Generasi Y, Katakan YA Pada Simpanan

Generasi Y kini menghadapi sebuah kehidupan yang sukar dimana mereka perlu berdepan dengan kos sara hidup yang semakin meningkat. Lantaran itu, dengan adanya simpanan yang kukuh mampu menjamin masa depan untuk mereka yang bergenerasi Y.

Namun, apa yang direkodkan separuh daripada generasi Y gagal untuk menyimpan sebahagian daripada gaji mereka. Hal ini amat membimbangkan sekaligus memberi kesan kepada kehidupan generasi Y pada masa hadapan.

Berikut merupakan 4 panduan pelan simpanan yang efektif bagi generasi Y untuk melakukan simpanan sebagai dana masa hadapan mereka kelak.

1. Cipta Senarai Belanjawan

Anda perlu sedia maklum tentang jumlah pendapatan yang dimilki pada setiap bulan dan berapa banyak komitmen bulanan yang ditanggung. Komitmen ini termasuklah, sewa rumah, kos petrol, bayaran ansuran kereta dan sebagainya.

Catat segala jenis perbelanjaan tetap yang wajib dilunaskan pada setiap bulan. Setelah dicipta senarai belanjawan, kemudian tetapkan satu jumlah dari baki ini untuk disimpan sebagai simpanan anda.

2. Jumlah Simpanan Yang Sesuai

Ramai di antara individu yang masih culas unuk membuat simpanan kecemasan. Acapkali, kita dengar dan baca, cadangan yang diberikan untuk jumlah simpanan kecemasan ini adalah sebanyak 3 bulan daripada gaji.

Contohnya di sini, jika anda memiliki gaji sebanyak RM2000 sebulan, bermakna anda perlu mempunyai simpanan kecemasan sebanyak RM6000. Pentingnya dana kecemasan ini sekiranya berlaku perkara-perkara yang tidak diingini kepada diri anda.

3. Menetapkan Matlamat

Kadang kala, kalau terus menyimpan tanpa hala tuju, akan turut memberikan kerugian kepada anda juga. Ada lebih baiknya, sekiranya anda menetapkan satu matlamat utama anda untuk lebih gigih dan berdisiplin membuat simpanan.

Contohnya, tetapkan matlamat untuk membeli rumah dalam tempoh masa 5 tahun akan datang. Walau apa cara sekalipun, simpanan anda perlu cukup jumlahnya sehingga sampai tempoh masa yang telah ditetapkan. Cara begini, dapat membantu anda untuk terus bersemangat hendak menyimpan.

4. Jejak Perbelanjaan

Lumrah manusia yang hidup di muka bumi, sering kali membuat sesuatu yang mengikut kepada emosi. Sebagai contoh yang paling mudah dilihat apabila berbelanja. Tidak dinafikan, ramai yang tersilap langkah dengan menggunakan sepenuhnya duit yang ada untuk berbelanja sakan disebabkan terlampau mengikut emosi.

Pentingnya, untuk anda menjejaki segala jenis perbelanjaan yang telah dilakukan bagi mengelakkan anda berterusan melakukan sebarang perbelanjaan yang kemudiannya memakan diri.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA