10 Jenis Jual Beli Hartanah Yang Berisiko

Jual beli hartanah berisiko

“Aku ingat nak beli rumah lah…”

Anda dah fikir masak-masak untuk beli rumah…atau nak cuba beli tanah dan simpan untuk pelaburan?

“Nak beli tu hati-hati sikit, cuba kau baca dulu nasihat dari peguam yang memang power bab hartanah ni”

Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam) ingin menasihati orang ramai agar lebih berhati-hati dalam setiap urusniaga jual beli hartanah yang dikategorikan berisiko.

Berikut adalah 10 jenis jual beli yang dikategorikan sebagai berisiko:

1. Beli rumah dengan pemaju tiada lesen pemaju perumahan yang sah

Membeli rumah daripada pemaju yang tidak mempunyai lesen pemajuan perumahan yang sah daripada KPKT. Boleh semak status pemaju di sini

2. Beli tanah lot yang belum ada geran individu

Siapa pemiliknya? Seorang ke ramai? Pening-pening.

3. Beli tanah pemilik dalam geran yang telah meninggal dunia

Nama geran masih belum bertukar iaitu geran belum turun milik kepada pewaris yang sah. Pastikan geran ditukar nama dahulu.

4. Beli rumah yang belum ada hak milik strata dan pemaju telah gulung tikar

Bila pihak pemaju atau penjual tidak jelas, bagaimana transaksi jual beli nak berlaku?

Iklan

5. Beli rumah subsale yang dalam proses lelongan bank

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca 6 Tips Nak Beli Rumah Lelong.

6. Beli rumah di bawah skim-skim yang pelik

Nak beli rumah, tapi kena cari orang untuk sertai skim. Dapat komisen daripada orang yang masuk skim. Ni nak beli rumah ke nak join skim cepat kaya?

7. Beli hartanah yang belum bebas bebanan tanpa guna peguam

Kalau hartanah tersebut telah habis dibayar sepenuhnya, pastikan ada dokumen bagi membuktikannya.

8. Beli hartanah lelong yang ada kaveat

Ni pun satu isu juga, ada syarat-syarat atau klausa-klausa lain yang terlibat.

9. Beli hartanah di bawah tanah penempatan berkelompok

Contohnya membeli tanah Felda atau tanah Felcra.

10. Beli hartanah sambung bayar pinjaman pemilik

Membeli hartanah secara sambung bayar pinjaman bank pemilik tanpa membuat pindah milik kepada pembeli. Alah, yang biasa orang buat dengan kereta tu…

Kredit : Salkukhairi Abd Sukor

Nak beli rumah, kenalah ada ilmu. Jangan main beli je. Beli pula rumah yang berisiko, memang panjang lah ceritanya nanti. Jadi lebih baik kita elakkan daripada 10 jenis jual beli hartanah yang berisiko seperti di atas.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Fahami 4 Kitaran Hartanah Ini Dulu Sebelum Melabur

Kegawatan ekonomi kini telah tiba. Malaysia juga tidak terkecuali daripada menerima nasib yang sama. Industri hartanah yang selama ini berkembang pesat, turut terkesan dengan keadaan semasa.

Sebelum kita memulakan bicara mengenai kitaran hartanah, elok juga kita tengok dulu kitaran ekonomi. Dalam asas ekonomi, terdapat 4 kitaran ekonomi yang bakal dilalui mana-mana negara dan juga pasaran. Kitaran tersebut adalah perkembangan, puncak, penguncupan dan dasar.

Perkembangan bermaksud ekonomi dalam keadaan sangat sihat dan berada dalam tempoh pertumbuhan yang pesat.

Puncak pula bila mana ekonomi di satu tahap ekonomi tidak lagi mampu berkembang dan telah tepu.

Penguncupan pula apabila kemeseletan ekonomi berlaku kerana keadaan ekonomi global yang tidak menentu dan harga barang komoditi naik.

Dan akhir sekali adalah dasar. Dalam kitaran ini, ekonomi berada di bahagian paling teruk di dalam kitaran ekonomi atau dikenali sebagai trough.

Kesannya, kadar pengangguran yang tinggi, pemberhentian pekerja dalam skala besar, penguncupan jualan dan pengurangan akses pinjaman daripada pihak bank.

4 Kitaran Hartanah Untuk Pelaburan Di Malaysia

Begitu juga dengan industri hartanah yang mempunyai kitaran hartanahnya yang tersendiri dan unik.

