Beli Rumah Tanpa Keluar Modal? Auta atau Betul-Betul Boleh?

Kejayaan demi kejayaan telah dicapai pihak Kerajaan dalam menangani isu perumahan di Malaysia di bawah pelbagai inisiatif yang proaktif, sekaligus menjadikan Malaysia sebagai rujukan utama negara sedang membangun serantau.

Sebagai pemula, kita perlu faham bahawa fasa perkembangan dasar perumahan di Malaysia ini terbahagi kepada lima fasa utama yakni:

  1. Fasa Perumahan Awal Kemerdekaan (1957 – 1970)
  2. Perumahan Untuk Mengatasi Kemiskinan (1970 – 1985)
  3. Perumahan Berfokuskan Pasaran (1986 – 1997)
  4. Perumahan Untuk Menghapuskan Setinggan (1998 – 2011)
  5. Perumahan Mampu Milik (2012 hingga kini)

Baca lagi Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia.

Rata-rata rakyat Malaysia khususnya anak muda sekarang, bila ditanya jika diberi peluang untuk memilih rumah undercon atau subsale, jawapannya pasti berbeza-beza. Ada yang inginkan rumah undercon kerana entry cost yang murah dan lebih gemar memilih rumah baru berbanding rumah second hand.

Ringkasnya bila nak beli rumah baru (undercon) kita perlu menyediakan 3 kos:

  1. Deposit

Deposit atau wang pendahuluan. Kebiasaanya kita perlu sediakan 10% daripada harga jualan.

  1. Lawyer Fee

Yuran guaman bagi urusan jual beli dan pindah milik hartanah.

  1. Stamp Duty

Duti setem adalah satu taksiran cukai atau pungutan duti setem yang tertakluk pada akta setem 1949. “Akta Setem 1949 memperuntukkan pengenaan duti atau cukai mengikut nilai hartanah dari setiap transaksi hartanah.”

Jadi, bagaimana nak beli rumah baru tanpa perlu sediakan duit modal untuk 3 kos di atas?

Salah satu cara yang boleh digunakan adalah dengan memilih Skim Rumah Pertamaku (SRP).

SRP adalah inisiatif pemilikan rumah yang pertama kali diumumkan dalam Belanjawan 2011 oleh Kerajaan Malaysia untuk membantu pembeli rumah pertama untuk membeli rumah pertama mereka. Skim ni sebenarnya sudah lama juga, tapi macam ramai lagi yang masih tak tahu tentang kewujudannya. Terkini, dikhabarkan seramai 67,000 pemohon telah berjaya dibantu.

Sekiranya kita sukar untuk mendapat pembiayaan rumah dan berusia 40 tahun ke bawah, boleh buat permohonan di bawah SRP ini. Baca juga I-Biaya Untuk Mudahkan Pembiayaan Perumahan Bagi B40 dan M40.

Duit Deposit

Dengan SRP ini kita boleh memiliki rumah tanpa perlu membayar wang pendahuluan. Sebabnya kita boleh mendapat pembiayaan sehingga 110% daripada bank-bank yang terlibat.

Sumber : https://www.srp.com.my

Bolehkah yuran guaman menjadi sebahagian daripada pembiayaan?
Yuran guaman boleh menjadi sebahagian daripada pembiayaan bergantung kepada budi bicara bank-bank yang yang mengambil bahagian.

Bagaimana dengan stamp duty?

Itu pun tak perlu dirisaukan jika ini adalah rumah pertama. Bagi terus menggalakkan pemilikan rumah, kerajaan telah melaksanakan pengecualian duti setem sepenuhnya ke atas surat cara pindah milik dan perjanjian pinjaman bagi pembelian rumah kediaman pertama bernilai sehingga RM500,000. Baca juga Apa Perlu Anda Tahu Tentang Cukai Keuntungan Harta Tanah? – LHDNM.

Tapi kena cepat, pengecualian ini adalah untuk perjanjian jual beli yang disempurnakan mulai 1 Januari 2021 sehingga 31 Disember 2025.

Bagaimana dengan kos insurans/takaful kebakaran dan MRRT/MRTA?

Untuk MRTT/MRTA, ia bergantung kepada keperluan dan bank yang terlibat. Contohnya jika lihat dalam laman web Maybank, kos ini telah diambilkira.

Syarat untuk memohon skim ini adalah

  • Mesti warganegara Malaysia
  • Pembeli rumah pertama
  • Pekerja bergaji atau individu yang bekerja sendiri
  • Pemohon individu atau bersama
  • Harta kediaman dan dihuni oleh pemilik
  • Pendapatan kasar bulanan isi rumah:
    – Tidak lebih daripada RM5,000 Bagi pemohon individu/bersama
    – Lebih daripada RM5,000 dan tidak lebih daripada RM10,000 bagi pemohon bersama (tertakluk kepada pendapatan kasar bulanan isi rumah setiap pemohon tidak lebih daripada RM5,000)

Tapi antara syarat lain yang tersangat penting adalah CCRIS kena cantik. Tidak boleh ada rekod pembiayaan (personal loan, kad kredit) yang terjejas dalam tempoh 12 bulan lepas. Baca lagi 5 Perkara Yang Boleh Kita Buat Untuk Bersihkan Rekod CCRIS.

Makin berumur, makin mahal bayaran bulanan bank. Sebab maksimum tempoh pinjaman / pembiayaan bagi kebanyakan bank adalah sehingga umur 70 tahun. Kalau umur sekarang 40 tahun, hanya tinggal 30 tahun sahaja. Semakin pendek tempoh pinjaman / pembiayaan, semakin mahal bayaran bulanan bank. Erti kata lain kalau ada peluang beli rumah masa muda, belilah sekarang.

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA