LHDNM Permudahkan Urusan Permohonan & Pembayaran Duti Setem Melalui STAMPS

Permohonan dan pembayaran duti setem kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) kini boleh dibuat menggunakan Sistem Taksiran dan Pembayaran Duti Setem atau Stamp Assessment And Payment System (STAMPS).

Ianya merupakan kaedah secara dalam talian diperkenalkan pada tahun 2012 dan telah melalui beberapa fasa penambahbaikan bagi memperluaskan penggunaannya kepada lebih ramai pengguna. Pada peringkat awal pengenalan STAMPS, penggunanya hanya terdiri daripada syarikat, firma guaman, perbankan, agensi dan perniagaan yang berdaftar.

Mulai 1 Julai 2021, STAMPS telah diperluaskan penggunaannya kepada individu atau orang awam. 

Daftar Sebagai Pengguna STAMPS

STAMPS sebagai kaedah utama penyeteman di LHDNM kini boleh diakses oleh pengguna berdaftar sama ada sebagai ejen atau individu pada bila-bila masa asalkan  mempunyai akses kepada internet. Pendaftaran sebagai pengguna STAMPS boleh dibuat secara dalam talian di https://stamps.hasil.gov.my/stamps/.

Pendaftaran adalah percuma dan pengguna boleh terus membuat permohonan penyeteman melalui STAMPS sebaik sahaja permohonan pendaftaran ID pengguna diluluskan oleh LHDNM. Pastikan ID pengguna didaftarkan dengan betul sama ada sebagai Ejen STAMPS (Ejen) atau Individu STAMPS (Individu). 

Bagaimana Pengguna Ejen Memanfaatkan Penggunaan STAMPS?

Ejen terbahagi kepada empat kategori utama dimana setiap pemilik ID Ejen boleh melaksanakan semua jenis permohonan penyeteman seperti jadual di bawah:

Bagi pengguna Ejen, penyeteman melalui STAMPS melibatkan proses secara dalam talian sepenuhnya bermula dari peringkat permohonan sehingga pembayaran duti. Ejen memilih jenis penyeteman mengikut kategori dokumen atau perjanjian dengan mengisi maklumat ke dalam Borang Permohonan Penyeteman Surat Cara yang disediakan dan memuat naik dokumen atau perjanjian yang hendak disetemkan sebelum menghantar permohonan untuk diproses oleh Pejabat Setem LHDNM yang dipilih. 

Notis Taksiran akan dikeluarkan selepas taksiran dan endosmen dibuat oleh pegawai LHDNM. 

Proses permohonan taksiran duti setem secara dalam talian bagi pengguna Ejen

Bayaran 

Ejen boleh membuat bayaran duti berdasarkan amaun duti setem yang telah dinyatakan dalam Notis Taksiran secara perbankan elektronik melalui kaedah Bill Payment  untuk pengguna CIMB BizChannel dan Public Bank atau kaedah FPX (Financial Process Exchange).

Ejen boleh mencetak Sijil Setem setelah bayaran berjaya dibuat untuk dikepilkan bersama dokumen atau perjanjian asal  sebagai bukti pembayaran duti setem. Ejen dinasihatkan untuk menyemak status permohonan pada paparan utama STAMPS bagi mengetahui tindakan yang telah diambil oleh LHDNM atau yang perlu dilaksanakan oleh ejen. 

Pengguna Individu Masih Perlu Hadir Ke Kaunter LHDNM

Bagi pengguna Individu pula, maklumat dokumen atau perjanjian yang ingin disetemkan perlu diisi pada Borang Permohonan Penyeteman Individu STAMPS sebelum hadir ke kaunter duti setem LHDNM untuk proses taksiran dan bayaran duti setem. Jenis dokumen atau perjanjian yang boleh dimohon melalui STAMPS Individu adalah seperti berikut:

JENIS PENYETEMANKETERANGAN
SekuritiSewa/ PajakanPenyeteman AmSelain Pindah Milik Tanah, Saham, PerniagaanIndividu membuat kemasukkan maklumat perjanjian ke dalam STAMPS sebelum hadir ke kaunter.

Borang Permohonan Penyeteman Individu yang telah lengkap diisi akan disimpan di dalam STAMPS sebagai deraf dan pengguna boleh hadir ke mana-mana kaunter duti setem LHDNM dengan membuat temujanji terlebih dahulu di https://janjitemu.hasil.gov.my/ dengan membawa bersama dokumen atau perjanjian asal untuk tujuan taksiran dan bayaran duti setem. 

Maklumat yang telah dilengkapkan menerusi STAMPS sebelum hadir ke kaunter duti setem akan mempercepat dan melancarkan proses penyeteman dokumen atau perjanjian untuk individu. Bayaran duti setem boleh dibuat di kaunter sama ada menggunakan tunai atau deraf bank atas nama Pemungut Duti Setem.

Sijil Setem akan dikeluarkan setelah bayaran diterima oleh pegawai LHDNM.  

Pengguna Individu masih perlu hadir ke kaunter duti setem setelah mengisi maklumat di STAMPS.

Sijil Setem perlu dikepilkan bersama dokumen atau perjanjian asal sebagai bukti pembayaran duti setem telah dibuat.

Pemalsuan Sijil Setem

LHDNM tidak berkompromi dengan isu pemalsuan Sijil Setem dan scammer yang cuba memperdaya orang ramai dengan mengemukakan Sijil Setem palsu. Sijil Setem mengandungi ciri-ciri keselamatan tersendiri dan semakan ketulenan boleh dilakukan di Portal STAMPS menerusi pautan https://stamps.hasil.gov.my/stamps/ dengan memasukkan nombor adjudikasi dan nombor Sijil Setem di ruangan pengesahan ketulenan.

Selain itu, semakan ketulenan juga boleh dibuat ke atas kod QR yang terdapat dalam Sijil Setem melalui imbasan kod telefon pintar daripada Aplikasi Semakan Ketulenan Sijil yang boleh dimuat turun di peranti Android atau IOS. Jika tiada data dipaparkan semasa semakan dibuat, Sijil Setem tersebut berkemungkinan bukan sijil yang dikeluarkan oleh LHDNM disebabkan tiada rekod yang disimpan di Pangkalan Data STAMPS.

STAMPS Menjamin Urusan Penyeteman Tidak Terjejas Di Musim Pandemik

Selain memudahkan urusan dan mengurangkan pertemuan secara bersemuka antara orang ramai dan petugas kaunter duti setem sewaktu pandemik COVID-19 ini, perkhidmatan dalam talian STAMPS memastikan pemprosesan permohonan penyeteman tidak terjejas kerana Ejen mempunyai kemudahan membuat permohonan dan bayaran duti setem secara dalam talian sepenuhnya.

Penggunaan STAMPS sebagai sistem tunggal untuk permohonan dan bayaran duti setem adalah langkah ke hadapan LHDNM bagi merealisasikan hasrat kerajaan ke arah pendigitalan Malaysia. Di masa hadapan, LHDNM berhasrat untuk meneroka proses penyeteman secara digital sepenuhnya bagi memenuhi hasrat Kerajaan dan permintaan pengguna yang sedang beralih kepada transaksi digital dalam semua urusan perniagaan.

Nota: Artikel ini disumbangkan oleh Bahagian Perhubungan Awam dan Multimedia, Jabatan Khidmat Korporat, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Cukai Meningkatkan Kesejahteraan Rakyat

Cukai ialah suatu yang tidak boleh dipisahkan daripada kehidupan kita, pentabiran negara dan ekonomi. Hasil cukai ini digunakan oleh Kerajaan untuk mentadbir dan mengurus serta menampung perbelanjaaan membangunkan negara. 

Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) sebagai agensi kerajaan yang dipertanggungjawabkan mengutip cukai langsung, saban tahun mengadakan pelbagai kempen dan peringatan kepada pembayar cukai supaya menunaikan tanggungjawab mereka untuk menghantar Borang Nyata sama ada secara manual atau dalam talian melalui e-Filing dan membayar cukai yang sepatutnya.

Jutaan ringgit juga dibelanjakan oleh LHDNM untuk pengiklanan, kempen, wawancara di stesen TV dan radio  demi memberi kesedaran dan peringatan kepada rakyat tentang kepentingan cukai kepada pembangunan negara. Namun, masih ramai lagi yang masih belum memahami dan culas membayar cukai mereka. Pembangunan sebuah negara di dunia termasuk Malaysia sebahagian besarnya dibiayai oleh hasil cukai. 

Di Malaysia, terdapat dua jenis cukai iaitu cukai langsung dan cukai tidak langsung yang dikendalikan oleh agensi yang berlainan selain daripada cukai yang dikendalikan oleh Majlis Perbandaran Tempatan seperti cukai tanah, cukai pintu dan lain-lain. Peranan dua agensi utama kerajaan iaitu LHDNM bagi mengutip cukai langsung manakala Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) pula mengutip cukai tidak langsung.

Kedua-dua agensi ini bertungkus lumus memastikan hasil kerajaan dapat dikutip dengan lebih efektif bagi menampung perbelanjaan kerajaan iaitu perbelanjaan mengurus dan pembangunan. Cukai langsung merupakan penyumbang tertinggi iaitu lebih daripada 40% jumlah keseluruhan hasil kerajaan. Hasil cukai langsung ini terdiri daripada kutipan hasil kerajaan tertinggi daripada cukai pendapatan syarikat (CITA), cukai pendapatan individu dan seterusnya cukai pendapatan petroleum (PITA).

Jika individu patuh membayar cukai, negara dapat mengelak daripada menjadi muflis akibat daripada bebanan hutang daripada bank dunia, IMF atau kerajaan negara lain. 

Setiap kerajaan bertanggungjawab menyediakan persekitaran dan prasarana yang terbaik untuk kesejahteraan rakyatnya. Ini dilakukan dengan menyediakan segala bentuk kemudahan awam dan infrastruktur seperti jalanraya yang menghubungkan kampung, pekan dan bandar sekitarnya.

Dengan adanya infrastruktur yang baik, kegiatan aktiviti perdagangan boleh berjalan dengan lancar antara kawasan-kawasan tersebut. Selain itu, kemudahan letrik, air, pengangkutan awam, sekolah, hospital dan klinik, kemudahan pasar, masjid,  balai polis, taman dan kawalan trafik seperti lampu isyarat serta pelbagai lagi.

Cuba kita bayangkan di manakah kita sekarang, jika kerajaan mengabaikan tanggungjawab ini?

Kesemua kemudahan ini sebahagian besar dibiayai oleh hasil cukai. Secara ringkasnya, cukai ialah kunci kepada pentadbiran negara yang berkesan dan kita tidak akan dapat lari daripadanya. 

E:\ARTICLE 2B PUBLISHED\belanjawan 2014-2021.jpg

Setiap tahun mulai 2014 hingga 2021 belanjawan negara terus meningkat dan 40 peratus daripada belajawan ini ditampung  dengan cukai langsung yang dikutip oleh LHDNM. Oleh itu, kutipan hasil cukai seharusnya turut bertambah. Bayangkan berapa banyak hasil cukai yang perlu dipungut?

Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) dan LHDNM berganding bahu mencari sumber baharu cukai bagi menampung keperluan ini. Jika individu gagal dan mengelak membayar cukai adalah sukar bagi kerajaan menyediakan kemudahan dan pembangunan yang diperlukan rakyat.

Dalam keadaan Covid-19 ini, kerajaan perlu menampung lebih perbelanjaan untuk membantu rakyat yang terkesan melalui program Bantuan Prihatin Nasional (BPN), Geran Khas Prihatin (GKP), pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) semata-mata untuk memastikan nasib rakyat terbela dan aktiviti ekonomi terus berkembang.

