10 Terma Yang Selalu Anda Jumpa Jika Ingin Membeli Rumah

Pelbagai tawaran menarik kini diberikan terutamanya oleh pemaju perumahan kepada pengguna. Ada yang menawarkan diskaun yang tak masuk akal serta ada yang memberikan rebat tunai sehingga mencecah puluhan ribu ringgit. 

Sebagai pengguna, kita harus mempunyai ilmu untuk mengetahui maklumat-maklumat penting rumah yang ingin dibeli tersebut. Perkara ini akan membantu kita daripada tersilap memilih rumah idaman.

Memandangkan pembelian rumah merupakan antara pelaburan paling besar dalam hidup kita, takut nanti tersalah beli rumah terpaksa pula menanggung sengsara bertahun-tahun lamanya.

Jom kita kenal dulu 10 terma yang selalu kita jumpa apabila ingin membeli rumah.

1. DSR

DSR adalah akronim kepada Debt Service Ratio atau dalam bahasa Melayunya adalah Nisbah Khidmat Hutang. DSR akan menunjukkan sama ada seseorang itu masih mampu atau tidak untuk membayar komitmen bulanan.

Pihak bank akan melihat kepada DSR pemohon sama ada layak atau tidak untuk mendapatkan pembiayaan dan setiap bank menetapkan kadar DSR yang berbeza. 

Anda sepatutnya tahu peratus DSR anda, kerana DSR adalah ukuran harga rumah yang layak mengikut gaji sekaligus memudahkan anda dalam proses pencarian rumah pertama.

Baca juga Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

2. Booking Fee

Booking fee atau yuran tempahan untuk pembelian rumah adalah satu jumlah wang yang perlu dibayar pada peringkat awal kepada pihak pemaju sekiranya anda berminat dengan unit yang disediakan. 

Booking fee juga adalah sebahagian daripada jumlah deposit yang perlu anda bayar untuk memiliki rumah. Namun, dengan beberapa inisiatif daripada pihak kerajaan dan pihak pemaju dalam meningkatkan kadar penjualan rumah, ada sebahagian yang akan waived deposit dan tidak mengenakan booking fee tapi ada juga yang mengenakan booking fee minima serendah RM100.

3. Deposit

Deposit adalah wang pendahuluan yang perlu dibayar kepada pemaju atau penjual rumah. Kadar deposit yang perlu dibayar adalah 10% daripada harga rumah dan perlu dibayar sebelum SPA ditandatangan. 

Namun, seperti yang anda tahu, banyak inisiatif daripada pihak kerajaan dan pihak swasta telah membantu mereka yang ingin membeli rumah untuk tidak perlu membuat pembayaran deposit. Banyak tu kalau 10% daripada harga rumah RM300,000, dah RM30,000.

Jadi, apa lagi? Cepat-cepatlah beli rumah sementara inisiatif ini masih berjalan. 

4. SPA

SPA adalah akronim kepada Sales and Purchase Agreement yang turut dikenali sebagai S&P. SPA merupakan dokumen perjanjian jual beli rumah anda.

Tak kisahlah apa namanya, tapi ini merupakan dokumen penting dalam pemilikan rumah. Kalau beli rumah tak ada SPA, mungkin korang dah kena scam! Jadi, hati-hati ya! 

Biasanya pembeli akan tandatangan perjanjian jual beli ini selepas lulus pinjaman / pembiayaan perumahan. Nak tandatangan sebelum lulus pun boleh tetapi ada kos dan penalti yang perlu dibayar bila nak batalkan.

Antara kandungan SPA / S&P :

  • Butiran pembeli dan penjual
  • Butiran hartanah – alamat, saiz, harga
  • Tanggungjawab pembeli dan penjual – apa jadi bila pembatalan / kelewetan belian
  • Cara pembayaran kepada penjual
  • Tempoh masa jual beli
  • Bayaran utiliti

5. Built Up

Built up merupakan keluasan rumah anda dan selalunya diberikan dalam ukuran kaki persegi atau square feet. Bagi rumah high rise mungkin lebih senang dan anda tidak mudah terkeliru dengan land size sepertimana yang ada di rumah landed.

6. Land Size / Land Area 

Land Size merupakan saiz tanah yang menempatkan rumah anda. Selalunya, land size ini adalah dalam ukuran kaki, sebagai contoh 22’ x 75’. 22’ merujuk kepada lebar tanah tersebut manakala 75’ merujuk kepada panjang tanah tersebut. 

Selain daripada land size, land area juga digunakan untuk tujuan yang sama. Saiz tanah tidak merujuk secara terus kepada keluasan bangunan rumah anda. 

7. Duti Setem

Duti setem merujuk kepada cukai yang dikenakan terhadap dokumen perundangan jual beli, tukar hak milik serta pinjaman rumah. Kadar duti setem yang dikenakan adalah tetap berdasarkan kepada kiraannya yang tersendiri. 

Baca : 5 Kos Pembelian Rumah Subsale

8. Legal Fee

Legal fee merupakan yuran atau upah yang perlu dibayar kepada firma guaman terhadap khidmat yang diberikan oleh mereka. Dalam pembelian rumah, terdapat beberapa jenis legal fee yang perlu dibayar seperti yuran guaman untuk SPA dan juga untuk pinjaman. 

Kadar legal fee berbeza bagi setiap kes dan juga firma guaman. Namun, banyak pemaju projek perumahan baru menawarkan legal fee secara percuma kepada pelanggan mereka dengan syarat menggunakan firma yang diberikan.

9. Freehold

Freehold merupakan jenis pegangan tanah bebas. Ramai berpendapat bahawa pegangan tanah jenis freehold akan dapat menjadi milik mereka buat selama-lamanya.

Hartanah pegangan freehold juga tidak memerlukan consent daripada pihak berkuasa tempatan sekiranya terdapat pemindahan hak milik atau sebarang pembayaran premium. 

10. Leasehold

Leasehold adalah pegangan tanah secara pajakan daripada pihak kerajaan. Berbeza dengan tanah pegangan freehold, sejumlah premium perlu dibayar kepada kerajaan sekiranya anda memiliki tanah pegangan leasehold.

Sebelum tempoh pajakan selesai, premium perlu dibayar dan ini terserah kepada pihak berkuasa sama ada akan melanjutkan tempoh pajakan atau tidak. 

Tempoh pajakan biasanya akan diberikan sehingga 99 tahun atau ada beberapa kes sebelum ini yang mendapat kelulusan lebih daripada 99 tahun. 

Dah tahu serba sedikit tentang terma-terma yang digunakan terutamanya ketika anda ingin membeli rumah? Jadi, anda dah boleh faham serba sedikit maklumat tentang rumah anda. 

Nak tahu banyak lagi terma-terma berkaitan? Nantikan susulan artikel ini pada minggu hadapan. 

Baca lagi Antara Rumah Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan). Juga menarik : Beli Rumah Tanpa Keluar Modal? Auta atau Betul-Betul Boleh?

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA