Banyak Mana Duit RM1 Billion Ni?

BILLION. Ada orang suka sebut ‘BILLIUN’.

Satu perkataan yang sering kita dengar di corong radio dan tonton di kaca tv dan baca di naskah suratkhabar. Samada dalam bentuk laporan kewangan syarikat, kos pembinaan sesebuah projek mega, belanjawan negara, pendapatan kerajaan, mahupun skandal kewangan; ia tidak lekang dengan istilah billion ini.

Jika kita ingin mengukur dengan saiz fizikal wang tunai tersebut, berapa besarkah RM1 billion ini?

Istilahnya, definisi billion adalah sama dengan ‘ribu juta’. Maka RM1 billion boleh disamakan dengan RM1,000,000,000.00.

Kita mulakan dengan sekeping wang kertas RM100.

 

Duit ini cukup besar untuk kita makan sedap di luar untuk sekeluarga, dan cukup nipis untuk dimuatkan di dalam dompet kita.  

RM10,000

Apabila kita mula menimbunkan sepeket wang RM100, maka terhasillah RM10,000. Setebal satu inci, dengan wang ini kita boleh merancang percutian sekeluarga ke luar negara selama seminggu (bergantung juga mana destinasinya).

RM1,000,000

Satu juta ringgit. Tahniah! Anda telah pun bergelar jutawan.

Eh, sikit sahaja nampaknya nilai fizikal RM1 juta ya. Jika anda mempunyai sebuah beg bimbit besi seperti dalam filem Hollywood, anda masih lagi akan mempunyai banyak ruang kosong dalam beg itu. Namun hakikatnya, kebanyakan dari kita tidak akan dapat mengumpul wang sebanyak ini seumur hidup kita.

RM100,000,000

Jika kita dapat menyusun RM100 juta, beginilah hasilnya. Namun kita masih boleh menyorokkan duit ini di dalam stor, bilik, almari ataupun dalam sebuah kereta MPV. Dengan wang ini anda pasti tidak akan lagi mengalami masalah kewangan dalam hidup. Orang biasa pastinya tidak dapat menghabiskan wang ini seumur hidup.

 

RM1,000,000,000

Angka keramat satu billion ringgit. Anda mempunyai 10 bongkah palet besar, kesemuanya dengan wang kertas RM100. Di Malaysia, hanya dianggarkan lebih kurang 50 orang sahaja yang mempunyai nilai kekayaan melebihi RM1 billion (0.0001629% dari jumlah penduduk). Anda sekarang mungkin boleh memuatkan sejumlah wang ini kedalam bilik kebal bank.

 

 

BONUS: SATU TRILLION (RM1,000,000,000,000)

Trillion. Satu lagi istilah yang wujud tapi mungkin lebih jarang didengari. Boleh dikira juga sebagai ‘satu juta juta’. Tiada seseorangpun di dalam dunia yang memiliki wang sebanyak ini.

Bill Gates, orang terkaya di dunia juga hanya mempunyai kekayaan sebanyak RM400 billion sahaja. Tetapi, bila diambil contoh senario hutang negara kita yang boleh mencecah RM1 trillion di masa hadapan (sekarang RM0.68 trillion), maka ia boleh diiliustrasikan dengan:

Nampaknya semua duit ini boleh muat keseluruhan padang bolasepak! Lihat dengan teliti di sudut kiri orang yang sama masih kelihatan. Jadi nampaknya bila kita dengar orang berbicara tentang nilai wang yang besar, kita sudah boleh memahami skala nilai wang yang dimaksudkan.

Ditulis Oleh: Kamil Adlee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!