Dana RM1 Bilion Untuk Pembeli Rumah Pertama Bermula 1 September

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) kali ini bekerjasama dengan Bank Negara Malaysia (BNM) dalam merealisasikan hasrat dan harapan rakyat Malaysia, khususnya golongan B40 dalam membeli rumah pertama.

Sebenarnya program ini bukanlah program baharu. Sebaliknya, ia merupakan penambahbaikan daripada program sedia ada yang dilancarkan tahun lalu.

Akan tetapi, terdapat banyak perubahan positif yang dilakukan pihak BNM dalam membantu pemilikan hartanah di kalangan rakyat Malaysia khususnya Bumiputera meningkat.

Dana Rumah Mampu Milik RM1 bilion

Objektif utama program ini adalah membantu pembiayaan kewangan pembeli rumah pertama dari golongan B40 untuk membeli rumah pertama.

Program yang bakal bermula 1 September 2019 ini mempunyai beberapa kriteria utama, di antaranya:-

  • Pendapatan isi rumah tidak melebihi RM4,360.
  • Harga rumah tidak melebihi RM300,000.
  • Sekatan penjualan hartanah sehingga 5 tahun sahaja.

Untuk rekod, kriteria ini telah diubah supaya lebih mesra pembeli di mana pendapatan isi rumah yang ditetapkan pada tahun lalu adalah RM2,300 dan harga rumah pula ditetapkan tidak melebihi RM150,000.

Untuk rujukan, anda boleh lawat laman Housing Watch untuk melihat program Dana Rumah Mampu Milik oleh Bank Negara Malaysia yang lalu dan membuat perbandingannya.

Dengan program ini, anda mampu memiliki rumah pertama dengan lebih mudah!

Di antara panel bank yang terlibat secara langsung dengan program ini adalah Ambank, Bank Simpanan Nasional (BSN), CIMB Bank dan RHB Bank.

Apa yang lebih menarik adalah kadar pembiayaan telah ditetapkan pada kadar 3.5% setahun, di mana kadar ini adalah sangat rendah dan dilihat mampu memberi kelebihan kepada pembeli rumah pertama khususnya golongan B40.

Kedua, tempoh pembiayaan pinjaman yang normal yakni 30 tahun dan 35 tahun telah dilanjutkan kepada 40 tahun atau umur 70 tahun bergantung kepada mana yang lebih rendah.

Sungguhpun begitu, bakal pembeli rumah menerusi program ini hanya dibenarkan untuk membeli hartanah pertama dari pasaran utama atau under construction.

Masih keliru dan tidak tahu panduan yang jelas untuk beli rumah? Rujuk artikel 7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda.

Jelas sekali program ini bakal membantu bukan sahaja pembeli rumah untuk membeli rumah pertama, bahkan membantu pemaju yang menghadapi isu lambakan hartanah tidak terjual khususnya di bandar – bandar tumpuan seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor Bahru.

Jika anda memenuhi kriteria yang ditetapkan di atas dan ingin membeli rumah pertama, jangan lepaskan peluang untuk menjadi pemilik rumah sendiri seawal 1 September ini!

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA