10 Terma Yang Selalu Anda Jumpa Jika Ingin Membeli Rumah

Pelbagai tawaran menarik kini diberikan terutamanya oleh pemaju perumahan kepada pengguna. Ada yang menawarkan diskaun yang tak masuk akal serta ada yang memberikan rebat tunai sehingga mencecah puluhan ribu ringgit. 

Sebagai pengguna, kita harus mempunyai ilmu untuk mengetahui maklumat-maklumat penting rumah yang ingin dibeli tersebut. Perkara ini akan membantu kita daripada tersilap memilih rumah idaman.

Memandangkan pembelian rumah merupakan antara pelaburan paling besar dalam hidup kita, takut nanti tersalah beli rumah terpaksa pula menanggung sengsara bertahun-tahun lamanya.

Jom kita kenal dulu 10 terma yang selalu kita jumpa apabila ingin membeli rumah.

1. DSR

DSR adalah akronim kepada Debt Service Ratio atau dalam bahasa Melayunya adalah Nisbah Khidmat Hutang. DSR akan menunjukkan sama ada seseorang itu masih mampu atau tidak untuk membayar komitmen bulanan.

Pihak bank akan melihat kepada DSR pemohon sama ada layak atau tidak untuk mendapatkan pembiayaan dan setiap bank menetapkan kadar DSR yang berbeza. 

2. Booking Fee

Booking fee atau yuran tempahan untuk pembelian rumah adalah satu jumlah wang yang perlu dibayar pada peringkat awal kepada pihak pemaju sekiranya anda berminat dengan unit yang disediakan. 

Booking fee juga adalah sebahagian daripada jumlah deposit yang perlu anda bayar untuk memiliki rumah. Namun, dengan beberapa inisiatif daripada pihak kerajaan dan pihak pemaju dalam meningkatkan kadar penjualan rumah, ada sebahagian yang akan waived deposit dan tidak mengenakan booking fee tapi ada juga yang mengenakan booking fee minima serendah RM100.

3. Deposit

Deposit adalah wang pendahuluan yang perlu dibayar kepada pemaju atau penjual rumah. Kadar deposit yang perlu dibayar adalah 10% daripada harga rumah dan perlu dibayar sebelum SPA ditandatangan. 

Namun, seperti yang anda tahu, banyak inisiatif daripada pihak kerajaan dan pihak swasta telah membantu mereka yang ingin membeli rumah untuk tidak perlu membuat pembayaran deposit. Banyak tu kalau 10% daripada harga rumah RM300,000, dah RM30,000.

Jadi, apa lagi? Cepat-cepatlah beli rumah sementara inisiatif ini masih berjalan. 

4. SPA

SPA adalah akronim kepada Sales and Purchase Agreement yang turut dikenali sebagai S&P. SPA merupakan dokumen perjanjian jual beli rumah anda.

Tak kisahlah apa namanya, tapi ini merupakan dokumen penting dalam pemilikan rumah. Kalau beli rumah tak ada SPA, mungkin korang dah kena scam! Jadi, hati-hati ya! 

5. Built Up

Built up merupakan keluasan rumah anda dan selalunya diberikan dalam ukuran kaki persegi atau square feet. Bagi rumah high rise mungkin lebih senang dan anda tidak mudah terkeliru dengan land size sepertimana yang ada di rumah landed.

6. Land Size / Land Area 

Land Size merupakan saiz tanah yang menempatkan rumah anda. Selalunya, land size ini adalah dalam ukuran kaki, sebagai contoh 22’ x 75’. 22’ merujuk kepada lebar tanah tersebut manakala 75’ merujuk kepada panjang tanah tersebut. 

Selain daripada land size, land area juga digunakan untuk tujuan yang sama. Saiz tanah tidak merujuk secara terus kepada keluasan bangunan rumah anda. 

7. Duti Setem

Duti setem merujuk kepada cukai yang dikenakan terhadap dokumen perundangan jual beli, tukar hak milik serta pinjaman rumah. Kadar duti setem yang dikenakan adalah tetap berdasarkan kepada kiraannya yang tersendiri. 

Baca : 5 Kos Pembelian Rumah Subsale

8. Legal Fee

Legal fee merupakan yuran atau upah yang perlu dibayar kepada firma guaman terhadap khidmat yang diberikan oleh mereka. Dalam pembelian rumah, terdapat beberapa jenis legal fee yang perlu dibayar seperti yuran guaman untuk SPA dan juga untuk pinjaman. 

Kadar legal fee berbeza bagi setiap kes dan juga firma guaman. Namun, banyak pemaju projek perumahan baru menawarkan legal fee secara percuma kepada pelanggan mereka dengan syarat menggunakan firma yang diberikan.

9. Freehold

Freehold merupakan jenis pegangan tanah bebas. Ramai berpendapat bahawa pegangan tanah jenis freehold akan dapat menjadi milik mereka buat selama-lamanya.

Hartanah pegangan freehold juga tidak memerlukan consent daripada pihak berkuasa tempatan sekiranya terdapat pemindahan hak milik atau sebarang pembayaran premium. 

10. Leasehold

Leasehold adalah pegangan tanah secara pajakan daripada pihak kerajaan. Berbeza dengan tanah pegangan freehold, sejumlah premium perlu dibayar kepada kerajaan sekiranya anda memiliki tanah pegangan leasehold.

Sebelum tempoh pajakan selesai, premium perlu dibayar dan ini terserah kepada pihak berkuasa sama ada akan melanjutkan tempoh pajakan atau tidak. 

Tempoh pajakan biasanya akan diberikan sehingga 99 tahun atau ada beberapa kes sebelum ini yang mendapat kelulusan lebih daripada 99 tahun. 

Dah tahu serba sedikit tentang terma-terma yang digunakan terutamanya ketika anda ingin membeli rumah? Jadi, anda dah boleh faham serba sedikit maklumat tentang rumah anda. 

Nak tahu banyak lagi terma-terma berkaitan? Nantikan susulan artikel ini pada minggu hadapan. 

Previous ArticleNext Article

7 Cara Buat Duit Dengan Hartanah

Dalam skop pelaburan, hartanah adalah segmen yang sangat unik kerana siapa sangka di sebalik batu-bata dan konkrit ini, pelaburan hartanah mampu menjana kekayaan dan aliran tunai positif yang tinggi.

Akan tetapi, rupa-rupanya masih ramai lagi pemilik hartanah yang gagal buat duit dengan hartanah walaupun sudah bertahun-tahun memiliki sesebuah hartanah.

Baca:

Di manakah silapnya? Adakah lokasi? Adakah jenis rumah? Atau sasaran pasaran yang salah? Jika anda menghadapi masalah ini, bergembiralah kerana anda sedang membaca artikel yang tepat!

“Pelaburan hartanah adalah permainan jangka panjang dan kurang sesuai untuk mereka yang inginkan keuntungan dalam tempoh masa terdekat.”

Jom kita tengok 7 cara untuk buat duit dengan hartanah seperti berikut.

1. Homestay

Kaedah yang paling mudah dan universal untuk menjana pendapatan daripada hartanah adalah dengan menyewakan kediaman tersebut sebagai homestay.

Kita boleh sewakan kediaman secara harian, mingguan mahupun bulanan sebagai homestay menerusi pelbagai platform online.

Baca : Apa Itu Airbnb?

Cara yang paling efektif untuk menggalakkan lebih ramai orang untuk menyewa kediaman adalah dengan melengkapkan kediaman tersebut dengan kelengkapan rumah yang selesa seperti sofa, katil, mesin basuh, peti sejuk, internet, wifi, penapis air dan juga permainan video seperti PS4!

2. Sublet

Sublet bermaksud menyewakan sebuah kediaman mahu pun sebuah bilik mengikut jumlah individu.

Sublet mendatangkan keuntungan yang lebih tinggi berbanding sewaan sebuah kediaman kerana dua faktor iaitu, jumlah individu di dalam kediaman mampu dimaksimumkan (bergantung kepada saiz rumah) dan kedua kerana tempoh sewaan yang lebih panjang berbanding sewaan homestay.

Akan tetapi, kita perlu menyediakan kelengkapan asas yang cukup seperti katil bertingkat, mesin basuh dan peti sejuk; kerana golongan yang menyewa konsep sublet lumrahnya adalah pekerja-pekerja di kawasan industri dan juga pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi.

Baca: 7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah

3. Pembiayaan Semula (Refinance)

Refinance bermaksud pembiayaan semula pinjaman rumah sedia ada dengan pinjaman baharu di bawah syarat dan juga terma yang berlainan daripada pinjaman pertama.

Kita mampu mendapatkan sejumlah wang sehingga 90% daripada harga semasa kediaman tersebut untuk pelbagai tujuan lain seperti renovasi rumah, menambah perabot dan utiliti dalaman rumah mahupun sebagai modal untuk pembelian hartanah baru.

Kelebihan refinance adalah kita mampu mengurangkan ansuran bulanan kediaman, dan juga mampu melanjutkan tempoh pinjaman atau memendekkan pinjaman rumah.

Baca:

4. Jual Kembali

Kebanyakan pelabur hartanah menggunakan teknik jual kembali atau flipping ini apabila mereka berjaya membeli sebuah hartanah di bawah harga pasaran.

Sebagai contoh, harga sebuah rumah teres dua tingkat di Wangsa Maju dijual pada harga RM350,000 yakni 30% di bawah harga pasaran. Maka kita secara automatik telah untung sebanyak RM150,000 apabila kita menjualnya pada harga pasaran!

Hari ini, terdapat lambakan kediaman yang dijual di bawah harga pasaran merangkumi pasaran baru (undercon), sekunder (subsale) dan juga lelong.

5. Lelong

Hartanah lelong merupakan pasaran yang paling sibuk di Malaysia dengan hampir 1,000 hartanah diiklankan untuk dilelong oleh pihak bank mahu pun pihak mahkamah.

Hartanah lelong secara amnya ialah rumah yang dijual oleh pihak bank secara lelongan termasuklah kediaman seperti flat, kondo, banglo dan lain-lain.

Apa yang menarik ialah hartanah lelong dijual sehingga 50% di bawah harga pasaran.

Sungguhpun begitu, pelabur hartanah yang berminat untuk membeli hartanah lelong dinasihatkan untuk membeli hartanah lelong yang dijual sekurang – kurangnya 30% – 40% di bawah harga pasaran sebagai modal untuk kos membaik pulih dan renovasi dalaman rumah yang berkemungkinan rosak.

Baca:

6. Capital Appreciation

Pelaburan jenis ini memerlukan seorang pelabur untuk mempunyai kesabaran yang tinggi dan juga modal yang tinggi.

Hal ini kerana, dalam konsep ini, seorang pelabur harus membeli harga rumah tersebut pada harga rendah dan menjualnya selepas lokasi kediaman tersebut matang.

Dalam proses menunggu sesebuah kawasan itu matang, pelabur tersebut berkemungkinan perlu menunggu bertahun-tahun lamanya.

7. Lot Tanah

Pelaburan jenis ini biasanya memerlukan pelabur berkelompok di mana para pelabur akan membeli sebuah lot tanah sebelum dipecahkan kepada beberapa lot untuk dijadikan kediaman, lot komersil dan sebagainya.

Sungguhpun begitu, pelaburan jenis ini memerlukan modal yang besar dan juga memerlukan kelulusan daripada pihak berkuasa seperti Majlis Perbandaran, Pejabat Tanah dan sebagainya.

Baca:

Bukan Semuanya Indah Dalam Hartanah 

Banyak Cara Untuk Jana Pendapatan Dengan Hartanah

Seperti yang kita dapat lihat, pelaburan hartanah tidak mempunyai jalan pintas untuk menjana pendapatan.

Kita bukan sahaja memerlukan kesabaran dan modal yang tinggi, bahkan juga wajib mengetahui potensi lokasi, booster hartanah dan juga polisi-polisi Kerajaan yang bakal memberi kesan dalam industri hartanah.

Akan tetapi, pelaburan hartanah akan senantiasa menjadi satu bentuk pelaburan yang unik, kerana di sebalik batu bata dan konkrit tersebut tersimpan rahsia untuk menjana pendapatan jika kena dengan caranya.

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo