Mata Wang : Ringgit Turun Kerana Tidak Ditetap & Dijamin Kerajaan – Tun Dr Mahathir Mohamad

Tun Dr Mahathir Mohamad dalam satu kenyataan di ruangan Facebook beliau hari ini menyatakan pandangan berkenaan dengan ketidakstabilan Ringgit sejak beberapa kebelakangan ini.

Pandangan itu dilontarkan selepas nilai Ringgit kembali menyusut berbanding Dolar Amerika Syarikat yang memberi tempias kepada peniaga dan rakyat secara amnya.

Ikuti pandangan beliau yang bertajuk ‘Mata Wang’ di bawah ini.

Saya takut memberi pandangan saya terhadap nilai Ringgit kerana saya akan diketawa pakar kewangan. Tetapi walaupun saya akan diketawa orang saya memberanikan diri memberi pendapat saya berkenaan duit Ringgit kita yang naik turun nilainya. Pendapat saya didapati semasa menangani krisis mata wang pada 1997-8. Walaupun tindakan Malaysia dikecam hebat tetapi ia berjaya menghentikan ketidaktentuan nilai Ringgit dan kewangan kita dipulih semula. Akhirnya pihak IMF dan World Bank mengakui bahawa tindakan Malaysia berjaya menghentikan ketidaktentuan nilai Ringgit dan kemiskinan yang berlaku kerananya.

Semua orang sedar bahawa bank dibenar memberi pinjam duit yang tidak ada pada mereka. Syaratnya apabila hutang dibayar, jumlah wang itu dijadikan sebahagian dari aset bank. Dan berhaklah bank memberi pinjam duit yang telah menjadi aset hari ini. Benar atau tidak pakar boleh godam saya.

Demikian juga dengan peniaga mata wang. Mereka boleh beri pinjam atau jual duit yang tidak ada pada mereka. Pinjaman atau penjualan ini menjadi sah apabila duit ini disampaikan kepada peminjam atau pembeli kemudian.

Tetapi penjualan Ringgit oleh mereka menyebabkan pasar kewangan dipenuhi dengan Ringgit. Mengikut teori supply and demand, apabila supply bercambah, permintaan akan berkurangan. Apabila tidak ada demand untuk Ringgit, nilai Ringgit akan jatuh.

Apabila nilai Ringgit jatuh permintaan akan meningkat. Peniaga mata wang akan beli Ringgit yang sudah jatuh nilai dan akan deliver kepada pembeli yang telah beli Ringgit pada nilai yang tinggi sebelum jatuh nilainya.

Maka beruntunglah peniaga kerana menjual Ringgit di masa nilainya tinggi dan membekal kemudian dengan Ringgit yang dibeli semasa nilainya rendah.

Malangnya, apabila nilai Ringgit jatuh, pihak yang pinjam atau peniaga akan rugi. Mereka perlu bayar dengan lebih banyak Ringgit yang sudah jatuh nilai. Katakanlah mereka pinjam RM1,000 diwaktu nilainya tinggi, apabila nilai jatuh 50 peratus, mereka mesti bayar hutang atau harga belian asal dengan RM2,000. Maka rugilah peminjam atau peniaga, sementara peniaga mata wang untung RM1,000 kerana di waktu pinjam RM1000 cukup untuk kos tetapi di waktu nilai Ringgit jatuh 50%, lebih banyak Ringgit diperlukan.

Inilah yang berlaku pada 1997-8 diwaktu mana nilai Ringgit jatuh kerana peniaga mata wang menjual banyak Ringgit yang bukan pun dimiliki oleh mereka. Harapan mereka ialah apabila nilai Ringgit jatuh, mereka boleh beli Ringgit murah ini untuk dibekal kepada pembeli asal.

Apabila kita tetapkan nilai Ringgit pada RM3.80 satu Dollar U.S., dan kita jamin bekalan U.S. Dollar kepada sesiapa yang sanggup membayar RM3.80 untuk 1 Dollar U.S. maka nilai Ringgit tidak lagi akan turun naik. Dan peniaga mata wang pun tidak dapat turunkan nilai Ringgit dengan menjual Ringgit dengan banyaknya untuk jatuhkan nilainya.

Male hands counting 50 Ringgit Malaysia in a leather wallet on a wooden table. RM50 in mans hand. Malaysian Ringgit shown by young man in a wallet. Close up to Malaysian currency.

Sebaliknya jika peminjam hutang Dollar dan nilai Dollar naik, lebih banyak Ringgit diperlukan untuk membayar hutang satu Dollar. Ini merugikan peminjam dan menguntungkan peniaga mata wang.

Sekarang kita lihat nilai Ringgit naik turun kerana nilainya tidak ditetap dan dijamin oleh Kerajaan. Dagangan Malaysia melonjak naik yang mana ini menyumbang kepada ekonomi negara. Tetapi di masa wabak Covid-19 nilai Ringgit tidak stabil. Ada masa ia naik dan ada masa ia menurun.

Bagi peniaga yang import bahan dengan Dollar America atau meminjam Dollar America, jatuhnya nilai Ringgit berbanding Dollar America meningkatkan Ringgit kos pengeluaran dan harga pasar produk. Kerana kenaikan ini harga baru jualan perlu ambil kira nilai Ringgit berbanding dengan Dollar Amerika.

Tetapi jangan cakap berkenaan fixed exchange rate. Ini taboo, haram. Ya. Pada 1997-8 fixed exchange rate selamatkan kita. Tetapi itu kerana orang politik tidak faham sistem kewangan. Jangan ikut mereka.

Belum Terlambat, Masih Sempat Untuk Belajar

Ingat, pasaran saham tidak kalis rugi. Harga saham akan bergerak. Naik, turun atau duk situ saja. Namun begitu, pelaburan saham telah lama terbukti menjadi salah satu instrumen pelaburan yang paling menguntungkan. Paling penting, gunakan modal dari duit lebihan sahaja supaya tidak serabut dan kusut bila rugi.

Nak melabur saham tapi tak tahu caranya?

Dah mula melabur tapi asyik rugi?

Nak tahu cara cari saham yang boleh dibeli?

Nak tahu analisis teknikal untuk ‘entry’?

Banyak ilmu pelaburan saham turut dikongsikan secara percuma di TheKapital. Jika anda ingin mendapatkan ilmu-ilmu eksklusif berdasarkan kepada tajuk-tajuk yang lebih mendalam, dapatkan ilmu tersebut di sini >> Produk TheKapital

Previous ArticleNext Article

SIRIM Berkembang Ke China, Tubuh Syarikat Pensijilan Hunan SIRIM Huaseng

KUALA LUMPUR, 2 Dis (Bernama) — SIRIM Bhd kini melebarkan sayapnya ke China menerusi penubuhan Hunan SIRIM Huasheng Certification and Inspection Co Ltd, syarikat usaha sama yang menawarkan perkhidmatan pensijilan.

Pengerusi SIRIM Tan Sri Dr Ahmad Tajuddin Ali berkata syarikat di wilayah Hunan itu akan memulakan operasi pada Januari depan dengan menyediakan perkhidmatan pensijilan, khususnya standard IATF 16949, aktiviti pemeriksaan serta latihan.

“Menerusi syarikat usaha sama ini, SIRIM QAS International kini bertapak di China, terutama dalam sektor pembuatan automotif negara itu yang juga sektor terbesar dunia dengan menyumbang pengeluaran sebanyak 21 juta kereta penumpang pada 2021 selain memiliki lebih separuh daripada lokasi diperakui IATF di dunia,” katanya pada Majlis SIRIM Industri (MSI) 2022 di sini, hari ini.

Acara itu telah dirasmikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pelaburan) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Bahria Mohd Tamil.

Standard IATF 16949 merujuk standard antarabangsa untuk sistem pengurusan kualiti automotif yang dibangunkan oleh Pasukan Petugas Automotif Antarabangsa (IATF), SIRIM QAS International, anak syarikat milik penuh SIRIM Berhad dan satu-satunya badan pensijilan di Asia Tenggara yang diiktiraf oleh IAFT.

Sementara itu, Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SIRIM Datuk Dr Ahmad Sabirin Arshad berkata nilai pelaburan syarikat usaha sama di China itu adalah kira-kira RM1 juta yang disasarkan dapat menjana pendapatan mencecah jutaan ringgit pada tahun-tahun mendatang susulan perkembangan pesat industri tersebut.

“Pensijilan di bawah kerjasama ini adalah bagi memastikan produk-produk yang mempunyai sijil berkaitan ke pasaran antarabangssa dan tidak hanya terhad di Malaysia,” katanya kepada pemberita.

Beliau berkata memandangkan China sedang melaksanakan sekatan pergerakan pada masa ini, kerja-kerja berkaitan pensijilan terbabit akan dijalankan secara jarak jauh dan akan diperluaskan selepas sekatan tersebut dilonggarkan yang dijangkakan selepas sambutan Tahun Baru Cina, tahun depan.

Mengulas MSI 2022, Ahmad Sabirin berkata acara bertemakan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) itu merupakan program tahunan bagi mengeratkan hubungan dan kerjasama antara SIRIM, industri dan agensi kerajaan serta membantu kerajaan menjadikan ESG sebagai agenda utama.

“Kami juga bekerjasama dengan MITI untuk menghasilkan pensijilan baharu yang menggabungkan ketiga-tiga elemen ESG sebagai satu pensijilan. Malaysia mahu menerajui (usaha ini) untuk memulakan perjalanan berkaitan,” katanya.

Selain itu, Ahmad Tajuddin berkata biarpun terdapat pihak yang mungkin tidak berminat menggunapakai ESG akibat faktor salah tanggapan dan kos tinggi, organisasi sebaliknya perlu menyedari bahawa usaha bagi menjamin masa depan bukan sesuatu yang boleh diukur dengan wang.

“Saya berharap organisasi di Malaysia akan berurusan dengan SIRIM dan anak syarikat kami serta mengikuti pelbagai program serta pensijilan sebagai bukti mereka celik ESG,” katanya.

— BERNAMA