4 Kawasan Tumpuan Baru Pelabur Hartanah Di Shah Alam

Terletak 27 kilometer dari Kuala Lumpur, bandaraya Shah Alam merupakan lokasi yang tidak asing lagi buat seluruh rakyat Malaysia khususnya warga Lembah Klang.

Dengan keluasan 290.3 km², kawasan yang dihuni oleh 617,149 orang ini merupakan lokasi yang sangat kompetitif daripada segi penawaran hartanah.

Ianya disebabkan oleh wujudnya peluang pekerjaan yang tinggi dan mungkin juga antara yang tertinggi di Malaysia; dan portfolio Shah Alam sebagai lubuk pendidikan tinggi di peringkat global.

Kredit Gambar: NST.com.my

Artikel “Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki “ yang ditulis pada Mac 2020 yang lalu telah pun menyentuh tentang kawasan ini dari sudut pandang seorang bakal pembeli rumah dan pelabur hartanah.

Artikel kali ini sedikit berbeza kerana pembaca bakal didedahkan dengan 4 lokasi utama pelaburan hartanah di Shah Alam.

Untuk rekod, harga median rumah di Shah Alam pada tahun 2019 mengikut data yang dikeluarkan portal Brickz.my adalah:

  • Teres : RM580,000
  • Semi-D : RM1,369,000
  • Apartmen : RM256,000
  • Kondominium : RM408,000
  • Banglo : RM1,935,000

Jadi, persoalannya kenapa melabur di Shah Alam? Ada rahsia baharu kah?

Jawapannya adalah projek LRT3.

LRT3 merupakan sebuah projek pengangkutan awam mega di Lembah Klang yang menghubungkan Bandar Utama dan Klang dengan lebih 10 stesen di Shah Alam.

Setakat hari ini, kadar kenaikan hartanah di lokasi yang terletak dalam radius 3KM dari pengangkutan awam adalah pada paras 10% – 20%.

Kredit Gambar: Mudah.my

Gugusan Seroja, Kota Damansara yang terletak 2.2KM dari MRT Kota Damansara mencatatkan peratus kadar kenaikan nilai hartanah sebanyak 20% dari tahun 2016 sehingga tahun 2018.

Setahun sebelum projek MRT siap, harganya adalah RM140,000 dan meningkat kepada RM168,500 setahun selepas projek MRT siap.

Jadi, di lokasi mana yang patut kita melabur?

Jom kita tengok beberapa kawasan tumpuan baru pelabur hartanah di sekitar Shah Alam seperti berikut.

1. Glenmarie – Stesen LRT Glenmarie

Kredit Gambar : KLIA2.info

Merupakan lokasi elit dan lubuk emas hartanah kerana menjadi salah satu lokasi utama perindustrian, permotoran dan perkilangan di Shah Alam.

Iklan

Tidak lupa juga terdapatnya institut pengajian tinggi bertaraf antarabangsa, pusat komersial, kawasan kediaman, Stadium MBPJ dan Taman Bandaran Kelana.

Harga median rumah di Glenmarie pada tahun 2019 adalah :-

  •  Teres : RM1,650,000
  •  Apartmen : RM200,000
  •  Kondominium : RM585,000

2. Seksyen 13 – Stesen LRT Stadium

Kawasan terbaik untuk pelaburan kerana berdekatan Batu Tiga Industrial Park, pusat pengajian tinggi, pusat beli belah, pasaraya dan pelbagai akses lebuhraya ELITE, KNVE dan KESAS.

Seksyen 13, Shah Alam mempunyai banyak jenis hartanah yang boleh anda beli untuk pelaburan kerana wujudnya permintaan jangka panjang dari golongan pekerja, keluarga dan pelajar.

Harga median rumah di Seksyen 13 pada tahun 2019 adalah :-

  • Banglo : RM2,190,000
  • Semi-D : RM1,375,000
  • Teres : RM630,000

3. Seksyen 3 – LRT Persiaran Dato Menteri

Merupakan lokasi perniagaan utama di Shah Alam dengan pelbagai penawaran hartanah jenis komersial.

Antara yang menarik di sini adalah wujudnya pusat beli belah, hospital dan sekolah antarabangsa selain taman rekreasi awam.

Harga median rumah di Seksyen 3 pada tahun 2019 adalah :-

  • Banglo : RM1,750,000
  • Semi-D : RM910,000
  • Teres : RM510,000

4. Seksyen 7 – Stesen LRT Seksyen 7

Seksyen 7 berfungsi sebagai tarikan pelancong utama di Selangor dan menjadi tarikan keluarga di hujung minggu.

Lengkap dengan pelbagai booster hartanah dan pelbagai jenis hartanah untuk pelaburan hartanah.

Harga median rumah di Seksyen 7 pada tahun 2019 adalah :

  • Banglo : RM2,395,000
  • Semi-D : RM1,525,000
  • Teres : RM652,500

Kewujudan LRT Laluan Bandar Utama-Klang (LRT3) sebenarnya merupakan rahmat dan durian runtuh kepada pemilik rumah di kesemua empat kawasan yang dinyatakan di atas.

Sedar tidak sedar, kita harus mengakui yang pengangkutan awam sebenarnya memberikan impak yang besar kepada nilai hartanah setempat dalam radius kurang dari 3KM.

Kesimpulannya, jika anda ingin beli rumah atas kapasiti pelaburan atau diduduki di Shah Alam jangan ragu-ragu lagi. Shah Alam sememangnya bandar yang ideal.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Perlu Ke Bayar Zakat Hasil Keuntungan Pelaburan Hartanah?

Sebagai seorang Muslim, zakat termasuk dalam salah satu dari rukun Islam yang wajib dilaksanakan dan kita diwajibkan untuk membayar zakat berdasarkan dalil muktamad berdasarkan Al-Quran dan hadith junjungan besar Nabi Muhammad saw.

Baca : Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islamik Adalah Jauh Lebih Baik

Ini bertepatan dengan firman Allah swt di dalam Surah Al-Baqarah ayat 43:

وَأَقِيمُواْ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتُواْ ٱلزَّكَوٰةَ

Maksudnya: “Dan dirikanlah kamu akan sembahyang dan keluarkanlah zakat.”

Bahkan perintah untuk mengeluarkan zakat telah diulang sebanyak 23 kali di dalam Al Quran.

Daripada hadith junjungan besar Nabi Muhammad saw yang menerangkan kewajipan mengeluarkan harta untuk membayar zakat pula adalah :

” Jika mereka mematuhi perkara itu, beritahulah mereka bahawa Allah mewajibkan solat ke atas mereka lima waktu sehari semalam. Jika mereka mematuhi perkara itu zakat ke atas mereka yang diambil daripada orang kaya lalu diagihkan-agihkan kepada orang fakir di kalangan mereka.”

Hadis Riwayat Muslim (130)

Baca : 9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah

Buat pengetahuan anda, zakat terbahagi kepada dua yaqni zakat fitrah dan zakat harta.

Zakat fitrah merupakan zakat yang diwajibkan ke atas setiap individu Islam yang berkemampuan daripada segi harta dengan syarat yang telah ditetapkan.

Hari ini, zakat harta pula pula dipecahkan kepada zakat pendapatan, zakat wang simpanan, zakat KWSP, zakat perniagaan, zakat pelaburan, zakat emas & perak dan akhir sekali zakat takaful.

Dilema kebanyakan pelabur hartanah adalah adakah mereka diwajibkan untuk membayar zakat hasil dari pelaburan hartanah mereka.

Jika ya, bagaimanakah cara kiraannya dan berapa pula amaun yang perlu mereka bayar?

Artikel ini akan menerangkan kepada anda secara menyeluruh dan terperinci tentang zakat hasil dari pelaburan hartanah dan cara kiraannya.

Sekiranya anda seorang pelabur hartanah yang mempunyai banyak hartanah (bukan yang diduduki) dan baru sahaja selesai menjual hartanah anda kepada pembeli baru dan membuat keuntungan, keuntungan hasil dari jualan hartanah dikira sebagai zakat perniagaan.

Anda perlu membayar zakat perniagaan tersebut selepas cukup tempoh setahun (haul) dari tarikh penjualan rumah tersebut.

Iklan

Zakat perniagaan wajib dibayar samada hasil perniagaannya adalah menerusi pembuatan, perlombongan, perikanan, perkapalan, pembekalan, pertanian, perkhidmatan atau mana – mana aktiviti atas kapasiti perniagaan.

Baca : Cara Kira Zakat ASB Secara Terperinci

Tidak terbatas kepada perkongsian, syarikat, koperasi dan perniagaan saham sahaja, individu juga wajib membayar zakat dan Ini termasuk pelabur hartanah persendirian.

Cara Kiraan Zakat Perniagaan Untuk Pelabur Hartanah

Berdasarkan fatwa & keputusan syariah Zakat Selangor, hasil jualan rumah wajib dizakatkan sebanyak 2.5% yaqni selepas ditolak segala kos yang telribat dalam penjualan rumah tersebut.

Andaikata rumah tersebut memiliki dua penama (suami + isteri atau pelabur A + pelabur B), hasil jualan perlu dizakatkan atas nama bersama terlebih dahulu berdasarkan prinsip hukum harta perkongsian (khultah) antara kedua – dua pihak selepas menolak kos -kos jualan yang terlibat dalam penjualan rumah tersebut.

Kiraannya adalah : Hasil Jualan – Kos

Jumlah X 2.5% : Amaun Zakat.

Bayangkan anda baru sahaja selesai menjual sebuah unit teres dua tingkat di Puchong Perdana pada harga RM400,000 dan kos-kos yang terlibat adalah RM25,000.

Kiraan zakatnya adalah RM400,000 – RM25,000 dan jumlahnya adalah RM375,000.

Selepas itu, jumlah RM375,000 tersebut didarabkan dengan 2.5% dan anda akan mendapat angka RM9,375.

Maka jumlah zakat yang perlu anda bayar adalah RM9,375.

Memandangkan zakat termasuk dalam salah satu rukun Islam, anda sebagai orang Islam wajib melaksanakannya sekiranya anda seorang pelabur hartanah.

Baca : Derivatif Patuh Syariah?

Semoga kita tidak termasuk di kalangan orang – orang yang memakan hartana dengan jalan yang batil dan menyimpan emas dan perak serta tidak menafkahkannya ke jalan Allah swt.

Hal ini kerana, Allah swt telah menjanjikan seksa yang pedih di neraka Jahanam untuk orang-orang tidak membayar zakat dalam Surah At- Taubah, ayat 34-35.

Akhir kata, diharapkan artikel ini membantu anda sebagai pelabur hartanah untuk mendapat pemahaman yang baik tentang pembayaran zakat dalam pelaburan hartanah.

Sumber Rujukan:

  1. Jomurusduit
  2. Mufti Wilayah Persekutuan
  3. Zakat Selangor

Iklan

Nak Renovate Rumah Tapi Bajet Ciput? Baca 5 Tips Ini

Setiap daripada kita pasti mengimpikan rumah yang cantik dan selesa bukan? Iyalah, di sinilah tempat di mana kita akan banyak menghabiskan masa setelah lelah bekerja. Rumah yang kemas dan selesa pasti akan memberikan ketenangan.

Sebab itulah ramai yang sanggup menghabiskan duit sehingga ratusan ribu bagi mengubah suai rumah mengikut design yang diidam-idamkan. Tetapi, ada cara untuk kita masih mampu renovate rumah tanpa mengeluarkan belanja yang banyak.

1. Perabot Baru

Jangan sayang untuk buang perabot lama. Kalau perabot tersebut masih elok, anda boleh jualkan semula di laman sosial atau carboot sale. Tetapi, jika perabot tersebut sesuai dengan konsep yang anda impikan, boleh cat semula atau sapukan syelek supaya nampak baru.

Ini penting bagi memberikan nafas baru di dalam kediaman. Sayanglah kalau rumah dah cantik tetapi perabot usang pula yang mencacatkan pemandangan.

2. Pemilihan Kemasan Lantai

Kemasan lantai juga merupakan salah satu elemen penting dalam memberikan suasana baru di dalam rumah. Pasti ramai yang susah hati memikirkan kos untuk menukar lantai baru. Tetapi jangan risau, terdapat pelbagai pilihan kemasan lantai yang boleh anda pilih sesuai dengan bajet anda. Anda boleh memilih untuk menggunakan cat epoxy, vinyl floor, dan sebagainya.

Nak lagi jimat? Lakukan pemasangan sendiri, dan ia mampu mengurangkan kos sehingga 50%!

3. Dinding

Untuk membuatkan ruangan rumah anda tampak kemas, jangan serabutkan dinding dengan terlalu banyak hiasan dan juga bingkai gambar. Lagi satu, elakkan terlalu banyak warna di dinding. Maksimumkan kepada 3 warna sahaja. Elakkan daripada menggunakan cat yang gelap atau terlalu terang kecuali untuk feature wall.

Untuk feature wall juga, boleh bereksperimen dengan memasang kemasan jubin bersaiz besar atau pun kemasan vinyl untuk memberi efek kemasan kayu pada dinding.

Iklan

Atau pasang saja wallpaper untuk nampak baru dan lain, katanya wallpaper boleh tahan sehingga 10 tahun baru ianya perlu ditukar.

4. Siling

Bagi yang tinggal di rumah flat atau apartmen, cukuplah sekadar cat atau pun letakkan wainscoting sahaja. Tetapi, sekiranya  mempunyai rumah atas tanah, mungkin boleh bereksperimen dengan memilih siling kayu atau apa-apa sahaja kemasan agar tampak unik.

Kalau nak selamat, pasang siling kapur (plaster siling). Dah settle, pilihlah lampu yang sesuai pula seperti chandelier dan sebagainya.

5. Pencahayaan

Kalau mahukan kelainan, elakkan daripada menggunakan lampu kalimantang. Cuba lampu spot (spot light), lampu lantai, lampu hiasan, dan sebagainya sesuai dengan cita rasa anda. Tetapi anda perlu meletakkan di sudut-sudut yang sesuai agar ia memberikan pencahayaan terbaik dan juga cantik.

Kalau boleh, apa kata cuba guna lampu garam? Ia bukan sahaja cantik, tetapi juga dapat meneutralkan udara di dalam rumah.

Bagaimana? Dah dapat sedikit idea? Semoga tips ini dapat membantu anda menjimatkan wang poket dalam mengubah suai rumah anda.

Sumber Rujukan:

Iklan

Rupa-Rupanya McDonald’s Bukan Sekadar Jual Burger

Siapa sangka sebuah restoran yang dibuka oleh dua beradik Dick McDonald dan Mac McDonald pada tahun 1940 di San Bernandino, California bakal menjadi sebuah syarikat gergasi dengan hasil pendapatan puluhan bilion dolar?

Hari ini, adalah mustahil untuk seseorang tidak mengenali McDonald’s yang beroperasi di 199 buah negara dengan lebih daripada 38,600 lokasi di seluruh dunia.

Kejayaan McDonald’s telah menyebabkan wujudnya istilah ‘McDonaldization’ oleh George Ritzer dan tertubuhnya Hamburger University di Chicago!

Baca : Nak Makan McDonalds Secara Percuma, Dapatkan Tipsnya Di Sini

Tanpa sistem perkhidmatan ‘Speedee’, McDonald’s pasti hanya kekal sebagai sebuah restoran biasa di sudut Jalan 14 dan utara E, tidak jauh dari laluan lebuhraya 66 pinggir bandar San Bernandino, California.

Usaha dua beradik McDonald’s yang ingin memecah tradisi cara orang awam makan di restoran tepi jalan pada awalnya kurang mendapat sambutan.

Tiada ruang makan di dalam restoran dan mereka hanya menawarkan bangku di luar restoran pandu lalu mereka.

Segalanya berubah apabila Ray Kroc yang akhirnya menjadi Ketua Pegawai Eksekutif McDonald’s singgah dan makan di McDonald’s.

Bisnes Model McDonald’s

Kredit Gambar: Business Insider

Pada awalnya, bisnes model McDonald’s tidaklah terlalu kompleks dan mudah untuk difahami. Mereka menawarkan burger, kentang goreng, minuman ringan, kopi, susu kocak (milkshake) dan salad.

Apa yang membezakan mereka dan restoran lain adalah ‘Speedee Service System’ yang membenarkan mereka untuk menawarkan makanan lebih cepat, pada harga yang lebih murah dan kuantiti yang lebih tinggi.

Mereka tidak menggunakan khidmat pelayan pandu lalu seperti restoran lain, menggantikan pinggan dan cawan besi dengan pembungkus kertas supaya mereka tidak memerlukan mesin basuh pinggan dan yang paling penting, mereka mengurangkan menu mereka kepada 9 menu utama sahaja.

Buat pengetahuan anda, trend restoran pandu lalu di Amerika Syarikat pada tahun 1950-an ketika itu, pelanggan akan dilayan oleh pelayan wanita.

