Pembekuan Projek Hartanah Mewah Atas RM1 Juta Bermula 1 November

Kerajaan telah membekukan serta-merta kelulusan terhadap pembangunan hartanah mewah sejak 1 November, bagi mengawal lebihan bekalan daripada menggagu ekonomi negara.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata Kabinet telah membuat keputusan untuk membekukan pembangunan hartanah mewah setelah memperhalusi laporan Bank Negara yang diterbitkan pada bulan Jun lalu berkenaan lebihan hartanah di Malaysia.

Projek Mewah Naik, Sedangkan Permintaan Tinggi Untuk Rumah Mampu Milik

Terlalu banyak lebihan projek mewah sedangkan permintaan pasaran buat masa ini adalah terhadap rumah mampu milik.

Laporan Bank Negara tersebut mengambil kira kondominium, kompleks membeli-belah dan unit komersial, termasuk yang bernilai lebih daripada RM1 juta. Oleh itu, Kabinet telah memutuskan untuk menghentikan sementara pembangunan kompleks membeli-belah, kompleks komersial dan kondominium yang menjual unit mereka di atas RM1 juta.

“Ini adalah buat sementara, sehingga semua lebihan dapat dijual. Terdapat ketidakseimbangan ketara di antara pembekal dan permintaan, dan kami terpaksa semak semula strategi pembangunan hartanah; agar ianya tidak memberi kesan buruk terhadap ekonomi,”.

48% Permintaan Rumah Bawah RM300,000 Tetapi Bekalan Hanya 28%

Kerajaan akan terus memacu pembangunan rumah mampu milik, terutamanya rumah yang berharga di bawah RM300,000 seunit. Dalam sektor ini, terdapat jurang di mana 48% permintaan terhadap rumah mampu milik berbanding bekalan yang hanya dapat memenuhi 28% sahaja.

Di sinilah sesuatu harus dilakukan segera.

Teruskan Berusaha Untuk Memiliki Sekurang-kurangnya Sebuah Rumah

Bagi anda di luar sana yang belum memiliki rumah, teruskan usaha anda untuk membeli sebuah rumah. Tetapi perlu juga berpijak di bumi yang nyata, kalau gaji kecil; usahlah kejar rumah landed – sebaliknya beli rumah kos rendah atau sederhana terlebih dahulu mengikut kemampuan. Bila kewangan dah meningkat dan stabil, barulah beli rumah yang lebih mahal.

Diharapkan artikel tersebut dapat membantu anda:

Semoga berjaya!

Rujukan: New Straits Times

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA