Cara Kumpul Deposit Rumah Tak Sampai 3 Tahun

Setiap daripada kita pasti inginkan rumah kediaman sendiri. Berjaya dapat sebiji buah rumah pun dah cukup membuatkan hati rasa bahagia dan bangga. Jika dilihat, harga rumah semakin mencanak naik. Jika kita masih lambat untuk membeli rumah, maka semakin sukar untuk membeli.

Apa yang menjadi permasalahn tama adalah rata-ratanya mengeluh tentang duit deposit. Tapi itulah yang menjadi keutamaan setiap kali hendak membeli sebuah rumah iaitu 10% deposit daripada harga sebuah rumah.

Namun, ianya bukanlah satu tanda penghalang untuk kita terus berusaha mengumpul duit deposit rumah. Bak peribahasa melayu, “ hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.’

Berikut adalah tips yang boleh digunakan untuk membantu anda mencapai jumlh simpann deposit rumah yang diperlukan. Semoga tips ini memberikan manfaat yang sangat besar.

1. Rekodkan Perbelanjaan

Dengan cara merekod setiap perbelanjaan yang keluar, secara tidak langsung ianya dapat membantu anda untuk lebih berjimat-cermat ketika berbelanja.

Ada di antara kita yang langsung tak tahu di mana kita belanja, jadi bagaimana nak tahu bahawa perbelanjaan tersebut adalah satu keperluan, kehendak atau pembaziran.

Bila dah tahu ke mana duit dibelanjakan, cuba untuk kurangkan perbelanjaan yang tidak perlu.

2. Elak Guna Kad Kredit

Sebaiknya, elakkan penggunan kad kredit. Ini kerana, sifat kad kredit itu sendiri yang mempunyai kadar faedah yang tinggi jika tidak di’clear’kan setiap bulan dan dibiarkan tertunggak.

Baru nak simpan duit sikit, hutang kad kredit semakin meningkat disebabkan ‘snowball effect’.

Kalau nak pakai duit juga, pastikan anda tahu yang mana lebih elok dalam Kad Kredit VS Pembiayaan Peribadi.

3. Menabung

Bagi menarik minat anda untuk lebih aktif menabung, cuba buat tabung dengan menggunakan warna duit. Contohnya apabila anda ada duit lebihan RM5 yang berwarna hijau, masukkan duit tersebut ke dalam tabung hijau. Atau dapat saja duit RM10, masukkan ke dalam tabung merah.

Apabila salah satu daripada tabung warna dah penuh, terus bawa ke bank dan simpan.

Ambil inspirasi dalam kisah berjaya menyimpan RM10,000 dalam masa setahun – Rasa Susah Nak Menyimpan? Ikuti Tips Hebat Ini.

4. Melabur

Boleh mulakan pelaburan dengan risiko yang rendah seperti ke dalam Tabung Haji atau ASB dimana ianya memberikan pulangan dividen kepada para pelabur.

Kalau rasa pulangan 6-8% setahun macam sikit sangat, bolehlah belajar untuk buat pelaburan saham patuh Syariah di Bursa Malaysia pula.

Baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia kalau nak tahu dengan lebih lanjut.

5. Guna Wang Dalam KWSP

Bagi anda yang telah bekerja selama beberapa tahun pula, boleh sekiranya gunakan wang yang ada dalam Akaun 2 KWSP untuk beli rumah. Guna cara ini sebagai langkah terakhir saja, kerana matlamat asal simpanan dalam KWSP pun untuk digunakan apabila kita bersara nanti.

Takut-takut nanti asyik withdraw duit daripada KWSP, tak cukup pula duit nak bersara nanti.

Data KWSP sendiri menyatakan bahawa 70% pencarum yang mengeluarkan simpanan pada umur 55 tahun, menghabiskannya dalam masa kurang daripada 10 tahun.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/