5 Etika Berniaga Menurut Islam

Etika adalah salah satu disiplin utama dalam falsafah kehidupan dan perkara yang sama juga berlaku dalam perniagaan. Setiap perniagaan harus mempunyai etika untuk dijaga dan diamalkan.

Dalam Islam, perniagaan wajib mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh Al-Quran dan Hadis. Perniagaan yang dilakukan perlu di atas kehendak pembeli dan penjual serta tiada unsur penganiayaan atau penipuan sehingga merugikan sebelah pihak.

Tanpa etika, pastinya akan timbul masalah dalam sebuah perniagaan dan urusniaga. Khas untuk pengusaha perniagaan Muslim, jom kita tengok beberapa etika berniaga menurut Islam. 

1. Niat Berniaga Kerana Allah

Bagi setiap orang Islam, niat merupakan perkara yang penting dalam melakukan sesuatu perkara yang diinginkan. Begitu juga dengan perniagaan, kita harus meletakkan niat untuk berniaga dan berjaya dalam perniagaan kerana Allah.

Bila niat dah betul, semoga segala urusan kita akan dipermudahkan hendaknya.

2. Jual Barangan Halal

Peniaga Muslim dilarang sama sekali menjual barang terlarang seperti alkohol, dadah dan sebagainya. Etika niaga menurut Islam pastinya adalah barangan yang dijual mesti barang yang halal.

Untuk menjadikan perniagaan kita diberkati, penting untuk kita jauhkan diri daripada menjual atau menyediakan perkhidmatan terlarang. Juga lebih baik untuk kita tinggalkan menjual barang yang boleh dianggap sebagai syubhah.

3. Tak Monopoli

Antara hak peniaga terhadap pelanggan adalah dengan tidak menyekat keperluan asas yang menjadi nadi keperluan utama isi rumah. Perkara ini dilarang oleh Islam, iaitu menyimpan barang dalam jangka waktu tertentu untuk dijual kembali apabila berlaku kenaikan harga kelak.

Sebagai contoh, kita pegang semua stok penutup muka dan mengawal harga agar ianya dapat dijual dengan harga yang tinggi yang kita sendiri tetapkan bagi tujuan mengaut keuntungan yang melampau.

4. Jujur ​

Untuk terus berkembang maju, peniaga haruslah bersikap jujur dalam perniagaan. Apabila ketidakjujuran berlaku di antara peniaga dan pelanggan, kepercayaan pelanggan akan mulai terhakis.

Silap haribulan nanti isu tersebut jadi viral, terus orang dah tak berani nak berurusan dengan kita lagi.

5. Jauhi Riba

Perkara yang tidak terlepas di kalangan pembeli atau penjual adalah riba. Jadi, elakkan riba dalam perniagaan kerana ianya boleh berlaku dalam kalangan kita tanpa disedari.

Akhir kata, setiap usahawan Islam harus sentiasa mematuhi etika perniagaan yang telah digariskan dalam agama. Semoga ianya menjadi asbab perniagaan kita menjadi maju selepas ini.

Sumber Rujukan: Smart Usaha

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA