Ikuti Luahan Terbuka Ikon Pejuang Hartanah – Ahyat Ishak

Ahyat Ishak

Bagi mereka yang belum mengenali Tuan Ahyat Ishak, beliau merupakan penulis buku bestseller “The Strategic Property Investor” dan terbaru sekali ‘40 Pesanan Buat Pelabur Baru’. Beliau juga adalah seorang jutawan di dalam bidang hartanah, pelabur hartanah dan mentor hartanah yang juga pengasas bagi program Strategic Property Investor.

Kenapa Orang Takut Nak Melabur Dalam Hartanah?

Pertama sekali dan yang paling penting, ramai orang tiada kesedaran tentang betapa pentingnya perlu ada ilmu di dalam hartanah. Ini boleh dikesan daripada nenek moyang kita lagi.

Bukan nak salahkan mereka, tetapi cuba kita tanya diri kita sendiri, dulu masa kita kecil, ada tak atuk atau nenek kita beri nasihat kepada kita untuk beli rumah? Pastinya tak ramai kan?

Berbanding dengan bangsa Cina, yang amat menekankan bab pemilikan harta sejak dari kecil lagi. Dah lah disuruh berniaga dari kecil lagi, bila dapat duit je; kena beli rumah dulu. Kedua, beli shoplot. Nampak tak flow dia, berniaga-> beli rumah-> beli shoplot.

Memang bukan konvensional, tetapi itulah yang bermain di minda anak-anak kecil bangsa Cina. Jadi bila dah besar, setidaknya mereka ada inisiatif untuk berniaga terlebih dahulu. Bila dah kumpul duit sikit, baru melabur di dalam bidang hartanah.

Yang lebih menariknya, apabila berkumpul sanak-saudara contohnya bila Chinese New Year; rasa-rasanya apa soalan yang ditanya?

Eh kau berniaga macamana sekarang? Dah berapa rumah kau beli? Kat area mana?”

Cuba bandingkan sikit dengan budaya kita, “Dah kahwin ke belum? Bila nak kahwin?”

Orang yang dah berkahwin pula ditanya, “Sorang je ke anak? Bila nak tambah sorang lagi?”

Begitulah perbezaan yang jelas bagaimana dua bangsa yang berbeza boleh ada jurang yang sangat besar. Disebabkan kita tak dididik dari kecil yang menyebabkan kita tak tahu pun kewujudan & kelebihan pelaburan hartanah ni. Sibuk sangat nak tayang kereta baru, sofa baru, TV baru, langsir baru, tapi itu semuanya dengan berhutang.

Berpandangan Negatif Pasal Hartanah beli rumah usia muda

Ada juga suara-suara sumbang atau negatif pasal hartanah ni.

Kononnya hartanah ni sebahagian daripada sistem kapitalis. Konon-konon zalim lah, dan sebagainya. Ini disebabkan adanya orang yang tamak nak beli sebanyak mana hartanah yang termampu. Sebab mereka inilah harga hartanah naik.

Tapi kalau diikutkan, banyak lagi faktor yang menyebabkan harga hartanah naik; dan bukan semata-mata kerana sifat tamak sesetengah golongan. Memang tidak dinafikan terdapat golongan yang sesuka hati menaikkan harga sehingga menindas orang lain, tapi instrumen pelaburan yang lain pun ada je orang macam ni. Skim cepat kaya sebagai contoh, yang akhirnya tersontot – memang majoriti orang Melayu pun yang join.

Ramai je orang berjaya dalam hartanah ni yang mewakafkan tanah untuk sekolah tahfiz dan rumah anak yatim. Siap bagi duit untuk bangunkan tempat tersebut dan beri duit bulanan lagi. Zalim ke mereka? Bagaimana pula dengan rumah yang sepatutnya disewakan dengan harga RM1,200 tetapi disebabkan tenant yang baru nak masuk ni baru berkahwin, diberinya sewa RM900 je?

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Sebab itulah kalau ada sifat sentiasa nak negatif ni, kita susah nak berjaya.

Sikit-sikit fikir negatif, seolah-olah nak carik salah orang lain dan bukan bermusahabah diri sendiri untuk memperbaiki kekurangan.

Belajar Rajin-Rajin, Dah Besar Boleh Jadi Doktor Atau Engineer

Cuba angkat tangan mereka yang telah diprogram sejak kecil oleh ibubapa untuk belajar pandai-pandai untuk dapat kerja yang elok di kemudian hari? Ke ada ibubapa yang suruh belajar tak pandai pun takpe, nanti besar boleh berniaga. Kan ke 9/10 pintu rezeki datangnya daripada perniagaan? Kalau dah diprogram dari kecil untuk buka pintu sebesar 1/10 tadi, sampai bila nak sedar akan wujudnya pintu yang lebih besar?

Nak Melabur Hartanah Perlukan 2S – Sedar dan Senjata

Dah sedar ke belum ni? OK bagi mereka yang dah sedar, anda perlukan ‘S’ yang kedua iaitu Senjata. Umpama kita dah bersemangat nak ke medan perang atau nak melabur hartanah, tapi tanpa senjata memang matilah nak oi.

Kita dapat lihat baru-baru ni, seakan ada suatu gelombang ombak hartanah Melayu yang sudah timbul kesedaran dalam diri & amat memerlukan senjata untuk berjuang. Dan senjata yang dimaksudkan tersebut ialah ilmu pasal bidang pelaburan hartanah.

Siapa dan di mana anda boleh cari ilmu ni? Siapa lagi kalau bukan dari Tuan Ahyat Ishak. Follow Facebook beliau untuk dapatkan nasihat-nasihat percuma.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penyewa Rumah Anda Akan Kekal Dengan 5 Cara Ini

Dalam pelaburan hartanah, mimpi ngeri semua pemilik unit kediaman adalah apabila rumah mereka sepi tanpa penyewa.

