Cyberjaya: Lubuk Hartanah Pilihan Syarikat Ternama Tempatan

Dahulu, Cyberjaya yang terletak di mukim Sepang dan bersempadanan dengan Puchong lebih dikenali sebagai Kampung Air Terentang.

Sebelum tahun 1995, pemandangan di Kampung Air Terentang hanyalah ladang pokok getah dan kelapa sawit milik FELCRA dan sebahagian daripada peneroka dari Kampung Jenderam Hilir yang terletak bersebelahan dengan Kampung Air Terentang.

Bermula Mei 1997, baharulah Cyberjaya diteroka pada skala mega untuk merealisasikan hasrat dan wawasan Malaysia untuk mewujudkan Koridor Raya Multimedia (MSC) di Malaysia di bawah pemerintahan Tun Dr. Mahathir Mohamad pada ketika itu.

Baca : Kenali Tan Sri Mustapha Kamal – Jutawan Hartanah Melayu

Setia Haruman Sdn Bhd yang diterajui Tan Sri Datuk Hj Mustapha Kamal merupakan syarikat yang bertanggungjawab membangunkan projek Cyberjaya dengan nilai RM2.5 bilion.

Daripada segi geografi, Cyberjaya terletak 35KM dari ibu kota Kuala Lumpur dan terletak bersebelahan dengan Putrajaya, Dengkil dan Bandar Saujana Putra.

Setakat tahun 2020, 47.34% demografi di Cyberjaya adalah daripada warganegara asing dan kaum terbesar yang mendiami Cyberjaya adalah Melayu dan Cina.

Baca : 6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Kredit Gambar: Cyberjaya City

Sebahagian besar warganegara asing yang menetap di Cyberjaya adalah pelabur, usahawan dan pelajar daripada :-

 1. China
 2. Benua Afrika
 3. Timur Tengah

72% daripada tanah di Cyberjaya sebenarnya telah diteroka dan dibangunkan untuk pembangunan masa depan. Terdapat lebih daripada 20,000 unit kediaman dan 1,500 lot komersial di Cyberjaya.

Apa yang lebih menakjubkan adalah, terdapat lebih daripada 90,000 orang yang tinggal di Cyberjaya dengan 400 daripada 800 syarikat adalah daripada luar negara.

Jarak bukan lagi isu utama jika nada tinggal di Cyberjaya. Hal ini kerana, Cyberjaya mempunyai infrastruktur yang baik dengan

 • ELITE – 10 minit ke KLIA dari Cyberjaya
 • South Klang Valley Expressway (SKVE) – Akses 40 minit ke Port Klang
 • Maju Expressway (MEX) – Cyberjaya ke Kuala Lumpur hanya 25 minit
 • Express Rail Link (ERL) – Pengangkutan awam ke KL Sentral
 • MRT 2 (SSP) – Menghubungkan hingga ke Sungai Buloh (bakal beroperasi tahun 2022)

Sungguhpun Cyberjaya menerima banyak kritikan dan persoalan daripada pelbagai pihak akan visi asalnya untuk menjadi bandar pintar moden, keadaan ini ternyata sudah berubah selepas lebih daripada 20 tahun pembangunannya.

Ternyata, harapan Malaysia menjadikan Cyberjaya sebagai ‘Silicon Valley’ Malaysia suatu ketika dahulu kini mula menampakkan hasilnya.

Baca : Betul Ke Melayu Pemalas? Kenali 200 Orang Melayu Hebat

Jom kita tengok syarikat-syarikat terkemuka yang telah menjadikan Cyberjaya sebagai pilihan mereka.

1. Aerodyne Group

Kredit Gambar: UTM Events

Merupakan syarikat yang menawarkan perkhidmatan dron nombor 2 dunia semenjak tahun 2014.

Setakat ini, Aerodyne Group adalah peneraju utama dunia teknologi berasaskan drone dan Artificial Intelligence untuk menyelesaikan masalah kompleks dalam pelbagai industri.

2. Deriv

Sebuah platform pelaburan dan perdagangan yang bermula pada tahun 1999 dengan 20 tahun pengalaman di 40 buah negara. Deriv.com membuka hab kedua mereka di Cyberjaya sejak tahun 2004 lagi.

3. Hematogenix

Hematogenix adalah syarikat yang fokus kepada pengkajian barah dari Amerika Syarikat.  Mereka secara rasminya telah melabur sebanyak US$15 juta untuk membangunkan makmal onkologi di Cyberjaya.

4. Monsta

Turut dikenali sebagai Animonsta Studios, Monsta adalah sebuah syarikat animasi tempatan yang menerbitkan animasi popular BoboiBoy.

Mempunyai pengalaman lebih sedekad dalam filem, rancangan televisyen, aksesori dan pelbagai produk yang berkaitan dengan harta intelek.

5. Global NTT

Sejarah Global NTT dapat dijejaki seawal tahun 1870 apabila menjadi syarikat terawal yang menyediakan perkhidmatan telegraf di Tokyo dan Yokohama.

Syarikat telekomunikasi dari Jepun ini mendapat status MSC dari Kerajaan Malaysia dan baru sahaja membuka pusat data raya yang kelima di Cyberjaya.

Baca : 36 Lokasi Dijangka Alami Kenaikan Harga Hartanah Bermula Julai 2021

Sungguhpun proses pembangunan Cyberjaya sebagai pusat Koridor Raya Multimedia dilihat agak perlahan, sebenarnya banyak syarikat tempatan dan antarabangsa yang cenderung untuk menjadikan Cyberjaya sebagai hab perniagaan mereka.

Tidak cukup di Cyberjaya, hartanah mampu milik pada harga RM300,000 – RM500,000 wujud di sekitar Cyberjaya seperti Dengkil dan Kota Warisan.

Baca : 7 Township Pilihan Ramai Di Lembah Klang

Menjelang tahun 2022, harga kediaman dan lot komersial di Cyberjaya dijangka meningkat ekoran terdapat dua stesen MRT 2 yaqni :-

 • MRT Cyberjaya North
 • MRT Cyberjaya City Centre

Sumber Rujukan:

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 30 Mei 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

6 Kos Tersembunyi Dalam Pasaran Rumah Lelong

Hartanah pasaran lelong sudah tidak asing lagi di kalangan pelabur dan ejen hartanah yang berteraskan pelaburan.

Semenjak akhir tahun 2016 lagi pasaran lelong mula tumbuh dengan begitu pesat dengan wujudnya pelbagai portal yang khusus kepada pasaran hartanah lelong.

Bahkan, pada tahun 2018 ramai pemerhati hartanah melihat tahun itu merupakan ‘tahun rumah lelong’ kerana kemelesetan ekonomi yang sudah mula menampakkan kesan kepada permintaan sewaaan pasaran hartanah khususnya di bandar-bandar utama seperti Johor Bahru, Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang.

Hari ini, kita patut berterima kasih kepada pemain industri lelong yang memudahkan kerja kita dalam mendapatkan ilmu, strategi dan teknik untuk mencuba nasib dalam hartanah pasaran lelong.

Baca : Rumah Lelong: Merugikan atau Menguntungkan? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Satu perkara yang membanggakan adalah, mitos bahawa rumah lelong mudah untuk dibeli seperti rumah undercon sudah tidak lagi wujud.

Jika ada pun mungkin daripada pelabur hartanah yang kurang ilmu dalam perbandingan pelaburan dari pasaran hartanah.

Selain itu, masyarakat hari ini juga sudah mula bijak bermain kalkulator online untuk mengira kos bagi mendapatkan rumah lelong.

Tiadalah hanya mencongak dan membuat andaian sesebuah rumah itu untung dibeli.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Dengan keadaan Malaysia sedang bergelut dengan krisis kesihatan dan kemelesetan ekonomi, tidak terkejut akan ada banyak unit kediaman yang akan dilelong.

Puncanya?

 • Kegagalan membayar ansuran pinjaman hartanah dari institusi perbankan
 • Kadar pengangguran yang memasuki angka 748,200 orang setakat Oktober 2020

Untuk artikel kali ini, anda akan didedahkan 6 kos tersembunyi dalam pasaran rumah lelong. Ada kos tersembunyi ke?

Jujurnya, 6 kos tersebut bukanlah kos tersembunyi dengan niat menganiaya atau menzalimi anda sebagai pembeli.

Akan tetapi, lebih kepada kos-kos yang kerap bakal pembeli rumah lelong terlepas pandang.

6 kos ini juga wajib anda masukkan dalam kira-kira kos sekiranya kita memasang niat untuk membeli rumah lelong dalam masa terdekat.

1. Kos Guaman & Duti Setem & Dokumen Pinjaman

Secara kasar kosnya adalah 5% -10% daripada harga rumah yang anda beli. Ini merupakan kos wajib.

2. Yuran Penilaian Hartanah

Kosnya adalah 0.25% dari harga semasa unit dan bukan daripada harga rumah yang anda beli. Jadi, kosnya berkemungkinan lebih tinggi.

3. MRTA/MLTA

Perlindungan yang anda perlu keluarkan untuk melindungi pinjaman untuk rumah rumah tersebut.

4. Pemindahan Hak Milik

Ada pemaju yang akan kenakan caj 1% daripada harga rumah. (bergantung kepada pemaju hartanah)

5. Tunggakan

Semak sekiranya wujud tunggakan yuran penyelenggaraaan untuk hartanah jenis strata dan cukai pintu.

6. Deposit

Anda perlu keluarkan kos untuk deposit bekalan air, sistem kumbahan dan elektrik.

Pastikan anda kira setiap kos yang perlu anda keluarkan untuk memiliki rumah lelong tersebut. Dalam beberapa kes, anda tidak perlu membayar tunggakan utiliti.

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Sebenarnya, pasaran lelong memang menarik jika anda benar-benar fokus untuk mengumpul portfolio hartanah.

Jangan terkejut jika anda dapati ada rumah flat dengan 3 bilik dan 2 tandas di Rawang dilelong pada harga bermula RM14,000 sedangkan harga pasaran semasa adalah RM45,000.

Ada juga Semi-D yang dilelong di Semenyih pada harga RM620,000 sedangkan harga pasaran semasa adalah RM880,000 dan projek tersebut masih baru dan tidak sampai 5 tahun siap dari tarikh untuk diduduki.

Ramai pelabur hartanah yang berjaya mencapai financial freedom dengan hartanah lelong ekoran bijak menggunakan fasiliti bank.

Pasaran lelong mempunyai banyak ruang dan peluang untuk anda kerana hanya ⅓ daripada Bumiputera yang benar-benar meneroka pasaran hartanah lelong.

Baca : Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Akhir kata, semak betul-betul kos yang perlu anda keluarkan kerana ianya merupakan kos pelaburan anda.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 20 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur