6 Broker Saham Paling Aktif Di Media Sosial

Bagi mereka yang dah terlibat dalam pelaburan saham, pastinya ramai yang buka akaun CDS dengan beberapa broker. Teknik yang biasa digunakan adalah satu akaun CDS untuk beli kaunter jangka masa panjang, satu akaun CDS untuk beli kaunter jangka masa sederhana dan satu lagi akaun CDS untuk trade kaunter jangka masa pendek atau intraday.

Tapi sebelum itu, jom kita berkenalan dengan broker-broker Islamik yang ada di Bursa Malaysia beserta dengan akaun media sosial mereka.

Baca: Perbezaan Akaun CDS Islamik dan Konvensional

  1. Affin Hwang Investment Bank Berhad (window)
  2. Alliance Investment Bank Berhad (window)
  3. AmInvestment Bank Berhad (window)
  4. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
  5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (window)
  6. Hong Leong Investment Bank (window)
  7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (window)
  8. Kenanga Investment Bank Berhad (window)
  9. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
  10. Maybank Investment Bank Berhad (window)
  11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad (window)
  12. Public Investment Bank Berhad (window)
  13. RHB Investment Bank Berhad (window)
  14. TA Securities Holdings Berhad (window)
  15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd (window)
  16. KAF Equities Sdn Bhd (window)

Sumber: List of Islamic Brokers Bursa Malaysia

Broker yang menawarkan perkhidmatan “Islamic Window” merupakan sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Konvensional yang menjalankan aktiviti pelaburan patuh Syariah manakala “Full-fledged” broker adalah sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Islam yang menawarkan perkhidmatan patuh Syariah sepenuhnya.

Jom kita tengok syarikat broker mana yang aktif di media sosial:

1. Affin Hwang Investment Bank Berhad

Laman Web: https://affinhwang.com/

Facebook: https://www.facebook.com/AffinHwangCapital/

Instagram: https://www.instagram.com/affinhwangcapital/

Twitter: https://twitter.com/affinhwangcap

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/affin-hwang-capital/

Kesemua laman media sosial Affin Hwang seolah-olah mempunyai content yang sama. Bila ada update di Facebook, maka update yang sama akan muncul di akaun media sosial mereka yang lain.

2. Alliance Investment Bank Berhad

Laman Web: https://www.allianceoneinvest.com.my/

Facebook: Tiada, hanya ada Alliance Bank punya https://www.facebook.com/AllianceBankMalaysia/

Instagram: Tiada, hanya ada Alliance Bank punya https://www.instagram.com/alliancebankmalaysia/

Twitter: Tiada, hanya ada Alliance Bank punya https://twitter.com/AllianceBankMY

LinkedIn: Tiada, hanya ada Alliance Bank punya https://www.linkedin.com/company/alliance-bank-malaysia-berhad/

Alliance Investment tidak aktif langsung di media sosial, sekadar menumpang akaun Alliance Bank.

3. AmInvestment Bank Berhad

Laman Web: https://www.amequities.com.my/

Facebook: Tiada, hanya ada akaun AmBank https://www.facebook.com/AmBankMalaysia/

Instagram: Tiada, hanya ada akaun AmBank https://www.instagram.com/ambankmy/

Twitter: https://twitter.com/amesecurities, tapi tidak pernah tweet apa-apa.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/aminvestment-bank-berhad-malaysia-/, tapi tidak pernah membuat sebarang posting.

AmInvestment pun tidak berapa nak aktif di media sosial, sekadar menumpang akaun milik AmBank.

4. BIMB Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.bisonline.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/BIMBSecurities/, update hampir setiap hari termasuk Analisa Teknikal

Instagram: https://www.instagram.com/bimbsecurities/

Twitter: https://twitter.com/BIMBSecurities

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bimb-securities-sdn-bhd/

BIMB Securities (anak syarikat Bank Islam) sangat aktif di media sosial, hampir setiap hari ada saja update di Facebook dan Twitter. Mereka juga sering dijadikan tempat rujukan untuk mengetahui status patuh syariah bagi saham-saham yang baru nak IPO.

5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.itradecimb.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/itradeislamicmy/

Instagram: https://www.instagram.com/cgscimbmy/

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cgscimbmy/, tapi dah lama tidak dikemaskini.

