Lima Bilionaire Yang Berjaya Menambah Kekayaan Mereka Pada Tahun Lepas

Tahun 2020 baru sahaja melabuhkan tirainya dan ianya merupakan tahun yang sangat mencabar buat semua orang. Pandemik Covid-19 yang melanda dunia masih belum nampak jalan keluar sehingga sekarang.

Kegiatan ekonomi dunia telah menyebabkan kegawatan ekonomi dan banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar. Walaupun begitu, ada juga yang tidak mengalami sebarang kesan dengan krisis ini.

Sektor penjagaan kesihatan dan sektor teknologi teknologi merupakan sektor yang berkembang pesat dan mendapat tempat di kalangan pelabur runcit dan institusi untuk melabur di dalam sektor tersebut.

Mari kita lihat 5 orang yang berjaya menambah nilai kekayaan mereka sepanjang krisis yang berlaku tahun lepas.

1. Elon Musk

Kredit Gambar: CNBC

Tokoh terkenal di dalam bidang teknologi dunia. Elon Musk merupakan orang yang paling banyak mendapat keuntungan sepanjang tahun lepas. Tesla dan Space X merupakan penyumbang terbesar kepada kekayaan yang dimilikinya.

Saham Tesla meningkat secara luar biasa di mana pada bulan Januari tahun lalu, harga saham syarikat tersebut hanyalah sekitar USD90 seunit dan akhir tahun lepas saham Tesla berada di paras USD700 seunit.

Elon Musk yang memiliki 20% pegangan saham Tesla telah menjadikan kekayaan dirinya sekarang berada pada paras USD160 bilion.

Baca: Elon Musk Kini Orang Kedua Terkaya Dunia

*Terkini, nilai kekayaan Elon Musk adalah sebanyak USD195 bilion, mengatasi Jeff Bezos di tempat kedua dengan kekayaan sebanyak USD185 bilion.

2. Jeff Bezos

Kredit Gambar: CNBC

Ketika krisis pandemik melanda dunia, kebanyakan urusan jual beli telah tergendala. Para pembeli kini beralih kepada pembelian secara online bagi memudahkan urusan seharian mereka.

Amazon yang merupakan syarikat e-commerce terbesar dunia telah mendapat durian runtuh daripada peristiwa ini. Saham Amazon meningkat naik secara mendadak pada tahun lepas.

Amazon yang menguasai hampir 50% pasaran online di Amerika Syarikat menyebabkan ramai pelabur memilih saham mereka berbanding pesaing yang lain. Hasilnya, Jeff Bezos berjaya menambah kekayaan sebanyak USD72 bilion pada tahun lepas dan menjadikannya bernilai sebanyak USD185 bilion.

3. Zhong Shanshan

Beliau merupakan seorang usahawan yang berjaya menggandakan kekayaannya pada tahun lepas. Kini, beliau merupakan lelaki terkaya di Asia.

Beliau yang mempunyai syarikat air minuman dan juga farmaseutikal yang menjadikan kekayaanya berganda-ganda pada tahun lepas. Kini dianggarkan kekayaan beliau adalah sebanyak USD90 bilion.

Baca:  Zhong Shanshan, Bilionaire Terkaya Di China Dalam Industri Minuman Dan Farmaseutikal

4. Colin Huang

Kredit Gambar: FT

Beliau merupakan pengasas kepada syarikat e-commerce terkenal di China yang bernama Pinduoduo. Beliau telah membangunkan syarikat ini pada tahun 2015 dan telah menjadi terkenal ketika krisis melanda dunia pada tahun lepas.

Syarikatnya itu menjadi terkenal dengan cepat berbanding dengan syarikat e-commerce  yang lain disebabkan komisen yang rendah dikenakan kepada para peniaga yang menggunakan platform Pinduoduo. Dalam masa yang singkat sahaja, platform tersebut telah menjadi terkenal di seluruh China.

Colin Huang kemudianya meletak jawatan sebagai CEO dan diganti oleh Lei Chen. Walaupun telah meninggalkan jawatan CEO syarikat tersebut, beliau masih lagi memiliki saham Pinduoduo sebanyak 29.4%.

Pada tahun lepas, kekayaan yang dimiliki Colin Huang telah meningkat kepada USD53 bilion hasil daripada peningkatan harga saham Pinduoduo.

5. Dan Gilbert

Kredit Gambar: CNBC

Beliau mungkin bilionaire yang kurang dikenali tetapi merupakan salah seorang yang tersenarai di dalam golongan billionaire yang berjaya menambah kekayaan pada tahun lepas. Syarikatnya merupakan mortgage lender yang terbesar di Amerika Syarikat yang berpangkalan di Detroit.

Dan Gilbert memiliki syarikat Rocket Companies dan Quicken Loans. Dengan interest rate rumah yang semakin rendah di Amerika Syarikat, ianya telah menyebabkan beliau semakin kaya.

Kekayaan yang beliau miliki adalah sebanyak USD50 bilion dan menjadikan beliau lelaki ke-15 terkaya di Amerika Syarikat pada ketika ini.

Mungkin kita tak boleh menjadi kaya-raya seperti dalam senarai ini, tapi kita boleh meningkatkan kekayaan dengan membeli saham-saham milik mereka.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee