Rule Of 7: Simpanan Kecemasan

Tony Robbins adalah seorang jutawan di Amerika Syarikat yang banyak menulis buku berkenaan motivasi kewangan. Dikhabarkan beliau menerima bayaran sehingga USD300,000 bagi satu sesi ceramah.

Di antara buku beliau yang menjadi rujukan ramai adalah Unshakeable.

Kredit Gambar: Tony Robbins

Ada satu tips menarik yang dikongsikan di dalam buku ini iaitu the Rule of 7. Ia merujuk kepada keperluan seorang pelabur untuk mempunyai dana simpanan kecemasan sebanyak 7 tahun gaji atau pendapatan untuk menjamin kehidupan yang stabil, tidak terjejas dengan naik turun pasaran.

Berdasarkan fakta tahun 2016, Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia memaklumkan bahawa lebih 76% rakyat Malaysia tidak mempunyai simpanan mencukupi bagi menghadapi masa sukar atau “kecemasan”.

Hanya 6% rakyat Malaysia mempunyai wang mencukupi untuk meneruskan hidup lebih 6 bulan pada waktu kecemasan atau tempoh susah, manakala 18% lagi boleh hidup lebih daripada 3 bulan.

Menariknya tentang simpanan ini, ia menjadi strategi Tuan Zukri, bekas CEO Tabung Haji dalam memulihkan Tabung Haji. Katanya beliau telah berjaya mewujudkan rizab/simpanan bagi Tabung Haji sebanyak RM400 juta dan akan ditambah apabila keadaan perniagaan positif dan akan digunakan apabila keadaan terdesak.

Langkah ini menjamin operasi Tabung Haji dalam melaksanakan tanggungjawabnya dalam membantu seramai mungkin rakyat Malaysia menunaikan ibadah Haji.

Sesungguhnya kuasa simpanan sangatlah besar. Ia menjadi punca Nabi Yusuf dilantik menjadi Menteri Kewangan Mesir setelah mencadangkan kepada Raja Mesir tentang strategi mempunyai simpanan bagi menghadapi kemarau selama tujuh tahun. Ya, Tujuh Tahun.

Ayat 47 dan 48 daripada Surah Yusuf menceritakan kepada kita bagaimana Nabi Yusuf mencadangkan supaya hasil tanaman disimpan kecuali sedikit untuk dimakan sebagai persiapan kemarau selama tujuh tahun.

Adakah ianya merupakan satu kebetulan tujuh tahun dipilih oleh Tony Robbins?

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Masih Kaji Mekanisme Berkesan Agih Bantuan, Subsidi – Kementerian Ekonomi

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) —  Kerajaan masih di peringkat mengkaji mekanisme bagi pengagihan bantuan dan subsidi secara paling berkesan serta mudah kepada rakyat, kata Kementerian Ekonomi.

Antara kaedah itu termasuk pengagihan menerusi e-baucar, e-dompet atau penyaluran tunai secara terus melalui akaun bank.

“Sebagai contoh, bayaran Sumbangan Tunai Rahmah secara tunai akan disalurkan terus ke dalam akaun bank penerima manakala skim-skim bantuan terpilih di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat pula menggunakan e-dompet.

“Bagaimanapun, penyaluran bantuan secara tunai masih perlu dipertimbangkan untuk penerima di kawasan luar bandar yang berdepan kesukaran capaian rangkaian telekomunikasi.

“Oleh itu, mekanisme ini perlu diteliti dengan lebih lanjut bagi memastikan agihan berkenaan dapat dilaksanakan dengan lebih cekap dan memudahkan penerima,” katanya dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen hari ini. 

Kenyataan itu sebagai menjawab pertanyaan Tuan Azli Yusof (PH-Shah Alam) sama ada kerajaan berhasrat memperkenalkan sistem e-dompet secara menyeluruh untuk menggantikan bantuan tunai dalam pelaksanaan bantuan subsidi bersasar kepada golongan yang memerlukan barangan asas.

Menjelaskan selanjutnya, kementerian berkata selaras dengan langkah ke arah pendigitalan ekonomi, pelaksanaan ekosistem tanpa tunai seperti e-dompet juga dapat menggalakkan masyarakat untuk menggunapakai teknologi.

— BERNAMA