8 Sebab Kenapa Jangan Beli Tanah Lot Lidi

Kalau anda berniat untuk membeli sebidang tanah, pastikan status tanah tersebut. Adakah ianya tanah lot lidi?

Sekiranya ya, lupakanlah hasrat anda itu. Ini kerana terdapat banyak risiko membeli tanah lot lidi.

Bagi anda yang baru pertama kali mendengar terma lot lidi ini, tanah lot lidi adalah sebidang tanah yang mempunyai geran yang sah tetapi kemudiannya dijual serta dipecahkan kepada lot yang lebih kecil dengan tujuan untuk membina rumah.

Kenapa pula anda tidak digalakkan untuk membeli tanah jenis ini, padahal harganya lebih murah?

1. Nama Pembeli Tiada Di Dalam Geran

Sekiranya anda membeli tanah lot lidi, anda perlu tahu yang nama anda tidak tertulis di dalam geran tersebut sebagai pemilik tanah. Ini kerana untuk tanah jenis ini, hanya ada satu nama sahaja di dalam geran tersebut iaitu nama Pemegang Amanah.

Dan Pemegang Amanah ini selalunya merupakan pemilik asal kepada tanah tersebut. Jadi mengikut undang-undang, tanah ini masih dimiliki pemilik asalnya.

2. Sukar Dipindah Milik

Pemilik lot tidak boleh menjual kembali lotnya kepada orang lain. Ini kerana tidak ada prosedur undang-undang yang sah boleh dilaksanakan oleh pemilik lot untuk urusan jual beli kecuali mereka perlu menjadi Pemegang Amanah yang baru.          

Nak buat Surat Pemegang Amanah yang baru bukan mudah. Anda perlu berbincang dengan Pemegang Amanah sedia ada untuk memohon persetujuan. Prosesnya juga memakan masa yang sangat lama.

3. Masalah Persempadanan

Tidak ada satu persempadanan yang jelas di antara satu lot dengan satu lot yang lain. Jadi ia akan menyukarkan anda untuk melakukan sesuatu di atas tanah tersebut. Anda tidak tahu keluasan sebenar bahagian lot anda itu.

Jadi boleh bayangkan pertelingkahan yang mungkin akan berlaku dengan pemilik lot yang lain?

4. Tidak Boleh Bina Rumah

Sebab apa tak boleh nak bina rumah? Anda dah beli tanah itu, jadi suka hati anda nak buat apa pun kan?

Untuk pengetahuan anda, tanah lot lidi selalunya tanah lot yang bersyarat pertanian. Jika anda membina rumah di atas tanah ini, bermakna anda telah melakukan kesalahan serius seperti yang termaktub di dalam Seksyen 125 Kanun Tanah Negara.

Anda boleh dikenakan denda dan lebih teruk tanah anda boleh dirampas.

5. Tidak Boleh Digadai

Disebabkan nama anda tidak anda di dalam geran, anda tidak boleh menggadaikan tanah tersebut kepada pihak bank untuk mendapatkan pinjaman.

6. Tidak Boleh Diwariskan

Disebabkan nama pemilik tiada di dalam geran, waris pemilik lot tidak berhak untuk menuntut tanah tersebut. Ini kerana secara teknikalnya tanah tersebut masih milik Pemegang Amanah.

Kesian kepada anak isteri dan cucu anda nanti.

7. Tidak Layak Mendapat Pampasan

Katakanlah, pihak kerajaan ingin mengambil tanah tersebut, hanya Pemegang Amanah sahaja yang akan dipanggil untuk sesi pendengaran. Wang pampasan juga hanya akan diberikan kepada Pemegang Amanah.

Jadi jika pemilik-pemilik lot ingin mendapatkan wang tersebut, mereka perlu berurusan dengan Pemegang Amanah sendiri. Bayangkan kalau Pemegang Amanah nak ambil semua duit tersebut seorang diri. Tak ke rugi?

8. Pemegang Amanah Meninggal Dunia

Ini antara risiko terbesar yang perlu dihadapi oleh pemilik-pemilik lot. Mereka masih boleh melantik Pemegang Amanah yang baru, tetapi ia bukanlah sesuatu yang mudah.

Pemilik bukan saja perlu berhadapan dengan prosedur pusaka yang rumit, kos yang tinggi, tetapi masa yang diambil juga adalah lama. Kemungkinan untuk perbalahan juga berlaku adalah sangat besar.

Nampak tak berapa banyak keburukan membeli tanah lot lidi? Jadi jika anda baru bercadang untuk membeli tanah lot jenis ini, lupakan sahaja niat anda itu.

Lebih baik membeli tanah lain yang lebih mahal tetapi lebih selamat dan berbaloi daripada segi pemilikan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Elak Ditipu Broker Haram

Rakyat Malaysia semakin mendapat kesedaran terhadap hartanah. Dapat kta lihat, sana sini projek perumahan sedang giat dijalankan. Ini menunjukkan satu tanda positif kepada rakyat Malaysia sendiri.

Walaupun begitu, masih ada pihak-pihak yang mengambil kesempatan terhadap individu-inividu yang benar-benar ingin membeli rumah. Penipuan ini kerap dilakukan oleh broker haram di mana mereka ini adalah individu yang tidak berdaftar.

Apakah cara yang boleh anda lakukan bagi mengelakkan diri daripada ditipu hidup-hidup oleh broker-broker yang sama sekali tidak bertanggungjawab ini.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan bagi memastikan individu yang anda berurusan itu adalah merupakan ejen atau peruding hartanah yang sah berdaftar dan boleh dipercayai perkhidmatan mereka untuk membuat sebarang urusan hartanah.

Contoh REN Tag

1. Nama REN

Setiap ejen atau perunding hartanah yang sah berdaftar akan memilki dua nama pada kad ahli masing-masing. Jika anda lihat, cetakan yang besar adalah nama panggilan mereka sendiri yang akan digunakan mereka untuk menjalankan sebarang kerja sebagai seorang ejen hartanah.

Manakala, nama yang lebih kecil pula adalah merupakan nama penuh mereka mengikut kepada kad pengenalan ejen hartanah terbabit.

2. Nombor Pendaftaran

Setiap ejen atau perunding hartanah yang berdaftar akan mempunyai nombor pendaftaran mereka yang tersendiri. Dengan adanya nombor REN ini, membolehkan anda sebagai pelanggan untuk membuat semakan pengesahan terhadap mereka sama ada mereka ini adalah ejen yang sah ataupun sebaliknya.

Justeru, ejen hartanah perlu memaparkan nombor REN mereka ketika membuat sebarang urusan perundingan ataupun pemasaran.

3. Agensi

Lihat terlebih dahulu di manakah ajen perunding hartanah ini berdaftar. Dengan mengetahui di manakah ejen ini bernaung, memudahkan anda sebagai pelanggan untuk memuat soal selidik latar belakang agensi. Sekiranya, rekod agensi adalah mencurigakan, anda perlu mengambil langkah berhati-hati supaya tidak ditipu oleh mereka.

4. QR Code

QR code ejen ini boleh disemak melaui telefon bimbit anda. untuk pengetahuan anda, setiap ejen perunding hartanah yang sah berdaftar akan mempunyai QR code mereka sendiri yang unik. Dan QR code ini tiada duanya.

5. Warna Kad

Lihat sahaja kepada warna kad ejen perunding hartanah anda. Terdapat 2 warna untuk ejen perunding hartanah yang sah berdaftar.

Pertamanya, adalah warna biru dan yang kedua adalah warna merah. Untuk kad yang berwarna merah, ia menunjukkan bahawa individu tersebut merupakan perunding hartanah sementara mereka yang memilki kad berwarna biru adalah seorang ejen hartanah yang berdaftar.

Dah tahu macam mana nak kenal ejen atau perunding hartanah yang berdaftar, baru lah anda boleh meneruskan urusan jual beli hartanah dengan mereka.



Anda Nak Beli Rumah, Skor Kewangan OK atau KO?

Takut-takut skor kita kurang memuaskan, nanti nak apply pembiayaan (loan) tak lepas pula.

Bagaimana pula dengan hutang kad kredit sekarang, bayar tepat pada masanya atau tidak?
Pernah terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?

Berapa pula Debt to service ratio (DSR)?

Jangan risau sangat. Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman / pembiayaan akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo