Statistik Muflis Di Malaysia

Diisytiharkan sebagai muflis pastinya merupakan sesuatu yang ingin dielakkan oleh sesiapa sahaja terutamanya golongan yang berumur 40-an. Kesukaran untuk bangkit semula di usia yang tua akan menjadikan hidup seseorang itu menjadi sangat sukar.

Baru-baru ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Liew Vui Keong mengumumkan bahawa seramai 300,908 individu rakyat Malaysia dilaporkan telah muflis sehingga Ogos tahun 2019.

Orang Muda Yang Ramai Muflis

Berdasarkan statistik, kumpulan umur yang diisytiharkan muflis terdiri daripada mereka yang berumur 35 hingga 45 tahun yang merangkumi 35% diikuti oleh kumpulan yang berusia 25 tahun hingga 34 tahun dengan sebanyak 25.3%.

Golongan lelaki biasanya dilihat lebih cenderung muflis daripada golongan wanita. Daripada segi kaum, majoriti yang muflis adalah daripada kaum Bumiputera dengan 56% diikuti oleh kaum Cina dengan 26%.

Punca Kadar Muflis Meningkat

Kadar muflis yang tinggi biasanya disebabkan oleh kekerapan membuat pinjaman untuk kegunaan peribadi dan bukannya untuk pelaburan atau pengumpulan kekayaan. Perkara ini adalah sangat membimbangkan.

Ianya berlaku dalam kalangan peminjam muda yang tidak celik kewangan.  Kegagalan membayar balik pinjaman peribadi dan pinjaman kenderaan telah menyumbang hampir separuh daripada jumlah kes muflis baru-baru ini.

Jumlah peminjam yang muflis disebabkan pinjaman peribadi dan kad kredit telah meningkat sebanyak 104%. Satu daripada empat isi rumah di Kuala Lumpur memperoleh gaji bulanan kurang daripada anggaran taraf hidup yang ditetapkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Malah, mereka ini juga cenderung untuk mengambil pinjaman peribadi dan kad kredit bagi menampung kehidupan.

Oleh kerana proses mendapatkan kad kredit lebih mudah, lebih banyak isi rumah beralih kepada kad kredit untuk memenuhi keperluan masing-masing. Sebilangan besar daripadanya menghadapi cabaran untuk mengawal perbelanjaan dan pengurusan hutang yang buruk.

Walaupun jumlah hutang kad kredit menunjukkan isi rumah menggunakan hutang tersebut untuk meningkatkan taraf hidup mereka dalam jangka masa yang pendek, ini juga menunjukkan bahawa mereka telah berbelanja lebih banyak daripada yang mereka mampu.

Kesimpulannya, rakyat di negara kita haruslah mengubah sikap dan mentaliti terhadap kewangan bagi memastikan kehidupan bebas daripada muflis. Dengan meningkatkan ilmu pengetahuan berkenaan kewangan, masalah ini pasti dapat diatasi.

Elakkan diri daripada berbelanja secara berlebihan dan di luar kemampuan. Di samping itu, carilah pendapatan tambahan dan tingkatkan ilmu berkenaan pelaburan.

Sumber Rujukan:

  1. Sinar Harian
  2. BH Online

Jom bersama-sama Dr. Zaharuddin Abd Rahman, tokoh ilmuan kewangan dalam Webinar Jom Saham yang bakal diadakan pada hari Jumaat 1 Januari 2021 dari pukul 9 pagi sehingga 12 tengah hari.

Kami nak lebih ramai orang yang melabur ke tempat yang sah dan patuh syariah. Kami taknak orang ramai terjebak dengan skim pelaburan yang entah apa-apa. Akhirnya bukan pelaburan, tetapi peleburan.

Kami juga nak lebih ramai orang kaya agar lebih ramai orang yang akan bayar zakat. Lebih ramai orang kaya dapat membantu lebih ramai orang yang memerlukan.

Selain Dr. Zaharuddin, kita juga ada Eza Ezamie dari MajalahLabur, Izrul Zainal pemenang Bursa Top Remisier Tahun 2018 dan Chef Saham.

Tiket hanyalah RM19, daftar sini sekarang -> WebinarJomSaham

Di antara topik yang akan dikupas adalah:

1. Asas Labur Saham
2. Labur & Judi?
3. Bagaimana melabur & berdagang Saham?
4. Prospek pelaburan saham tahun 2021
5. Beli dan Jual saham atas berita?
6. Analisa Teknikal Ilmu Tilik?
7. Mengapa pelaburan saham mesti dipertimbangkan?
8. Labur Saham di NASDAQ & S&P500 (saham Amerika)
9. Bagaimana elak riba dari broker konvensional semasa trade saham USA.
10. Saham dari sudut syariah
11. Persiapan melabur saham
12. Bagaimana boleh gandakan wang dalam pelaburan saham
13. RM 1 Juta dalam 5 tahun?
14. Cara santai labur saham
15. Saham adalah perniagaan
16. Risiko melabur saham
17. Fundamental – baca news (COVID – healthcare naik)

This image has an empty alt attribute; its file name is 210101-Webinar-Jom-Saham_opt2-700x875.jpg

Ayuh bangkit dengan azam tahun baru, jadikan pelaburan saham ini sebagai saham akhirat kita semua. Tapi pada masa yang sama, pastikan pelaburan kita diberkati.

Daftar sekarang, sebelum harga naik atau tiket habis -> WebinarJomSaham

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

i-Saraan KWSP Buat Suri Rumah dan Mereka Yang Bekerja Sendiri

Mungkin ramai yang terlepas pandang dengan skim i-Saraan yang disediakan oleh pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ini. Sebab yang popular dan menjadi perbualan ramai adalah i-Lestari dan yang terbaru, i-Sinar.

Apa Dia i-Saraan Ni?

Mengikut maklumat dari laman web KWSP:

“Caruman Sukarela dengan Insentif Persaraan (i-Saraan) membolehkan ahli yang bekerja sendiri dan tiada pendapatan tetap untuk membuat caruman sukarela untuk tujuan persaraan, dan pada masa yang sama menerima caruman tambahan daripada pihak kerajaan.”

Sebagai ahli di bawah insentif ini, kita akan terima sumbangan Kerajaan sebanyak 15% (jumlah maksimum sebanyak RM250/setahun [berkuatkuasa 1 Januari 2018]) ke atas caruman yang kita lakukan.

i-Saraan terbuka kepada lelaki dan juga wanita yang bekerja sendiri dan tidak mempunyai pendapatan tetap. Ianya juga untuk suri rumah yang tidak layak memohon skim i-Suri.

Tujuan i-Saraan adalah untuk menggalakkan mereka yang bekerja sendiri atau suri rumah, untuk mempunyai simpanan untuk hari tua nanti atau sebagai kemudahan untuk memiliki aset, membayar hutang atau keperluan lain.

Di samping simpanan biasa yang kita lakukan, kita juga kena pastikan ada wang disimpan di tempat yang agak sukar untuk dikeluarkan tanpa sebab yang kukuh; seperti i-Sinar ini. Kita juga akan menikmati dividen tahunan di atas simpanan persaraan kita ini.

Selain daripada itu, ianya dilihat sebagai satu inisiatif kerajaan kepada orang ramai agar tidak bergantung kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) apabila berusia nanti. Baik lelaki dan wanita perlu bertanggungjawab dengan diri sendiri dan hidup selepas bersara nanti.

Inisiatif ini bermula sejak 2018 dan dijangka akan dilanjutkan sehingga ke tahun 2022.

Apakah Manfaat Yang Akan Diperolehi?

Menerima dividen seperti pencarum KWSP yang lain serta tambahan RM250 daripada pihak kerajaan sekiranya kita mencarum sebanyak minima RM1,700 dalam masa setahun.

Sekiranya kita tidak mencapai jumlah tersebut, kita masih layak dapat 15% daripada jumlah caruman yang dibat. Semuanya akan masuk ke dalam akaun 1 KWSP.

Kita juga boleh nikmati pengecualian cukai sehingga RM6,000.

Bagaimana Hendak memohon?

Perlu ke cawangan KWSP dan lengkapkan borang :

• MyKad

• Borang i-Saraan – KWSP 16G (M) (Pendaftaran kali pertama sahaja)

• Borang i-Saraan – KWSP 6A (2) (Semasa bayaran)

•  Bayaran dalam tunai dan cek atau melalui perbankan internet (Penggunaan borang tidak diperlukan)

Sekarang perlu temujanji, dan boleh isi disini: https://www.kwsp.gov.my/ms/janjitemu

Sebarang pertanyaan mengenai iSaraan KWSP boleh disalurkan melalui:

Talian Khidmat Pelanggan KWSP: 03-896226000
ATAU
Borang Pertanyaan Online

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan (pelaburan,takaful dan wasiat) di institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!