Ingin Tahu Cara 4 Kuadran (EBSI) Buat Duit?

Sebelum kita pergi lebih jauh, jom kita tengok dulu sedikit maklumat Survei Tenaga Buruh (STB). Kita ada seramai 14.99 juta pekerja di Malaysia, setakat Januari 2019. Bilangan penganggur mengikut Statistik Utama Tenaga Buruh Di Malaysia pada Januari 2019, adalah seramai 515.6 ribu orang.

Manakala seramai 7.10 juta rakyat Malaysia tidak bekerja yang berumur 15-64 tahun termasuklah suri rumah, pelajar, pesara dan mereka yang tidak minat untuk bekerja!

Tidak minat bekerja itu sebab apa ya? Musykil saya.

Baiklah,

Bagi mereka yang pernah membaca buku “Rich Dad’s Cashflow Quadrant” hasil idea daripada Robert Kiyosaki menyatakan ayah kawan beliau yang kaya  menceritakan perkara ini

Ada 4 kuadran aliran tunai seperti di atas.

Kebanyakan kita berada di kuadran pertama, iaitu:

1. E-Employee

Ramai di kalangak kita bekerja dengan majikan dan terikat dengan beberapa peraturan syarikat serta mendapat gaji di akhir bulan.

Di Malaysia, pada Januari 2019 seramai 14.99 juta yang bekerja. Mereka ini juga penyumbang kepada cukai negara dan pembeli aktif barangan secara offline dan online.

2. S-Self Employed

Seterusnya kita ada kuadran kedua iaitu mereka yang bekerja sendiri menggunakan skill yang dimiliki seperti konsultan, perniagaan jual beli online skala kecil, mengajar tuisyen, berniaga di pasar malam, dan secara perseorangan.

Jika sakit atau tidak bekerja, mereka tiada pendapatan. Ada yang membuka Enterprise mahu pun PLT kerana untuk mengasingkan wang berniaga tersebut. Ada yang suka bekerja sendiri kerana kebabasan masa dan potensi pendapatan yang lebih banyak jika rajin.

3. B-Business

Kuadran seterusnya pula bagi yang menubuhkan syarikat yang sudah ada sistem. Jika pemilik tidak bekerja, bisnes beliau masih mampu menjana pendapatan kerana ada orang yang dipercayai menguruskan perniagaannya.

Kebanyakan syarikat tahap Sdn Bhd, Berhad atau Holdings sudah ada sistem, pihak pengurusan dan pekerja untuk memastikan bisnes terus berjalan walaupun pemilik syarikat sudah tiada.

4. I-Investor

Bagi memastikan bisnes terus hidup, kita memerlukan pelabur iaitu mereka yang mempunyai lebihan wang atau wang yang diberi kepada bisnes untuk mendapat keuntungan dan meneruskan perjalanan bisnes.

Pelabur ini boleh jadi pelabur persendirian ke atas sesuatu bisnes atau pelabur secara berjemaah di pasaran saham Bursa Malaysia.

Berbalik kepada statistik tadi kepada mereka yang menganggur, apa alasan anda untuk tidak menjana pendapatan?

4 kuadran ini boleh dilakukan mengikut kemampuan masing-masing. Jika dahulu boleh dimaafkan kerana kurang kemudahan dari segi infrastruktur dan teknologi. Tetapi kini kita di tahun 2019, perkhidmatan internet sangat meluas dan hampir setiap orang mempunyai telefon kan?

Kajian dari pihak Hootsuite mendapati, 69% rakyat Malaysia mempunyai telefon dan 75% aktif menggunakan media sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter, Blog dan bermacam-macam lagi.

Gunakan peluang kuadran S-Self Employed untuk  jual sesuatu seperti skill dan jual barang secara trading. Ada juga saya juga jumpa yang terlibat dalam keempat-empat kuadran.

Masih di kuadran E-Employee, masih gigih buat perniagaan online iaitu S-Self Employed dan juga sebagai rakan niaga dalam B-Business dan juga sebagai I-Investor persendirian dan juga dalam pasaran saham.

Beliau menjana pendapatan secara aktif dan juga pasif.

Pendapatan aktif di kuadran E-Employee dan S-Self Employed.

Dan pendapatan pasif di kuadran B-Business dan I-Investor.

Anda yang membaca artikel ini juga boleh lakukan sesuatu yang hebat kan? Jom kita bersama-sama tingkatkan pendapatan sendiri dan keluarga.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ant International Buka Pusat Perniagaan Digital Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 18 April (Bernama) — Penyedia teknologi pembayaran dan kewangan, Ant International, akan membuka sebuah pusat perniagaan digital baharu di Malaysia dengan memanfaatkan tenaga kerja teknologi tempatan bagi memacu usaha niaga globalnya.

Presidennya Douglas Feagin berkata kewujudan pusat berkenaan dijangka menawarkan lebih daripada 500 peluang pekerjaan baharu bagi tahun pertama selain menambah pengambilan baharu dalam tempoh empat tahun seterusnya sehingga 2028.

“Pusat perniagaan baharu itu akan berpindah ke The Exchange 106 (Kuala Lumpur) menjelang 2025,” katanya pada sesi taklimat media di sini, hari ini.

Feagin berkata sebahagian besar daripada peranan terbabit adalah berteraskan teknologi, sejajar dengan visi syarikat yang memanfaatkan teknologi dan inovasi bagi melonjakkan dagangan global dan keterangkumannya.

Kumpulan terbesar adalah jabatan teknologi dan pembangunan merangkumi barisan jurutera pembangunan perisian, diikuti oleh produk dan reka bentuk, sains data dan kawalan risiko. 

Pada masa sama, katanya, Ant International akan menyediakan sumber khusus untuk pembangunan serta dan memupuk tenaga kerja teknologi menerusi latihan komprehensif, bimbingan dan pendedahan kepada perniagaan global.

Beliau juga menyifatkan pelaburan awal dan sedia ada itu sebagai memaparkan komitmen syarikat, bukan saja dari segi memupuk bakat-bakat tempatan tetapi juga dalam menentukan kedudukan sektor teknologi.

Malah, inisiatif itu juga adalah sebahagian daripada strategi jangka panjang untuk meningkatkan keupayaan, mengembangkan ruang pejabat serta menyokong pertumbuhan berterusan peralatan dan perkhidmatan digital.

“Syarikat yakin dengan kerjasama bersama rakan seperti Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), kami dapat memanfaatkan bakat teknologi tempatan bagi mempercepat impak kemampuan perniagaan ini di peringkat tempatan dan serata dunia,” katanya.

Beroperasi di Malaysia sejak 2014, Ant International telah bekerjasama dengan rakan tempatan dalam menggalakkan komuniti teknologi kewangan (fintech) yang mantap dan memberi manfaat kepada rakyat Malaysia menerusi pembayaran digital lebih mudah, di samping menyokong kemasukan digital dan mewujudkan peluang ekonomi untuk perniagaan tempatan.

Ant International merupakan sekutu Kumpulan Ant dengan empat tonggak perniagaannya adalah Alipay + Cross Border Mobile Payment Service, Antom Merchant Payment Services, Worldfirst dan ANEXT Bank.

— BERNAMA