Cara Kumpul Deposit Rumah Tak Sampai 3 Tahun

Setiap daripada kita pasti inginkan rumah kediaman sendiri. Berjaya dapat sebiji buah rumah pun dah cukup membuatkan hati rasa bahagia dan bangga. Jika dilihat, harga rumah semakin mencanak naik. Jika kita masih lambat untuk membeli rumah, maka semakin sukar untuk membeli.

Apa yang menjadi permasalahn tama adalah rata-ratanya mengeluh tentang duit deposit. Tapi itulah yang menjadi keutamaan setiap kali hendak membeli sebuah rumah iaitu 10% deposit daripada harga sebuah rumah.

Namun, ianya bukanlah satu tanda penghalang untuk kita terus berusaha mengumpul duit deposit rumah. Bak peribahasa melayu, “ hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.’

Berikut adalah tips yang boleh digunakan untuk membantu anda mencapai jumlh simpann deposit rumah yang diperlukan. Semoga tips ini memberikan manfaat yang sangat besar.

1. Rekodkan Perbelanjaan

Dengan cara merekod setiap perbelanjaan yang keluar, secara tidak langsung ianya dapat membantu anda untuk lebih berjimat-cermat ketika berbelanja.

Ada di antara kita yang langsung tak tahu di mana kita belanja, jadi bagaimana nak tahu bahawa perbelanjaan tersebut adalah satu keperluan, kehendak atau pembaziran.

Bila dah tahu ke mana duit dibelanjakan, cuba untuk kurangkan perbelanjaan yang tidak perlu.

2. Elak Guna Kad Kredit

Sebaiknya, elakkan penggunan kad kredit. Ini kerana, sifat kad kredit itu sendiri yang mempunyai kadar faedah yang tinggi jika tidak di’clear’kan setiap bulan dan dibiarkan tertunggak.

Baru nak simpan duit sikit, hutang kad kredit semakin meningkat disebabkan ‘snowball effect’.

Kalau nak pakai duit juga, pastikan anda tahu yang mana lebih elok dalam Kad Kredit VS Pembiayaan Peribadi.

3. Menabung

Bagi menarik minat anda untuk lebih aktif menabung, cuba buat tabung dengan menggunakan warna duit. Contohnya apabila anda ada duit lebihan RM5 yang berwarna hijau, masukkan duit tersebut ke dalam tabung hijau. Atau dapat saja duit RM10, masukkan ke dalam tabung merah.

Apabila salah satu daripada tabung warna dah penuh, terus bawa ke bank dan simpan.

Ambil inspirasi dalam kisah berjaya menyimpan RM10,000 dalam masa setahun – Rasa Susah Nak Menyimpan? Ikuti Tips Hebat Ini.

4. Melabur

Boleh mulakan pelaburan dengan risiko yang rendah seperti ke dalam Tabung Haji atau ASB dimana ianya memberikan pulangan dividen kepada para pelabur.

Kalau rasa pulangan 6-8% setahun macam sikit sangat, bolehlah belajar untuk buat pelaburan saham patuh Syariah di Bursa Malaysia pula.

Baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia kalau nak tahu dengan lebih lanjut.

5. Guna Wang Dalam KWSP

Bagi anda yang telah bekerja selama beberapa tahun pula, boleh sekiranya gunakan wang yang ada dalam Akaun 2 KWSP untuk beli rumah. Guna cara ini sebagai langkah terakhir saja, kerana matlamat asal simpanan dalam KWSP pun untuk digunakan apabila kita bersara nanti.

Takut-takut nanti asyik withdraw duit daripada KWSP, tak cukup pula duit nak bersara nanti.

Data KWSP sendiri menyatakan bahawa 70% pencarum yang mengeluarkan simpanan pada umur 55 tahun, menghabiskannya dalam masa kurang daripada 10 tahun.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA