Tabung Haji Perkenal Borang Rayuan

Bermula hari Selasa, 28 Januari 2020 para pemilik akaun Tabung Haji (TH) boleh mengemukakan rayuan Haji melalui Borang Rayuan yang seragam. Borang ini mendapat perhatian ramai apabila terdapat pilihan membayar RM22,900 untuk menunaikan haji tanpa bantuan oleh pihak TH.

Boleh muat turun borong tersebut di sini: https://go.aws/3aTuYU0

Ia memberikan gambaran bahawa bagi sesiapa yang berkemampuan, mereka boleh memotong giliran. Walaubagaimanapun, TH telah membuat penjelasan bahawa pilihan tersebut telah wujud sekian lama dan bukannya syarat tetapi dibuat secara sukarela.

Dalam penjelasan yang dibuat, TH menegaskan bahawa bakal tetamu haji dengan pihak TH termasuk mereka yang berjaya dalam proses permohonan akan membayar RM9,980 seperti sebelum ini.

Bagi proses rayuan, keutamaan tetap diberikan kepada mereka yang membuat rayuan disebabkan menemani mahram, lanjut usia, dan mereka yang terpilih pada tahun 2019 tetapi terpaksa menangguhkan pemergian haji mereka. Selain itu keutamaan juga diberikan kepada mereka yang gilirannya adalah pada tahun 2021.

Syarat Berkemampuan

Di antara syarat khusus dalam ibadah haji adalah berkemampuan. Menurut Mufti Wilayah Persekutuan, Sahibus Samahah Dato’ Seri Dr. Haji Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang dimaksudkan dengan berkemampuan ialah mampu menunaikan fardhu haji samada dengan sendirinya atau dengan pertolongan orang lain.

Ini berdasarkan firman Allah SWT:

وَلِلَّـهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا

Maksudnya: “Dan Allah mewajibkan manusia mengerjakan ibadat haji dengan mengunjungi Baitullah, iaitu sesiapa yang mampu sampai kepada-Nya.” (Surah ali-Imran: 97)

Juga menurut hadith daripada Saidina Umar RA bahawasanya seorang lelaki bertemu Rasulullah SAW dan berkata:

يَا رَسُولَ اللَّهِ مَا يُوجِبُ الْحَجَّ قَالَ: الزَّادُ وَالرَّاحِلَةُ

Maksudnya: “Wahai Rasulullah! Apakah antara sebab yang mewajibkan haji? Baginda bersabda: Ada bekalan dan kenderaan.” Riwayat al-Tirmizi (813) Ibn Majah (2896)

Bagi syarat berkemampuan dengan sendirinya, maksudnya seseorang itu mampu menyediakan bekalan untuk diri dan keluarga mereka yang di dalam tanggungan dan yang ditinggalkan, mampu mendapatkan kenderaan pergi dan balik, aman perjalanan bagi diri dan harta daripada musuh, bebas daripada ancaman wabak penyakit, dan sihat tubuh badan.

Bagi syarat berkemampuan dengan pertolongan orang lain pula, maksudnya seseorang itu telah cukup semua syarat untuk mengerjakan ibadah haji tetapi dia uzur kerana sakit dan tiada harapan sembuh atau terlalu tua dan orang yang telah meninggal dunia dan mampu mengerjakan haji semasa hayatnya. Maka mereka boleh mewakilkan kepada orang lain untuk menunaikan fardhu haji bagi pihak dirinya.

Hukum Membuat Pembiayaan Atau Pinjaman Bagi Urusan Haji

Menurut Mufti Wilayah Persekutuan juga, hukum melaksanakan ibadah haji melalui pembiayaan institusi kewangan atau pinjaman daripada individu adalah dibolehkan dan diharuskan dengan mematuhi tiga syarat berikut:

1. Pinjaman kewangan yang dilakukan itu tidak mempunyai unsur-unsur riba. Ini kerana hukum riba telah jelas dinyatakan haram di dalam al-Quran. Ini berdasarkan firman Allah SWT:

وَأَحَلَّ اللَّـهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا

Maksudnya: “Dan Allah telah menghalalkan berjual-beli (berniaga) dan mengharamkan riba.” (Surah al-Baqarah: 275)

2. Mempunyai jaminan pendapatan yang melebihi bekalan diri serta orang yang di dalam tanggungannya untuk membayar pembiayaan secara bulanan kelak. Bagi mereka yang tidak mempunyai lebihan wang daripada pendapatannya atau pendapatannya hanya sekadar mencukupi untuk kehidupan sehariannya dan mempunyai risiko terbeban dengan pembayaran pembiayaan kelak, maka kewajipan untuk melaksanakan ibadah haji tergugur daripadanya.

3. Pinjaman yang dilakukan itu dibuat di atas dasar menyegerakan perintah Allah SWT di dalam melaksanakan rukun Islam semata-mata. Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ أَرَادَ الْحَجَّ فَلْيَتَعَجَّلْ فَإِنَّهُ قَدْ يَمْرَضُ الْمَرِيضُ وَتَضِلُّ الضَّالَّةُ وَتَعْرِضُ الْحَاجَةُ

Maksudnya: “Barangsiapa yang ingin menunaikan ibadah haji maka bersegeralah untuk menunaikannya kerana tidak diketahui bila masa sakit itu menyerang seseorang atau kenderaannya hilang ataupun datang keperluannya yang lain.” Riwayat Ibn Majah (2883)

Kesimpulan

Kemampuan merupakan salah satu syarat wajib yang harus dipenuhi bagi sesiapa yang ingin menunaikan ibadah haji. Oleh itu, bagi sesiapa yang tidak berkemampuan maka gugurlah kefardhuan haji ke atasnya disebabkan kekurangannya. Bagi yang masih muda, tanamkan azam untuk menunaikan haji di usia muda dengan melakukan persediaan awal. Persediaan itu merangkumi persediaan kesihatan, kewangan, dan ilmu pengetahuan.

Walaupun dari segi hukumnya harus membuat pembiayaan atau pinjaman untuk menunaikan haji, bukankah lebih elok andai kita menyimpan dan melaburkan simpanan itu untuk menjadi bekalan haji kelak. Apabila pulang daripada haji, kita tidak terbeban dengan bebanan hutang yang perlu dilunaskan.

Letakkan sasaran bagi tahun ini, hanya dengan RM27.40 sehari kita mampu menyimpan RM10,000 setahun. Bayangkan andai jumlah itu dilaburkan pula, mungkin cukup untuk menjadi bekalan kita dan keluarga sepanjang 40 hari haji di sana.  

Moga kita semua dapat menjadi tetamu Allah kelak. Ameen.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Khairat Kematian atau Bantuan Pengurusan Jenazah Yang Boleh Kita Tuntut

Biasa kan kita dengar khairat kematian? Rasa-rasa macam selalu dengar tapi kurang pasti fungsinya. Khairat kematian ni fungsinya seakan-akan macam takaful tetapi pelaksanaannya adalah berbeza.

Fokus khairat kematian adalah untuk membantu proses dan kos pengurusan jenazah berbanding takaful yang fokusnya adalah bagi rawatan perubatan dan pampasan kematian.

Khairat kematian adalah penting kerana pada waktu tersebut kita memerlukan wang segera dan bayangkan jika kita tidak mempunyai simpanan?

Sebagai contoh, kos pengurusan jenazah adalah seperti di bawah:

Kos peralatan dan upah mandian: RM150
Kos peralatan dan upah kafan: RM180
Kos pengangkutan: RM180
Kos gali kubur: RM300
Bayaran Ihsan Talqin: RM100
Jumlah: RM910

RM910 mungkin nilai yang kecil bagi sesetengah orang, tetapi nilai tersebut mungkin besar bagi mereka yang susah.

Selain daripada khairat kematian masjid, terdapat juga khairat atau bantuan pengurusan jenazah yang jarang kita tahu.

Berikut disenaraikan 6 jenis khairat, faedah, atau bantuan pengurusan jenazah yang jarang kita ambil tahu:

1. Khairat Kematian SSPN i-Plus

Bagi yang tak tahu, SSPN atau nama panjangnya Skim Simpanan Pendidikan Nasional bertujuan menggalakkan ibu bapa menabung bagi menampung kos pendidikan anak-anak di masa hadapan. Apa pulak i-Plus?

SSPN i-Plus ni adalah kesinambungan daripada SSPN tetapi dibuat dalam bentuk komitmen di mana pendeposit perlu membayar sejumlah amaun mengikut pakej yang ditawarkan. Pakej yang ditawarkan adalah serendah RM30 sebulan.

Konsepnya adalah bersandarkan takaful dan simpanan. Sebagai contoh, bayaran RM30 sebulan akan dipecahkan kepada dua bahagian iaitu RM20 bagi simpanan dan RM10 bagi caruman takaful. Itulah perbezaan SSPN dengan SSPN i-Plus dimana SSPN tiada komitmen, manakala SSPN i-Plus berbentuk komitmen.

Bagi komitmen serendah RM30, khairat kematian yang layak dituntut adalah sebanyak RM2,500 bagi kematian pasangan dan pendeposit.

Maklumat lanjut boleh layari laman web https://www.sspn.online/

2. Khairat Kematian Takaful

Amaun yang boleh dituntut adalah bergantung kepada pelan yang diambil. Beban keluarga boleh diringankan melalui pembayaran Khairat / Ehsan Kematian semasa orang dilindungi meninggal dunia.

Kebiasaannya, tuntutan boleh dibuat dengan mengemukakan sekurang-kurangnya permit pengebumian dan dokumen yang mengesahkan hubungan kekeluargaan. Maklumat lanjut boleh hubungi ejen atau layari laman web produk takaful yang kita carum.

Jangan lupa maklumkan kepada waris jika ada mencarum dengan sebarang jenis produk takaful supaya proses tuntutan menjadi mudah dan cepat.

3. Faedah Kematian Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

Pembayaran sebanyak RM2,500 akan dibayar kepada waris. Permohonan perlu dibuat dalam masa 6 bulan selepas kematian. Di antara syarat untuk mendapat faedah ini adalah simati perlu berusia bawah 60 tahun dan masih mempunyai simpanan dengan KWSP.

Maklumat lanjut boleh layari laman web www.kwsp.gov.my

4. Faedah Pengurusan Mayat Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)

Faedah Pengurusan Mayat dibayar kepada orang yang layak seperti yang dinyatakan dalam Akta, sekiranya pekerja meninggal dunia akibat sebarang sebab.

Jika tiada orang sedemikian, faedah akan dibayar kepada pihak yang menanggung perbelanjaan pengebumian itu. Bayaran adalah sebanyak RM2,000 tertakluk kepada perbelanjaan sebenar pengurusan jenazah, mengikut mana yang lebih rendah.

Maklumat lanjut boleh layari laman web www.perkeso.gov.my

5. Khairat Kematian Bantuan Sara Hidup (BSH)

Jangan tak tahu, BSH ada menyediakan khairat kematian sebanyak RM 1,000 yang akan dibayar kepada waris. Di antara dokumen yang diperlukan semasa proses tuntutan adalah seperti sijil kematian, kad pengenalan waris, dan dokumen pembuktian pertalian antara penerima BSH dan waris.

Maklumat lanjut boleh layari laman web https://bsh.hasil.gov.my/

6. Khairat Kematian Pusat Pungutan Zakat – Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP)

Khairat ini dinamakan Skim Kafalah Muzakki iaitu satu bentuk bantuan PPZ-MAIWP kepada pembayar zakat. Bayaran adalah sebanyak RM3,000.

