Pasaran Malaysia Penting Kepada Pertumbuhan Tupperware

KUALA LUMPUR, 26 Ogos (Bernama) — Malaysia, pasaran utama bagi perniagaan Tupperware, adalah penting kepada pertumbuhan dan keupayaan syarikat itu untuk bersaing di peringkat global dalam pasaran produk isi rumah, kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Tupperware Brands Corporation Miguel Fernandez.

Beliau berkata berdasarkan kepada jualan bersih, Malaysia merupakan pasaran kelima terbesar bagi jenama Tupperware selepas Brazil, Mexico, Amerika Syarikat dan China.

Menurutnya, Tupperware menyediakan peluang perniagaan kepada lebih 35,000 keluarga di Malaysia untuk menyara hidup mereka menerusi jualan produk inovatif jenama ikonik itu. 

“Malaysia adalah salah satu daripada lima negara teratas bagi jualan kami, [dan] kami bergantung kepada lima negara teratas untuk menyokong pertumbuhan kami. Justeru, jelas sekali Malaysia adalah pasaran utama bagi kami,” katanya kepada Bernama dalam satu temu bual eksklusif baru-baru ini.

Fernandez berada di Malaysia sempena program “Jelajah Dunia” Tupperware 2023 yang mana beliau serta Ketua Pegawai Komersil Tupperware Hector Lezama melawat pasaran terbesar Tupperware di seluruh dunia. 

“Kami merancang untuk terus menghasilkan dan melancarkan lebih banyak produk menarik untuk menarik lebih ramai pengguna Tupperware. Dengan segala yang telah kami lancarkan dan berita baik bahawa kami telah menyusun semula hutang kami, saya percaya kami akan menjadi jenama terkemuka bagi tempoh 75 tahun akan datang,” katanya kepada Bernama dalam satu temu bual eksklusif. 

Tupperware menjadi tumpuan berita dunia pada awal tahun ini ekoran isu kekurangan tunainya, namun pengeluar bekas plastik dan produk dapur itu baru-baru ini mengumumkan kejayaan penstrukturan semula hutangnya sebagai sebahagian daripada usaha pemulihan berterusannya.

Penstrukturan semula hutang itu dijangka meningkatkan fleksibiliti kewangan kepada syarikat untuk meneruskan usaha pemulihannya dan menyediakan pengurangan/peruntukan semula kira-kira AS$150 juta faedah tunai dan yuran, serta melanjutkan tempoh matang kemudahan hutang tertentu, seperti yang dinyatakan oleh syarikat tersebut dalam satu kenyataan yang dikeluarkan awal bulan ini.

“Situasi itu telah berakhir,” kata Fernandez, ketika ditanya tentang cabaran kewangan yang dialami syarikat itu sebelum ini. 

“Kami dapat menyusun semula hutang kami dan meneruskan perniagaan kami, termasuk Jelajah Dunia ini. Kami sedang melawat negara-negara yang paling penting (kepada kami), yang mana kami akan membawa banyak berita baik kepada Pasukan Jualan kami. Kami sedang merancakkan semula Pasukan Jualan kami di seluruh dunia,” katanya.

Mengenai kilang pembuatan, Fernandez berkata Tupperware membuat penyumberan luar  pengeluaran barangannya kepada kemudahan pihak ketiga di Malaysia, yang menyediakan acuan dan panduan tentang bahan terbaik untuk digunakan bagi memastikan fungsi dan kualiti yang cemerlang mengikut piawaian yang ditetapkan.

“Kami menghasilkan pelbagai jenis kategori produk. Jadi, kelebihan kami dalam industri kami adalah acuan yang sangat khusus.Jika lebih banyak acuan berada di kilang yang sama, maka ia tidak akan membantu (pengeluaran). Adalah lebih baik untuk meletakkan banyak acuan di banyak negara, supaya mereka boleh menghasilkan pada masa yang sama untuk memenuhi permintaan pengguna.

“Sebahagian produk dikeluarkan di Malaysia tetapi sebahagian lain adalah diimport disebabkan faktor acuan. Kadang-kadang kami hanya mempunyai satu mesin yang menghasilkan satu produk tertentu dan mesin itu membekalkan permintaan di seluruh dunia,” katanya.

Tupperware mempunyai kilang pembuatan di Belgium, Brazil, Korea Selatan, Mexico, China, India, Portugal, Afrika Selatan dan Amerika Syarikat

Fernandez berkata Tupperware mengeluarkan produknya mengikut geografi untuk memenuhi keperluan pasaran tempatan.

Ini termasuk melancarkan produk edisi terhad bagi setiap acara atau peristiwa penting bermusim dan cuti penting untuk pengguna setiap negara.

Sementara itu, Fernandez berkata, syarikat tersebut mempunyai dua strategi berbeza untuk menarik pelanggan daripada generasi muda: inovasi produk dan teknologi.

Menurutnya, untuk menarik minat generasi baharu, kumpulan itu terus melabur dalam alatan digital. 

“Daripada menggunakan kaedah tradisional kami, jenis perniagaan bersemuka, generasi muda ini berinteraksi antara satu sama lain melalui telefon bimbit dan apa yang kami cuba lakukan ialah membina instrumen supaya mereka boleh menjual dan mengiklankan produk melalui alatan digital. Jadi, itulah cara terbaik untuk menarik dan mengekalkan pelanggan melalui teknologi.

“Kami juga mengeluarkan produk yang diterima dengan baik dalam kalangan generasi muda iaitu pengisar mudah alih. Kami baru sahaja melancarkannya ke pasaran Malaysia, tetapi ia telahpun ditawarkan di negara lain dan terus mendapat maklum balas positif daripada generasi muda,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Malaysia Airlines Lancar Penerbangan Terus Baharu Ke Kertajati Indonesia

JAKARTA, 25 Sept (Bernama) — Malaysia Airlines memperluaskan rangkaiannya di Indonesia dengan memperkenalkan penerbangan terus baharu terus dari Kuala Lumpur ke Kertajati bermula 30 Oktober ini.

Penerbangan dua kali seminggu itu akan menggunakan pesawat Boeing 737-800NG bagi memudahkan lagi pelancong untuk meneroka Bandung dan lebih banyak bandar lain di Jawa Barat.

Syarikat penerbangan tersebut dalam satu kenyataan hari ini berkata rangkaian baharu itu akan menawarkan penerbangan terus ke tujuh bandar di Indonesia termasuk Jakarta, Denpasar, Medan, Yogyakarta, Pekanbaru dan Surabaya.

Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group Ahmad Luqman Mohd Azmi berkata sebagai satu daripada lima pasaran terbesar bagi Malaysia Airlines, penambahan Kertajati ke dalam rangkaiannya akan memberi keselesaan kepada pelancong, meningkatkan pelancongan dan mengukuhkan hubungan dua hala antara kedua-dua negara.

“Ketika permintaan perjalanan global terus mengukuh, kami melihat sambutan positif bagi laluan Indonesia kami setakat ini dengan purata faktor muatan pada 80 peratus,” katanya.

Syarikat penerbangan itu menawarkan tambang pengenalan untuk masa terhad bermula hari ini hingga 8 Okt bagi perjalanan bermula 3 Okt hingga 29 Mac tahun depan dengan tambang bermula daripada RM519 pergi balik melalui Kelas Ekonomi dan daripada RM1,969 pergi balik menerusi Kelas Perniagaan.

— BERNAMA