Selain daripada itu, Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) untuk disalurkan kepada golongan B40 dan B20 yang amat terkesan terutama dalam keadaan pandemik ini. Begitu juga Program Jaringan PRIHATIN bertujuan mengurangkan beban kewangan golongan B40 mendapatkan kemudahan internet. 

Jika dilihat dari segi kadar cukai individu di Malaysia, ianya masih rendah iaitu pada 30% berbanding dengan negara lain di dunia. Antara negara Asean lain, hanya Singapura yang lebih rendah iaitu 22% manakala Vietnam, Filipina dan Thailand pada kadar 35%.

Kesemua negara maju, kadar cukainya melebihi 40% seperti United Kingdom 45%, Sweden 52.85%, Luxembourg 45.78%, dan Netherland 49%. Kadar cukai yang tinggi ini adalah bagi memastikan kerajaan masing-masing cukup untuk menampung kos pembangunan dan menjamin nasib rakyatnya terbela.

Selain itu, ia bagi memastikan rakyat menjalani kehidupan yang selesa dan memiliki taraf kehidupan yang lebih tinggi. Rakyat mendapat kemudahan asas lain seperti pendidikan, perubatan secara percuma dan berkualiti.

Perbandingan Kadar Cukai Negara Eropah (Negara Maju)

Sumber: Home.Kpmg

Di Malaysia, individu layak mendaftar fail cukai jika memperoleh pendapatan bersih tahunan (selepas potongan KWSP) melebihi RM34,000. Walau bagaimanapun, jumlah ini masih belum tentu dicukai kerana seorang individu itu boleh menuntut 22 jenis potongan yang layak seperti pelepasan diri, isteri, anak dan lain-lain. Cukai akan dikenakan sekiranya baki pendapatan selepas ditolak kesemua pelepasan yang layak adalah melebihi RM34,000.

Rumusan

Hasil cukai tidak boleh membiayai belanjawan kerajaan sepenuhnya apatah lagi jika rakyat gagal membayar cukai yang sepatutnya. Oleh itu, kerajaan terpaksa meminjam untuk membiayai defisit belanjawan ini. Pada tahun 2021, jumlah pinjaman akan menjangkau 26.5% (RM85 bilion) daripada sumber kewangan kerajaan.

Jika individu patuh membayar cukai, kita dapat mengelakkan negara menjadi muflis akibat daripada bebanan hutang daripada bank dunia, IMF atau kerajaan negara lain. Pembayar cukai individu khususnya perlu ada rasa tanggungjawab dan menekankan konsep menyumbang dalam diri masing-masing iaitu apa diberi akan mendapat manfaat dan dinikmati semula di masa depan.

Justeru, bukan semata-mata memenuhi tuntutan undang-undang cukai semata-mata, sebaliknya menanamkan kesedaran dan berkerjasama dengan kerajaan untuk membangunkan negara demi kesejahteraan kehidupan bersama. 

Nota: Artikel ini disumbangkan oleh Bahagian Perhubungan Awam dan Multimedia, Jabatan Khidmat Korporat, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia.


Tahu macam mana nak elak dari LHDN kenakan penalti? Haa, kami bercadang untuk menerbitkan e-book tentang topik yang panas ni. Jika berminat boleh isi borang ini.

Siapakah yang WAJIB memiliki e-book ini?

  1. Mereka yang memiliki gaji atau sekurang-kurangnya RM34,001 setahun (selepas potong KWSP)
  2. Pemilik perniagaan Enterprise
  3. Peniaga Online
  4. Perunding Takaful, Unit Amanah dan Kesihatan (Coway & Cuckoo)
  5. Ejen MLM
  6. Trader saham tegar

Boleh pra-tempah di (PRA-TEMPAH) 70 Rahsia Penjimatan Cukai