4 Kawasan Tumpuan Baru Pelabur Hartanah Di Shah Alam

Terletak 27 kilometer dari Kuala Lumpur, bandaraya Shah Alam merupakan lokasi yang tidak asing lagi buat seluruh rakyat Malaysia khususnya warga Lembah Klang.

Dengan keluasan 290.3 km², kawasan yang dihuni oleh 617,149 orang ini merupakan lokasi yang sangat kompetitif daripada segi penawaran hartanah.

Ianya disebabkan oleh wujudnya peluang pekerjaan yang tinggi dan mungkin juga antara yang tertinggi di Malaysia; dan portfolio Shah Alam sebagai lubuk pendidikan tinggi di peringkat global.

Kredit Gambar: NST.com.my

Artikel “Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki “ yang ditulis pada Mac 2020 yang lalu telah pun menyentuh tentang kawasan ini dari sudut pandang seorang bakal pembeli rumah dan pelabur hartanah.

Artikel kali ini sedikit berbeza kerana pembaca bakal didedahkan dengan 4 lokasi utama pelaburan hartanah di Shah Alam.

Untuk rekod, harga median rumah di Shah Alam pada tahun 2019 mengikut data yang dikeluarkan portal Brickz.my adalah:

 • Teres : RM580,000
 • Semi-D : RM1,369,000
 • Apartmen : RM256,000
 • Kondominium : RM408,000
 • Banglo : RM1,935,000

Jadi, persoalannya kenapa melabur di Shah Alam? Ada rahsia baharu kah?

Jawapannya adalah projek LRT3.

LRT3 merupakan sebuah projek pengangkutan awam mega di Lembah Klang yang menghubungkan Bandar Utama dan Klang dengan lebih 10 stesen di Shah Alam.

Setakat hari ini, kadar kenaikan hartanah di lokasi yang terletak dalam radius 3KM dari pengangkutan awam adalah pada paras 10% – 20%.

Kredit Gambar: Mudah.my

Gugusan Seroja, Kota Damansara yang terletak 2.2KM dari MRT Kota Damansara mencatatkan peratus kadar kenaikan nilai hartanah sebanyak 20% dari tahun 2016 sehingga tahun 2018.

Setahun sebelum projek MRT siap, harganya adalah RM140,000 dan meningkat kepada RM168,500 setahun selepas projek MRT siap.

Jadi, di lokasi mana yang patut kita melabur?

Jom kita tengok beberapa kawasan tumpuan baru pelabur hartanah di sekitar Shah Alam seperti berikut.

1. Glenmarie – Stesen LRT Glenmarie

Kredit Gambar : KLIA2.info

Merupakan lokasi elit dan lubuk emas hartanah kerana menjadi salah satu lokasi utama perindustrian, permotoran dan perkilangan di Shah Alam.

Tidak lupa juga terdapatnya institut pengajian tinggi bertaraf antarabangsa, pusat komersial, kawasan kediaman, Stadium MBPJ dan Taman Bandaran Kelana.

Harga median rumah di Glenmarie pada tahun 2019 adalah :-

 •  Teres : RM1,650,000
 •  Apartmen : RM200,000
 •  Kondominium : RM585,000

2. Seksyen 13 – Stesen LRT Stadium

Kawasan terbaik untuk pelaburan kerana berdekatan Batu Tiga Industrial Park, pusat pengajian tinggi, pusat beli belah, pasaraya dan pelbagai akses lebuhraya ELITE, KNVE dan KESAS.

Seksyen 13, Shah Alam mempunyai banyak jenis hartanah yang boleh anda beli untuk pelaburan kerana wujudnya permintaan jangka panjang dari golongan pekerja, keluarga dan pelajar.

Harga median rumah di Seksyen 13 pada tahun 2019 adalah :-

 • Banglo : RM2,190,000
 • Semi-D : RM1,375,000
 • Teres : RM630,000

3. Seksyen 3 – LRT Persiaran Dato Menteri

Merupakan lokasi perniagaan utama di Shah Alam dengan pelbagai penawaran hartanah jenis komersial.

Antara yang menarik di sini adalah wujudnya pusat beli belah, hospital dan sekolah antarabangsa selain taman rekreasi awam.

Harga median rumah di Seksyen 3 pada tahun 2019 adalah :-

 • Banglo : RM1,750,000
 • Semi-D : RM910,000
 • Teres : RM510,000

4. Seksyen 7 – Stesen LRT Seksyen 7

Seksyen 7 berfungsi sebagai tarikan pelancong utama di Selangor dan menjadi tarikan keluarga di hujung minggu.

Lengkap dengan pelbagai booster hartanah dan pelbagai jenis hartanah untuk pelaburan hartanah.

Harga median rumah di Seksyen 7 pada tahun 2019 adalah :

 • Banglo : RM2,395,000
 • Semi-D : RM1,525,000
 • Teres : RM652,500

Kewujudan LRT Laluan Bandar Utama-Klang (LRT3) sebenarnya merupakan rahmat dan durian runtuh kepada pemilik rumah di kesemua empat kawasan yang dinyatakan di atas.

Sedar tidak sedar, kita harus mengakui yang pengangkutan awam sebenarnya memberikan impak yang besar kepada nilai hartanah setempat dalam radius kurang dari 3KM.

Kesimpulannya, jika anda ingin beli rumah atas kapasiti pelaburan atau diduduki di Shah Alam jangan ragu-ragu lagi. Shah Alam sememangnya bandar yang ideal.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

 • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
 • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
 • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur