MARii Komited Wujud Industri Kendreaan Elektrik Kompetitif, Mampan

KUALA LUMPUR,  23 Ogos (Bernama) — Institut Automotif, Robotik dan loT Malaysia (MARii) komited untuk mewujudkan industri kenderaan elektrik (EV) yang kompetitif dan mampan dengan tumpuan utama kepada pembangunan teknologi, vendor dan tenaga kerja di Malaysia. 

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutifnya Nizmar Mohd Nazar berkata selaras dengan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12) dan Konvensyen Rangka Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim (UNFCCC) dan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG), MARii berhasrat untuk mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 45 peratus menjelang 2030 dan mencapai neutraliti karbon pada 2050.

“EV adalah penyelesaian ideal bagi kenderaan mobiliti rendah karbon dan pelepasan sifar. Tambahan pula, industri EV global yang semakin pesat membangun menyediakan ruang yang besar untuk pertumbuhan, khususnya di ASEAN yang berpotensi untuk menjadi hab pembuatan dan pasaran bagi EV.

“Di Malaysia, komitmen tidak berbelah bahagi kerajaan kita untuk menarik pelaburan EV dan mencapai sasaran negara iaitu 15 peratus daripada jumlah keseluruhan industri (TIV) untuk EV menjelang 2030 adalah bukti keazaman kita dalam membentuk masa depan yang lebih hijau dan lebih mampan,” katanya dalam ucapan beliau pada pelancaran rasmi Ekspo Motor Antarabangsa Malaysia (MIME) dan International Automodified (IAM) 2023 di sini, hari ini.

IAM-MIME 2023 yang disokong oleh MARii akan diadakan dari 27-29 Okt 2023 dan bakal mempamerkan kenderaan, produk, inovasi dan pembangunan terkini dalam teknologi automotif oleh pemegang kepentingan automotif, pengedar kereta/motosikal dan pengeluar peralatan tulen (OEM).

Apa yang menjadikan IAM-MIME 2023 unik adalah ia menggabungkan tiga genre automotif di bawah satu bumbung iaitu pameran pengeluar kereta legasi kereta baharu dan jenama baharu serta pameran khusus untuk EV, EV Fest yang akan mempamerkan pelbagai EV yang menyediakan mobiliti dengan jarak 400 kilometer pada satu caj tetapi dengan julat harga antara RM100,000 hingga RM500,000.

“Selain promosi industri automotif, agenda MARii adalah sejajar dengan tanggungjawab Malaysia berkaitan peralihan tenaga dan penyahkarbonan. Dalam hal ini, saya amat berbesar hati untuk memaklumkan bahawa penganjur MIME 2023 telah memberi tumpuan kepada trend EV dan menyediakan lokasi pusat untuk untuk mempamerkan beberapa jenama EV terkemuka di dunia,” katanya.

Pengasas MIME Yamin Vong berkata salah satu tarikan utama pameran itu adalah untuk  menyediakan kepada seberapa ramai pengunjung dan bakal pembeli pengalaman memandu ujian kenderaan elektrik.

Pameran perdana itu akan menampilkan 300 kereta diubah suai yang akan menjadi pusat utama bagi pameran IAM yang semakin berkembang menjadi pameran kereta diubah suai terbesar dan paling lama berlangsung di Asia Tenggara.

IAM mempunyai kelebihan menjelajah lebih daripada 38 bandar di seluruh Indonesia sejak 2001 dan sejak itu telah berkembang menganjurkan pameran di Malaysia, Singapura dan Thailand.

Pameran itu telah menarik beribu-ribu peminat dan penggemar kereta dengan hampir 100 anugerah individu disampaikan kepada kenderaan dipamer terbaik dalam setiap kategori.

Pameran ini telah berkembang pesat selama bertahun-tahun, kata pengasas IAM, Reza Aliwarga.

“Kereta diubah suai mempunyai ramai pengikut di rantau ini, terutamanya di Malaysia, dan ini terbukti daripada kualiti kereta yang dipamerkan.

“Minat untuk mempamerkan kereta sangat luar biasa dan terdapat hampir 1,000 kereta yang diubah suai dalam senarai yang perlu kami semak sebelum memilih 300 kereta terakhir dengan teliti untuk pameran itu,” katanya.

Sementara itu, MARii turut bersetuju dengan saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini bahawa Malaysia dan Indonesia seharusnya bekerjasama dan bukannya bersaing dalam pembangunan EV.

Nizmar berkata pada masa ini MARii mempunyai libat urus dengan Institut Otomotif Indonesia (IOI) membabitkan program dan kolaborasi membabitkan pembangunan vendor EV antara kedua-dua negara.

Menurutnya, di Malaysia ketika ini terdapat kira-kira 38 pemegang kepentingan dan 641 vendor yang boleh melakukan pemindahan teknologi antara kedua-dua negara.

“Maksudnya apabila kita menuju ke arah EV, kita akan boleh meneroka pengetahuan berkaitan kenderaan generasi seterusnya, EV dan kenderaan autonomous masa depan. Malaysia mempunyai vendor yang mempunyai keupayaan di peringkat rantaian bekalan untuk membantu Indonesia dalam EV dan begitu juga sebaliknya.

“Jika ada persaingan pun mungkin membabitkan dua jenama utama iaitu Tesla dan BYD, yang mana kita lebih ke hadapan membabitkan Tesla kerana ia sudah komited untuk membuka ibu pejabatnya, pusat servis dan pusat pengalaman di Malaysia,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Proton Rancang Lancar Lima EV Di Bawah Jenama e.MAS

SUBANG JAYA, 12 Jun (Bernama) — Pengeluar kereta nasional, Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton) merancang untuk melancarkan lima model kenderaan elektrik (EV) menggunakan platform Global Modular Architecture (GMA) di bawah jenama EV yang baru dilancarkan, Proton e.MAS.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, Roslan Abdullah berkata model EV pertama di bawah jenama baharu itu dijangka dilancarkan menjelang tahun 2025.

“Proton belum memutuskan garis masa (menetapkan tarikh) tetapi model pertama akan dilancarkan tidak lama lagi, ia mungkin awal 2025 atau lebih awal.

“Kami mahu memastikan penerimaan Proton EV di pasaran… dari segi volum dan model, kami akan memutuskan (untuk melancarkan lebih banyak EV) berdasarkan permintaan dan penerimaan orang ramai terhadap Proton EV,” kata Roslan.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melancarkan nama dan logo jenama EV baharu Proton, e.MAS di Pusat Kecemerlangan Proton di sini hari ini.

Roslan berkata syarikat itu akan mencari harga yang sesuai untuk memasarkan Proton e.MAS EV yang akan memberi manfaat kepada orang ramai dan kerajaan.

“Selain membangunkan ekosistem automotif, kami juga diamanahkan oleh kerajaan dan pemegang saham untuk menghasilkan kereta mampu dimiliki oleh rakyat Malaysia.

“Kami mendapati kebanyakan kereta EV di pasaran kini berada dalam julat melebihi RM100,000 dan kami sedang melihat julat harga sesuai untuk Proton, orang ramai dan kerajaan,” katanya.

Proton hari ini telah melancarkan jenama EV baharunya bernama e.MAS, bertujuan untuk meningkatkan mobiliti rakyat Malaysia dengan model EV baharunya yang akan datang.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Dr Li Chunrong dalam satu kenyataan berkata jenama e.MAS dan produknya adalah lanjutan daripada tiga nilai teras Proton iaitu Teknologi Inovatif, Kebolehpercayaan dan Antarabangsa.

“Ini adalah langkah seterusnya dalam evolusi syarikat dan pada beberapa bulan yang akan datang, kami akan membuat pengumuman baru untuk membina pengiktirafan jenama dan promosi produk menjelang pelancaran Proton e.MAS EV pertama pada Disember tahun ini,” katanya.

— BERNAMA