Rental yield tahunan yang telah dikira sejak awal lagi sedikit terganggu sekaligus menganggu aliran tunai bulanan anda.

Sebenarnya, ada banyak faktor yang menyebabkan rumah anda gagal dihuni penyewa.

Faktor harga dan lokasi hartanah memainkan peranan yang besar kerana rakyat Malaysia amat sensitif dengan benda yang berkaitan dengan harga.

Baca : Analisis Pelaburan Hartanah Sewa

Kedua, kebanyakan besar rakyat Malaysia khususnya di Lembah Klang memilih untuk menyewa kediaman yang terletak 1KM dari pengangkutan awam seperti LRT, MRT, KTM atau stesen bas kerana tidak gemar memandu dalam kesesakan lalu lintas atau tiada kenderaan sendiri.

Hari ini, kes hartanah disita pihak bank dan dilelong semakin rancak diperkatakan lebih-lebih lagi pada unit kediaman yang sifatnya memang untuk pelaburan.

Portal lelong online juga semakin banyak mengiklankan senarai hartanah lelong di sekitar Lembah Klang dan ada yang dilelong sehingga 40% daripada harga pasaran semasa.

Baca : Perancangan Bandar Berkonsepkan Transit Oriented Development (TOD)

Nak mendapatkan penyewa pun sukar, apatah lagi mendapatkan penyewa yang bertanggungjawab dan mampu membuat bayaran pada masa yang ditetapkan.

Bukan satu dua kes pemilik rumah menularkan kisah penyewa rumah dari neraka yang mengotorkan rumah, mencuri barang perkakas rumah dan ada juga yang memusnahkan kelengkapan rumah.

Untuk itu, artikel kali ini bakal menghuraikan tips dan strategi supaya penyewa rumah anda kekal dengan 5 cara ini.

1. Jaga Kebajikan Penyewa Anda

Image by H. Hach from Pixabay

Tips ini berkemungkinan kedengaran agak membosankan, tetapi inilah perkara pertama yang pemilik rumah perlu lakukan.

Jika unit kediaman anda jenis high-rise, rajin-rajinlah keluarkan sedikit modal untuk lakukan PEST Control kerana rumah jenis high-rise lazimnya menghadapi serangan lipas.

Baca : Kenapa Sekarang Lebih Ramai Penyewa Daripada Pembeli?

Atau sekurang-kurangnya, tanyakan kepada penyewa anda bagaimana anda boleh bantu untuk membuatkan mereka selesa menetap di kediaman anda.

2. Urus Kediaman Anda

Tips kedua pula berkaitan dengan kewajipan anda mengurus kediaman anda dengan memastikan barang-barang elektronik seperti mesin basuh, televisyen, mesin pemanas air di selenggara dengan baik untuk kebajikan penyewa kediaman anda.

Untuk pemilik rumah jenis landed, lakukan pemeriksaan secara berkala untuk memastikan laman rumah anda tidak menjadi sarang haiwan buas seperti ular dan biawak.

3. Sentiasa Berhubung Dengan Penyewa

Photo by Torsten Dettlaff from Pexels

Caranya bukanlah dengan membuat penyewa anda seperti adik anda. Sebaliknya, laporkan kepada mereka akan isu atau berita terkini yang berkaitan dengan lokasi kediaman anda.

Hal ini kerana, anda sebagai pemilik kediaman mempunyai akses informasi akan apa yang berlaku di sekitar kediaman anda menerusi WhatsApp Group taman perumahan atau menerima emel secara langsung dariada pihak pengurusan kediaman anda.

Baca : Apa Kita Boleh Buat Jika Penyewa Tak Bayar Sewa?

Dengan cara ini, penyewa akan rasa lebih selesa kerana mereka tahu apa yang sedang berlaku di sekitar mereka.

4. Harga

Kaji dahulu pasaran sewa di sekitar kediaman anda. Jika unit kediaman anda adalah undercon, semak harga sewa unit yang lebih lama di kawasan sekitar anda supaya harga yang anda tawarkan tidaklah terlalu mahal.

Anda perlu ingat yang anda sedang bersaing dengan taman perumahan atau kediaman sedia ada yang telah matang.

Jika anda tahu penyewa mempunyai beban kewangan seperti baru diberhentikan kerja atau baru mendapat zuriat, apa salahnya jika anda berikan semula RM50 kepadanya sebagai tanda sokongan moral anda.

Baca : Kadar Sewa Di Malaysia Dijangka Tidak Meningkat Bagi Tahun 2021, Disebabkan 3 Perkara Ini

Dengan cara ini, penyewa akan tahu anda seorang pemilik rumah yang mengambil berat akan nasib si penyewa.

5. Kontrak

Supaya anda tidak stres dan buntu untuk mencari penyewa baru setiap tahun, apa kata anda tawarkan kontrak sewaan 2-3 tahun kepada penyewa dengan syarat anda tidak akan menaikkan kadar sewaan.

Atau anda boleh tawarkan kontrak jangka panjang dan penyewa akan diberikan diskaun untuk deposit awal.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Fokus dan objektif pelaburan hartanah anda adalah pulangan sewaan. Anda perlu ingat yang anda berurusan dengan manusia.

Oleh yang demikian, cara terbaik untuk memastikan pelaburan hartanah anda berjaya mendapat aliran tunai yang positif adalah dengan menjaga kebajikan penyewa anda.

Sumber Rujukan: Speedhome

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 7 Mac 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!