Banyak Mana Duit RM1 Billion Ni?

BILLION. Ada orang suka sebut ‘BILLIUN’.

Satu perkataan yang sering kita dengar di corong radio dan tonton di kaca tv dan baca di naskah suratkhabar. Samada dalam bentuk laporan kewangan syarikat, kos pembinaan sesebuah projek mega, belanjawan negara, pendapatan kerajaan, mahupun skandal kewangan; ia tidak lekang dengan istilah billion ini.

Sebagai Melayu sejati, kita tak boleh bayangkan banyak mana duit 1 billion ini. Di Malaysia, orang yang ada duit sebanyak RM1 billion ini tak ramai.

Jadi jika kita ingin mengukur dengan saiz fizikal wang tunai tersebut, berapa besarkah RM1 billion ini?

Istilahnya, definisi billion adalah sama dengan ‘ribu juta’. Maka RM1 billion boleh disamakan dengan RM1,000,000,000.00.

Kita mulakan dengan sekeping wang kertas RM100.

Duit ini cukup besar untuk kita makan sedap di luar untuk sekeluarga, dan cukup nipis untuk dimuatkan di dalam dompet kita.  

RM10,000

Apabila kita mula menimbunkan sepeket wang RM100, maka terhasillah RM10,000. Setebal satu inci, dengan wang ini kita boleh merancang percutian sekeluarga ke luar negara selama seminggu (bergantung juga mana destinasinya).

RM1,000,000

Satu juta ringgit. Tahniah! Anda telah pun bergelar jutawan.

Eh, sikit sahaja nampaknya nilai fizikal RM1 juta ya. Jika anda mempunyai sebuah beg bimbit besi seperti dalam filem Hollywood, anda masih lagi akan mempunyai banyak ruang kosong dalam beg itu. Namun hakikatnya, kebanyakan dari kita tidak akan dapat mengumpul wang sebanyak ini seumur hidup kita.

RM100,000,000

Jika kita dapat menyusun RM100 juta, beginilah hasilnya. Namun kita masih boleh menyorokkan duit ini di dalam stor, bilik, almari ataupun dalam sebuah kereta MPV. Dengan wang ini anda pasti tidak akan lagi mengalami masalah kewangan dalam hidup. Orang biasa pastinya tidak dapat menghabiskan wang ini seumur hidup.

 

RM1,000,000,000

Angka keramat satu billion ringgit. Anda mempunyai 10 bongkah palet besar, kesemuanya dengan wang kertas RM100. Di Malaysia, hanya dianggarkan lebih kurang 50 orang sahaja yang mempunyai nilai kekayaan melebihi RM1 billion (0.0001629% dari jumlah penduduk). Anda sekarang mungkin boleh memuatkan sejumlah wang ini kedalam bilik kebal bank.

 

BONUS: SATU TRILLION (RM1,000,000,000,000)

Trillion. Satu lagi istilah yang wujud tapi mungkin lebih jarang didengari. Boleh dikira juga sebagai ‘satu juta juta’. Tiada seseorangpun di dalam dunia yang memiliki wang sebanyak ini.

Bill Gates, orang terkaya di dunia juga hanya mempunyai kekayaan sebanyak RM400 billion sahaja. Tetapi, bila diambil contoh senario hutang negara kita yang boleh mencecah RM1 trillion di masa hadapan (sekarang RM0.68 trillion), maka ia boleh diiliustrasikan dengan:

Nampaknya semua duit ini boleh muat keseluruhan padang bolasepak! Lihat dengan teliti di sudut kiri orang yang sama masih kelihatan. Jadi nampaknya bila kita dengar orang berbicara tentang nilai wang yang besar, kita sudah boleh memahami skala nilai wang yang dimaksudkan.

Ditulis Oleh: Kamil Adlee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

OPR Naik Atau Tidak, Realiti Urus Kewangan Secara Berhemat Di Tangan Sendiri

KUALA LUMPUR, 18 Jan (Bernama) — Esok (19 Januari) akan menjadi detik tumpuan ramai rakyat negara ini, sama ada kadar dasar semalaman (OPR) akan dinaikkan lagi atau mungkinkah Bank Negara Malaysia (BNM) bertindak mengekalkan kadar semasa sehingga kesannya benar-benar reda.

Namun, persoalan utamanya, mampukah kita mempunyai OPR yang lebih menjurus untuk meningkat?

Kadar inflasi, khususnya makanan, meningkat 7.3 peratus pada November 2022 dan ia merupakan peningkatan bulan ke bulan yang tetap. Ini menyebabkan harga beberapa barangan melonjak lebih 100 peratus tahun lepas, sehingga mencetuskan perbincangan serius mengenai jaminan makanan.

Ketua Perangkawan, Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata kenaikan 7.3 peratus bagi makanan adalah penyumbang utama kepada inflasi keseluruhan, diikuti pengangkutan yang meningkat 7.2 peratus seterusnya mengakibatkan kos logistik lebih tinggi.

Meskipun pelbagai usaha seperti menaikkan OPR telah dilakukan untuk mengawal tunai berlebihan dan menormalkan permintaan, realitinya adalah sehingga ke hari ini, orang ramai masih menunggu situasi itu menjadi bertambah baik atau sekurang-kurangnya kurang memeritkan.

Kenaikan OPR boleh mengehadkan aliran tunai bagi orang biasa di jalanan terutama mereka yang mempunyai pinjaman kereta atau perumahan, atau kedua-duanya.

Bagi mereka yang membuat perjanjian pinjaman sebelum pandemik COVID-19, kadar faedah itu akan dinormalkan.

Malangnya bagi mereka yang membiayai semula pinjaman atau mendaftar bagi pembiayaan baharu dalam tempoh tersebut, terutama untuk komitmen jangka panjang seperti pinjaman perumahan atau automotif, mereka akan mendapati keadaan ini amat sukar.

Begitu juga dengan pinjaman peribadi.

Kesimpulannya, kos pinjaman kini lebih tinggi kerana kos wang juga meningkat. Ini mengakibatkan mudah tunai kewangan semakin menyusut bagi ramai orang.

Walau bagaimanapun, kita perlu sedar bahawa normalisasi OPR adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan untuk memastikan pelaburan asing terus mengalir masuk pada kadar yang baik dan kadar pertukaran ringgit-dolar Amerika Syarikat dikekalkan dalam julat yang positif.

Ini memandangkan dolar AS adalah mata wang perdagangan global utama, dan seandainya ringgit terus rendah berbanding dolar AS, keburukannya bukan hanya berganda malah lebih daripada itu.

Kepentingan Celik Kewangan

Mengikut Laporan Risiko Global 2023 oleh Forum Ekonomi Dunia (WEF) dalam Tinjauan Pendapat Eksekutif (EOS), aspek seperti kos sara hidup dan inflasi ketara atau berterusan serta krisis hutang merupakan tiga risiko utama di Malaysia.

Laporan sama turut menyenaraikan kos sara hidup sebagai risiko global paling serius susulan tindakan penutupan ekonomi akibat pandemik COVID-19, gangguan rantaian bekalan akibat perang Rusia-Ukraine serta sekatan eksport dengan setiap satunya terbukti melonjakkan inflasi.

Ketua Pegawai Pelaburan Principal Asset Management Bhd, Patrick Chang berkata walaupun paras inflasi itu mengejutkan ramai di Malaysia dan global pada 2022, aspek seperti kenaikan agresif Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) juga hanya meningkatkan lagi ketidaktentuan pasaran.

Bagaimanapun, beliau berkata keadaan itu dijangka menyederhana tidak lama lagi.

Chang turut mengakui terdapat banyak kebimbangan mengenai ekonomi pada 2022 dan berharap keadaan menjadi lebih biasa bagi Malaysia pada tahun ini.

Mengulas aspek simpanan, satu kajian RinggitPlus menunjukkan hanya tujuh daripada setiap 10 rakyat Malaysia menyimpan kurang daripada RM500 sebulan dengan kebanyakannya tidak mampu menyimpan langsung.

Dalam keadaan sedemikian, apakah pilihan atau yang boleh kita lakukan? Mampukah kita untuk berjimat cermat dalam persekitaran yang menyaksikan keadaan sebegitu mencabar?

Ketika Malaysia menjadi sebuah negara menua, kalangan yang tidak lagi mampu untuk bekerja perlu berusaha lebih gigih untuk menabung, paling tidak pun sedikit setiap bulan demi masa depan apabila bersara kelak.

Apa yang penting, tiada jumlah simpanan yang boleh dilihat sebagai kecil. Bagi setiap RM1 yang disimpan, itulah juga pulangannya dan boleh menjadi penyelamat ketika waktu sukar selain pilihan termasuk aplikasi pelaburan Raiz yang boleh membantu.

Selain itu, adalah penting untuk mempunyai perancang kewangan bagi memanfaatkan lebih banyak peluang yang ada.

Namun, jika keadaan tersasar atau di luar kawalan, adalah wajar untuk mendapatkan bantuan profesional seperti Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) bagi membantu melaras semula kewangan anda.

Justeru, apa juga keputusan OPR esok, realitinya kita perlu ‘bangkit’ bertindak mengukuhkan aspek celik kewangan serta persediaan bagi mengharungi keadaan demi masa depan sendiri.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/opr-naik-atau-tidak-realiti-urus-kewangan-secara-berhemat-di-tangan-sendiri/