Pembekuan Projek Hartanah Mewah Atas RM1 Juta Bermula 1 November

Kerajaan telah membekukan serta-merta kelulusan terhadap pembangunan hartanah mewah sejak 1 November, bagi mengawal lebihan bekalan daripada menggagu ekonomi negara.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata Kabinet telah membuat keputusan untuk membekukan pembangunan hartanah mewah setelah memperhalusi laporan Bank Negara yang diterbitkan pada bulan Jun lalu berkenaan lebihan hartanah di Malaysia.

Projek Mewah Naik, Sedangkan Permintaan Tinggi Untuk Rumah Mampu Milik

Terlalu banyak lebihan projek mewah sedangkan permintaan pasaran buat masa ini adalah terhadap rumah mampu milik.

Laporan Bank Negara tersebut mengambil kira kondominium, kompleks membeli-belah dan unit komersial, termasuk yang bernilai lebih daripada RM1 juta. Oleh itu, Kabinet telah memutuskan untuk menghentikan sementara pembangunan kompleks membeli-belah, kompleks komersial dan kondominium yang menjual unit mereka di atas RM1 juta.

“Ini adalah buat sementara, sehingga semua lebihan dapat dijual. Terdapat ketidakseimbangan ketara di antara pembekal dan permintaan, dan kami terpaksa semak semula strategi pembangunan hartanah; agar ianya tidak memberi kesan buruk terhadap ekonomi,”.

48% Permintaan Rumah Bawah RM300,000 Tetapi Bekalan Hanya 28%

Kerajaan akan terus memacu pembangunan rumah mampu milik, terutamanya rumah yang berharga di bawah RM300,000 seunit. Dalam sektor ini, terdapat jurang di mana 48% permintaan terhadap rumah mampu milik berbanding bekalan yang hanya dapat memenuhi 28% sahaja.

Di sinilah sesuatu harus dilakukan segera.

Teruskan Berusaha Untuk Memiliki Sekurang-kurangnya Sebuah Rumah

Bagi anda di luar sana yang belum memiliki rumah, teruskan usaha anda untuk membeli sebuah rumah. Tetapi perlu juga berpijak di bumi yang nyata, kalau gaji kecil; usahlah kejar rumah landed – sebaliknya beli rumah kos rendah atau sederhana terlebih dahulu mengikut kemampuan. Bila kewangan dah meningkat dan stabil, barulah beli rumah yang lebih mahal.

Diharapkan artikel tersebut dapat membantu anda:

Semoga berjaya!

Rujukan: New Straits Times

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!