Teori kitaran hartanah mula popular seawal tahun 1933 oleh Fred Harrison yang mengkaji dan menganalisa kitaran hartanah dengan cara melakukan kajian terhadap kitaran hartanah beratus tahun ke belakang.

Baca : Rumusan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2019

Hasilnya, beliau berjaya mendapat konsep ekonomi ’18 years property cycle‘ dan diguna pakai oleh ramai pelabur hartanah bukan sahaja di Malaysia tetapi di dunia.

Kitaran hartanah boleh dibahagikan kepada empat iaitu :-

1. Pemulihan (Recovery)
2. Pengembangan (Expansion)
3. Ledakan (Boom)
4. Kemelesetan (Explosion)

1. Pemulihan

Kitaran ini bermula selepas kemelesetan dan menandakan bermulanya kenaikan kitaran hartanah.

Memandangkan harga hartanah telah turun dengan mendadak, pelabur akan kembali ke pasaran dengan melabur ke hartanah yang mampu memberikan pulangan yang paling tinggi.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Naik Menjelang 2021

Pada saat ini, pelabur yang mengambil langkah membeli hartanah untuk di sewakan mempunyai potensi yang tinggi untuk memperoleh keuntungan kerana permintaan untuk sewaan tidak pernah jatuh.

Polisi bank yang mengetatkan pinjaman pembiayaan hartanah juga menjadikan persaingan dalam pelaburan hartanah adalah rendah.

Dalam kitaran ini juga ramai pelabur akan keliru untuk melabur dalam hartanah atau tunggu harga jatuh lagi.

Tiada tempoh yang jelas akan tempoh masa fasa ini, tetapi fasa ini boleh memakan masa kurang dari 7 tahun.

2. Pengembangan

Dan selepas fasa pemulihan berlaku, fasa pengembangan akan mengambil alih pula.

Dalam fasa ini, pembeli hartanah telah mula yakin dengan pasaran hartanah seiring dengan peningkatan harga hartanah pada kadar normal yakni 1% hingga 3% setahun.

Iklan

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Pada fasa ini juga, syarikat gergasi mula yakin untuk menambah portfolio hartanah mereka dengan melabur ke dalam pasaran hartanah semula.

Pasaran komersial akan menerima permintaan yang tinggi menandakan perniagaan telah mula pulih dan ekonomi sesebuah negara sedang dalam proses pembangunan.

Fasa pengembangan ini biasanya memakan masa di antara 1 tahun hingga 7 tahun.

3. Ledakan

Fasa kitaran hartanah ini adalah apabila industri hartanah sedang mengalami pembangunan yang sangat pesat dengan lambakan kren untuk hartanah mewah dan projek perumahan oleh syarikat pemaju hartanah.

Sungguhpun harga rumah meningkat pada fasa ini, akses pinjaman pembiayaan hartanah adalah mudah.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Lokasi Lembah Klang Sepanjang 2019

Harga rumah juga dilihat akan meningkat secara drastik dan peningkatan ini tidak selari dengan kadar kenaikan pendapatan isi rumah.

Punca harga rumah naik meningkat adalah kerana nilaian yang dibuat terlalu tinggi dan wujud spekulasi bahawa harga rumah akan meningkat lagi bagi tahun mendatang. 

Pelabur hartanah yang bijak akan berhenti melabur dalam hartanah pada fasa ini dan mula menjual hartanah dan mengutip keuntungan dari pelaburan mereka.

Orang biasa pula akan melihat inilah tempoh yang paling sesuai dan terbaik untuk membeli rumah.

Kitaran ini berlaku selama 1 tahun hingga 7 tahun.

4. Kemelesetan

Fasa terakhir ini menandakan berakhirnya zaman kegemilangan industri hartanah dan bermulanya zaman kegelapan pembeli hartanah.

Dalam fasa ini, harga rumah telah menjadi terlampau mahal dan kebanyakan hartanah komersial seperti pusat beli belah kosong tanpa penyewa.

Baca : Kajian Menunjukkan Harga Rumah Bakal Turun Sampai 2021

Kesan daripada harga rumah yang terlampau mahal, kadar non-performing loan (NPL) dan jumlah individu yang diisytihar muflis akan meningkat dengan mendadak.

Kesan lain kemelesetan kitaran hartanah adalah rumah yang dahulunya mahal kini dijual semula di bawah harga pasaran.

Baca : 5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Tanda-tanda awal kemelesetan adalah apabila wujudnya pelbagai projek luar biasa untuk pasaran komersial. Fasa ini akan berlangsung kurang lebih 7 tahun.

