Cara Kumpul Deposit Rumah Tak Sampai 3 Tahun

Setiap daripada kita pasti inginkan rumah kediaman sendiri. Berjaya dapat sebiji buah rumah pun dah cukup membuatkan hati rasa bahagia dan bangga. Jika dilihat, harga rumah semakin mencanak naik. Jika kita masih lambat untuk membeli rumah, maka semakin sukar untuk membeli.

Apa yang menjadi permasalahn tama adalah rata-ratanya mengeluh tentang duit deposit. Tapi itulah yang menjadi keutamaan setiap kali hendak membeli sebuah rumah iaitu 10% deposit daripada harga sebuah rumah.

Namun, ianya bukanlah satu tanda penghalang untuk kita terus berusaha mengumpul duit deposit rumah. Bak peribahasa melayu, “ hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.’

Berikut adalah tips yang boleh digunakan untuk membantu anda mencapai jumlh simpann deposit rumah yang diperlukan. Semoga tips ini memberikan manfaat yang sangat besar.

1. Rekodkan Perbelanjaan

Dengan cara merekod setiap perbelanjaan yang keluar, secara tidak langsung ianya dapat membantu anda untuk lebih berjimat-cermat ketika berbelanja.

Ada di antara kita yang langsung tak tahu di mana kita belanja, jadi bagaimana nak tahu bahawa perbelanjaan tersebut adalah satu keperluan, kehendak atau pembaziran.

Bila dah tahu ke mana duit dibelanjakan, cuba untuk kurangkan perbelanjaan yang tidak perlu.

2. Elak Guna Kad Kredit

Sebaiknya, elakkan penggunan kad kredit. Ini kerana, sifat kad kredit itu sendiri yang mempunyai kadar faedah yang tinggi jika tidak di’clear’kan setiap bulan dan dibiarkan tertunggak.

Baru nak simpan duit sikit, hutang kad kredit semakin meningkat disebabkan ‘snowball effect’.

Kalau nak pakai duit juga, pastikan anda tahu yang mana lebih elok dalam Kad Kredit VS Pembiayaan Peribadi.

3. Menabung

Bagi menarik minat anda untuk lebih aktif menabung, cuba buat tabung dengan menggunakan warna duit. Contohnya apabila anda ada duit lebihan RM5 yang berwarna hijau, masukkan duit tersebut ke dalam tabung hijau. Atau dapat saja duit RM10, masukkan ke dalam tabung merah.

Apabila salah satu daripada tabung warna dah penuh, terus bawa ke bank dan simpan.

Ambil inspirasi dalam kisah berjaya menyimpan RM10,000 dalam masa setahun – Rasa Susah Nak Menyimpan? Ikuti Tips Hebat Ini.

4. Melabur

Boleh mulakan pelaburan dengan risiko yang rendah seperti ke dalam Tabung Haji atau ASB dimana ianya memberikan pulangan dividen kepada para pelabur.

Kalau rasa pulangan 6-8% setahun macam sikit sangat, bolehlah belajar untuk buat pelaburan saham patuh Syariah di Bursa Malaysia pula.

Baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia kalau nak tahu dengan lebih lanjut.

5. Guna Wang Dalam KWSP

Bagi anda yang telah bekerja selama beberapa tahun pula, boleh sekiranya gunakan wang yang ada dalam Akaun 2 KWSP untuk beli rumah. Guna cara ini sebagai langkah terakhir saja, kerana matlamat asal simpanan dalam KWSP pun untuk digunakan apabila kita bersara nanti.

Takut-takut nanti asyik withdraw duit daripada KWSP, tak cukup pula duit nak bersara nanti.

Data KWSP sendiri menyatakan bahawa 70% pencarum yang mengeluarkan simpanan pada umur 55 tahun, menghabiskannya dalam masa kurang daripada 10 tahun.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Terus Berdaya Tahan Pada 2023

KUALA LUMPUR, 4 Dis (Bernama) — Pasaran hartanah mempamerkan peningkatan yang konsisten pada tahun 2023, terutamanya pada separuh kedua, dan ini menunjukkan industri ini telah pulih daripada krisis COVID-19.

Bagi pasaran perumahan utama, jumlah pelancaran projek baharu meningkat suku ke suku dengan pelancaran 6,900 unit pada suku ketiga 2023 berbanding 4,797 pada suku kedua 2023, kata Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC).

Menurut statistik suku ketiganya, jualan pelancaran baharu mencecah 37.6 peratus berbanding 24.7 peratus pada suku kedua 2023.

Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (REHDA) Malaysia dalam Tinjauan Industri Hartanah untuk separuh pertama 2023 dan Tinjauan Pasaran untuk separuh kedua 2023 dan separuh pertama 2024 turut menunjukkan pelancaran baharu dan prestasi jualan adalah jauh lebih baik pada separuh pertama 2023 berbanding dengan empat tahun lepas, dengan 14,392 unit dilancarkan dan 11,273 unit terjual.

Tinjauan itu juga menyatakan prestasi yang lebih baik dijangka melimpah ke separuh pertama 2024 walaupun terdapat beberapa halangan disebabkan faktor seperti kadar faedah yang tinggi, keutamaan pengguna untuk menyewa, kos bahan yang meningkat dan kos sara hidup yang lebih tinggi.

Pasaran hartanah secara keseluruhan yang merangkumi semua subsegmen hartanah, menyaksikan lebih daripada 100,000 urus niaga bernilai RM57.15 bilion pada suku ketiga, peningkatan 3.7 peratus dari segi jumlah, meningkat 22.6 peratus dalam nilai ringgit berbanding dengan suku yang sama tahun sebelumnya.

Keadaan semakin baik terutama untuk projek terbengkalai, unit tidak terjual 

Kementerian Pembangunan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah mengambil langkah menangani projek-projek perumahan swasta yang terbengkalai kerana ia merupakan beban kewangan kepada pembeli selain memusnahkan impian mereka untuk berpindah ke rumah sendiri.

Melalui pasukan petugas khas, KPKT telah mengerakkan semula 256 projek bernilai RM23.37 bilion setakat Ogos 2023 – sesuatu yang amat melegakan ramai pembeli.

Bagi unit tidak terjual, NAPIC merekodkan 25,311 rumah tidak terjual siap bernilai RM17.40 bilion pada suku ketiga 2023. Ini mewakili penurunan 3.7 peratus dari segi jumlah dan (penurunan) 4.9 peratus dalam nilai ringgit berbanding suku sebelumnya.

Pengurus Negara PropertyGuru (PropertyGuru.com.my dan iProperty.com.my) Sheldon Fernandez berkata sementara kerajaan dan pemaju mengambil langkah untuk mengurangkan unit tidak terjual, usaha diperlukan untuk mencegah berulangnya projek terbengkalai.

“Ia memerlukan pendekatan pelbagai aspek yang melibatkan kerajaan dan pemaju. Beberapa langkah pencegahan yang boleh dipertimbangkan termasuk mempunyai peraturan yang lebih ketat, perancangan dan pengurusan risiko yang lebih baik serta model bina dan jual,” kata Fernandez.

Pemaju boleh memanfaatkan pelancaran Data Transaksi Terbuka NAPIC yang terkini untuk memahami arah aliran pasaran dan tingkah laku pengguna serta dibimbing dalam perancangan masa depan mereka.

Pembeli rumah, penyewa dan pelabur juga boleh dibantu untuk membuat keputusan yang berinformasi kerana mereka akan dibimbing untuk memahami trend  harga di kawasan yang berbeza dan berunding untuk mendapatkan tawaran yang lebih baik.

Mampan

Ramai pemaju memperkenalkan elemen mampan dalam pembangunan baharu mereka untuk memperoleh kelebihan daya saing disebabkan oleh penumpuan pelbagai faktor yang melibatkan trend global, inisiatif kerajaan, permintaan pengguna dan pertimbangan kos.

Menurut tinjauan pengguna PropertyGuru baru-baru ini, 71 peratus responden mempertimbangkan perubahan iklim ketika membuat keputusan hartanah, dan 62 peratus bersedia untuk rumah hijau.

“Beberapa bank juga memperkenalkan penyelesaian kewangan mampan untuk membantu pemaju dalam peralihan ini kepada hartanah yang mampan dari segi alam sekitar.

“Arah aliran kemampanan ini berkemungkinan akan berterusan sehingga 2024, mempengaruhi kedua-dua bekalan dan permintaan,” kata Fernandez.

Prospek untuk 2024

Menurut REHDA Malaysia, keyakinan yang semakin meningkat daripada pemaju dan pembeli rumah menandakan pasaran kediaman yang  kian pulih.

“Inilah yang menanti pada tahun 2024. Kami mempunyai keyakinan terhadap kerajaan persekutuan untuk mengambil inisiatif lanjut bagi menjamin keyakinan pemain industri,” katnya.

Fernandez dari PropertyGuru Malaysia berkata peralihan ke arah hartanah sewa dan penekanan yang lebih besar terhadap kemampanan akan menjadi dua trend utama pada 2024.

“Adalah penting untuk diingat bahawa pasaran hartanah adalah dinamik dan dipengaruhi oleh banyak faktor. Menyelami maklumat mengenai pasaran dan menyesuaikan diri dengan perubahan jangka pendek adalah penting, selain daripada ketelusan dan akses kepada maklumat,” kata Fernandez.

— BERNAMA