LHDNM Permudahkan Urusan Permohonan & Pembayaran Duti Setem Melalui STAMPS

Permohonan dan pembayaran duti setem kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) kini boleh dibuat menggunakan Sistem Taksiran dan Pembayaran Duti Setem atau Stamp Assessment And Payment System (STAMPS).

Ianya merupakan kaedah secara dalam talian diperkenalkan pada tahun 2012 dan telah melalui beberapa fasa penambahbaikan bagi memperluaskan penggunaannya kepada lebih ramai pengguna. Pada peringkat awal pengenalan STAMPS, penggunanya hanya terdiri daripada syarikat, firma guaman, perbankan, agensi dan perniagaan yang berdaftar.

Mulai 1 Julai 2021, STAMPS telah diperluaskan penggunaannya kepada individu atau orang awam. 

Daftar Sebagai Pengguna STAMPS

STAMPS sebagai kaedah utama penyeteman di LHDNM kini boleh diakses oleh pengguna berdaftar sama ada sebagai ejen atau individu pada bila-bila masa asalkan  mempunyai akses kepada internet. Pendaftaran sebagai pengguna STAMPS boleh dibuat secara dalam talian di https://stamps.hasil.gov.my/stamps/.

Pendaftaran adalah percuma dan pengguna boleh terus membuat permohonan penyeteman melalui STAMPS sebaik sahaja permohonan pendaftaran ID pengguna diluluskan oleh LHDNM. Pastikan ID pengguna didaftarkan dengan betul sama ada sebagai Ejen STAMPS (Ejen) atau Individu STAMPS (Individu). 

Bagaimana Pengguna Ejen Memanfaatkan Penggunaan STAMPS?

Ejen terbahagi kepada empat kategori utama dimana setiap pemilik ID Ejen boleh melaksanakan semua jenis permohonan penyeteman seperti jadual di bawah:

Bagi pengguna Ejen, penyeteman melalui STAMPS melibatkan proses secara dalam talian sepenuhnya bermula dari peringkat permohonan sehingga pembayaran duti. Ejen memilih jenis penyeteman mengikut kategori dokumen atau perjanjian dengan mengisi maklumat ke dalam Borang Permohonan Penyeteman Surat Cara yang disediakan dan memuat naik dokumen atau perjanjian yang hendak disetemkan sebelum menghantar permohonan untuk diproses oleh Pejabat Setem LHDNM yang dipilih. 

Notis Taksiran akan dikeluarkan selepas taksiran dan endosmen dibuat oleh pegawai LHDNM. 

Proses permohonan taksiran duti setem secara dalam talian bagi pengguna Ejen

Bayaran 

Ejen boleh membuat bayaran duti berdasarkan amaun duti setem yang telah dinyatakan dalam Notis Taksiran secara perbankan elektronik melalui kaedah Bill Payment  untuk pengguna CIMB BizChannel dan Public Bank atau kaedah FPX (Financial Process Exchange).

Ejen boleh mencetak Sijil Setem setelah bayaran berjaya dibuat untuk dikepilkan bersama dokumen atau perjanjian asal  sebagai bukti pembayaran duti setem. Ejen dinasihatkan untuk menyemak status permohonan pada paparan utama STAMPS bagi mengetahui tindakan yang telah diambil oleh LHDNM atau yang perlu dilaksanakan oleh ejen. 

Pengguna Individu Masih Perlu Hadir Ke Kaunter LHDNM

Bagi pengguna Individu pula, maklumat dokumen atau perjanjian yang ingin disetemkan perlu diisi pada Borang Permohonan Penyeteman Individu STAMPS sebelum hadir ke kaunter duti setem LHDNM untuk proses taksiran dan bayaran duti setem. Jenis dokumen atau perjanjian yang boleh dimohon melalui STAMPS Individu adalah seperti berikut:

JENIS PENYETEMANKETERANGAN
SekuritiSewa/ PajakanPenyeteman AmSelain Pindah Milik Tanah, Saham, PerniagaanIndividu membuat kemasukkan maklumat perjanjian ke dalam STAMPS sebelum hadir ke kaunter.

Borang Permohonan Penyeteman Individu yang telah lengkap diisi akan disimpan di dalam STAMPS sebagai deraf dan pengguna boleh hadir ke mana-mana kaunter duti setem LHDNM dengan membuat temujanji terlebih dahulu di https://janjitemu.hasil.gov.my/ dengan membawa bersama dokumen atau perjanjian asal untuk tujuan taksiran dan bayaran duti setem. 

Maklumat yang telah dilengkapkan menerusi STAMPS sebelum hadir ke kaunter duti setem akan mempercepat dan melancarkan proses penyeteman dokumen atau perjanjian untuk individu. Bayaran duti setem boleh dibuat di kaunter sama ada menggunakan tunai atau deraf bank atas nama Pemungut Duti Setem.

Sijil Setem akan dikeluarkan setelah bayaran diterima oleh pegawai LHDNM.  

Pengguna Individu masih perlu hadir ke kaunter duti setem setelah mengisi maklumat di STAMPS.

Sijil Setem perlu dikepilkan bersama dokumen atau perjanjian asal sebagai bukti pembayaran duti setem telah dibuat.

Pemalsuan Sijil Setem

LHDNM tidak berkompromi dengan isu pemalsuan Sijil Setem dan scammer yang cuba memperdaya orang ramai dengan mengemukakan Sijil Setem palsu. Sijil Setem mengandungi ciri-ciri keselamatan tersendiri dan semakan ketulenan boleh dilakukan di Portal STAMPS menerusi pautan https://stamps.hasil.gov.my/stamps/ dengan memasukkan nombor adjudikasi dan nombor Sijil Setem di ruangan pengesahan ketulenan.

Selain itu, semakan ketulenan juga boleh dibuat ke atas kod QR yang terdapat dalam Sijil Setem melalui imbasan kod telefon pintar daripada Aplikasi Semakan Ketulenan Sijil yang boleh dimuat turun di peranti Android atau IOS. Jika tiada data dipaparkan semasa semakan dibuat, Sijil Setem tersebut berkemungkinan bukan sijil yang dikeluarkan oleh LHDNM disebabkan tiada rekod yang disimpan di Pangkalan Data STAMPS.

STAMPS Menjamin Urusan Penyeteman Tidak Terjejas Di Musim Pandemik

Selain memudahkan urusan dan mengurangkan pertemuan secara bersemuka antara orang ramai dan petugas kaunter duti setem sewaktu pandemik COVID-19 ini, perkhidmatan dalam talian STAMPS memastikan pemprosesan permohonan penyeteman tidak terjejas kerana Ejen mempunyai kemudahan membuat permohonan dan bayaran duti setem secara dalam talian sepenuhnya.

Penggunaan STAMPS sebagai sistem tunggal untuk permohonan dan bayaran duti setem adalah langkah ke hadapan LHDNM bagi merealisasikan hasrat kerajaan ke arah pendigitalan Malaysia. Di masa hadapan, LHDNM berhasrat untuk meneroka proses penyeteman secara digital sepenuhnya bagi memenuhi hasrat Kerajaan dan permintaan pengguna yang sedang beralih kepada transaksi digital dalam semua urusan perniagaan.

Nota: Artikel ini disumbangkan oleh Bahagian Perhubungan Awam dan Multimedia, Jabatan Khidmat Korporat, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Pengenalan Semula Program Cukai Pengakuan Sukarela Akan Bantu Tambah Hasil Kerajaan

KUALA LUMPUR, 25 Feb (Bernama) — Pengenalan semula program pengakuan sukarela khas mulai 1 Jun 2023 hingga 31 Dis 2024 akan membolehkan pengampunan ke atas penalti 100 peratus terhadap cukai langsung dan tidak langsung yang tidak dibayar akan membantu menambah hasil kerajaan selain memberi manfaat kepada pembayar cukai yang ingin memanfaatkan inisiatif tersebut.

Pengenalan semula program itu diumumkan pada pembentangan Belanjawan 2023 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat.

Presiden Chartered Tax Institute Malaysia (CTIM) Chow Chee Yen berkata keinginan pembayar cukai untuk tampil mendedahkan cukai yang belum dibayar secara sukarela mungkin tidak begitu kuat melainkan terdapat alasan yang kukuh untuk berbuat demikian.

“Komunikasi daripada jangkaan dan ketelusan antara pihak berkuasa cukai dan pembayar cukai turut dijangka memberi kesan kepada hasil yang diinginkan daripada program tersebut,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata pengurangan kadar cukai sebanyak dua mata peratusan untuk banjaran pendapatan boleh cukai RM35,001 hingga RM100,000 dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 2.4 juta pembayar cukai daripada kumpulan M40 berpendapatan sederhana.

“Ini adalah satu pengiktirafan bahawa kenaikan kos sara hidup turut melanda kumpulan M40 selain kumpulan B40 yang menerima sebahagian besar daripada bantuan kerajaan.

“Didapati bahawa kerajaan bersedia untuk melanjutkan pengurangan kadar cukai kepada mereka yang berada dalam banjaran boleh cukai RM35,001 hingga RM50,000 yang bukan penerima untuk cadangan yang sama (sebelum ini),” katanya.

Sebaliknya, Chow berkata kerajaan telah mencadangkan untuk menaikkan kadar cukai sebanyak 0.5 hingga dua mata peratusan untuk banjaran boleh cukai RM100,001 hingga RM1 juta, yang dijangka memberi kesan kepada kira-kira 150,000 pembayar cukai.

“Pelarasan semula kadar cukai untuk banjaran tersebut konsisten dengan apa yang dilihat sebagai pemikiran kerajaan untuk membantu mereka yang menghadapi kesukaran dan memperluas asas cukai kepada mereka yang mampu,” katanya.

— BERNAMA