5 Perkara Yang Tidak Boleh Dilakukan Penyewa Tanpa Kebenaran Tuan Rumah

Hanya pemilik rumah tahu betapa sukarnya hendak mencari penyewa yang ideal untuk rumah yang mereka putuskan untuk dibuat pelaburan hartanah. 

Akan tetapi, mendapat penyewa yang baik, jujur dan bertanggungjawab jauh lebih sukar daripada mencari penyewa rumah.

Ramai pemilik rumah yang berdarah poket dan berdepan tindakan undang-undang kerana tindakan tidak beretika dan profesional penyewa rumah yang membuat hal-hal merepek pada hartanah itu sesuka hati mereka.

Dan paling teruk, sudah tentunya penyewa dari neraka yang mampu mengubah sebuah rumah kediaman yang selesa menjadi kandang haiwan sebelum melarikan diri.

Penyewa harus sedar dalam hidup ini, ada kiri dan kanan. Ada betul dan ada salah.

Rumah yang anda duduk dan sewa sekarang adalah hasil titik peluh pemilik rumah yang membeli rumah tersebut. Kelak, rumah itu akan disewakan pada individu atau keluarga lain selepas kontrak anda tamat.

Dalam konteks ini, ada 5 perkara yang penyewa harus tahu dan tidak boleh lakukan tanpa kebenaran tuan rumah.

Manakala, pemilik rumah perlu tahu hak mereka dan pastikan penyewa diberitahu dengan baik kesemua 5 perkara ini.

1. Abaikan Kerosakan Pada Rumah

Memandangkan penyewa mendiami rumah tersebut secara total, maka penyewa sewajarnya tahu kerosakan yang berlaku pada rumah itu.

Ini termasuklah rekahan pada struktur rumah, dinding tandas yang bocor, penghawa dingin yang tidak berfungsi dan paip yang mulai bocor atau tidak ketat.

Hatta loceng rumah yang tidak berfungsi juga tidak boleh diabaikan, kerana melibatkan kemudahan yang disediakan tuan rumah pada penyewa.

Pemilik rumah tidak boleh mengabaikan kerosakan yang berlaku kerana semakin lambat kerosakan itu dibaiki, semakin parah dan tinggi kos yang terpaksa ditanggung mereka.

Ada jenis kerosakan yang serius dan perlu melalui proses yang panjang kerana melibatkan pihak pemaju hartanah dan JMB untuk hartanah strata.

2. Aktiviti Perniagaan Dengan Rumah

Jika penyewa seorang usahawan atau solopreneur, mereka tidak boleh gunakan rumah sewa itu sebagai pusat perniagaan.

Pemilik rumah berdepan risiko dikenakan denda dan penalti oleh JMB dan Majlis Perbandaran jika terbukti bersalah menjadikan lot kediaman sebagai premis perniagaan.

Bisnes halal pun tidak boleh, apatah lagi bisnes haram seperti pengedaran dadah, pemerdagangan manusia, penipuan online dan pelacuran.

3. Buat Major Renovation Dan Alter

Penyewa dilarang sama sekali membuat pengubahsuaian pada skala besar yang mengubah struktur binaan dan keluasan sedia ada rumah.

Hal ini kerana, penyewa perlu meninggalkan rumah dalam kondisi sama seperti mana beliau masuk ke rumah itu.

Antara pengubahsuaian yang tidak boleh dilakukan adalah :-

  • Pasang tiles
  • Tebuk dinding
  • Menambah bilik
  • Memanjangkan dapur

Sekiranya pemilik memasang kabinet jenis melekat, mereka perlu buka dan bawa keluar kabinet itu jika pemilik rumah tidak mahu kabinet itu.

4. Tempat Letak Kenderaan

Isu perebutan tempat letak kenderaan banyak terjadi di kediaman high rise jenis strata. Penyewa perlu mengikut kuota tempat letak kenderaan yang diberikan dan sama sekali tidak boleh menggunakan petak kuota pemilik atau penyewa rumah lain.

Selain itu, jika penyewa memohon penambahan kuota tanpa kebenaran tuan rumah, mereka boleh dikenakan denda dan penalti.

5. Sub-Letting

Sub-letting merupakan amalan yang popular di kalangan penyewa rumah dengan mengenakan kadar caj sewa mengikut kepala pada penyewa lain.

Penyewa rumah sama sekali tidak boleh sublet rumah tersebut kepada individu lain kerana ianya jelas melanggar kontrak sewa rumah. Akan tetapi, penyewa boleh berbuat demikian hanya jika pemilik rumah membenarkan mereka membuat sublet.

Kesimpulannya, pemilik rumah perlu jelaskan sebaik mungkin secara lisan dan bertulis menerusi kontrak sewa rumah apa yang boleh dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan penyewa rumah.

Tidak terhenti di situ, pemilik rumah juga harus memantau keadaan rumah dan penyewa rumah dari semasa ke semasa.

Akhir sekali, penyewa rumah perlu bersetuju dengan larangan yang dinyatakan pemilik rumah dan faham apa hak mereka sebagai penyewa rumah dan jangkaan pemilik rumah tersebut.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang .

ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!

Previous ArticleNext Article

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA