Lima Bilionaire Yang Berjaya Menambah Kekayaan Mereka Pada Tahun Lepas

Tahun 2020 baru sahaja melabuhkan tirainya dan ianya merupakan tahun yang sangat mencabar buat semua orang. Pandemik Covid-19 yang melanda dunia masih belum nampak jalan keluar sehingga sekarang.

Kegiatan ekonomi dunia telah menyebabkan kegawatan ekonomi dan banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar. Walaupun begitu, ada juga yang tidak mengalami sebarang kesan dengan krisis ini.

Sektor penjagaan kesihatan dan sektor teknologi teknologi merupakan sektor yang berkembang pesat dan mendapat tempat di kalangan pelabur runcit dan institusi untuk melabur di dalam sektor tersebut.

Mari kita lihat 5 orang yang berjaya menambah nilai kekayaan mereka sepanjang krisis yang berlaku tahun lepas.

1. Elon Musk

Kredit Gambar: CNBC

Tokoh terkenal di dalam bidang teknologi dunia. Elon Musk merupakan orang yang paling banyak mendapat keuntungan sepanjang tahun lepas. Tesla dan Space X merupakan penyumbang terbesar kepada kekayaan yang dimilikinya.

Saham Tesla meningkat secara luar biasa di mana pada bulan Januari tahun lalu, harga saham syarikat tersebut hanyalah sekitar USD90 seunit dan akhir tahun lepas saham Tesla berada di paras USD700 seunit.

Elon Musk yang memiliki 20% pegangan saham Tesla telah menjadikan kekayaan dirinya sekarang berada pada paras USD160 bilion.

Baca: Elon Musk Kini Orang Kedua Terkaya Dunia

*Terkini, nilai kekayaan Elon Musk adalah sebanyak USD195 bilion, mengatasi Jeff Bezos di tempat kedua dengan kekayaan sebanyak USD185 bilion.

2. Jeff Bezos

Kredit Gambar: CNBC

Ketika krisis pandemik melanda dunia, kebanyakan urusan jual beli telah tergendala. Para pembeli kini beralih kepada pembelian secara online bagi memudahkan urusan seharian mereka.

Amazon yang merupakan syarikat e-commerce terbesar dunia telah mendapat durian runtuh daripada peristiwa ini. Saham Amazon meningkat naik secara mendadak pada tahun lepas.

Amazon yang menguasai hampir 50% pasaran online di Amerika Syarikat menyebabkan ramai pelabur memilih saham mereka berbanding pesaing yang lain. Hasilnya, Jeff Bezos berjaya menambah kekayaan sebanyak USD72 bilion pada tahun lepas dan menjadikannya bernilai sebanyak USD185 bilion.

3. Zhong Shanshan

Beliau merupakan seorang usahawan yang berjaya menggandakan kekayaannya pada tahun lepas. Kini, beliau merupakan lelaki terkaya di Asia.

Beliau yang mempunyai syarikat air minuman dan juga farmaseutikal yang menjadikan kekayaanya berganda-ganda pada tahun lepas. Kini dianggarkan kekayaan beliau adalah sebanyak USD90 bilion.

Baca:  Zhong Shanshan, Bilionaire Terkaya Di China Dalam Industri Minuman Dan Farmaseutikal

4. Colin Huang

Kredit Gambar: FT

Beliau merupakan pengasas kepada syarikat e-commerce terkenal di China yang bernama Pinduoduo. Beliau telah membangunkan syarikat ini pada tahun 2015 dan telah menjadi terkenal ketika krisis melanda dunia pada tahun lepas.

Syarikatnya itu menjadi terkenal dengan cepat berbanding dengan syarikat e-commerce  yang lain disebabkan komisen yang rendah dikenakan kepada para peniaga yang menggunakan platform Pinduoduo. Dalam masa yang singkat sahaja, platform tersebut telah menjadi terkenal di seluruh China.

Colin Huang kemudianya meletak jawatan sebagai CEO dan diganti oleh Lei Chen. Walaupun telah meninggalkan jawatan CEO syarikat tersebut, beliau masih lagi memiliki saham Pinduoduo sebanyak 29.4%.

Pada tahun lepas, kekayaan yang dimiliki Colin Huang telah meningkat kepada USD53 bilion hasil daripada peningkatan harga saham Pinduoduo.

5. Dan Gilbert

Kredit Gambar: CNBC

Beliau mungkin bilionaire yang kurang dikenali tetapi merupakan salah seorang yang tersenarai di dalam golongan billionaire yang berjaya menambah kekayaan pada tahun lepas. Syarikatnya merupakan mortgage lender yang terbesar di Amerika Syarikat yang berpangkalan di Detroit.

Dan Gilbert memiliki syarikat Rocket Companies dan Quicken Loans. Dengan interest rate rumah yang semakin rendah di Amerika Syarikat, ianya telah menyebabkan beliau semakin kaya.

Kekayaan yang beliau miliki adalah sebanyak USD50 bilion dan menjadikan beliau lelaki ke-15 terkaya di Amerika Syarikat pada ketika ini.

Mungkin kita tak boleh menjadi kaya-raya seperti dalam senarai ini, tapi kita boleh meningkatkan kekayaan dengan membeli saham-saham milik mereka.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.