Guan Eng Saran Pertimbang Semula Cadangan Berkaitan SST

KUALA LUMPUR, 18 Okt (Bernama) — Kerajaan disaran untuk mempertimbangkan dan menangguhkan cadangan berkenaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) buat masa ini berikutan dikhuatiri akan memberi kesan kepada rakyat, kata Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng.

“Kalau kita kata logistik, ini akan memberi kesan besar,” katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024 di Dewan Rakyat hari ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pembentangan Belanjawan 2024 pada Jumaat berkata kerajaan bercadang untuk menaikkan kadar SST kepada 8.0 peratus berbanding 6.0 peratus dan ini tidak termasuk perkhidmatan seperti makanan dan minuman serta telekomunikasi.

Lim berkata pengenalan cukai baharu di tengah-tengah cabaran ekonomi dan pergolakan geopolitik dunia juga berupaya mempengaruhi pertumbuhan negara, khususnya cukai keuntungan modal bagi pelupusan saham tidak tersenarai oleh syarikat tempatan berdasarkan keuntungan bersih pada kadar 10 peratus mulai 1 Mac 2024.

Pengumuman itu telah menimbulkan kebimbangan bahawa cukai ini akan diperluas kepada semua syarikat di Bursa Malaysia pada masa akan datang, katanya.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Guna PADU Bagi Keperluan Fungsian Dibangunkan Pelbagai Agensi – Rafizi

KUALA LUMPUR, 11 Julai (Bernama) — Kerajaan akan menggunakan sistem Pangkalan Data Utama (PADU) bagi pelbagai keperluan fungsian yang dibangunkan oleh pelbagai agensi dalam usaha menambah baik perancangan program sosioekonomi pada masa akan datang.

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata usaha itu juga akan dilakukan khususnya dalam mengoptimumkan sumber, mengurangkan ketirisan dan meningkatkan kesejahteraan rakyat.

“Kerajaan juga sedang meneliti pembentukan keperluan fungsian dan antara keperluan fungsian utama ialah mekanisme penyaluran subsidi bersasar,” katanya sesi soal jawab di Dewan Rakyat pada Khamis.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee (PN-Beluran) mengenai ketersediaan kerajaan dari segi data dan mekanisme melaksanakan penyasaran subsidi.

Rafizi berkata penambahbaikan sistem PADU menjamin keselamatan dan dinamik sehingga dapat memenuhi ciri-ciri masa nyata yang tidak perlu dikemaskinikan secara pemutihan dan sebagainya.

“Jika dibandingkan sebelum ini tanpa PADU, apabila sesuatu program bantuan diumumkan oleh kerajaan, permohonan perlu disemak satu persatu melalui pelbagai jabatan seperti Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Maka, proses semakan itu sebenarnya panjang,” katanya.

Mengenai inisiatif kerajaan untuk meningkatkan penguasaan ekonomi bumiputera, beliau berkata kerajaan masih lagi meneruskan pemberian geran bagi membantu usahawan bumiputera dan dikelaskan mengikut kumpulan penerima.

“Kerajaan telah memberi petunjuk dasar yang jelas bahawa penyertaan syarikat berkaitan kerajaan dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan perlu diperluas supaya menjadi lebih proaktif dalam mempergiatkan serta mengerakkan agenda permerkasaan ekonomi bumiputera,” katanya. 

Rafizi berkata demikian menjawab soalan Datuk Amzad Mohamed@Hashim (PN-Kuala Terengganu) mengenai usaha kerajaan untuk meningkatkan penyertaan syarikat tempatan bumiputera khususnya dalam sektor berimpak tinggi.

— BERNAMA