Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Pernahkah anda terfikir, bagaimana negara-negara lain di seluruh dunia bina projek perumahan awam atau rumah mampu milik untuk rakyat mereka?

Dari sudut lokasi dan jarak dengan kemudahan awam, adakah jauh atau mereka bina di lokasi yang strategik?

Adakah rumah awam yang dibina di luar negara fokus kepada rumah yang mesra rakyat? 

Jika ya, bagaimana mereka bina rumah awam tersebut? 

Buat pengetahuan anda, fokus dasar perumahan awam negara kita sangat jelas seawal tahun 1971 lagi. 

Pada tahun 1971, fokus utama Kerajaan adalah untuk menyediakan rumah bagi rakyat miskin. 

Seterusnya, pada tahun 1998, Malaysia menyaksikan pelupusan besar-besaran kawasan setinggan bagi menempatkan rakyat pada kediaman yang lebih selesa, selamat dan berkomuniti. 

Menjelang tahun 2012, kita menyaksikan Kerajaan mula fokus pada pembinaan rumah mampu milik untuk golongan B40 dan M40 dan tidak terbatas di Lembah Klang sahaja, tetapi seluruh pelosok negara. 

Hasil kajian daripada The Urbed Street pada tahun 2018 menunjukkan, sebenarnya tidak mudah untuk sebuah Kerajaan membina projek perumahan awam atau rumah mampu milik. 

Hal ini kerana, mereka berdepan dengan 4 cabaran ini :- 

 1. Akses tanah di lokasi strategik 
 2. Kos pembinaan projek perumahan 
 3. Peningkatan kos pengurusan & operasi 
 4. Jual projek perumahan pada harga mampu milik

Dalam artikel ini, anda akan didedahkan dengan 5 projek perumahan awam terbaik di dunia mengikut indikator :- 

 • Harga
 • Lokasi
 • Populasi 
 • Jenis Rumah 

1. Singapura 

Dengan anggaran populasi penduduk seramai 5.5 juta orang, Singapura berjaya membina lebih 1 juta perumahan awam semenjak tahun 1961 untuk 90% penduduknya. 

Program Housing and Development Board (HBD) dan Central Provident Fund (CPF) terbukti sebagai polisi mekanisme yang berjaya meningkatkan pemilikan hartanah dalam kalangan rakyat Singapura. 

Gambar : Wallpaper Flare 

Dari segi harga, sebuah unit high rise HBD dijual bermula $164,000 untuk tiga bilik sehingga $405,000 untuk lima bilik. 

Majoriti projek HBD di Singapura terletak di lokasi strategik kerana Kerajaan Singapura menguasai 90% tanah dan ini membolehkan mereka menjual unit HBD pada harga yang mampu milik. 

Jenis rumah yang dijual di bawah polisi HBD adalah :- 

 • Flat eksekutif 
 • Flat 3 Generasi 
 • Flat : 1 bilik – 5 bilik 

2. Sepanyol 

Sepanyol merupakan sebuah negara di benua Eropah dengan anggaran populasi 47.5 juta orang pada tahun 2021. 

Projek perumahan awam yang dibina di negeri Bilbao, kawasan pergunungan Basque dan utara Sepanyol ini merupakan pusat pembinaan kapal. 

Turut dikenali sebagai projek perumahan awam tertinggi di dunia pada tahun 2018, projek Bolueta di Bilbao ini tidak mempunyai balkoni! 

Gambar : Prism Pub

Bagi mengelakkan berlaku lambakan hartanah daripada spekulator seperti di bandar-bandar lain di Sepanyol, 25% daripada tanah dimiliki oleh Majlis Perbandaran. 

Bermula tahun 1994, 75% projek perumahan mestilah rumah mampu milik atau perumahan awam. 

Harga jualannya adalah €130,000 atau 7 kali daripada pendapatan tahunan penduduk Bilbao, Sepanyol. 

Pendapatan isi rumah tahunan mereka adalah di antara €15,000 – €20,000 setahun. 

Konsep 5,500 flat ini adalah menggunakan tenaga yang rendah dan di intergasi dengan pemandangan jalan yang berkualiti hasil pendekatan Zaha Hadid. 

Apa yang menarik, projek perumahan awam ini mempunyai muzium dan universiti dalam jarak berjalan kaki sahaja. 

3. Chile 

Projek perumahan awam Quinta Monroy ini terletak di benua Amerika Selatan dan menjadi antara projek paling ikonik di benua Amerika Latin.

Projek perumahan ini pada mulanya untuk menempatkan 100 keluarga di kawasan seluas 5,000 meter persegi yang telah diduduki secara haram selama 30 tahun.

Gambar : Arch Daily  

Isunya adalah, lokasi projek tersebut terletak di Iquique, sebuah lokasi pelancongan bebas cukai semenjak abad ke 19 dan harga tanah di kawasan itu sangat tinggi. 

Solusinya, pemaju hartanah projek ini telah membina rumah bertingkat dengan dapur, tandas, tangga dan bilik sahaja. 

Gambar : Dezeen 

Ruang luaran rumah sengaja dikosongkan supaya penghuni boleh meluaskan kediaman mereka kelak mengikut kemampuan kewangan mereka. 

4. Belgium 

Bekas kilang sabun di Brussels, Belgium ini mencipta sejarah apabila berjaya ditransformasi menjadi sebuah projek perumahan awam dengan penggunaan tenaga rendah untuk 42 keluarga. 

Gambar : Arch Daily 

Projek Savonnerie Heymans Public Housing dengan keluasan 6,500 meter persegi ini mempunyai beberapa jenis rumah iaitu :- 

 • Studio 
 • Apartmen 1-6 bilik
 • Duplex (dua unit rumah) 
 • Maisonettes (flat dua tingkat) 
 • Loft (ruang terbuka dua tingkat) 

Projek ini mempunyai taman mini, taman permainan dan ruang sosial untuk menggalakkan aktiviti komuniti di kalangan penduduk. 

Gambar : Arch Daily 

5. Slovenia 

Projek Tetris Apartment di Ljubjana, ibu kota Slovenia ini mempunyai keluasan 5,000 meter persegi dan menempatkan 650 unit apartmen

Jenis rumah adalah apartmen 4 tingkat dengan setiap unit mempunyai keluasan, 58 meter panjang dan 18 meter lebar. 

Bahan binaan yang digunakan adalah kayu oak dan batu granit untuk lantai dan jubin tandas dalaman rumah. 

Setiap unit apartmen tidak menghadap unit yang lain dan didatangkan dengan tingkap yang besar dan menegak untuk penghuni melihat panorama luar rumah.

Gambar : Arch Daily

Apa yang menarik adalah, dinding dalaman rumah boleh diubah mengikut keperluan dan kehendak penghuni setiap unit kediaman. 

Kesimpulannya, kita dapat belajar bahawa pemaju hartanah luar negara menawarkan rumah yang lebih ‘customizable‘ dan tidak statik serta membosankan. 

Faktor harga dan lokasi juga sangat penting di mana, kebanyakan projek perumahan awam dijual pada harga yang benar-benar mampu milik di lokasi yang strategik sungguhpun keluasan rumah boleh dikategorikan kecil. 

Apa yang pasti, lokasi rumah sangat penting supaya taraf hidup penghuni dapat ditingkatkan dengan adanya akses infrastruktur dan lokasi yang ada peluang pekerjaan. 

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

 • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
 • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
 • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/