8 Sebab Kenapa Jangan Beli Tanah Lot Lidi

Kalau anda berniat untuk membeli sebidang tanah, pastikan status tanah tersebut. Adakah ianya tanah lot lidi?

Sekiranya ya, lupakanlah hasrat anda itu. Ini kerana terdapat banyak risiko membeli tanah lot lidi.

Bagi anda yang baru pertama kali mendengar terma lot lidi ini, tanah lot lidi adalah sebidang tanah yang mempunyai geran yang sah tetapi kemudiannya dijual serta dipecahkan kepada lot yang lebih kecil dengan tujuan untuk membina rumah.

Kenapa pula anda tidak digalakkan untuk membeli tanah jenis ini, padahal harganya lebih murah?

1. Nama Pembeli Tiada Di Dalam Geran

Sekiranya anda membeli tanah lot lidi, anda perlu tahu yang nama anda tidak tertulis di dalam geran tersebut sebagai pemilik tanah. Ini kerana untuk tanah jenis ini, hanya ada satu nama sahaja di dalam geran tersebut iaitu nama Pemegang Amanah.

Dan Pemegang Amanah ini selalunya merupakan pemilik asal kepada tanah tersebut. Jadi mengikut undang-undang, tanah ini masih dimiliki pemilik asalnya.

2. Sukar Dipindah Milik

Pemilik lot tidak boleh menjual kembali lotnya kepada orang lain. Ini kerana tidak ada prosedur undang-undang yang sah boleh dilaksanakan oleh pemilik lot untuk urusan jual beli kecuali mereka perlu menjadi Pemegang Amanah yang baru.          

Nak buat Surat Pemegang Amanah yang baru bukan mudah. Anda perlu berbincang dengan Pemegang Amanah sedia ada untuk memohon persetujuan. Prosesnya juga memakan masa yang sangat lama.

3. Masalah Persempadanan

Tidak ada satu persempadanan yang jelas di antara satu lot dengan satu lot yang lain. Jadi ia akan menyukarkan anda untuk melakukan sesuatu di atas tanah tersebut. Anda tidak tahu keluasan sebenar bahagian lot anda itu.

Jadi boleh bayangkan pertelingkahan yang mungkin akan berlaku dengan pemilik lot yang lain?

4. Tidak Boleh Bina Rumah

Sebab apa tak boleh nak bina rumah? Anda dah beli tanah itu, jadi suka hati anda nak buat apa pun kan?

Untuk pengetahuan anda, tanah lot lidi selalunya tanah lot yang bersyarat pertanian. Jika anda membina rumah di atas tanah ini, bermakna anda telah melakukan kesalahan serius seperti yang termaktub di dalam Seksyen 125 Kanun Tanah Negara.

Anda boleh dikenakan denda dan lebih teruk tanah anda boleh dirampas.

5. Tidak Boleh Digadai

Disebabkan nama anda tidak anda di dalam geran, anda tidak boleh menggadaikan tanah tersebut kepada pihak bank untuk mendapatkan pinjaman.

6. Tidak Boleh Diwariskan

Disebabkan nama pemilik tiada di dalam geran, waris pemilik lot tidak berhak untuk menuntut tanah tersebut. Ini kerana secara teknikalnya tanah tersebut masih milik Pemegang Amanah.

Kesian kepada anak isteri dan cucu anda nanti.

7. Tidak Layak Mendapat Pampasan

Katakanlah, pihak kerajaan ingin mengambil tanah tersebut, hanya Pemegang Amanah sahaja yang akan dipanggil untuk sesi pendengaran. Wang pampasan juga hanya akan diberikan kepada Pemegang Amanah.

Jadi jika pemilik-pemilik lot ingin mendapatkan wang tersebut, mereka perlu berurusan dengan Pemegang Amanah sendiri. Bayangkan kalau Pemegang Amanah nak ambil semua duit tersebut seorang diri. Tak ke rugi?

8. Pemegang Amanah Meninggal Dunia

Ini antara risiko terbesar yang perlu dihadapi oleh pemilik-pemilik lot. Mereka masih boleh melantik Pemegang Amanah yang baru, tetapi ia bukanlah sesuatu yang mudah.

Pemilik bukan saja perlu berhadapan dengan prosedur pusaka yang rumit, kos yang tinggi, tetapi masa yang diambil juga adalah lama. Kemungkinan untuk perbalahan juga berlaku adalah sangat besar.

Nampak tak berapa banyak keburukan membeli tanah lot lidi? Jadi jika anda baru bercadang untuk membeli tanah lot jenis ini, lupakan sahaja niat anda itu.

Lebih baik membeli tanah lain yang lebih mahal tetapi lebih selamat dan berbaloi daripada segi pemilikan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA