Tabung Haji Perkenal Borang Rayuan

Bermula hari Selasa, 28 Januari 2020 para pemilik akaun Tabung Haji (TH) boleh mengemukakan rayuan Haji melalui Borang Rayuan yang seragam. Borang ini mendapat perhatian ramai apabila terdapat pilihan membayar RM22,900 untuk menunaikan haji tanpa bantuan oleh pihak TH.

Boleh muat turun borong tersebut di sini: https://go.aws/3aTuYU0

Ia memberikan gambaran bahawa bagi sesiapa yang berkemampuan, mereka boleh memotong giliran. Walaubagaimanapun, TH telah membuat penjelasan bahawa pilihan tersebut telah wujud sekian lama dan bukannya syarat tetapi dibuat secara sukarela.

Dalam penjelasan yang dibuat, TH menegaskan bahawa bakal tetamu haji dengan pihak TH termasuk mereka yang berjaya dalam proses permohonan akan membayar RM9,980 seperti sebelum ini.

Bagi proses rayuan, keutamaan tetap diberikan kepada mereka yang membuat rayuan disebabkan menemani mahram, lanjut usia, dan mereka yang terpilih pada tahun 2019 tetapi terpaksa menangguhkan pemergian haji mereka. Selain itu keutamaan juga diberikan kepada mereka yang gilirannya adalah pada tahun 2021.

Syarat Berkemampuan

Di antara syarat khusus dalam ibadah haji adalah berkemampuan. Menurut Mufti Wilayah Persekutuan, Sahibus Samahah Dato’ Seri Dr. Haji Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang dimaksudkan dengan berkemampuan ialah mampu menunaikan fardhu haji samada dengan sendirinya atau dengan pertolongan orang lain.

Ini berdasarkan firman Allah SWT:

وَلِلَّـهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا

Maksudnya: “Dan Allah mewajibkan manusia mengerjakan ibadat haji dengan mengunjungi Baitullah, iaitu sesiapa yang mampu sampai kepada-Nya.” (Surah ali-Imran: 97)

Juga menurut hadith daripada Saidina Umar RA bahawasanya seorang lelaki bertemu Rasulullah SAW dan berkata:

يَا رَسُولَ اللَّهِ مَا يُوجِبُ الْحَجَّ قَالَ: الزَّادُ وَالرَّاحِلَةُ

Maksudnya: “Wahai Rasulullah! Apakah antara sebab yang mewajibkan haji? Baginda bersabda: Ada bekalan dan kenderaan.” Riwayat al-Tirmizi (813) Ibn Majah (2896)

Bagi syarat berkemampuan dengan sendirinya, maksudnya seseorang itu mampu menyediakan bekalan untuk diri dan keluarga mereka yang di dalam tanggungan dan yang ditinggalkan, mampu mendapatkan kenderaan pergi dan balik, aman perjalanan bagi diri dan harta daripada musuh, bebas daripada ancaman wabak penyakit, dan sihat tubuh badan.

Bagi syarat berkemampuan dengan pertolongan orang lain pula, maksudnya seseorang itu telah cukup semua syarat untuk mengerjakan ibadah haji tetapi dia uzur kerana sakit dan tiada harapan sembuh atau terlalu tua dan orang yang telah meninggal dunia dan mampu mengerjakan haji semasa hayatnya. Maka mereka boleh mewakilkan kepada orang lain untuk menunaikan fardhu haji bagi pihak dirinya.

Hukum Membuat Pembiayaan Atau Pinjaman Bagi Urusan Haji

Menurut Mufti Wilayah Persekutuan juga, hukum melaksanakan ibadah haji melalui pembiayaan institusi kewangan atau pinjaman daripada individu adalah dibolehkan dan diharuskan dengan mematuhi tiga syarat berikut:

1. Pinjaman kewangan yang dilakukan itu tidak mempunyai unsur-unsur riba. Ini kerana hukum riba telah jelas dinyatakan haram di dalam al-Quran. Ini berdasarkan firman Allah SWT:

وَأَحَلَّ اللَّـهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا

Maksudnya: “Dan Allah telah menghalalkan berjual-beli (berniaga) dan mengharamkan riba.” (Surah al-Baqarah: 275)

2. Mempunyai jaminan pendapatan yang melebihi bekalan diri serta orang yang di dalam tanggungannya untuk membayar pembiayaan secara bulanan kelak. Bagi mereka yang tidak mempunyai lebihan wang daripada pendapatannya atau pendapatannya hanya sekadar mencukupi untuk kehidupan sehariannya dan mempunyai risiko terbeban dengan pembayaran pembiayaan kelak, maka kewajipan untuk melaksanakan ibadah haji tergugur daripadanya.

3. Pinjaman yang dilakukan itu dibuat di atas dasar menyegerakan perintah Allah SWT di dalam melaksanakan rukun Islam semata-mata. Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ أَرَادَ الْحَجَّ فَلْيَتَعَجَّلْ فَإِنَّهُ قَدْ يَمْرَضُ الْمَرِيضُ وَتَضِلُّ الضَّالَّةُ وَتَعْرِضُ الْحَاجَةُ

Maksudnya: “Barangsiapa yang ingin menunaikan ibadah haji maka bersegeralah untuk menunaikannya kerana tidak diketahui bila masa sakit itu menyerang seseorang atau kenderaannya hilang ataupun datang keperluannya yang lain.” Riwayat Ibn Majah (2883)

Kesimpulan

Kemampuan merupakan salah satu syarat wajib yang harus dipenuhi bagi sesiapa yang ingin menunaikan ibadah haji. Oleh itu, bagi sesiapa yang tidak berkemampuan maka gugurlah kefardhuan haji ke atasnya disebabkan kekurangannya. Bagi yang masih muda, tanamkan azam untuk menunaikan haji di usia muda dengan melakukan persediaan awal. Persediaan itu merangkumi persediaan kesihatan, kewangan, dan ilmu pengetahuan.

Walaupun dari segi hukumnya harus membuat pembiayaan atau pinjaman untuk menunaikan haji, bukankah lebih elok andai kita menyimpan dan melaburkan simpanan itu untuk menjadi bekalan haji kelak. Apabila pulang daripada haji, kita tidak terbeban dengan bebanan hutang yang perlu dilunaskan.

Letakkan sasaran bagi tahun ini, hanya dengan RM27.40 sehari kita mampu menyimpan RM10,000 setahun. Bayangkan andai jumlah itu dilaburkan pula, mungkin cukup untuk menjadi bekalan kita dan keluarga sepanjang 40 hari haji di sana.  

Moga kita semua dapat menjadi tetamu Allah kelak. Ameen.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dividen Bank Rakyat 15 Peratus Bagi Tahun Kewangan 2023 – Ewon

KOTA KINABALU, 5 April (Bernama) — Bank Rakyat mengumumkan dividen sebanyak 15 peratus dengan jumlah pembayaran RM424.62 juta kepada seramai 802,823 anggotanya yang layak bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata pembayaran dividen itu akan dilakukan mulai hari ini.

Beliau berkata prestasi kewangan memberangsangkan itu membolehkan Bank Rakyat mengoptimumkan modal dan mengekalkan pembayaran dividen tinggi sebagai ganjaran kepada semua anggota dan pihak berkepentingan bank tersebut bagi sokongan berterusan mereka.

“Bersempena Ulang Tahun Bank Rakyat ke-70, bank turut mengumumkan dividen istimewa sebanyak dua peratus dengan jumlah pembayaran RM56.62 juta yang akan diagihkan berdasarkan pegangan saham layak pada 31 Dis 2023.

“Pembayaran dividen istimewa itu akan dilakukan pada September ini,” katanya pada majlis pengumuman dividen dan prestasi kewangan Kumpulan Bank Rakyat bagi Tahun Kewangan Berakhir 31 Dis 2023 di sini hari ini.

Ewon berkata Bank Rakyat masih lagi mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

Beliau percaya pencapaian itu adalah hasil komitmen Bank Rakyat dalam melaksanakan mandat yang dipertanggungjawabkan untuk memperkasa kesejahteraan ekonomi anggota dan pelanggannya sekali gus memberi kesaksamaan dan kemakmuran kepada semua peringkat masyarakat.

Ewon berkata Kumpulan Bank Rakyat meneruskan sokongan terhadap mandat tahunan untuk ekosistem koperasi dengan menyumbang sebanyak dua peratus daripada keuntungan sebelum cukai dan zakat berjumlah RM35.47 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pendidikan Koperasi dan satu peratus bersamaan RM17.74 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pembangunan Koperasi. 

“Jumlah sumbangan bagi tahun 2023 adalah sebanyak RM53.21 juta,” katanya, yang turut mengucapkan terima kasih kepada semua anggota dan pihak berkepentingan atas sokongan diberikan kepada Kumpulan Bank Rakyat sepanjang tahun ini.

Beliau juga berharap Kumpulan Bank Rakyat akan meneruskan usaha agar kekal relevan dalam perkembangan pantas industri perbankan dan terus menyumbang kepada masyarakat dari setiap peringkat.

Ini termasuk menyediakan penyelesaian perbankan yang komprehensif, mampan dan berdaya cipta, seiring dengan konsep Malaysia MADANI agar kemiskinan tegar dapat dinoktahkan, katanya.

— BERNAMA

Sumber: Bernama

Tahniah Bank Rakyat

Bank Rakyat nampaknya terus mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

KWSP: 5.40% untuk Simpanan Syariah, 5.50% untuk Simpanan Konvensional

ASB: 4.25% Pengagihan Pendapatan + 1.0% Bonus

Tabung Haji: kekal pada kadar 3.10%, zakat 2.57% telah dilunaskan

Pelaburan Saham Pun Ada Beri Dividen

Bila sebut pasal pelaburan saham, tak ramai yang tahu bahawa kita pun boleh untung melalui pemberian dividen. Sebab syarikat yang biasa beri dividen, biasanya adalah syarikat yang untung. Bila syarikat untung, mereka ingin berkongsi keuntungan syarikat dalam bentuk pemberian dividen kepada pemegang saham.

Antara saham patuh syariah yang memberikan dividen terbanyak untuk 2022 ialah SCGM Berhad. Nak tahu lebih lanjut, bacalah artikel tersebut. Baca >>

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!