Sebenarnya apa yang berlaku terhadap industri hartanah di Malaysia mampu dibaca dengan konsep kitaran ekonomi oleh Fred Harrison ini.

Walau betapa dahsyatnya kemelesetan yang berlaku, kitaran hartanah akan tetap melalui fasa pemulihan dan  pengembangan dan ledakan.

Iklan

8 Perkara Yang Perlu Diberi Perhatian Sebelum Membeli Unit Kediaman Tinggi

Kebanyakan kita yang tinggal di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, selalunya akan memilih untuk membeli kediaman tinggi seperti apartmen, kondominium dan sebagainya. Ini kerana harganya yang lebih murah berbanding kediaman di atas tanah.

Sekiranya bercadang untuk membeli unit kediaman tinggi, boleh tengok 8 tips sebelum nak shopping rumah idaman anda.

1. Arah Matahari

Kenapa arah matahari penting dalam pemilihan unit? Ini bagi mengelakkan rumah anda panas seperti ketuhar! Maklumlah, kalau asyik kena direct sunlight sahaja, tentu anda berasa tidak selesa bukan? Kalau boleh cari unit yang mengadap arah utara atau selatan.

Tapi, jika tiada pilihan, ambil unit yang mengadap ke timur, kerana matahari pagi tidak sepanas matahari senja. Walaupun ramai yang merasakan mahari senja itu cantik, tapi tahan ke anda nak merasa bahangnya setiap hari?

2. Persekitaran

Sebelum membeli mana-mana unit, jangan lupa untuk pergi sendiri ke tapak pembinaan untuk melihat keadaan sebenar di sana. Jangan menggharapkan kata-kata Sales Advisor dan gambar di showroom sahaja. Ini bagi mengelakkan anda menyesal dikemudian hari.

Sebagai contoh, jika anda seorang yang mementingkan privasi, elakkan unit yang berdekatan dengan sekolah, balai polis, balai bomba, hospital, rumah ibadat dan sebagainya. Ini bagi mengelakkan kesesakan keluar masuk rumah pada waktu puncak dan juga suasana bising.

3. Pengudaraan

Pengudaraan yang baik penting untuk menjamin keselesaan anda. Disebabkan itu, elakkan memilih unit yang menghadap tanah tinggi, pokok-pokok besar dan juga blok atau bangunan lain.

Selain daripada itu, pemandangan anda juga boleh terhalang disebabkannya. Hari-hari tengok semak samun atau belukar pun tak best kan?

4. Tempat Letak Kereta

Zaman sekarang, sebuah keluarga biasanya akan memiliki sekurang-kurangnya 2 buah kereta. Jadi cari unit yang menyediakan 2 parking lot. Tetapi sekiranya pemaju hanya menyediakan 1 parking sahaja, pilihlah lot yang terbaik. Dapatkan nombor lot unit yang hendak dibeli daripada pemaju dan jangan lupa untuk menyemak susunan lot tersebut.

Pilih lot yang berhampiran dengan lif dan juga yang mudah untuk masuk ke dalam parking.

Iklan

5. Susun Atur (Layout) Unit

Sebelum membeli apa jua jenis hartanah, perlu tahu tujuan nak beli hartanah tersebut. Samada kita ingin jadikannya sebagai satu bentuk pelaburan atau untuk didiami sendiri. Ini bagi memudahkan kita untuk membuat pilihan sama ada nak beli studio, apartment 2 bilik, 3 bilik dan sebagainya.

Perlu juga bijak memilih layout dengan susunan bilik tidur dan ruang tamu yang memberi kesan yang lebih lapang dan luas.

6. Kedudukan Unit

Faktor ini juga penting bagi memastikan keselesaan, privasi serta keselamatan. Sebagai contoh, unit yang terlalu hampir dengan lif lebih bising dan kurang privasi, terutamanya di waktu puncak seperti waktu pagi. Corner lot pun terbaik, kerana memang sunyi sikit.

Manakala unit atau blok yang berhampiran dengan pondok pengawal pula akan memberi rasa selamat jika ada apa-apa perkara yang tidak diingini berlaku.

7. Kolam Renang

Jika apartmen atau condominium yang ingin dibeli itu mempunyai kolam renang, elakkan daripada memilih unit yang menghadap kolam renang. Malah jika terdapat ruang untuk BBQ atau dewan orang ramai, sudah pasti suasana hujung minggu lebih hingar daripada hari biasa.

