Lima Bilionaire Yang Berjaya Menambah Kekayaan Mereka Pada Tahun Lepas

Tahun 2020 baru sahaja melabuhkan tirainya dan ianya merupakan tahun yang sangat mencabar buat semua orang. Pandemik Covid-19 yang melanda dunia masih belum nampak jalan keluar sehingga sekarang.

Kegiatan ekonomi dunia telah menyebabkan kegawatan ekonomi dan banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar. Walaupun begitu, ada juga yang tidak mengalami sebarang kesan dengan krisis ini.

Sektor penjagaan kesihatan dan sektor teknologi teknologi merupakan sektor yang berkembang pesat dan mendapat tempat di kalangan pelabur runcit dan institusi untuk melabur di dalam sektor tersebut.

Mari kita lihat 5 orang yang berjaya menambah nilai kekayaan mereka sepanjang krisis yang berlaku tahun lepas.

1. Elon Musk

Kredit Gambar: CNBC

Tokoh terkenal di dalam bidang teknologi dunia. Elon Musk merupakan orang yang paling banyak mendapat keuntungan sepanjang tahun lepas. Tesla dan Space X merupakan penyumbang terbesar kepada kekayaan yang dimilikinya.

Saham Tesla meningkat secara luar biasa di mana pada bulan Januari tahun lalu, harga saham syarikat tersebut hanyalah sekitar USD90 seunit dan akhir tahun lepas saham Tesla berada di paras USD700 seunit.

Elon Musk yang memiliki 20% pegangan saham Tesla telah menjadikan kekayaan dirinya sekarang berada pada paras USD160 bilion.

Baca: Elon Musk Kini Orang Kedua Terkaya Dunia

*Terkini, nilai kekayaan Elon Musk adalah sebanyak USD195 bilion, mengatasi Jeff Bezos di tempat kedua dengan kekayaan sebanyak USD185 bilion.

2. Jeff Bezos

Kredit Gambar: CNBC

Ketika krisis pandemik melanda dunia, kebanyakan urusan jual beli telah tergendala. Para pembeli kini beralih kepada pembelian secara online bagi memudahkan urusan seharian mereka.

Amazon yang merupakan syarikat e-commerce terbesar dunia telah mendapat durian runtuh daripada peristiwa ini. Saham Amazon meningkat naik secara mendadak pada tahun lepas.

Amazon yang menguasai hampir 50% pasaran online di Amerika Syarikat menyebabkan ramai pelabur memilih saham mereka berbanding pesaing yang lain. Hasilnya, Jeff Bezos berjaya menambah kekayaan sebanyak USD72 bilion pada tahun lepas dan menjadikannya bernilai sebanyak USD185 bilion.

3. Zhong Shanshan

Beliau merupakan seorang usahawan yang berjaya menggandakan kekayaannya pada tahun lepas. Kini, beliau merupakan lelaki terkaya di Asia.

Beliau yang mempunyai syarikat air minuman dan juga farmaseutikal yang menjadikan kekayaanya berganda-ganda pada tahun lepas. Kini dianggarkan kekayaan beliau adalah sebanyak USD90 bilion.

Baca:  Zhong Shanshan, Bilionaire Terkaya Di China Dalam Industri Minuman Dan Farmaseutikal

4. Colin Huang

Kredit Gambar: FT

Beliau merupakan pengasas kepada syarikat e-commerce terkenal di China yang bernama Pinduoduo. Beliau telah membangunkan syarikat ini pada tahun 2015 dan telah menjadi terkenal ketika krisis melanda dunia pada tahun lepas.

Syarikatnya itu menjadi terkenal dengan cepat berbanding dengan syarikat e-commerce  yang lain disebabkan komisen yang rendah dikenakan kepada para peniaga yang menggunakan platform Pinduoduo. Dalam masa yang singkat sahaja, platform tersebut telah menjadi terkenal di seluruh China.

Colin Huang kemudianya meletak jawatan sebagai CEO dan diganti oleh Lei Chen. Walaupun telah meninggalkan jawatan CEO syarikat tersebut, beliau masih lagi memiliki saham Pinduoduo sebanyak 29.4%.

Pada tahun lepas, kekayaan yang dimiliki Colin Huang telah meningkat kepada USD53 bilion hasil daripada peningkatan harga saham Pinduoduo.

5. Dan Gilbert

Kredit Gambar: CNBC

Beliau mungkin bilionaire yang kurang dikenali tetapi merupakan salah seorang yang tersenarai di dalam golongan billionaire yang berjaya menambah kekayaan pada tahun lepas. Syarikatnya merupakan mortgage lender yang terbesar di Amerika Syarikat yang berpangkalan di Detroit.

Dan Gilbert memiliki syarikat Rocket Companies dan Quicken Loans. Dengan interest rate rumah yang semakin rendah di Amerika Syarikat, ianya telah menyebabkan beliau semakin kaya.

Kekayaan yang beliau miliki adalah sebanyak USD50 bilion dan menjadikan beliau lelaki ke-15 terkaya di Amerika Syarikat pada ketika ini.

Mungkin kita tak boleh menjadi kaya-raya seperti dalam senarai ini, tapi kita boleh meningkatkan kekayaan dengan membeli saham-saham milik mereka.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bagaimana SpaceX Tewaskan Boeing Di Dalam Perlumbaan Angkasa Lepas?

Industri berkaitan aeroangkasa bakal memberi pulangan yang sangat lumayan kepada pemain yang ada di dalam bidang tersebut. Sebelum ini, teknologi pembuatan roket yang berupaya untuk menghantar manusia ke angkasa lepas hanya dimiliki oleh dua negara sahaja.

Amerika Syarikat dan Rusia merupakan negara yang pertama di dunia menghantar manusia ke angkasa lepas. Oleh kerana hanya dua negara ini sahaja yang mempunyai kepakaran di dalam teknologi roket yang melibatkan aeroangkasa, kos untuk menghasilkan teknologi ini sangat tinggi.

Rusia pula menghantar para angkasawan mereka menggunakan roket Soyuz yang mana teknologi roket ini sudah terkenal lebih murah dan juga terbukti selamat untuk membawa manusia ke angkasa lepas berbanding dengan Amerika Syarikat.

Sebelum ini, mereka membangunkan program Space Shuttle yang mempunyai kos operasi yang sangat tinggi sehingga menyebabkan kerajaan Amerika Syarikat terpaksa menghentikannya pada tahun 2011.

Sejak dari itu, pihak NASA (National Aeronautics and Space Administration) tidak lagi menghantar angkasawan mereka melalui roket buatan sendiri. Sebaliknya hanya membayar kepada pihak Rusia bagi membawa angkasawan negara mereka ke Stesen Angkasa Lepas (ISS).

Pada ketika itu, hanya roket Soyuz sahaja yang merupakan satu-satunya jalan untuk ke ISS. Peningkatan kos yang semakin tinggi dari tahun ke tahun telah menyebabkan NASA mula membuka kontrak mereka kepada syarikat aeroangkasa di negaranya bagi menjimatkan kos menghantar angkasawan ke ISS.

Hasilnya, dua buah syarikat berjaya mendapat kontrak dari NASA ini iaitu Boeing dan juga SpaceX.

Boeing VS SpaceX

This image has an empty alt attribute; its file name is Bagaimana-SpaceX-Tewaskan-Boieng-Di-Dalam-Perlumbaan-Angkasa-Lepas2.jpg
Kredit Gambar: Space

Boeing merupakan syarikat yang tidak asing lagi dalam menjalinkan kerjasama dengan NASA di dalam pembangunan roket untuk ke angkasa lepas. Boeing merupakan salah sebuah syarikat yang membina enjin roket Apollo ketika membawa misi utama negara tersebut ke bulan pada akhir tahun 1960-an.

SpaceX pula merupakan syarikat yang baru jika dibandingkan dengan Boeing, yang jauh lebih berpenglaman di dalam menghasilkan roket dan peralatan untuk industri aeroangkasa. Ianya telah diasaskan oleh Elon Musk pada tahun 2002.

Beliau mengasaskan SpaceX apabila pihak Rusia enggan menjual roket untuk membawa manusia ke stesen angkasa lepas. Elon Musk yang kecewa dan kemudian kembali ke Amerika Syarikat untuk membina roket mereka sendiri.

Selepas kejadian tersebut, Elon Musk tidak lagi menoleh ke belakang untuk membina roket bagi membawa manusia ke angkasa lepas.

Jika dibandingkan dengan Boeing, SpaceX banyak kekurangan pada peringkat awalnya daripada segi kepakaran dan juga kewangan. Boeing  merupakan syarikat penerbangan terbesar di dunia pada ketika itu, dengan kedudukan kewangan yang lebih kukuh jika dibandingkan dengan SpaceX.

Keuntungan yang diperolehi oleh Boeing telah disalurkan bagi tunjuan untuk membangunkan roket berbanding dengan SpaceX yang menggunakan duit peribadi Elon Musk pada permulaan perjalanan syarikat tersebut.

Bagaimana SpaceX Berjaya Tewaskan Boeing?

Walaupun kelebihan memihak kepada Boein, itu tidak dapat menghalang Elon Musk daripada terus mengejar impiannya. Kedua-dua syarikat ini berlumba membina roket generasi baru, dengan SpaceX memberi nama Dragon manakala Boeing dengan nama Starliner.

Roket generasi baru ini dibina menggunakan kontrak yang diberi oleh NASA bagi mengurangkan kebergantungan kepada Rusia. Boeing mendapat sebanyak USD4.3 bilion berbanding dengan SpaceX yang hanya dapat USD2.5 bilion ketika kontrak ini diberikan.

Kredit Gambar: Evolving Science

Pada tahun lepas, SpaceX telah berjaya membawa angkasawan NASA ke ISS dan secara rasminya telah menewaskan Boeing di dalam perlumbaan tersebut. Boeing mengalami masalah di dalam pelancaran roket buatan mereka apabila perisian untuk mengawal roket tidak berfungsi seperti sepatutnya.

Dengan masalah teknikal yang dihadapai oleh Boeing, mereka terpaksa mengubah hampir keseluruhan program mereka untuk menjayakan misi ini. Dengan kelewatan tersebut, mereka telah ditewaskan oleh SpaceX dalam menghantar angkasawan NASA ke ISS.

Pengajarannya, walaupun syarikat yang dibina oleh Elon Musk pada mulanya dipandang lekeh oleh pesaing mereka kerana tidak mempunyai pengalaman di dalam bidang aeroangkasa; tetapi mereka akhirnya berjaya dengan semangat jitu dan sikap tidak mudah putus asa.

Sumber Rujukan:

Saham SpaceX mungkin tidak disenaraikan di pasaran saham, namun saham Tesla yang juga dimiliki oleh Elon Musk boleh kita beli di Wall Street.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!