

Kita mulakan dengan sekeping wang kertas RM100.

Duit ini cukup besar untuk kita makan sedap di luar untuk sekeluarga, dan cukup nipis untuk dimuatkan di dalam dompet kita.  

RM10,000

Apabila kita mula menimbunkan sepeket wang RM100, maka terhasillah RM10,000. Setebal satu inci, dengan wang ini kita boleh merancang percutian sekeluarga ke luar negara selama seminggu (bergantung juga mana destinasinya).

RM1,000,000

Satu juta ringgit. Tahniah! Anda telah pun bergelar jutawan.

Eh, sikit sahaja nampaknya nilai fizikal RM1 juta ya. Jika anda mempunyai sebuah beg bimbit besi seperti dalam filem Hollywood, anda masih lagi akan mempunyai banyak ruang kosong dalam beg itu. Namun hakikatnya, kebanyakan dari kita tidak akan dapat mengumpul wang sebanyak ini seumur hidup kita.

RM100,000,000

Jika kita dapat menyusun RM100 juta, beginilah hasilnya. Namun kita masih boleh menyorokkan duit ini di dalam stor, bilik, almari ataupun dalam sebuah kereta MPV. Dengan wang ini anda pasti tidak akan lagi mengalami masalah kewangan dalam hidup. Orang biasa pastinya tidak dapat menghabiskan wang ini seumur hidup.

 

RM1,000,000,000

Angka keramat satu billion ringgit. Anda mempunyai 10 bongkah palet besar, kesemuanya dengan wang kertas RM100. Di Malaysia, hanya dianggarkan lebih kurang 50 orang sahaja yang mempunyai nilai kekayaan melebihi RM1 billion (0.0001629% dari jumlah penduduk). Anda sekarang mungkin boleh memuatkan sejumlah wang ini kedalam bilik kebal bank.

 

BONUS: SATU TRILLION (RM1,000,000,000,000)

Trillion. Satu lagi istilah yang wujud tapi mungkin lebih jarang didengari. Boleh dikira juga sebagai ‘satu juta juta’. Tiada seseorangpun di dalam dunia yang memiliki wang sebanyak ini.

Bill Gates, orang terkaya di dunia juga hanya mempunyai kekayaan sebanyak RM400 billion sahaja. Tetapi, bila diambil contoh senario hutang negara kita yang boleh mencecah RM1 trillion di masa hadapan (sekarang RM0.68 trillion), maka ia boleh diiliustrasikan dengan:

Nampaknya semua duit ini boleh muat keseluruhan padang bolasepak! Lihat dengan teliti di sudut kiri orang yang sama masih kelihatan. Jadi nampaknya bila kita dengar orang berbicara tentang nilai wang yang besar, kita sudah boleh memahami skala nilai wang yang dimaksudkan.

Ditulis Oleh: Kamil Adlee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Kesilapan Pemilik Bisnes Yang Boleh Menyebabkan Syarikat Gulung Tikar

Untuk memulakan sebuah bisnes tidak mudah. Perancangan yang rapi diperlukan. Namun, untuk mengekalkan perniagaan sedia ada lebih susah.

Ramai yang anggap menjadi pemilik bisnes atau usahawan ini nampak cool dan kaya. Tapi, ramai tak tahu banyak syarikat yang gulung tikar akibat kesilapan pemilik bisnes sendiri.

Banyak faktor yang menyebabkan bisnes gulung tikar. Harapnya selepas membaca perkongsian ini, anda sebagai pemilik bisnes dapat hindari kesilapan kesilapan ini.

Jom kita tengok 8 kesilapan yang dilakukan oleh seorang pemilik bisnes ini sehingga menyebabkan syarikat gulung tikar.

1. Tidak Fokus

Fokus sangat penting untuk mereka yang memiliki bisnes. Hilang sahaja fokus, boleh dianggap hilang juga bisnes tersebut. Jadi, berikan sepenuh tumpuan kepada bisnes anda.

Apabila buka beberapa buah syarikat, kita akan hilang fokus terhadap setiap syarikat kerana terlalu banyak yang perlu dilihat.

2. Tidak Konsisten

Buat semakan berkala terhadap laporan perniagaan anda. Analisa laporan perniagaan anda dan lihat mana-mana kekurangan yang boleh dibaiki serta ambil tindakan.

3. Menjadi Terlalu Berani

Asal nampak peluang, kita terus grab, akibatnya kita kerugian besar kerana mengabaikan risk assessment dengan terperinci. Sepatutnya kena buat dulu kajian mendalam atau buat analisis SWOT terlebih dahulu.

4. Menjadi Terlalu Pandai

Apabila kita merasakan yang kita ini terlalu pandai dan menidakkan idea talent yang ada di dalam syarikat yang dibina menyebabkan syarikat terlepas peluang-peluang keemasan untuk dikembangkan.

5. Tidak Menyediakan Talent Management Model

Tiada sebarang usaha berterusan dibuat untuk merekrut bakat yang belum berada dan sedang berada dalam syarikat, akibatnya talent yang ada keluar, talent yang nak masuk tak dapat dibawa. Ini merupakan satu kerugian besar buat syarikat.

6. Over Spending

Kita telah melanggar peraturan sendiri apabila membelanjakan hampir 40% dari reserve untuk membuka bisnes baru. Sepatutnya hanya guna sebanyak 10% paling maksimum.

Takut nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

7. Tidak Mendengar Nasihat

Kita sebenarnya memerlukan mentor untuk memberikan nasihat, sebagai contoh ada yang menasihatkan bahawa kita sedang berkembang dengan terlalu laju. Kelajuan itu dapat membunuh dalam bisnes.

Tidak salah untuk berkembang dengan laju tetapi kita juga perlu laju catch up dengan perkembangan situasi semasa.

8. Bertahan Sehingga Tak Tahan

Ada bisnes secara atas kertasnya sudah patut ditutup sejak awal tahun lagi, namun sikap optimistik mahu bertahan akhirnya membawa kepada tambahan modal yang besar dan akhirnya ianya terpaksa juga ditutup. Jika ditutup awal, kadar kerugian dapat dikurangkan.

Kesimpulan

Sepandai mana pun kita dalam bisnes, adakala kita sanggup melanggar peraturan kita sendiri kerana kita fikir kita sudah cukup masak untuk tengok bisnes itu pergi jauh. Akhirnya kita sedar, bahawa segalanya perlu diterjemahkan melalui angka.

Jika bisnes tidak bawa untung malah merugikan, maka wajib ianya ditutup. Semoga anda jangan murung selepas
membaca tulisan ini. Sekadar perkongsian buat semua pengusaha bisnes supaya tidak lakukan kesilapan yang sudah kita lakukan.