CGS-CIMB Securities sangat aktif di media sosial, hampir setiap hari ada posting dan hampir setiap minggu ada saja webinar yang dianjurkan mereka.

6. Hong Leong Investment Bank

Laman Web: https://www.hlebroking.com/

Facebook: Tiada, hanya ada Hong Leong Bank punya https://www.facebook.com/HLBMalaysia/

Instagram: Tiada, hanya ada Hong Leong Bank punya https://www.instagram.com/hongleongbankmy/

Twitter: Tiada, hanya ada Hong Leong Bank punya https://twitter.com/MYHongLeong

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/hong-leong-investment-bank/, tapi tak pernah update

Hong Leong Investment tidak aktif di media sosial.

7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.interpac.com.my/

Facebook: Tiada
Instagram: Tiada
Twitter: Tiada
LinkedIn: Tiada

Inter-Pacific Securities memang tidak aktif langsung di media sosial.

8. Kenanga Investment Bank Berhad

Laman Web: https://kenanga.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/KenangaGroup/

Instagram: https://www.instagram.com/kenangagroupofficial/

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/kenanga/

Kenanga Investment Bank aktif di media sosial terutamanya di Facebook, hampir setiap hari ada posting dan hampir setiap minggu ada saja webinar berkenaan saham dan futures yang dianjurkan mereka.

9. Malacca Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.mplusonline.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/mplusonline

Instagram: https://www.instagram.com/mplusonline/

Twitter: https://twitter.com/MplusOnline, tapi sudah lama tidak dikemaskini.

LinkedIn: Tiada

Malacca Securities yang juga dikenali sebagai M-Plus aktif di media sosial terutamanya di Facebook, hampir setiap hari ada posting dan hampir setiap minggu ada saja webinar yang dianjurkan mereka.

10. Maybank Investment Bank Berhad

Laman Web: https://www.maybank2u.com.my/Investment-bank/en/index.page

Facebook: Tiada, hanya ada akaun Maybank https://www.facebook.com/Maybank

Instagram: Tiada, hanya ada akaun Maybank https://www.instagram.com/mymaybank

Twitter: https://twitter.com/MaybankInvest

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/maybankinvestment, tetapi tidak pernah ada kemaskini.

Maybank Investment juga tidak berapa aktif di media sosial.

11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad

Laman Web: http://www.midf.com.my/index.php/en/what-we-do-en/midf-investment-banking

Facebook: https://www.facebook.com/MIDFGroup/

Instagram: Tiada

Twitter: https://twitter.com/MIDFGroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/midf-berhad/

MIDF Amanah Investment kurang aktif di media sosial, hanya banyak update di Facebook.

12. Public Investment Bank Berhad

Laman Web: https://www.publicinvestbank.com/

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Public-Bank-Berhad/277915305558566, hanya ada laman tidak rasmi Public Bank, tiada untuk Public Investment Bank.

Instagram: Tiada

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/public-bank/

Tak sangka syarikat sebesar Public Bank yang tersenarai di FBM KLCI tidak mempunyai laman Facebook mereka sendiri.

13. RHB Investment Bank Berhad

Laman Web: http://www.rhbinvest.com/

Facebook: Tiada, hanya ada RHB Bank https://www.facebook.com/RHBGroup/

Instagram: Tiada, hanya ada RHB Bank https://www.instagram.com/rhbgroup/

Twitter: Tiada, hanya ada RHB Bank https://twitter.com/RHBGroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/rhb-bank/

Nampaknya RHB Investment Bank tidak aktif di media sosial. Tetapi kami dapati posting berkaitan aktiviti mereka ada di akaun RHB Group.

14. TA Securities Holdings Berhad

Laman Web: http://www.tasecurities.com.my/

Facebook: Tiada

Instagram: Tiada

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ta-securities-holdings/

Nampaknya TA Securities tidak aktif di media sosial.

15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.utrade.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/UOBKayHianMalaysia/

Instagram: Tiada

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/uob-kay-hian/

UOB Kay Hian hanya aktif di Facebook, hampir setiap hari ada posting dan hampir setiap minggu ada saja webinar berkenaan saham yang dianjurkan.

16. KAF Equities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.kaf.com.my/

Facebook: Tiada

Instagram: Tiada

Twitter: https://twitter.com/KAF_investment, tapi tiada tweet

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/kaf-investment-bank/

KAF Equities nampaknya hanya aktif di LinkedIn.

6 Broker Yang Paling Aktif Di Bursa Malaysia

1. Affin Hwang
2. BIMB Securities
3. CGS-CIMB Securities
4. Kenanga Investment
5. Malacca Securities
6. UOB Kay Hian

Semoga lebih banyak syarikat broker bakal aktif di media sosial. Maklumlah, zaman sekarang anak-anak muda pastinya memerlukan capaian kepada maklumat yang pantas dan mudah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ini Tutorial Cara Beli Saham Melalui Smartphone (Apps Maybank)

Tutorial Bergambar Ini Menggunakan Aplikasi Maybank Investment Bank (Download di Google Play & Apple Store)

Tempoh hari kami telah berkongsi tutorial membeli saham syarikat gergasi di Malaysia jika anda menggunakan aplikasi HLe Broking yang disediakan oleh Hong Leong Investment Bank. Kali ini kami berkongsi pula cara membeli saham menggunakan aplikasi dari Maybank Investment Bank.

Sebelum itu, cara mohon apps Maybank Share Trading:

1) Walk in ke mana-mana cawangan Maybank Investment Bank – Jika anda dah memang ada akaun Maybank2U, semasa nak buka akaun CDS nanti sila request untuk gunakan platform Maybank2U. Jika tidak boleh gunakan apps Powerbroking.

2) Mohon menerusi Maybank2U

  • Login ke Maybank2u.com dengan Username & Password anda.
  • Klik menu Investment.
  • Pilih Online Stocks.
  • Klik on Non Margin/Margin Financing Application.
  • Isi borang yang disediakan

 

Bila permohonan dah diluluskan, berikut merupakan cara membeli saham menggunakan platform yang disediakan oleh Maybank. Boleh beli saham Tenaga Nasional, Telekom Malaysia, Bank Islam, SP Setia, Dutch Lady, Nestlé, Padini, Bonia dan macam-macam lagi.

Opss…pastikan korang dah belajar dulu macam mana nak buat untung dengan jual beli saham ni! Jika tak tahu apa-apa pasal pelaburan saham patuh syariah boleh mulakan bacaan di sini. Jika nak belajar secara LIVE boleh baca di sini.

 

Kalau belum buka akaun saham (CDS), boleh ke mana-mana Bank Investment berhampiran. Kalau suka Maybank, pergilah Maybank Investment Bank. Kosnya RM10.60 sahaja.

Cawangan Maybank Investment Bank:

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Principal Office)
Tingkat 27, 31 to 33, Menara Maybank
100 Jalan Tun Perak
50050, Kuala Lumpur

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Kuala Lumpur Branch)
Tingkat 5-13, MaybanLife Tower
Dataran Maybank
No. 1 Jalan Maarof
59000, Kuala Lumpur

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Klang Branch)
Suite 8.02, Level 8, Menara Trend
Intan Millennium Square
No. 68, Jalan Batai Laut 4
Taman Intan
41300, Klang
Selangor Darul Ehsan

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Mutiara Damansara Branch)
Wisma Bentley Music
Level 1, No 3, Jalan PJU 7/2
Mutiara Damansara
47800, Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Seremban Branch)
Wisma HM
Ground Floor
No 43 Jalan Dr. Krishnan
70000, Seremban
Negeri Sembilan Darul Khusus

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Ipoh Branch)
Blok B, Aras 1 & 2
No. 42, Persiaran Greetown 1
Pusat Perdagangan Greentown
30450, Ipoh
Perak Darul Ridzuan

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD (Penang Branch)
Lot 1.02, Tingkat 1 Bangunan KWSP Jalan Sultan Ahmad Shah
10050, Georgetown
Penang

“Bro, Apa Yang Best Sangat Melabur Saham Ni?”

Iklan

Kini Ada 700 Saham Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

Kita sebagai orang Islam, memang wajib untuk kita pilih produk patuh Syariah. Kalau dalam pelaburan pula, memang wajib untuk kita melabur atau berdagang ke dalam saham-saham yang patuh Syariah.

Nak tahu bagaimana sesuatu saham itu ditentukan sebagai patuh Syariah atau tidak, boleh baca artikel Bagaimana Nak Tentukan Sesuatu Saham Itu Patuh Syariah Atau Tidak? Ada 3 peringkat saringan yang perlu dilalui, dan perlu lulus ketiga-tiganya.