Untuk operasi, mereka menggajikan 12 orang pekerja yang masing-masing mempunyai tugas khas dalam menggerakkan seluruh ‘Speedee Service System’.

“Tahukah anda, harga burger dijual pada harga 15 sen di restoran McDonald’s pertama yang terletak di San Bernandino, California pada tahun 1955?”

McDonald’s, Dari Burger Ke Pelaburan Hartanah

Kredit Gambar: Twitter

Selepas Kroc dan beradik McDonald’s bekerjasama, mereka masih bergelut untuk mengembangkan lagi bisnes mereka kerana tidak semua cawangan memberikan keuntungan.

Lebih parah lagi apabila mereka menghadapi kesukaran untuk mendapatkan modal bagi menyewa atau membeli tanah untuk dibuat restoran.

Baca : 7 Filem Inspirasi Dalam Industri Hartanah

Bahkan, pemilik cawangan yang berminat turut tidak mempunyai modal untuk membiayai pembayaran tanah dan bangunan.

Perkara ini terus berlaku buat sekian waktu sehinggalah pada tahun 1956 segalanya berubah apabila Kroc mengupah Harry J. Sanneborn.

McDonald’s yang kita kenali hari ini tidak akan menjadi tanpa insan bernama Harry J. Sanneborn. Beliau merupakan seorang pegawai kewangan dan konsultan perniagaan yang berasal dari Indiana, Amerika Syarikat.

Iklan

Beliau telah memperkenalkan satu konsep di mana McDonald’s memiliki hak sepenuhnya tanah dan bangunan restoran McDonald’s yang akan dibina, kemudian disewakan kepada pemilik cawangan.

Bisnes model ini akhirnya meningkatkan kadar pertumbuhan cawangan McDonald’s bermula di Amerika Syarikat sehingga ke tujuh benua lain di dunia.

Baca : 5 Strategi Pelaburan Hartanah

Apa yang lebih menarik adalah Kroc turut membuka sebuah syarikat yang dinamakan McDonald’s Franchise Realty Group bagi menguruskan urusan pembelian hartanah dan bangunan untuk disewakan kepada pemilik cawangan.

Kesannya, bisnes model Sonneborn ini telah menjadikan McDonald’s sebuah syarikat gergasi dalam pemilikan hartanah dengan nilai anggaran USD30 bilion pada tahun 2017.

Dilaporkan bahawa penyata imbangan McDonald’s mencatatkan angka USD37.7 bilion dengan 99% daripadanya adalah daripada aset hartanah mereka.

Pada peringkat awal, McDonald’s mengambil 20% daripada kos sewaan. Contohnya, jika kos sewa adalah $1,000, maka pemilik cawangan perlu membayar $1,200 kepada McDonald’s. Kos sewaan terus meningkat tahun demi tahun sehingga mencecah 40%.

Selain itu, McDonald’s turut mengambil 5% daripada hasil jualan cawangan dan pemilik cawangan wajib membayar deposit untuk membuka cawangan McDonald’s.

Modal tersebut akhirnya digunakan untuk membuka cawangan McDonald’s yang lain. Ini mewujudkan satu rantaian hubungan yang simbolik di antara pemilik cawangan dan McDonald’s Corporation.

McDonald’s Dalam Hartanah

Kredit Gambar: The Drum

Kajian oleh Ruby Mountain pada tahun 2018 menunjukkan, McDonald’s hanya membuka cawangan di lokasi tumpuan utama di seluruh dunia.

Antara yang paling ikonik adalah London Big Ben, Times Square Manhattan dan Moscow Red Square.

“Jangan terkejut jika anda mendapati hampir setiap lapangan terbang utama di dunia mempunyai restoran McDonald’s!”

Dalam pelaburan hartanah, kewujudan restoran McDonald’s di dalam radius 1KM – 3KM di sesebuah lokasi menunjukkan satu petanda positif bagi pelaburan jangka panjang.

Baca : Lelaki Yang Bawa Masuk McDonald’s ke Malaysia, Sekarang Sudah Super Kaya

Hal ini kerana, McDonald’s merupakan antara destinasi wajib pergi bagi golongan yang telah berkeluarga.

“Tahukah anda, Happy Meal adalah hidangan paling popular di seluruh dunia?”

Kesimpulannya, sungguhpun terdapat sentimen anti-Semitik yang kuat, McDonald’s kekal subur di negara kita kerana McDonald’s seakan-akan sudah menjadi satu keperluan rakyat Malaysia.

Tak kira ekonomi meleset atau ekonomi berkembang, restoran McDonald’s tetap dibuka kerana hartanah adalah salah satu pelaburan yang kalis inflasi selain daripada emas.

Adalah tidak keterlaluan untuk dikatakan bahawa, McDonald’s pada hari ini telah menjadi satu indikator bagi pelaburan hartanah jangka panjang.

Sumber Rujukan:

Iklan

3 Tindakan Anda Boleh Ambil Sekiranya Pemaju Gagal Menyiapkan Rumah

Mesti best kan bila dapat juga beli rumah baru yang sedang dalam pembinaan, atau kita kenali juga sebagai Under Construction?

Dah bayar deposit, loan dah lulus, tunggu nak dapat kunci saja lepas ni.

Tapi jangan terlalu cepat berasa gembira, kerana ada juga kes di mana pemaju gagal menyiapkan rumah. Apabila ini berlaku, anda sebagai pembeli rumah yang akan dapat tempiasnya.

Mana tidaknya, rumah dah beli tapi masih belum boleh duduk disebabkan lambat siap. Tambahan lagi, ansuran bayaran pinjaman perumahan dengan pihak bank juga telah mula dibayar.

Berapa lama tempoh masa yang perlu pembeli tunggu sehingga pemaju dapat menyiapkan rumah mereka sedangkan bayaran berjalan setiap bulan tetapi rumah tidak boleh diduduki? Instalment rumah yang tak siap-siap dah kena bayar, sekarang ni duduk rumah sewa pun kena bayar lagi.

Adakah pembeli boleh menamatkan perjanjian jual beli atau bolehkah pembeli memfailkan saman terhadap pemaju?

Ramai yang keliru berkenaan hal ini, jadi jom kita tengok 3 tindakan yang boleh anda lakukan jika pemaju gagal menyiapkan rumah anda mengikut tempoh masa yang telah ditetapkan.

1. Buat Surat Rasmi Kepada Pemaju

Anda boleh mengemukakan surat bertulis kepada pihak pemaju di atas kegagalan mereka menyiapkan rumah mengikut tempoh yang ditetapkan.

Anda juga boleh menyatakan kepada pemaju untuk mengambil langkah bertanggungjawab dengan membayar ganti rugi di atas kegagalan dan kelewatan mereka.

Iklan

2. Serah Salinan Surat Rasmi Kepada KPKT

Daripada surat rasmi secara bertulis yang telah anda ajukan kepada pihak pemaju, buat Salinan Kedua untuk diserahkan kepada KPKT (Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan).

Surat Rasmi dan juga Salinan Surat Rasmi ini haruslah dihantar melalui pos berdaftar dan bukannya secara atas tangan atau by-hand.

Tujuan Salinan kepada KPKT?

Ia sebenarnya adalah bertujuan untuk memaklumkan kepada pihak KPKT bahawa projek perumahan yang sepatutnya disiapkan oleh pemaju berkenaan, telah gagal disiapkan mengikut tempoh masa yang ditetapkan.

Pemakluman ini adalah bertujuan agar pihak KPKT dapat memantau dengan lebih lanjut dan secara terperinci mengenai projek perumahan tersebut.

3. Tuntut Denda Atas Kelewatan

Apabila rumah siap juga akhirnya, dan setelah anda mendapat milikan kosong, kunci dan juga salinan CCC, kini anda boleh membuat tuntutan kelewatan terhadap pemaju.

Tuntutan ini ada dinyatakan di dalam syarat perjanjian Sales & Purchase Agreement (SPA) di mana jika berlaku sebarang kelewatan daripada pihak pemaju dalam menyerahkan milikan kosong kepada pembeli rumah, pemaju perlulah membuat bayaran denda lewat.

Tahu Hak Anda Sebagai Pembeli Rumah

Seringkali kita tak baca dokumen yang kita tandatangani dan mengambil sikap pasif, sampailah berlaku sesuatu perkara yang tidak kita ingini.

Sama juga halnya ketika membeli rumah yang sedang dalam pembinaan. Kita ingat semuanya akan berjalan lancar, tetapi kini anda dah tahu kan apa nak buat sekiranya pemaju gagal menyiapkan rumah on-time?

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!