Ini bagi anda yang sukakan privasi. Tetapi, jika ingin jadikan unit anda itu sebagai homestay, ia memang pelaburan yang berbaloi walaupun harganya lebih mahal.

8. Pilihan Unit Fully Furnished

Sesetengah pemaju menyediakan pilihan pakej fully furnished atau kosong untuk kediaman tersebut. Jangan buat keputusan berdasarkan apa yang dilihat di show unit sahaja. Takut ia berbeza dengan apa yang kita harapkan.

Selain daripada itu, boleh juga perbandingan harga. Adakah harganya lebih berpatutan sekiranya kita sendiri yang menyediakan perabot?

Setiap Tingkat Harga Berbeza

Dan seperti biasa, setiap jenis unit, aras, kemudahan serta layout pastinya mempunyai harga yang berbeza. Jadi buatlah pemilihan yang bijak mengikut bajet dan keselesaan kita.

Sumber Rujukan: The Vocket

Iklan

Bagaimana Airbnb Hilang Segala-Galanya Dalam Masa 6 Minggu

Airbnb yang bermaksud ‘Air Bed and Breakfast’ bermula pada tahun 2008 oleh anak muda yang pada mulanya menawarkan sewaan katil dan sarapan atas talian kepada sebuah syarikat gergasi yang bernilai $31 bilion pada tahun 2017.

Setakat tahun 2020, Airbnb mempunyai hampir 6,300 pekerja, 3 juta hos (pemilik hartanah) di seluruh dunia dan 7 hartanah yang disenaraikan di dalam platform Airbnb di 220 buah negara.

Baca : Apa Itu Airbnb? Juga Ada Fakta Menarik Airbnb

Penawaran terbaru fungsi Airbnb yang dipanggil ‘Experience’ membenarkan pengguna Airbnb bukan sekadar membuat tempahan rumah, bahkan mencuba pengalaman baru aktiviti luar di sekitar kawasan rumah yang disewa.

Terkini, dengan keadaan pasaran ekonomi yang tidak menentu dan risiko wabak pandemik, perancangan besar Airbnb untuk menjadi syarikat public listed menjelang tahun 2020 diragui ramai pihak khususnya golongan pelabur saham. 

Soalnya, bagaimanakah syarikat startup yang paling berjaya dan menguntungkan ini menjadi begitu lemah?

Sebelum itu, jom kita lihat kembali sejarah awal Airbnb. Ditubuhkan oleh tiga orang anak muda Brian Chesky, Joe Gebbia dan Nathan Blecharczyk pada Ogos 2008 di San Fransisco.

Pada tahun 2008, Amerika Syarikat sedang berdepan dengan Krisis Kewangan yang menyebabkan ramai orang hilang pekerjaan, dan cuba mencari sumber pendapatan sampingan sementara menunggu krisis tersebut selesai.

Baca : Top 10 Hartanah di Airbnb – Kuala Lumpur (KL)

Tiga anak muda ini, berkongsikan idea pemilik hartanah berkongsikan ruang di rumah mereka secara online dan mampu menjana pendapatan sampingan dari situ.

This image has an empty alt attribute; its file name is Bagaimana-Airbnb-Hilang-Segala-Galanya-Dalam-Masa-6-Minggu3-700x466.jpg

Sambutan yang diterima tiga anak muda ini adalah sangat luar biasa. Ramai pemilik hartanah sukakan idea tersebut sehingga dikhabarkan Airbnb berjaya mengutip keuntungan pada hari pertama dilancarkan!

Untuk rekod, Airbnb mencapai keuntungan yang signifikan pada tahun 2017 dan 2018 sehingga mencetuskan idea untuk program Airbnb Plus.

“Airbnb Plus adalah program khusus untuk hos dengan review yang tinggi dan kualiti tempat tinggal yang sangat istimewa”

99% hartanah yang disenaraikan di Airbnb Plus adalah rumah idaman yang ‘instagrammable’ dengan pengalaman bermalam yang luar biasa.

Airbnb : Syarikat Gergasi Yang Tumbuh Dalam Masa 1 Dekad

Kesan daripada peningkatan keuntungan tahunan, populariti dan trend penggunaan Airbnb di seluruh dunia, banyak pihak yang mula melabur dan memberi dana kepada Airbnb.

Pada Januari 2009, Airbnb menerima dana sebanyak $6 juta daripada Seed yang meningkatkan nilai Airbnb kepada $2.9 juta pada ketika itu.

Semenjak itu, Airbnb terus menerus mendapat suntikan dana dari pelbagai syarikat khususnya di Silicon Valley. Menjelang Januari 2017, Airbnb telah meraih $555.4 juta!

Baca : Airbnb Sumbang RM200.4 Juta Kepada Ekonomi Tempatan, Kat Mana Lokasi Yang Hot di Malaysia?

Data pada tahun 2015 menunjukkan, Airbnb mencatatkan rekod sebagai sebuah syarikat dengan nilai $25 bilion meninggalkan gergasi lain seperti Marriot, Expedia, WYNDHAM dan HomeAway.

Airbnb mencatatkan peningkatan keuntungan sehinga 115% pada tahun 2015 berbanding tahun sebelumnya.

Ramai yang menjangkakan Airbnb ‘kenyang 7 keturunan’ dengan keuntungan yang sangat banyak. Hakikatnya, Airbnb memang mencatat keuntungan yang besar, tetapi Airbnb turut menanggung kos operasi yang besar.

“Semakin besar periuk, semakin besarlah keraknya…”

Airbnb telah membelanjakan kos pentadbiran yang terlalu tinggi pada tahun 2017 dan 2018. Kos pentadbiran Airbnb pada tahun 2019 juga naik sehingga 113% berbanding tahun 2017.

Iklan

Hal ini kerana, pihak pengurusan atasan Airbnb telah mengambil tindakan mengambil pekerja pada skala yang besar dan membina pejabat sendiri di San Fransisco.

Kos operasi Airbnb pada penghujung 2019 telah meningkat tinggi sehingga tidak seimbang dengan aliran tunai syarikat tersebut.

Data dari Reuturs menunjukkan, Airbnb telah mengumpulkan simpanan tunai sebanyak $3 bilion dari bayaran tempahan dan caj yang dikenakan kepada tetamu dan hos.

Manakala pendapatan Airbnb dari yuran pula melebihi $4.8 bilion pada tahun 2019.

“Buat pengetahuan anda, Airbnb mengenakan caj bayaran 3% daripada hos (tuan rumah) dan 14.2% daripada tetamu.”

Bermulanya Masalah Airbnb

Masalah bermula pada Oktober 2019 yang lalu apabila Airbnb telah mengharamkan senarai rumah jenis pesta atau ‘house party’ ekoran insiden tembakan rambang yang mengorbankan 5 jiwa.

Sebagai inisiatif keselamatan, Airbnb telah melabur ke infrastruktur berkenaan keselematan sebanyak $100 juta. Ini menyebabkan kos operasi tahunan Airbnb pada tahun 2019 naik dua kali ganda berbanding 2017 yaqni mencecah $5.3 bilion.

Baca : Terpaksa Menjual Bijirin Sarapan Untuk Langsaikan Hutang, Ini Kisah Suka-Duka Pengasas Airbnb

Saat Airbnb baru ingin mula menyusun kembali profil kewangan mereka pada suku pertama 2020, Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump telah mengharamkan pergerakan pelancongan ke Eropah selama 30 hari bagi membendung penularan wabak pandemik COVID-19 yang sedang rakus meragut nyawa warga Eropah ketika itu.

Rentetan dari pengharaman pergerakan pelancongan ke Eropah, ramai pengguna Airbnb marah dan inginkan bayaran balik deposit mereka kerana hos tidak memberikan sebarang bayaran balik.

Sebagai tindak balas dan demi menjaga reputasi dan hati pengguna, pengurusan Airbnb telah memberikan 25% bayaran balik dari setiap tempahan yang dibatalkan pengguna ekoran perintah larangan pergerakan rentas negara.

Tambahan, Airbnb telah mebiayai satu dana perumahan sebanyak $17 juta untuk membantu ‘top rated’ hos Airbnb membiayai ansuran pinjaman hartanah mereka.

Hos atau pengusaha Airbnb terpilih dibenarkan membuat permohonan untuk pemberian sehingga AS$5,000.

Menjelang April 2020, Airbnb tidak lebih sekadar sebuah syarikat yang gagal mempunyai aliran tunai, hos yang marah akan polisi Airbnb dan masa depan yang tidak menentu.

Akhirnya, pada Mei 2020 Airbnb mengambil tindakan kurang popular dengan mengurangkan 25% dari jumlah pekerja menyebabkan 2,000 orang dibuang kerja.

Apa yang lebih menyedihkan, keuntungan Airbnb untuk tahun 2020 dijangka menurun sebanyak 50% daripada $4.8 bilion pada tahun 2019.

Kesan daripada insiden – insiden ini, nilai Airbnb turun kepada $26 bilion setakat Jun 2020 berbanding $31 bilion pada tahun 2017.

Penganalisis ekonomi dan pelabur meramalkan Airbnb memerlukan sekurang – kurangnya 6 bulan dengan aliran tunai yang positif untuk membolehkan mereka keluar dari kemelut ini.

Kesan yang berlaku ini tidak hanya mempengaruhi syarikat – syarikat gergasi. Sebaliknya, turut memberi kesan buruk kepada individu yang terlibat secara langsung dengan gig ekonomi di seluruh dunia.

Dan hari ini, kita dapat melihat dengan jelas bahawa asas kepada tertubuhnya Airbnb teruji kerana Airbnb merupakan pengurus hartanah yang tidak memiliki sebarang hartanah seperti hotel.

Masa depan industri pelancongan tampak seakan tiada sinar untuk masa terdekat dengan penuh persoalan dan ketidakpastian akan masa depan.

Apa yang pasti, industri pelancongan di seluruh dunia pada 2020 bakal berdepan dengan kerugian sebanyak AS$1 trilion akibat pandemik COVID-19.

Sumber Rujukan:

Iklan

7 Sebab Projek Perumahan Di KL Sentral Ini Bakal Menyinar

Ada yang sedang tercari-cari rumah idaman? Nak tahu tak satu hartanah yang hot di tengah-tengah Kuala Lumpur?

Kejap, ada ke yang tak kenal dengan KL Sentral ni? Mesti ramai yang pernah berkunjung atau bekerja di sekitar sini.

Jika dahulu, kurangnya pembangunan yang terdapat di sini. Tetapi hari ini kita ada pelbagai pejabat seperti Q Sentral dan Menara CIMB, pusat membeli-belah Nu Sentral, hotel terkemuka seperti St Regis dan beberapa kediaman golongan atasan seperti KL Sentral Park dan Suasana Sentral.

Tak lupa juga di KL Sentral terletaknya hab pengangkutan yang menempatkan stesen LRT, komuter, monorel, ETS dan banyak lagi.

Dan tak lama lagi, ada satu projek perumahan di KL Sentral ini yang bakal menyinar. Dan berikut merupakan 7 sebab mengapa ianya projek yang ‘hot’ dan bakal ‘sold out’ apabila orang ramai tahu mengenainya.

This image has an empty alt attribute; its file name is Photo-1-800-700x466.jpg

1. Lokasi Yang Strategik

Lokasi, lokasi, lokasi. Inilah yang sering ditekankan dalam mana-mana pemilikan hartanah. Lokasi di KL Sentral yang merupakan pusat perniagaan bertaraf dunia, adalah sangat strategik.

2. Semua Dalam Satu

Ianya juga merupakan tempat terbaik untuk tinggal, kerja dan berhibur. Semuanya boleh didapati dengan hanya berlajan kaki saja, tak perlu pergi jauh.

Iklan

3. Sistem Pengangkutan Terbaik

KL Sentral memang terkenal dengan mempunyai jaringan sistem pengangkutan yang terbaik. Ianya mempunyai sistem transit yang menggabungkan pelbagai jenis pengangkutan seperti stesen LRT, komuter, monorel, ETS dan banyak lagi.

4. Harga Kaki Persegi Termurah

Jika dibandingkan dengan projek-projek lain di sekitar KL Sentral, projek terbaru ini datang dengan harga termurah bagi satu kaki persegi. Memang tak dapat harga rendah macam ni.

5. Projek Terakhir Yang Dibina

Projek kediaman yang baru nak naik ini adalah merupakan projek kediaman terakhir yang akan dibangunkan di kawasan KL Sentral. Lepas ni dah takde supply lagi di kawasan ini, sedangkan demand adalah sangat tinggi.

6. Aliran Tunai Positif

Siapa yang taknak beli terus untung kan? Dengan perbandingan kadar sewa di sekitar KL Sentral, projek ini dijangka memberi aliran tunai positif sebaik sahaja projek siap.

7. Permintaan Semakin Meningkat

Buat masa ini, nisbah pekerja kepada penghuni adalah sebanyak 5.2:1. Pastinya permintaan yang tinggi bagi penyewa dan pembeli pada masa akan datang apabila supply tidak lagi bertambah.

Masih tak ramai lagi yang tahu mengenai projek perumahan ini. Sekiranya berminat, sila isi di sini dan pihak kami akan hubungi anda -> https://forms.gle/5K8uWwp8p3Ue8BhQ8

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!