Di antara kriteria untuk mendapat skim ini adalah pembayar zakat di PPZ-MAIWP, pembayaran zakat bermula tahun 2019, bayar zakat minimum RM50 setahun, dan tuntutan perlu dibuat 6 bulan selepas kematian.

Maklumat lanjut boleh layari laman web https://www.zakat.com.my/

Semoga dengan artikel ini dapat membantu pembaca membuat tuntutan selaku waris apabila berlaku sebarang kematian kelak. Kadang-kadang benda memang dah ada depan mata, tapi sebab kurang kesedaran, faedah yang boleh dinikmati terlepas begitu sahaja.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan ‘Quantitative Easing’?

Pada penghujung Mac lalu, Jerome H. Powell, Chairman Federal Reserve Amerika Syarikat telah mengumumkan program Quantitative Easing (QE) yang bakal dilakukan bagi menangani tekanan ekonomi yang dialami kesan daripada Coronavirus yang turut melanda negara mereka.

QE merupakan sebuah kaedah expansion monetary policy. Di antara kaedah expansion monetary policy lain yang biasa digunakan adalah dengan menurunkan kadar faedah. Program ini bertujuan untuk menambah jumlah wang ke dalam pasaran agar dapat menggalakkan pinjaman dan pelaburan bagi mempengaruhi perkembangan ekonomi.

Untuk Bantu Pertumbuhan Ekonomi

Expansion monetary policy akan digunakan apabila ekonomi sesebuah negara berada dalam keadaan yang kurang memberangsangkan. Program QE pernah dilakukan oleh beberapa buat negara seperti Amerika Syarikat dan Jepun.

Melalui program QE ini, bank pusat akan membeli hutang-hutang kerajaan yang pernah diterbitkan di pasaran seperti Government Bond dan Treasury Bill. Secara tidak langsung, tindakan ini meningkatkan permintaan terhadap sekuriti tersebut dan dapat mengurangkan kadar faedah.

Program ini juga dapat membantu bank pusat bagi menerbitkan hutang baru dengan kadar faedah yang lebih rendah. Aset yang dibeli oleh bank pusat akan mula dijual apabila ekonomi kembali pulih dan permintaan dipasaran semakin meningkat.

Cara Jepun Gunakan Quantitative Easing

Selepas krisis kewangan 1997, Jepun pernah menggunakan kaedah QE bagi membantu negara mereka keluar dari kemelesetan ekonomi. Bank of Japan (BoJ) memperkenalkan program ini pada bulan Mac 2001 sehingga Mac 2006 dengan memberi fokus terhadap pembelian semula Japanese Government Bond.

Namun, selepas krisis kewangan 2008, BoJ sekali lagi memperkenalkan program QE yang bernilai ¥10 trillion melibatkan Corporate Bond, Commercial Papers, Exchange Traded Fund (ETF) dan juga Real-Estate Investment Trust (REITs).

Bagi Amerika Syarikat pula, mereka telah melakukan beberapa siri program ini selepas krisis kewangan 2008 yang bernilai hampir $4 trillion. Federal Reserve mengumumkan program QE1 pada November 2008 bagi membeli semula hutang-hutang kerajaan mereka dan juga satu sekuriti yang mengalami masalah kecairan pada waktu itu, Mortgage-Backed Securities (MBS).

Pada November 2010, Federal Reserve mengumumkan program QE2 berjumlah $600 billion dan menyasarkan sekuriti yang mempunyai tempoh matang yang lebih lama. QE3 pula bermula pada September 2012 bagi membeli semula MBS sehingga diumumkan berakhir pada October 2014.

Namun, apa yang berbeza pada QE kali ini bagi Amerika Syarikat adalah Federal Reserve mengumumkan bahawa program mereka akan melibatkan pembelian ETF dan mereka tidak menetapkan bajet untuk program ini. Powell mengumumkan bahawa Federal Reserve akan membelanjakan jumlah yang diperlukan bagi menyokong pasaran kewangan.

Pasaran Saham Turut Meningkat Naik

Pengumuman tersebut memberi impak positif terhadap pasaran saham mereka. Dow Jones Industrial Average Index merekodkan kenaikan dalam masa sehari paling tinggi sebanyak 2,112.98 mata, yang kali terakhir berlaku pada 1993. Adakah program ini akan terus memberi impak positif dan mempengaruhi kenaikan pasaran saham mereka?

Jika benar, pasaran saham kita juga diharapkan akan menerima tempias sedikit sebanyak impak tersebut.

Iklan

Bagi Penerima Komisyen, Kena Cukai Atau Tidak?

Adakah mereka yang menerima komisyen setiap bulan perlu membayar cukai?

Jawapannya : Ya dan Tidak

Ya, jika pendapatan sudah mencapai tahap perlu membayar cukai. Lihat rajah di bawah.

Dari laman web LHDN : Cukai taksiran 2019

Jika tidak, tidak perlu bayar hanya isytihar sahaja pendapatan daripada komisyen tersebut.

Berapa kadar cukai yang perlu dibayar bagi top ejen? Bayangkan yang close sales jutaan ringgit dalam setahun, komisyen mereka sudah tentu ratusan ribu dalam setahun.

Cara pengiraan cukai dari SMEbiz info

Ada borang yang berbeza perlu diisi oleh mereka atau syarikat yang mereka sertai iaitu borang CP58

Dari laman web LHDN: http://lampiran1.hasil.gov.my/pdf/pdfborang/Borang_CP58_1.pdf

Ini adalah borang cukai perlu diisi bagi yang menerima komisyen sama ada banyak atau sikit jumlah komisyen yang diterima, syarikat akan kira rekod pembayaran bulanan kepada anda.

Semua insentif yang diterima dari syarikat seperti kenderaan, rumah mahupun percutian perlu diisytihar dalam borang ini.

Adakah mereka terus membayar sejumlah wang tersebut? Ada pelbagai cara bagi mengurangkan bayaran cukai tersebut. Jawapannya anda boleh dapatkan dalam artikel di bawah.

Sekejap, tips ini buat tahun ini (2020) tapi hanya terpakai masa isi borang tahun depan (2021). Berdoalah juga Kementerian Kewangan kita tak buat pindaan ke atas pelepasan-pelepasan cukai yang sedia ada ini.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Iklan

Duit Gaji Sentiasa Tak Cukup? Apa Nak Buat?

Tulang Dibanting Lelah Sahaja Dirasa?

Siapa yang faham dengan pepatah dahulu kala di atas? Secara ringkasnya ia bermaksud, kita bekerja untuk mendapatkan pendapatan untuk keluarga; tetapi setiap hujung bulan gaji baru masuk, dan belum hujung bulan lagi satu, tetapi duit sudah habis.

Persoalannya ialah, untuk apa kita bekerja keras kalau semuanya habis dibelanjakan – lebih teruk lagi kalau kita menambah hutang setiap bulan?

3 Soalan Yang Perlu Kita Tanya Diri Sendiri

1. Ke mana dan bagaimana kita membelanjakan wang kita?

2. Berapa banyak hutang kita setiap bulan?

3. Berapa baki wang kita yang masih tinggal di penghujung bulan?

Secara jujurnya, cuba anda jawab persoalan di atas.

Kenali Punca Sebelum Simptom

1. Ilmu pengurusan kewangan yang lemah

2. Kemahuan melebihi keperluan

3. Sikap suka berhutang

Sekarang, ada tak ciri-ciri di atas dalam diri anda? Jika ada, tahniah kerana anda menjawab dengan jujur dan mengakui kelemahan anda.

Kenali Simptom Sebelum Sakit

Di antara petanda awal bagi mereka yang bermasalah, berikut merupakan 5 perkara yang berlaku dalam kehidupan anda.

1. Tidak tahu ke mana wang dibelanjakan

2. Hutang melebihi pendapatan

3. Meminjam lagi untuk membayar hutang lama

4. Guna simpanan untuk keperluan harian

5. Tiada langsung simpanan

6 Tips Untuk Merawat Sebelum Parah

Masih belum terlambat untuk berubah, tetapi anda perlu ambil tindakan segera untuk mengatasinya dengan mengamalkan 6 tips berikut:

1. Elak Tambah Hutang

Pertama sekali yang perlu anda buat, elak daripada menambah hutang sedia ada. Cukup-cukuplah dengan kereta anda, tidak perlu menukar sport rim atau bodykit yang mahal-mahal. Kalau ada kad kredit yang dah cecah limit tu, cepat-cepat lah potong kad kredit tersebut.

2. Utamakan Pembayaran

Pastikan anda utamakan yang mana lebih penting terlebih dahulu. Buat senarai perbelanjaan yang perlu dibayar setiap bulan, utamakan keperluan daripada kehendak. Kalau pakai postpaid tu, cuba bertukar kepada prepaid. Kalau ada langgan siaran televisyen berbayar, boleh pertimbangkan untuk memotongnya.

3. Simpan Untuk Diri Sendiri

“Biar berdikit menjadi bukit, bukan korek sedikit demi sedikit”

Dapat duit gaji, simpanlah walaupun RM100 setiap bulan. Simpanlah di tempat yang boleh memberi faedah seperti ASB atau Tabung Haji. Dan bukannya kita korek duit tabung kita untuk dibuat belanja harian.

4. Awasi Pembayaran

“Bisik pada hati, tempik pada nafsu”

Perkara yang paling bahaya dewasa ini, adalah betapa mudahnya untuk kita berbelanja atas talian. Dengan banyaknya kemudahan online shopping seperti Lazada, 11Street, Shopee, Mudah, Lelong dan sebagainya; memang kita sering tewas pada nafsu kehendak. Klik-klik-klik je, barang pun sampai.

Amatlah penting untuk anda berhati-hati dan mengawasi perbelanjaan anda. Buatlah senarai perbelanjaan, supaya dapat tahu ke mana wang kita dibelanjakan setiap hari. Dengan cara ini, dapat kita kenalpasti kebocoran dan hentikannya segera.

5. Rancang Dan Banding

Kalau boleh sebelum berbelanja, bandingkan dulu harga. Contohnya kalau kita nak beli barang dapur, tengok dulu harga di 2-3 buah pasaraya. Kalau ianya merupakan barang yang tak wajib seperti pakaian, barangan elektrik dan sebagainya; tunggu sehingga mereka membuat jualan penghabisan stok. Di sini kita akan dapat menikmati diskaun yang besar, daripada harga jualan biasa.

Boleh juga beli barang second-hand yang sudah semestinya lebih murah, tapi perlu semak dulu kualitinya sebelum beli. Malah pakaian bundle pun, boleh jimat banyak daripada beli di butik.

6. Tertib

“Yang dimakan rasa, yang dilihat rupa, yang didengar bunyi”

Amatlah penting untuk kita terus-menerus berusaha untuk berubah dan istiqomah dalam perjuangan membebaskan diri daripada belenggu hutang. Memang terasa berat pada awalnya, tapi dengan adanya sistem dan daya ketahanan yang kuat melawan nafsu; insyaAllah satu hari nanti akan membuahkan hasil jua.

Tips di atas dikongsikan oleh Tuan Shahizan Md Noh, seorang pakar perancangan kewangan Islam yang kini bekerja di IBFIM (Islamic Banking and Finance Institute Malaysia). Terima kasih diucapkan kerana sudi berkongsi tips-tips di atas.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!