Dana RM1 Bilion Untuk Pembeli Rumah Pertama Bermula 1 September

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) kali ini bekerjasama dengan Bank Negara Malaysia (BNM) dalam merealisasikan hasrat dan harapan rakyat Malaysia, khususnya golongan B40 dalam membeli rumah pertama.

Sebenarnya program ini bukanlah program baharu. Sebaliknya, ia merupakan penambahbaikan daripada program sedia ada yang dilancarkan tahun lalu.

Akan tetapi, terdapat banyak perubahan positif yang dilakukan pihak BNM dalam membantu pemilikan hartanah di kalangan rakyat Malaysia khususnya Bumiputera meningkat.

Dana Rumah Mampu Milik RM1 bilion

Objektif utama program ini adalah membantu pembiayaan kewangan pembeli rumah pertama dari golongan B40 untuk membeli rumah pertama.

Program yang bakal bermula 1 September 2019 ini mempunyai beberapa kriteria utama, di antaranya:-

  • Pendapatan isi rumah tidak melebihi RM4,360.
  • Harga rumah tidak melebihi RM300,000.
  • Sekatan penjualan hartanah sehingga 5 tahun sahaja.

Untuk rekod, kriteria ini telah diubah supaya lebih mesra pembeli di mana pendapatan isi rumah yang ditetapkan pada tahun lalu adalah RM2,300 dan harga rumah pula ditetapkan tidak melebihi RM150,000.

Untuk rujukan, anda boleh lawat laman Housing Watch untuk melihat program Dana Rumah Mampu Milik oleh Bank Negara Malaysia yang lalu dan membuat perbandingannya.

Dengan program ini, anda mampu memiliki rumah pertama dengan lebih mudah!

Di antara panel bank yang terlibat secara langsung dengan program ini adalah Ambank, Bank Simpanan Nasional (BSN), CIMB Bank dan RHB Bank.

Apa yang lebih menarik adalah kadar pembiayaan telah ditetapkan pada kadar 3.5% setahun, di mana kadar ini adalah sangat rendah dan dilihat mampu memberi kelebihan kepada pembeli rumah pertama khususnya golongan B40.

Kedua, tempoh pembiayaan pinjaman yang normal yakni 30 tahun dan 35 tahun telah dilanjutkan kepada 40 tahun atau umur 70 tahun bergantung kepada mana yang lebih rendah.

Sungguhpun begitu, bakal pembeli rumah menerusi program ini hanya dibenarkan untuk membeli hartanah pertama dari pasaran utama atau under construction.

Masih keliru dan tidak tahu panduan yang jelas untuk beli rumah? Rujuk artikel 7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda.

Jelas sekali program ini bakal membantu bukan sahaja pembeli rumah untuk membeli rumah pertama, bahkan membantu pemaju yang menghadapi isu lambakan hartanah tidak terjual khususnya di bandar – bandar tumpuan seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor Bahru.

Jika anda memenuhi kriteria yang ditetapkan di atas dan ingin membeli rumah pertama, jangan lepaskan peluang untuk menjadi pemilik rumah sendiri seawal 1 September ini!

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.