Setakat Ogos 2019, ada 700 saham patuh Syariah yang tersenarai di Bursa Malaysia.

Kredit Gambar: FB Bursa Malaysia-i

597 saham tersenarai di Papan Utama, 96 saham tersenarai di Papan Ace, dan 7 saham tersenarai di Papan LEAP.

Macam Mana Nak Kenal Saham Patuh Syariah?

Selain daripada merujuk di laman web Suruhanjaya Sekuriti, kita juga boleh tengok di trading platform dan akan ada simbol yang membezakannya dengan saham-saham syarikat yang tidak patuh syariah.

Contohnya ada simbol ‘[S]’ atau simbol bulat kecil [°] di sebelah nama saham.

77% Saham Di Bursa Malaysia Adalah Patuh Syariah

Mengikut rekod, bilangan pemegang akaun CDS yang beragama Islam semakin meningkat saban tahun. Terkini Setengah Juta Bumiputera Dah Ada Akaun CDS!

Yang lebih bestnya, 77% saham yang tersenarai di Bursa Malaysia adalah patuh Syariah. Memang rambang mata, tak tahu nak beli saham apa.

Tak Tahu Nak Beli Saham Apa? Memperkenalkan SpeedSaham

Masalah juga bila banyak saham, tak tahu nak beli saham apa ni kan? Mesti nak yang boleh beri pulangan yang baik, betul tak? Maka sekarang dah ada SpeedSaham untuk membantu kita semua.

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web yang menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi bagi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

Jumpa anda di sana!

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

Ambil Tahu 10 Perkara Ini Sebelum Nak Melabur Saham Panasonic Malaysia

*Saham Panasonic tak patuh Syariah ya, tak boleh beli bagi orang Islam tapi boleh ambil pengajaran daripadanya

Panasonic Manufacturing Malaysia Bhd (PANAMY) adalah syarikat pembuatan alat-alat perumahan yang terkenal di Malaysia. Kini, ia menjalankan perniagaannya dari dua buah kilang di Seksyen 15 dan Seksyen 23, Shah Alam.

PANAMY ialah salah satu saham yang digemari oleh pelabur yang berpandangan jauh, sebab ia telah menjanakan pendapatan yang stabil pada jangka masa yang panjang. Kini, Market Capitalization-nya ialah RM 2.27 bilion, peningkatan sebanyak 263.3% dari RM 625.7 juta pada tahun 2009.

Di sini, saya ingin memberi ‘update’ bagi PANAMY secara terperinci dan menilaikan sahamnya secara objektif. Jom kita tengok 10 perkara yang kamu mesti tahu mengenai PANAMY sebelum nak melabur ke dalamnya.

1. Jualan Eksport Berkembang Lebih Laju daripada Jualan Tempatan

PANAMY telah meningkatkan jualannya alat perumahannya ke pasaran luar negara, terutamanya ke Jepun, Asia dan Timur Tengah. Pada tahun 2018, PANAMY telah mencatatkan jualan eksport sebanyak RM742 juta. Ia ialah peningkatan sejumlah 154% dari RM292 juta pada 2009. Bagi tempoh 10 tahun tersebut, jualan tempatan bagi PANAMY telah meningkat sebanyak 48% dari RM309 juta pada tahun 2009 kepada RM457 juta pada tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan PANAMY

2. PANAMY Mencapai CAGR Keuntungan Sebanyak 11.35%

Sepanjang 10 tahun, PANAMY telah menambah perolehan dari RM600.9 juta pada tahun 2009 kepada RM1.20 bilion bagi tahun 2018. Ia telah berjaya mengawalkan margin keuntungan pada paras 10% daripada perolehannya. Jadi, PANAMY telah berjaya menambahkan keuntungan bersihnya daripada RM49.8 juta pada 2009 kepada RM131.0 juta bagi tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan PANAMY

3. Return on Equity (ROE) Purata Sebanyak 12.82% Setahun

PANAMY telah mencapai ROE purata sebanyak 12.82% setahun. Ini bermakna PANAMY telah menjanakan keuntungan bersih sebanyak RM12.82 untuk setiap tahun daripada setiap RM100 dalam ekuiti pemegang saham sepanjang 10 tahun tersebut.

4. PANAMY Bijaksana Daripada Segi Pengurusan Tunai

PANAMY telah menjana sebanyak RM891.7 juta aliran tunai operasi di dalam 10 tahun. Ia telah menerima dividen sebanyak RM61.0 juta daripada Panasonic Malaysia Sdn Bhd, syarikat pemasaran di mana PANAMY mempunyai 40% pegangan saham di dalamnya. Ia juga telah menerima faedah RM171.2 juta bagi tempoh 10 tahun tersebut.

Daripada jumlah tersebut, PANAMY telah melabur sebanyak RM291.9 juta ke dalam Capital Expenditures ataupun ‘CAPEX’. Ia telah memberikan RM647.4 juta dividen bagi memanfaatkan pemegang sahamnya. PANAMY telah meningkatkan baki tunainya daripada RM466.6 juta pada tahun 2009 kepada RM650.6 juta pada tahun 2018.

Ini membuktikan bahawa PANAMY merupakan satu syarikat yang bijak daripada segi penjanaan dan pengurusan tunai.

Sumber: Laporan Tahunan PANAMY

5. Kewangan PANAMY Kekal Kukuh

Pada 30 September 2018, PANAMY telah merekodkan ekuiti pemegang saham sejumlah RM799.5 juta dan ia tidak mempunyai hutang. Nisbah semasa PANAMY ialah 4.17.

Daripada aset semasa, kebanyakannya adalah terdiri daripada deposit tetap sebanyak RM574.6 juta. Menurut laporan tahunan 2018, saya mendapati PANAMY telah menerima kadar faedah 3.84% setahun bagi deposit tetapnya.

Maka, PANAMY akan terus menjanakan pendapatan pasif daripada deposit tetap ini.

6. Panasonic Asia Pacific Pte Ltd pemilik terbesar PANAMY

Pada 29 Jun 2018, 5 pemegang terbesar bagi PANAMY adalah seperti berikut:

– Panasonic Asia Pacific Pte Ltd: 47.45%
– Employees Provident Fund Board: 9.75%
– Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan): 4.99%
– Aberdeen Asset Management Plc: 5.81%
– Standard Life Aberdeen Plc: 5.79%

Nota: Ia termasuk pemegangan saham secara tidak langsung.

7. Pembinaan Bangunan Pejabat Baru in Kilang Seksyen 15

PANAMY sedang membina bangunan pejabat baru di kilang Seksyen 15 dan ia dijangka siap dibina pada tahun 2019. Ia akan memindahkan ruang kerja ke pejabat baru, sekaligus menambahkan ruang sebanyak 18% yang akan digunakan untuk pembuatan alat-alat perumahan.

Selain daripada itu, PANAMY juga sedang merancang pembinaan bangunan pejabat yang kedua di kilang Seksyen 23 setelah pembinaan di kilang pertama siap nanti. Bangunan pejabat kedua dijangka siap dibina pada tahun 2020.

8. P/E Ratio kini ialah 17.90

Dalam 12 bulan lalu yang terkini, PANAMY telah menjana sebanyak RM127.0 juta keuntungan bersih. Maka, earnings per share (EPS) bagi PANAMY ialah RM2.09.

Setakat 21 Januari 2019, harga saham PANAMY ialah RM 37.42. Jadi, P/E Ratio terkini bagi PANAMY ialah 17.90. Ia adalah lebih tinggi jikalau dibandingkan dengan purata P/E Ratio sebanyak 15.54 dalam masa 10 tahun kebelakangan iaitu dari tahun 2009 sehingga 2018.

Nota:

P/E Ratio

= Harga Saham / (EPS)
= RM 37.42 / RM 2.09
= 17.90

9. P/B Ratio kini ialah 2.84

Pada 30 September 2018, PANAMY merekodkan aset bersih sebanyak RM13.16 setiap saham. Maka, P/B Ratio terkini bagi PANAMY adalah 2.84, tertinggi untuk tempoh 10 tahun.

Nota:

P/B Ratio

= Harga Saham / Aset Bersih Setiap Saham
= RM 37.42 / RM 13.16
= 2.84

10. Kadar Dividen kini ialah 3.96% setahun

Pada tahun 2018, PANAMY telah membayar dividend per share (DPS) sebanyak RM1.48. Maka, kadar dividen bagi pelabur yang beli saham PANAMY pada harga RM37.42 adalah sebanyak 3.96% setahun jika PANAMY ada keupayaan untuk mengekalkan DPS-nya pada kadar RM1.48 setahun.

Kadar ini adalah lebih tertinggi berbanding dengan puratanya sebanyak 3.28% setahun.

Nota:

Kadar Dividen

= (Dividen setiap saham (DPS) /Harga Saham) X 100%
= (RM 1.48 / RM 37.42) x 100%
= 3.96%

Sudut Pandangan

PANAMY telah menyumbang pertumbuhan perolehan, keuntungan bersih, dan pembayaran dividen kepada pemegang sahamnya pada masa 10 tahun. Ia telah mengalami pertumbuhan harga saham secara stabil bagi tempoh 10 tahun tersebut. Oleh yang demikian, ianya telah menambah kekayaan kepada para pemegang saham PANAMY, terutamanya bagi pelabur saham jangka panjang.

Maka, inilah pengajaran bagi semua pelabur saham, terutamanya pelabur yang baru dan tidak pengalaman. Tidak perlulah kita mengejar harga saham bagi jangka masa yang pendek. Sikap melabur ke dalam syarikat bagi jangka masa panjang yang bagus daripada segi ‘fundamental’ adalah digalakkan.

Daripada segi penilaian, PANAMY mempunyai P/E Ratio terkini yang lebih berdekatan dengan P/E Ratio tertinggi dan P/B Ratio yang tertinggi. Tapi, ia memberi kadar faedah sebanyak 3.96% setahun, lebih tinggi jika berbanding dengan puratanya.

Wajarkah kamu melabur saham PANAMY?

Ini bergantung kepada pelan pelaburan secara individu dan adakah kamu boleh menerima kadar faedah sebanyak 3.96% daripada PANAMY? Jika tidak, tak apalah. Lebih baik belajar seni pelaburan saham dan buat perancangan terlebih dahulu.

Selamat Melabur!

Ian Tai merupakan Pengasas portal saham Bursaking.com.my dan Editor di KCLau.com. Beliau juga merupakan Penyumbang Artikel kepada The Fifth PersonValue Invest Asia dan Small Cap Asia, laman-laman web saham terkemuka di Singapura.

Iklan

Perang Perdagangan Sebenarnya Menguntungkan Pengeluar Sarung Tangan Getah Malaysia

Perang perdagangan yang berterusan di antara Amerika Syarikat (AS) dan China telah membuka ruang yang lebih luas kepada syarikat-syarikat tempatan dalam membekalkan produk berasaskan sintetik terutamanya sarung tangan.

Syarikat-syarikat di Amerika Syarikat dijangka akan beralih arah ke negara-negara Asia seperti Malaysia, bagi mendapatkan alternatif produk yang lebih murah sekaligus dapat membuka peluang kepada pengeluar produk sarung tangan getah negara untuk menguasai pasaran AS serta Eropah.

Untuk pengetahuan anda, AS baru-baru ini mengenakan tarif sebanyak 10% ke atas sarung tangan perubatan yang dibuat di China mulai 1 September 2019.

Perang perdagangan yang berlangsung sejak tahun lalu sebenarnya telah mengganggu rantaian bekalan (supply-chain) global. Namun, dalam masa yang sama ianya memberi faedah kepada negara-negara lain khususnya pengeluar dari Malaysia.

Presiden dan Pengarah Urusan Supermax Corporation Bhd (Supermax), Datuk Seri Stanley Thai, berkata pengeluar produk sarung tangan termasuk syarikatnya sendiri mendapat manfaat daripada peningkatan tarif yang dikenakan AS terhadap barangan dari China.

Beliau berkata, produk sarung tangan getah perubatan dari Malaysia bakal menguasai pasaran AS dalam beberapa tahun akan datang.

Malaysia Pembekal Terbesar Ke Amerika Syarikat

Sarung tangan perubatan adalah salah satu produk yang berada dalam senarai tarif baru oleh Amerika Syarikat terhadap China pada 1 September yang lalu. Manakala 25% tarif telah dikenakan kepada sarung tangan bukan-perubatan sejak 1 Mei 2019.

Ramai yang berpendapat perkara ini bakal membuka ruang yang lebih luas kepada pengeluar tempatan kerana status China sebagai antara pengeluar terbesar sarung tangan sintetik di dunia.

11% import keseluruhan sarung tangan sintetik ke Amerika Syarikat datang dari China berdasarkan laporan kaji selidik Maybank Investment. Penganalisis di Maybank Investment berkata impak daripada perang dagang menyebabkan sektor kesihatan AS beralih dari China ke Malaysia, manakala China pula mencari destinasi eksport baru ke Eropah.

Tahun lalu sahaja, 66% dari jumlah keseluruhan import sarung tangan sintetik ke Amerika Syarkat datang dari Malaysia menjadikan negara kita pembekal utama produk ini ke negara itu.

Pembekal Tempatan Dapat Permintaan Lebih Tinggi?

Kajian oleh MIDF menjangka pembuat sarung tangan sintetik negara bakal mendapat faedah dengan permintaan lebih tinggi dari Amerika Syarikat.

Walaupun kita bakal bersaing dengan China di pentas Eropah, tetapi dengan strategi penetapan harga yang lebih kompetitif akan mengekalkan peratusan pegangan pasaran syarikat tempatan di rantau tersebut.

Supermax merupakan salah satu pengeluar terbesar di Malaysia dan menjangkakan nilai eksport akan meningkat 10% pada tahun kewangan 2020, didorong oleh konflik perang perdagangan itu. Eksport Supmermax ke AS ketika ini sekitar 30% daripada jumlah eksport keseluruhan syarikat.

Daripada satu sudut, perang perdagangan banyak menimbulkan ketidaktentuan pasaran tetapi dari sudut yang lain, ia telah mewujudkan peluang bagi pengeluar Malaysia meningkatkan penguasaan pasaran global.

Supermax juga menyasarkan peningkatan pengeluaran kepada 27 bilion tan metrik pada Disember 2020 daripada 21.75 bilion tan metrik ketika ini, dan ia dijangka terus meningkat kepada 44.1 bilion tan metrik menjelang 2024.

Berikut adalah pergerakan semasa saham dua pengeluar sarung tangan utama negara terutamanya selepas tarif baru 10% berkuatkuasa pada 1 September terhadap sarung tangan sintetik perubatan dari China:

Supermax Corporation Berhad

Pergerakan Harga Saham Supermax, Sumber : Tradingview

Carta di atas adalah pergerakan saham Supermax dalam rangka masa empat jam. Lorekan kuning menunjukkan harga saham kaunter berkenaan pada tarikh 1 September dan 11 September.

Jelas dilihat terdapat kenaikan ketara selepas tarif baru oleh AS terhadap China. Harga saham Supermax pada 1 September 2019 berlegar di sekitar harga RM1.47 dan meningkat sebanyak 13% dalam masa sepuluh hari kepada RM1.67.

Hartalega Holdings Berhad

Pergerakan Harga Saham Hartalega, Sumber : Tradingview

Hartalega Holdings Berhad (Hartalega) adalah syarikat pengeluaran sarung tangan nitril yang terbesar di dunia. Sejak tahun 2008, modal pasaran syarikat ini telah meningkat sebanyak 46 kali ganda daripada hanya RM436 juta kepada RM17.9 bilion.

Sama seperti Supermax, Hartalega juga mencatatkan kenaikan harga saham selepas tarif baru berkuatkuasa pada 1 September. Dapat dilihat kenaikan signifikan di antara tarikh 1 September hingga 11 September 2019 dari RM5.08 kepada RM5.38, iaitu kenaikan hampir 6% dalam tempoh kurang daripada dua minggu.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/09/06/local-glove-makers-benefit-from-us-china-trade-war-supermax-says
  2. https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/09/11/glove-makers-to-gain-as-us-impose-tariffs-on-china-gloves
  3. https://www.theedgemarkets.com/article/us-tariffs-give-local-glove-sector-temporary-boost
  4. https://www.sinarharian.com.my/article/42747/BISNES/Industri-sarung-tangan-getah-sasar-peroleh-RM20-bilion
  5. https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2019/09/604237/peluang-pengeluar-sarung-tangan-getah-kuasai-eropah
  6. https://www.majalahlabur.com/saham/ambil-tahu-11-perkara-ini-sebelum-nak-melabur-saham-hartalega/

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!